fbpx

Razorožitev Turnškove Zveze borcev odpravljena po mesecu dni! V soboto v družbi Kučana že paradirali z ilegalnim orožjem na Ilovi Gori!

Foto: Nova24TV

Potem ko so podobe Štajerske varde, oborožene s sekirami in nekakšnimi puškami pod vodstvom Andreja Šiška vznemirile slovensko javnost, se je predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek nemudoma odzval in prepovedal razkazovanje nekdanjih partizanov s puškami in mitraljezi na prireditvah zveze borcev. Očitno pa je s Turnškovo razorožitvijo konec, podpredsednik zveze Marijan Križman je namreč spisal dopis, s katerim je paradiranje z onesposobljenimi puškami in mitraljezi vnovič dovoljeno. Policije, ki bi preverjala ustreznost orožja, tam ni bilo. V soboto pa je bilo mogoče v praksi videti, kako paravojska paradira okrašena s totalitarnimi simboli.

Prepoved paradiranja z orožjem je bila s strani predsedstva ZZB sprejeta pred dobrim mesecem dni, spoštovanje sprejetega sklepa pa je Tit Turnšek v elektronskem sporočilu zahteval nemudoma. Očitno se je predsedstvo ustrašilo, da bi se policija, glede na reakcijo na Šiškovo vardo, spravila tudi nanje.

Glede izogibanja ustvarjanja vtisa podobnosti Šiškovi vardi je Turnšek članstvo seznanil s sprejetim sklepom, ki se glasi: Na komemoracijah, svečanostih in drugih slovesnostih, ki jih organizirajo zveza ali združenja borcev za vrednote NOB, je kakršnakoli uporaba orožja (bodisi muzejskega, replik oziroma kateregakoli orožja) prepovedana. Spominske čete NOB naj na slovesnostih sodelujejo izključno brez orožja! Očitno pa je velik del članov zveze borcev, ki so rojeni po vojni, razjezilo navodilo, da se ne smejo več kazati z orožjem v rokah, namreč – le mesec dni po prepovedi nošnje orožja je bil ta sklep odpravljen.

Križman odpravil razorožitev, ki je sprožila val negodovanja
Konec razorožitve pa tokrat ni podpisal Tit Turnšek, nekdanji obrambni minister, ki je moral po navedbah Spletnega časopisa kot minister odstopiti po tem, ko je vojaški obveščevalni kombi pri Zavrču zašel na Hrvaško, kjer so ga ustavili in zaplenili hrvaški prometni policisti, kar pa se šteje kot ena izmed največjih blamaž slovenskih vojaških obveščevalcev. Pod dopis, ki omogoča vnovično paradiranje z replikami in onesposobljenimi puškami ter mitraljezi po gozdovih in proslavah, se je podpisal podpredsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman. 

Foto: Demokracija

V izjavi za javnost je Križman zapisal, da so v ZZB NOB Slovenije ponosni, da imajo med seboj ljudi, ki v “spominskih enotah simbolizirajo partizane in s tem ohranjajo njihov lik in vrednote, s katerimi so v štiriletnem boju slovenskemu narodu izbojevali svobodo”. “Predsedstvo je na redni seji dne 8. oktobra 2018 sprejelo ‘Navodilo o delovanju spominskih enot NOV in PO Slovenije’ ter tako določilo njihovo mesto in vlogo v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Spominske enote se udeležujejo proslav in dogodkov iz časa NOB Slovenije ter proslav najbolj znanih dogodkov iz NOB nekdanje SFR Jugoslavije. Prav tako so prisotne na žalnih slovesnostih ob spominu na padle borce NOB in umrle člane organizacije borcev za vrednote NOB. Pripadnice in pripadniki spominskih enot lahko nosijo trajno onesposobljeno orožje ali replike, ki simbolizirajo lik partizana iz NOB, v skladu z veljavnimi predpisi RS. Po zaključku prireditve se orožje v skladu z zakonodajo pospravi v za to primerne prostore, da se z njim ne vznemirja obiskovalcev. Pripadniki spominskih enot so oblečeni v uniforme slovenskih partizanov med NOB. Zaradi usklajenega delovanja in medsebojnega informiranja bo vsaka spominska enota imenovala po enega predstavnika v Odbor spominskih enot, ki deluje pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.” V zaključku pa je zapisal, da so spominske enote dobile svojo mesto v statutu Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in tako postale sestavni del vrednot in spomina polpretekle zgodovine.

Sobota v znamenju oborožitve
Na Ilovi Gori, kjer sta dve partizanski brigadi doživeli poraz proti Nemcem, se je v soboto odvila partizanska proslava, na kateri so se sodelujoči zaklinjali domnevnim herojem boja proti okupatorju. Kot vedno je tudi tokrat na proslavi sodelovala častna garda z ilegalnim orožjem, ki je policija ne preganja. V oči pa je med drugim bodel tudi zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan, ki je na samem začetku poudaril, da je partizanstvo vir domoljubja, nato pa izrazil nezadovoljstvo s slovenskim članstvom v zvezi Nato, čeprav smo Slovenci članstvo države v tej organizaciji demokratično podprli na referendumu. Ob tem pa je Kučan pozabil omeniti, da je nedemokratično, da Slovenija ne izpolnjuje svojih zavez do zavezništva, prav tako pa očitno ni prepoznal, da demokracijo v Sloveniji ogrožajo paravojske, okrašene s totalitarnimi simboli.

Foto: Združenje borcev za vrednote NOB Grosuplje

Združenje zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB) očitno ne namerava odstopiti od oblike paravojaške organiziranosti, saj očitno zanj orožje, četudi onesposobljeno, predstavlja pomemben element identifikacije z likom partizana iz NOB, brez katerega si ne predstavljajo svojega obstoja. Čeprav v primeru Štajerske varde ni bilo povsem jasno, ali gre za replike orožja ali pravo orožje, je bilo v javnosti upravičeno vidno zgražanje, očitno pa iste reakcije ni pričakovati v primeru odprave razorožitve ZZB NOB. Dvoličnost pa taka!

H. M.