fbpx

Rdeči alarm za celotno Slovenijo: 40 stopinj Celzija na obzorju

(Foto: iStock)

Zaradi izjemno visoke vročine so meteorologi izdali rdeči alarm vremenske ogroženosti za celotno Slovenijo, razen severozahodnega dela, kjer velja oranžni alarm. Temperature se bodo tudi danes dvigale proti 40 stopinjam Celzija, najvišje temperature bodo od 33 do 38 stopinj Celzija. Najvišje temperature naj bi danes izmerili na območju Bele krajine.

Temperature so včeraj dosegle 39 stopinj Celzija. Vreme bo tudi danes jasno, le v hribovitem delu države so možne nevihte v večernem času. Vročina nas bo spremljala tudi v petek in soboto.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) ponovno opozarja pred visokimi vročinskimi obremenitvami, še posebej v opoldanskem in popoldanskem času. Na Arsu svetujejo zadrževanje v senci in, seveda, pitje zadostne količine vode in uživanje lahke hrano. Odsvetujejo pa kakršnekoli fizične napore. Bivalne prostore moramo v tem času zračiti ponoči in zjutraj, ko so temperature nižje. Na soncu parkirana vozila je priporočljivo pred začetkom vožnje dobro prezračiti. V avtomobilih pa ne smemo puščati hišnih ljubljenčkov in otrok.

Vročina in visoke temperature močno ogrožajo zdravje prebivalstva. V Ljubljani, Novi Gorici in v Otlici pri Ajdovščini so v torek izmerili presežene koncentracije ozona. Te lahko dražijo sluznico in dihala, zato na Arsu priporočajo, naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v času povečane koncentracije ozona ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija nižja.

U. V.