fbpx

Referendum o družinskem zakoniku bo najverjetneje 10. januarja

Za otroke gre!

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo v torek na seji obravnaval predlog za razpis referenduma o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Iz gradiva za sejo izhaja, da je predlagani datum za izvedbo referenduma 10. januar prihodnje leto. DZ bo o predlogu odbora odločal na izredni seji v sredo.

Če bo predlog sprejet, se bo vprašanje, o katerem bodo volivci odločali na referendumu, glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel DZ na seji 3. marca?

Za dan razpisa referenduma, s katerim bodo začela teči tudi referendumska opravila, se glede na predlog določi 17. november 2015.

Referendum bo DZ razpisal na podlagi zahteve več kot 40.000 volivcev, pobudnik referenduma pa je Koalicija “Za otroke gre!”. Sami so ob vložitvi podpisov v DZ minuli teden sicer izrazili pričakovanje, da bo referendum na eno od decembrskih nedelj.

Glede predloga, da bi referendum izvedli 10. januarja, pa so v koaliciji pojasnili, da sami ne odločajo o izbiri datuma. “Tisto, čemur se posvečamo, je zmaga na katerikoli referendumski datum v dobrobit otrok, materinstva in očetovstva ter vloge starih staršev,” so še navedli.

Kaj so v Koaliciji “Za otroke gre!” povedali ob vložitvi podpisov v DZ, si lahko preberete tukaj.

B. O., STA