fbpx

Rekordnih 39 organizatorjev v kampanji pred referendumom

Foto: iStock

Sodelovanje v kampanji pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi je napovedalo rekordno število organizatorjev – kar 39. Eni strogo za zakon dveh oseb, drugi proti. Kako pa boste volili vi?

V referendumski kampanji bo sodelovalo 39 organizatorjev, ki so se Državni volilni komisiji prijavili do torka do polnoči, ko se je za to iztekel rok. Med organizatorji so vse parlamentarne stranke ter sedem zunajparlamentarnih.

Ostali organizatorji kampanje so društva, združenja, gibanja, zavodi, organizacije, posamezniki in tudi pobudniki referenduma Koalicija “Za otroke gre!” ter njihova predstavnica Metka Zevnik, ki je povedala: “Nam, starim staršem, zakon prepoveduje posvojitev svojih vnukov, hkrati pa dovoljuje posvojitev dvema moškima, dvema ženskama oziroma katerimakoli dvema osebama, ki sta ali bosta spremenila spol, in dvema osebama, ki imata prehajajočo (fluidno) spolno identiteto.”

Volivci bodo na referendumu 20. decembra odgovarjali na referendumsko vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Volivci, ki so ZA, bodo podprli novelo zakona, ki po novem določa, da je zakon zakonska skupnost dveh oseb. Volivci, ki bodo PROTI, pa želijo ohraniti zakonsko zvezo kot skupnost moža in žene.

Morda vas zanima tudi: Kaj nam zakon jemlje in kaj daje? in Sprememba spola že pri petnajstih – brez privoljenja staršev.

Navodila za volivce v tujini
Za glasovanje na referendumu morajo volivci, ki stalno prebivajo v tujini, – za razliko od državnozborskih volitev – takšno željo sporočiti Državni volilni komisiji. Tudi volivci, ki bodo na dan glasovanja v tujini, pa bi želeli glasovati po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, se morajo za takšno glasovanje prijaviti. Rok za prijavo za glasovanje iz tujine se izteče 4. decembra.

 

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina tistih, ki se udeležijo referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

J. F., STA