fbpx

Res bizarna zgodba naše davkarije: Ne boste verjeli, za kakšen znesek grozijo temu državljanu

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

V februarju je slovenski državljan prejel nenavadno pismo Finančne uprave Republike Sovenije, krajše kar FURS-a. Zaradi bagatelnih 4 (z besedo: štirih) centov dolga so mu grozili – ne boste verjeli – celo z izvršbo. Zadeva bi bila smešna, če ne bi bili stroški postopka vsaj 500-krat višji. Na finančni upravi odgovarjajo, da so kot izvajalci dolžni posredovati tudi za tolikšne zneske.

Od šokiranega državljana smo prejeli dopis finančne uprave, v katerem mu je ta poslala opomin pred izvršbo zaradi 0,04 evra dolga. Pozvali so ga, naj terjatev poravna v 8 dneh, sicer bodo zoper njega sprožili postopek davčne izvršbe.

Da davčni postopki za tovrstne zneske niso pretirano racionalni, ni potrebno posebej razlagati. Morda stane samo list papirja, na katerem je opomin natisnjen, manj kot znesek, ki ga državljan dolguje. Če pa prištejemo še stroške tiskanja, elektrike, poštnega pošiljanja, ceno uradnika, ki dopis napiše, ter provizijo pri plačilu, pridemo do številke, ki je veliko višja od zneska, ki ga dolžnik dolguje.

Tudi na FURS-u presenečeni – da je to sploh možno
Dopis ni šokiral samo državljana, ki je prejel opomin pred izvršbo zaradi 4 centov dolga – novico o bagatelnem znesku smo posredovali tudi finančni upravi, kjer so bili prav tako začudeni. A vendar se morajo tudi oni držati Zakona o davčnem postopku, ki določa, da se davčna izvršba ne začne, če znesek davka ne presega 25 evrov. Omenjena določba pa ne velja za druge nedavčne obveznosti (kot gre v omenjenem primeru), ki jih izterjuje FURS, saj so kot izvajalci dolžni posredovati – očitno tudi za tolikšne zneske. Vsekakor pa, kot so dejali, sproženje opomina pred izvršbo zaradi minornega dolga – 4 centov – ni v njihovi stalni praksi in bodo zadevo preučili pri pristojnih službah.

Kakorkoli – bolje je, da plačate tudi tistih nekaj centov dolga, kot pa da vas davčna stiska za vrat.

Res bizarna zgodba naše davkarije: ne boste verjeli, za kakšen znesek grozijo temu državljanu 1

Marko Puš