fbpx

Romana Tomc ob spominu na žrtve holokavsta: Stop nestrpnosti in ponarejeni strpnosti!

Romana Tomc

Ob prihajajočem mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki letos sovpada z 72. obletnico osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, so v Evropskem parlamentu pozvali k boju proti antisemitizmu.

Slovesnosti v Bruslju se je med drugimi udeležila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Opozorila je, da antisemitizem še vedno ni zgolj stvar preteklosti, saj v svetu, Evropi in tudi v Sloveniji zaznavamo vedno več nestrpnosti.

Nobena vrsta nestrpnosti ni sprejemljiva
“Nobena vrsta nestrpnosti ni sprejemljiva, tudi tista ne, ki se skriva pod krinko strpnosti. Ljudje, ki ne sprejemajo drugačnega mnenja, so v resnici nestrpni, čeprav sami sebe razglašajo za najbolj strpne. Za lepimi besedami se skriva popolnoma drugačna vsebina. Zelo smo lahko srečni, da živimo v demokratičnem okolju.  V pravi demokraciji imajo vsi pravico izraziti svoje mnenje. Vsi imajo pravico živeti v miru ter uživati sadove gospodarskega in socialnega razvoja. Nihče nima pravice, da to spodkopava,” je  dejala Romana Tomc.

V Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali pri poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi. V nacističnih in fašističnih taboriščih pa je bilo zaprtih okoli 63 tisoč slovenskih internirancev, od katerih se jih 12 tisoč nikoli ni vrnilo domov. V holokavstu je skupaj umrlo okoli 6 milijonov Judov.

Slovenija še ni obsodila vseh totalitarizmov
“Holokavst predstavlja temno preteklost evropske zgodovine. Žal to ni vsa temna zgodovina, ki jo je izkusila Evropa. Nacizem, fašizem in komunizem so totalitarni režimi, ki so vsi povzročili veliko zla in trpljenja. Evropa je obsodila vse tri in se tako poklonila vsem njihovim žrtvam. Slovenija tega še ni zmogla. To je še eden izmed razlogov, ki razdvaja Slovenke in Slovence in onemogoča, da bi se otresli spon preteklosti in svoje misli usmerili v prihodnost,” je ob robu slovesnosti v Bruslju povedala Romana Tomc.

Dodala je: “Dolžnost nas vseh je, da spoštujemo zgodovino in se učimo iz napak, ki smo jih naredili. Holokavst se ne sme ponoviti nikoli več!  Zato se moramo upreti podpihovanju sovraštva, nestrpnosti ter diktaturi posameznikov in skupin, ki pod krinko strpnosti med ljudi vnašajo nemir.”

A. R.