fbpx

Romanje bolnikov in invalidov na Brezje obarvano tudi s 25. obletnico samostojnosti

Brezje je najbolj znano Marijino svetišče v Sloveniji (Foto: STA).

Na Brezjah je potekalo tradicionalno narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših. Mašo je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. V pridigi je posebej poudaril, da je trpljenje po eni strani “skrivnost, ki je ne bomo nikoli doumeli, lahko pa se ji bolj približamo v moči in kreposti naše vere.” 

V nagovoru je nadškof Cvikl dejal, da je trpljenje skrivnost, ki je nikoli ne bomo v polnosti doumeli. Se je pa skrivnosti trpljenja po njegovih besedah mogoče približati v moči in kreposti vere.

Posebej je izpostavil tudi 25-letnico slovenske samostojnosti. Poudaril je, da smo Slovenci takrat imeli velika pričakovanja po boljšem ekonomskem standardu, premalo pozornosti pa smo posvečali vrednotam, ki nas lahko pripeljejo do resničnega dobrega. “Dokler bomo v ospredje postavljali zgolj posameznika in njegove koristi, zapostavljali pa skrb za naše skupno dobro, tako dolgo bomo nezadovoljni z našo državo,” je prepričan Cvikl.

“Letos bodo romarji pod vtisom leta usmiljenja, prestopili bodo lahko sveta vrata, pa tudi sicer bo lahko veliko priložnosti, da se z usmiljenjem posebej srečamo, pa tudi, da usmiljenje izkazujemo,” je pred srečanjem povedal direktor Ognjišča Miha Turk.

Na 48. romanju bolnikov, invalidov in starejših na Brezje so udeleženci imeli tudi možnost za spoved.

Blagoslov slovenske zastave
Letošnje romanje je posebno tudi zaradi 25. obletnice samostojnosti Slovenije. Nadškof Cvikl je pri sveti maši blagoslovil slovensko zastavo, ki jo je sklekljalo 25 klekljaric. Na Brezjah bo ostala tudi v nedeljo, v ponedeljek pa jo bodo prepeljali v Državni zbor Republike Slovenije.

Romanja se udeležujejo tudi številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za morebitno zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja, malteški vitezi, nekatere mladinske veroučne skupine in številni posamezniki, poroča Ognjišče.

N. K.