fbpx

RTV z grozilnim pismom nad Novo24TV: Prenehajte s prenosi, sicer vas bomo tožili

Foto: STA

Direktorica javne TV Slovenija Ljerka Bizilj je medijski hiši Nova24TV zagrozila s tožbo. Razlog? Nova24TV je minuli ponedeljek v neposrednem prenosu predvajala sejo preiskovalne komisije o zlorabah v bančnem sistemu. To je bila hkrati seja, ki je javna televizija iz neznanih razlogov ni hotela predvajati. Odgovorni na RTV zaradi tega menijo, da je Nova24TV nedovoljeno posegla v njihov monopol za informiranje državljanov.

V protestni noti, ki jo je prejel direktor Nove hiše d.o.o. Boris Tomašič, je navedeno, da je privatna medijska hiša kršila zagotovljene monopole javne RTV, ki ima po zakonu o radioteleviziji dolžnost predvajati poseben nacionalni televizijski program, namenjen prenosom sej državnega zbora in njegovih delovnih teles. Omenjeni zakon javni RTV seveda ne podeljuje ekskluzivne pravice prenosa sej državnega zbora.

Celotno protestno noto si lahko preberete tukaj.

V nadaljevanju se v protestni noti osredotočijo na 74. člen zakona o medijih, ki vsem izdajateljem televizijskega in radijskega programa daje pravico do kratkega poročanja o vseh pomembnih prireditvah in drugih dogodkih, ki so dostopni javnosti. Kakšno zvezo ima omenjeni člen, ki zagotavlja svobodo poročanja, s pravico zasebnih medijev do predvajanja sej iz državnega zbora, ni povsem jasno.

74. člen zakona o medijih se ne uporablja več
74. člen zakona o medijih sicer res določa, da imajo izdajatelji televizijskega programa pravico do krajšega poročanja o vseh dogodkih, ki so dostopni javnosti, vendar to še ne pomeni, da ta člen zakona komurkoli prepoveduje daljše poročanje o istih dogodkih. To pa še ni vse. Določbe 74. člena zakona o medijih se po zadnjem sprejetju zakona sploh ne uporabljajo več, zato je protestna nota popolnoma brezpredmetna.

Branko Grims: To, kar je naredila TV SLO, je smešno
“To, kar je naredila TV Slovenija, je smešno. Zakon jim nalaga, da so to dolžni storiti, pa tega sploh ne opravljajo. Če bi bila kakšna sankcija, bi ta morala biti proti njim. V nobenem primeru ni zakonske podlage, da bi lahko komurkoli odrekli to pravico,” je grozilno pismo komentiral poslanec SDS in eden izmed avtorjev zakona o medijih Branko Grims. 

Dogajanje v DZ ni nogometna tekma
Grims je TV Slovenija opozoril, da so po vsej verjetnosti malce pomešali zakonsko določene pravice in dolžnosti. TV Slo ima namreč dolžnost prenašati nekatere vsebine, nima pa ekskluzivne pravice do prenosa. “Dogajanje v državnem zboru ni nogometna tekma, kjer bi RTV zakupila ekskluzivne pravice,” je pripomnil Grims.

Hkrati poslanec SDS trdi, da TV Slovenijha svoje naloge pogosto ne opravlja, še posebej takrat, kadar se na sejah parlamenta ali na sejah delovnih teles razkrivajo pomembni podatki o osamosvojitvi.

Grims še meni, da se Televizija Slovenija s takšnimi tožbami malce smeši, po drugi strani pa je lepo, da dela novemu mediju veliko reklamo. 

Žiga Korsika