Rupar: Januarske položnice ohromile toliko upokojencev, da jim finančno ne moremo pomagat!

Pobudnik iniciative Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar (Foto: STA)

“Skrb za starejše je prioriteta Gibanja Svoboda,” pravi vladajoče Gibanje Svoboda, čeprav lahko vidimo, kako so upokojenci, še posebej tisti z najnižjimi pokojninami, prepuščeni sami sebi. Visoke cene hrane in vrtoglave cene položnic še posebej ta mesec povzročajo preglavice, ker je bil januar precej hladnejši kot december. Nekateri so namreč dobili januarske položnice za plin, ki znašajo več kot 400 evrov! 

Pobudnik gibanja Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar nam je povedal, da se nanj upokojenci v veliki meri obračajo v zvezi z vrtoglavimi zneski položnic.“Eni celo pričakujejo, da smo mi tako močna finančna organizacija, da bi lahko komu pomagali, ampak žal še vedno delamo sami s svojim denarjem, zato to žal ni mogoče,” je pojasnil Rupar in dodal, da je to zagotovo ena izmed tem, ki bi jo mogli predstaviti vladajočim, ki nimajo stika z realnostjo. “Nimajo sočutja do teh ljudi,” je dejal in ljudi pozval, da naj v čim večjem številu pridejo na upokojenski shod, ki bo 1. marca, ob 15. uri, na Trgu republike v centru Ljubljane.

Na težke razmere bomo opozorili na tokratnem shodu, je napovedal in dodal, da bodo čakali še en mesec, nato pa bodo šli v radikalnejše proteste. “Če se ta agonija in sramotenje ne bosta končala, potem nima smisla, da imamo državo,” je bil jasen. Na tokratni shod vabijo tudi upokojene kmete. “Pridite s traktorji v Ljubljano! Dostojanstveno, mirno, kulturno, slovensko. Tudi za vaš ponos gre, vaše pokojnine, vaše delo! Upokojenke in upokojenci, če nimate prevoza, pridite s traktorji,” je namreč na spletu nedavno zapisal Rupar, ki pravi, da več, kot bo prišlo kmetov, bolj bodo opozorili nase. “Kmetje so od komunizma naprej popolnoma zaničevana skupina državljanov. Vedno ničvredni. Gre tudi za njihove pokojnine,” je bil jasen Rupar.

Želi si, da bi prišlo do spoštovanja kmečke populacije
Rupar je opozoril, da kmetje za invalidi živijo najtežje. “Starejši ne morejo več delati in živijo od tistega, kar imajo”, je izpostavil in spomnil na izjavo predsednika ZDUS-a Janeza Sušnika, ki je v zadnji oddaji Tarča dejal nekaj v smislu: potem pa vzemite kramp in malo pokopljite doma in boste imeli (solato). Povedal je, da ga je v zvezi s tem kontaktirala 87-letna gospa, ki je bila naravnost ogorčena nad njegovimi besedami. Objokana mu je dejala: “Kako? Iz stola ne morem, on mi pa pravi, naj grem krampat.” Rupar je povedal, da se mu naravnost srce trga, ko posluša takšne izpovedi stisk. “Morajo kmetje priti. Morajo se upreti. To je zločin nad ljudmi, ki nam proizvajajo hrano. Mi živimo zaradi njih, ne od njih,” je izpostavil in dodal, da če bomo uvažali vse, bo vse skupaj še dražje. Rupar pravi, da je njegov namen, da pride do spoštovanja te populacije.

Odločil se je za tožbo
V Tarčo, kjer so obravnavali stisko starejših, so povabili gospoda Sušnika, Marka Bandellija iz DeSUS in Inštitut 8. marec, ki pred shodi, v času, ko so se začele stavkovne zadeve, sploh niso problematizirali položaja starejših. Zanimalo nas je, če je njihova udeležba v oddaji predstavljala odgovor na tako veliko udeležbo, ki je niso pričakovali na prvem shodu, 1. februarja. “Zagotovo je to odgovor. Tako močna zasedba je bila postavljena proti meni. Toliko jih je strah,” je pojasnil in dodal, da je bila ta Tarča namenjena preprečitvi nadaljnjih shodov na podlagi ene osebe. “Da me toliko uničijo in ponižajo, da si rečejo ljudje, da zanj ni vredno priti na shod. A so se zmotili, saj so ljudje to dojeli kot napad nanje. Po Tarči sem namreč spoznal, da so se upokojenci pričeli z mano poosebljati.”

“Ne grem se politike, moj resnični namen je, da 160 tisoč ljudem pomagam povrniti dostojanstvo,” je poudaril. Ljudje, ki so bili po besedah Ruparja primorani delati na minimalcih, so danes kaznovani, ker se niso mogli učiti. “Ljudje, ki jih je življenje peljalo v neke umazane delavske sfere komunistične partije, so sedaj kaznovani. Še na starost ne morejo živeti,” je problematiziral
.

Rupar je pojasnil, da se je zaradi Tarče odločil, da gre v tožbo. Oddaja se je namreč začela z navedbo: Pavel Rupar, bivši obsojenec, 4-krat obsojen za kriminalna dejanja, norčeval se je iz Fajonove itd. “Prav namenoma so šli v osebno diskreditacijo,” je izpostavil kritično, da bi si ljudje ustvarili mnenje, da je kriminalec. Rupar je ob tem spomnil na vsebino 162. člena Kazenskega zakonika, kjer piše: “(1) Kdor z namenom zaničevanja komu očita, da je storil kaznivo dejanje ali da je bil obsojen zaradi kaznivega dejanja ali to z istim namenom komu pove, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. (2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.” Po besedah Ruparja so oni to naredili z namenom, da bi ga oblatili, torej je bil viden naklep. “Vsi so zmeraj tiho. Enkrat za vselej je treba narediti packanju in zaničevanju konec,” je poudaril Rupar. Tudi Bandelli je sicer Ruparja v oddaji označil za kriminalca. “To ni dovoljeno. To je stigmatizacija, označevanje z namenom zaničevanja.” Povedal je, da toži Žnidaršičevo, urednika oddaje, RTV kot ustanovo in toži Bandellija, kazensko in odškodninsko.

Pavle Rupar in Marko Bandelli v oddaji Tarča (Foto: posnetek zaslona RTVS)

Vladajoči ignorirajo pozive k pogovorom
Robertu Golobu in Luki Mescu je bilo poslano že tretje pismo, kjer so navedene naše zahteve, s prošnjo za pogovore. Odgovora pa še do danes ni, čeprav je znano, da so druge ljudske iniciative sprejemali na pogovore. “Ignorirajo nas in se ne pogovarjajo z nami. Poslal sem tudi pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli, obveščeni pa so bili tudi tuji mediji”, je pojasnil. RTV shodov sploh ne pokriva, radio pa celo ni omenil, da je bil shod. Glede upokojencev z nizkimi pokojninami je izpostavil, da jim težavo predstavlja tudi plačevanje obveznega RTV prispevka in dodatnega zavarovanja. S tem je namreč pokojnina v resnici 50 evrov nižja od nakazane. “Ne dobiš 600 evrov pokojnine, ampak 550 evrov”, je opozoril nazorno.

Po besedah Ruparja se borijo za to, da bi prišlo do primerne uskladitve pokojnin. Da bi torej ljudje dobili poštene pokojnine (20/15/ 5-odstotkov višje glede na višino pokojnine, višja je, nižje je zvišanje), 13. pokojnino, prenehati pa bi jih morali obremenjevati z davki, kot so dodatno zdravstveno zavarovanje in RTV naročnina. Rupar je povedal tudi, da so bili na Slovenskih železnicah opozorjeni na shod, da bodo lahko poskrbeli za večje število vagonov. Povedal je, da si želi miren shod in da ljudje ne bi nasedali kakšnim morebitnim provokatorjem, ki bi se znali morda znajti na shodu.

Sara Kovač