Šarec o Nataši pred KNOVS, ki je za Črnčeca “politična policija”

Marjan Šarec in Nataša Hribar (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

Marjan Šarec in prijateljica (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

Premier Marjan Šarec (LMŠ) bo danes pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), pojasnjeval nenavadno zaposlitev Nataše Hribar na Sovi lani poleti. Za zaprtimi vrati bo komisiji, v kateri ima večino opozicija, premier dogajanje pojasnjeval po nenavadni javni oceni svojega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, ki je tej komisiji, ko je moral sam že pojasnjevati zaposlitev, očital, da ravna kot politična policija v prejšnjem sistemu.

Je Črnčeca zanesla ali odneslo? Politična policija bi naj komisija za nadzor obveščevalnih služb bila, kot je pojasnil Črnčec, ker bi naj bil Matej Tonin preveč padel pod vpliv Janeza Janše (SDS).

Politična policija je bila temelj nekdanje socialistične diktature: onemogočala je z drastičnimi kršitvami temeljnih človekovih pravic in svoboščin vsakršno opozicijo edinim vladarjem in to skupaj s policijo, pravosodjem in mediji, ki jih je vse nadzorovala vladajoča “avantgarda”. Tudi z umori. V aferi JBTZ so Janšo priprli agenti slovenske politične policije, SDV, ki so bili takrat podrejeni še Milanu Kučanu. Očitati opoziciji, ki danes izvaja nadzor, da se podobne zlorabe oblasti ne bi ponovile, da je politična policija, kaže, da je Črnčeca, ki je obveščevalne službe v preteklosti vodil, precej čustveno odneslo.

Foto: STA

Kaj si pričakuje od sekretarja za nacionalno varnost
Od sekretarjev za nacionalno varnost se pričakuje treznost in ne norih politiziranj. Celo pod pritiski ne. Praviloma imajo namreč kar nekaj vpliv na to, kaj delajo obveščevalne službe in vladarji. Premiera je komisija za nadzor obveščevalcev na pričanje povabila, ker ni mogla dokončati nadzora na zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja Nataše Hribar na Sovi, direktor Sove Rajko Kozmelj je nadaljevanje že začetega nadzora posebne skupine štirih poslancev namreč zavrnil. Pojasnil jim je, da lahko pravilnost zaposlovanja v tajni službi, ki je neposredno podrejena premieru, preverja le vladni inšpektorat. Ta je pozneje tudi opravil nadzor in ugotovil nekaj nepravilnosti. Premier, ki očitke, da je vplival na zaposlitev, zanika, Natašo pozna še iz časov, ko je delal na javni televiziji. Zakaj bo danes prišel pred nadzornike, je pojasnil tako: “Iz spoštovanja do KNOVS, do parlamentarizma bom prišel.”

Žan Mahnič (SDS) in premier Marjan Šarec (LMŠ) Foto: DZ/Matija Sušnik

Odgovor je protinapad
Dileme, ki bodo danes pred poslanci, niso skrivnost, ker je Šarec decembra že odgovarjal na poslansko vprašanje podpredsednika te komisije Žana Mahniča (SDS) o zaposlitvi Nataše. Na posnetku sta Mahnič in Šarec prejšnji mesec. Čeprav je Mahnič takrat večkrat ponovil vprašanja, kdaj se je Šarec zadnjič srečal z Natašo in ali je kaj vplival na zaposlitev na Sovi, premier na ta vprašanja direktno ni odgovoril. Je pa napovedal, da bo odgovarjal komisiji za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) in kot običajno v preteklosti odgovoril s protinapadom: z očitki čez SDS. Očital jim je, denimo, da so komisijo za nadzor obveščevalnih služb spremenili v McCarthyevo komisijo za lov na čarovnice. Ta je po drugi svetovni vojni na začetku hladne vojne v ZDA “zaslovela” po preganjanju domnevnih komunistov na vseh koncih.

Foto: Demokracija

Šarec je opoziciji očital še, da izdajajo zaupnosti države o arbitražnem sporu, kar koristi Hrvaški. To je zadnje dni očital tudi Črnčec. A gre, tak ose zdi, za politiziranje: iz vlade namreč ne pojasnijo, kaj bi naj takšnega razkrili nadzorniki. Decembra je na vprašanja Mahniča, ki so bila takšna: “Kako komentirate očitno prirejene razpise na Sovi? Ali ste vplivali na katerokoli zaposlitev na Sovi ali komu naročili, koga naj se na Sovi zaposli? Kdaj ste nazadnje komunicirali z zaposleno na Sovi, o kateri je bilo govora – N.H.?”

Šarec odgovoril tako: “Očitate mi klientelizem, očitate mi še ne vem kaj vse. Vendar ste vi zadnji, ki lahko to počnete. Na podlagi nekih lažnih novic na nekem portalu, ki mi očita razmerje in ne vem kaj še vse, se vaš vrli KNOVS spravi na lov. Zdaj bomo pa mi premierja dobili. Zdaj pa premier zaposluje, kakor zaposluje in tako naprej. In to gonite že nekaj mesecev in se pri tem sklicujete na inšpektorat. Ja, Sova je sama zaprosila inšpektorat za nadzor. Zato, ker ste sprožali takšne in drugačne govorice. In inšpektorat je jasno ugotovil in mislim, da je to povedala tudi inšpektorica, verjetno tudi na zaprti seji KNOVS, kjer ste bili, ker vi po eni strani sedite v KNOVS in tam zaslišujete, po drugi strani pa sprašujete mene tukaj na odprti sceni. Ja, inšpektorat je povedal svoje, bile so nekatere sistemske nepravilnosti, šlo je za dve zaposlitvi v prejšnjem mandatu in dve zaposlitvi v tem mandatu. In kamorkoli bo šel inšpektorat v javnem sektorju, bo lahko odkril takšne in drugačne nepravilnosti. Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost postopka.”

Mahnič je odgovoril tako: “Nihče mi ne bo prodal, da je normalno, da osebo, ki je na bolniškem staležu v času bolniškega staleža Sova zaposli. Nihče mi ne bo prodal, da za zaposlitev v oddelku za mednarodno dejavnost ni potrebno znanje vsaj enega, če ne dveh tujih jezikov. Nihče mi ne bo prodal tega, da vse kar pišejo portali, ki so blizu nam, po vaše pišejo same neresnice. Gospod premier, glede na pričanje, ki smo jih imeli pretekli teden, veste približno kdo je pričal, oziroma, verjamem, da točno veste kdo je pričal, so se vse navedbe na teh portalih potrdili. Pa, ker ne želim razkrivati, kaj je župan Jordan direktno tam govoril, ampak tako kot ste vplivali, da jo je zaposlil na občini Škofljica, tako je očitno šlo tudi v tem primeru. In očitno nista samo vidva, ki vesta, kaj je bilo v tistem šotoru v Ribnici.”

Foto: STA

Dobovšek Židanu: Zaščitite integriteto
Na nenavadno izjavo sekretarja za nacionalno varnost Črnčeca o nadzornikih obveščevalcev kot politični policiji, se je s pismom predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu (SD) včeraj odzval predsednik Dobre države Bojan Dobovšek.

Dobovškovo pismo Židanu je takšno: “V medijih smo opazili izjavo vladnega funkcionarja, sekretarja v kabinetu predsednika vlade republike Slovenije, ki je povedal, da komisija Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb deluje “kot politična policija iz starih časov” (citat iz medijev Siol, Dnevnik, 24ur.com). Izjava funkcionarja, ki nakazuje na politično pristransko delovanje Državnega zbora in izvoljenih poslancev, ne bi smela ostati brez epiloga.

Gre za novo stopnjo degradacije vloge Državnega zbora, ki se ga obravnava kot podaljšek izvršne oblasti in njihovih neformalnih mrež. Če se delovanje poslancev primerja s politično policijo, ki je zasledovala, prisluškovala, ustrahovala in preganjala politične nasprotnike, je zaradi zaščite integritete poslancev, kot tudi avtorja izjave, nujno razčistiti, ali trditev drži in sprejeti ustrezne ukrepe.

Kot nekdanji poslanec, predsednik stranke Dobra država, državljan od predsednika Državnega zbora zahtevam odgovor na omenjene očitke in zaščito integritete Državnega zbora.”

Peter Jančič, Spletni časopis

 • mona lisa

  Saj ne bo povedal resnice in nič pametnega kot vedno.

 • Andrej

  Če bo Židan odgovoril Dobovšku bo moral Židan ali totalno javno povoziti demokracijo, ali pa popljuvati LMŠ. Ali pa bo najbrž tako leporečil, da nihče ne bo razumel odgovora.

 • Viktorh

  Domnevam, da bo s sabo vzel več kornetov, saj bo potreboval slino.

 • Rožle

  Kako pa to, da je kar naenkrat izgubila naziv lepa .. ?

  • RATATA

   postarala se je

 • Ivan Ivanovič

  Človek se vpraša, ali nam delajo komedijo, da mislimo, da živimo v demokraciji? Šarca bi morali pod nujno vprašati:

  1. Zakaj vlada ne zajezi ilegalnih migracij in zakaj ne vrača pospešeno ujetih ilegalcev.
  2. Zakaj organi pregona ne ukrepajo zoper ilegalce v skladu z zakoni?
  3. Misli vlada ukrepati zoper tožilce in druge, ki ne opravljajo svojih nalog v skladu z zakoni?
  4. Kaj misli vlada narediti zoper kriminal belih ovratnikov? To je zoper korupcijo in klientelizem.
  5. Kdaj bo vlada ukrepala zoper povzročitelje bančne luknje, ki je velekriminal?
  6. Ima vlada strategijo, kako ohraniti slovenski narod, kar je njena ustavna dolžnost, v razmerah, ko globalisti odkrito grozijo z odpravo evropskih narodov?
  7. Itd. Lepa Nataša je komaj omembe vredna, le kot češnja na torti Šarčevih grehov.

  • WISKY 1000

   Nevem zakaj mi šarac deluje nezdravo

 • JANEZ GUS

  Tresla se gora,rodila se miš.Glumca in vse njegove potrkovalce je treba samo nagnat iz arene.

 • Franci Pušenjak

  Vsa zadeva je dobila neslutene razsežnosti. Meni PV in njegov svetovalec, delujeta kot pobalina, bolje da uporabim izraz samodržca. Nihče jih nič ne bi smel vprašat, saj sta vendar posvečena in nedotakljiva! Imeti tak odnos do DZ komisije, pa sploh ni važno kako ta vodi postopke, način zasliševanj ipd, je totalno nespoštovanje avtonomne institucije, kar Parlament je! Zelo soglašam z dr. Dobovškom in njegovim protestnim pismom predsedniku DZ! To se mora nehat takoj, institucije naj začenjajo spoštovati druga drugo, kajti to sedaj res presega vse pragove in smo zabredli globoko v nedemokratično obnašanje predstavnikov oblasti. Če bi volivci bili zreli bi vsako tako obnašanje “zelo zelo”” nagradili na volitvah. Takih ljudi nikoli več v politiko, njihovo mesto je povsem kje drugje!!

 • VERZIFIKATOR

  Nataša Š. Sovič

  KOST IN SOVA

  Naš ga Šaro znova je polomil,
  kost ko zakopaval je na vrtu,
  družbo delal ko pri tem je krtu,
  je v podzemlju skoraj vrat si zlomil.

  Se razumu ves je izneveril,
  saj ko kost si skril je eno samo,
  sebi izkopál je Šaro jamo,
  varnostno kosti žal ni preveril.

  Se prigrebla kost je ta na plano,
  sova, glej, se nad kostjo spozabi,
  Šaru izpred nosa jo ugrabi,
  ni bilo tako načrtovano.

  Gloda kost mu sova, druge ptice,
  konca glodanju ni in ne kraja,
  Šaro se od jeze kar razkraja,
  saj so ptice blizu že resnice.

  So obrale jo že vse do mozga,
  kost, ki skril jo v sovjem je gozdiču,
  se primeri Šaru, fičfiriču,
  da ostane mu le blatna brozga.

  Glodajo naprej mu kost njegovo,
  ki jo kanil Šaro je prikriti,
  v sovjem jo gozdiču zaposliti,
  ki jo tja podtaknil je kot sovo.

  Naš je Šaro tace res nesrečne,
  še kosti ne zna prav zakopati,
  ne da bi izpadel gumpec hkrati,
  nesposobnosti dokaz je večne.

 • VERZIFIKATOR

  Mirda Crnčič

  DA MIR ČRNEC

  Črnec bil je svojčas neprijeten,
  za pravice se preveč zavzemal,
  a potem je pravi čas zadremal
  in pokazal silno se dovzeten.

  Črnec da mir res nam zadnje čase,
  smo povsem ga zase pridobili,
  ko smo nekaj mu drobtin spustili,
  da mir črnec, saj fant misli nase.

  Ni bil črnec vedno takšne baže,
  svojčas delal nam je res težave,
  vtikal vse preveč se je v zlorabe,
  zdaj da mir, tako mu bolje kaže.

  Da mir črnec, vendar ne miruje,
  ko nam treba je storitev kakšnih,
  oprijel se bo rešitev takšnih,
  da nam vedno prav je, zadostuje.

  Da mir črnec, fant ima vizijo,
  treba ni ukazov mu dajati,
  sam diskreditira in pa blati,
  komisijo zmerja s policijo.

  Da mir črnec, je kot psiček Snoopy,
  saj do nas je vedno ves pohleven,
  v slinjenju pa skrajno prizadeven,
  se zares z lahkoto ga podkupi.

 • tasilo

  Spet en Šarčev retorični in logični ‘biser’ ali šarcizem:

  “Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost postopka.”

  WTF?!? Nobena od nepravilnosti ne vpliva na pravilnost?!?

  • Nšo-či

   Ta stavek ne predstavlja samo logični in retorični biser. V svojem bistvu ampak razumevanje etike. Zato je po svoje logično, da nikoli ne povežejo sistemske nepravilnosti z odgovornostjo.

   • Rožle

    Ja .. logično

 • Lux Ferre

  na 24ur se je moderatorju zmešalo…

  Spoštovani,
  Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali.

  Izbrisan komentar: Tako izgleda komentiranje na 24ur: poštovani,
  Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s
  pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi
  pravili in smo ga zato tudi izbrisali. Izbrisan komentar:
  Ostržek…

  • Rožle

   Poglel še mojega

   *****************
   Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali.

   Izbrisan komentar: A Kurnik še zmer samo do 22h obratuje ..?

   Pravila za objavo komentarjev si poglejte
   TUKAJ.
   Lep pozdrav,

   uredništvo portalov POP TV in Kanala A

 • piko8

  črnčec živi v bivši jugi, kjer je imela tajna policija oblast!!
  Potrebno se bo zbudit in umiti s hladno vodo!!

 • lena

  Ko beres o teh sekret-arjih, te pritisne, da moras na sekret!

 • šmentanamuha

  Pa ta šarec je en čist navadn neodrasel otrok, ki sede za očetov volan brez vozniškega izpita. Pa kakšni odgovori so to, kdo lahko zagovarja takšnega premierja? To je vse skupaj en velik otroški vrtec infantilnih moških, ki preprosto ne razumejo besede odgovornost.