Boste tudi vi bojkotirali plačevanje RTV naročnine?

Foto: Odbor 2014

“Pravijo, da riba najbolj smrdi pri glavi. Problem glave v pravosodju je predsednik vrhovnega sodišča Masleša,” je bil na današnjem shodu Odbora 2014 kritičen Radovan Marvin. Vztrajniki so med drugim napovedali, da bodo svoje nestrinjanje s poročanjem nacionalke podkrepili z državljansko nepokorščino v obliki neplačevanja RTV prispevka.

“Prenehajmo financirati neprofesionalno in skorumpirano RTV Slovenija! To jih najbolj boli!” je udeležence shoda pozval Vilio Kovačič.

“Veliko senco na delovanje sodstva meče dejstvo, da javnost v praksi do konkretnih podatkov o odprtih disciplinskih postopkih in nekaterih drugih, za integriteto pomembnih informacij, nima neposrednega dostopa,” so poudarili v Odboru 2014. Upokojeni odvetnik in sodnik Marjan Petrič je na shodu Odbora 2014 opozoril, da imamo danes v kazenskih postopkih na prvi stopnji sodnika, ki sodi tako, da te bo, če si mu antipatičen, “pokopal”.

“Sodnik po lastni presoji odloča in določa”
“V civilnih postopkih, kjer se sodi o odškodninah, imamo sodnika posameznika, ki po lastni presoji odloča in določa,” so prepričani vztrajniki. Ob tem so dodali, da bi marsikateri sodnik, če bi bili na sojenju prisotni porotniki iz civilne družbe, čutil kontrolo. Zato bi po njihovem mnenju potem lahko govorili o ločenih mnenjih in o glasovanju.

Sodnice in sodniki naj odgovorno opravljajo svoje delo
Odbor 2014 želi spodbuditi sodnice in sodnike, tožilke in tožilce, da odgovorno opravljajo svoje delo, hkrati pa tudi, da se sami kritično opredelijo do kolegic in kolegov, ki delajo krivice ter mečejo senco na celoten njihov ceh.

“Sprejem Odborovih ukrepov za zagotovitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v slovenskem pravosodnem sistemu predstavlja preboj v neko demokratično, pravično in pravilno sodstvo, ki ga mi, na žalost, v Sloveniji nimamo,” so jasni vztrajniki.

Vztrajnike so nagovorili tudi Vili Kovačič, Iva Pavlin Žurman in Aleš Primc.

N. K.