fbpx

Še en črn madež za državo – na knjižnem sejmu gostoval ruski terorist Zahar Prilepin, ki se hvali s paravojaškimi aktivnostmi v okupiranem Donbasu!

Zahar Prilepin (Foto: Facebook)

Protestu ukrajinskega veleposlanika v Sloveniji in ukrajinskega združenja Pen proti gostovanju terorista Zaharja Prilepina na tokratnem ljubljanskem knjižnem sejmu se je zdaj pridružil tudi odbor za mir Mednarodnega Pena, ki opozarja, da je gostovanje Prilepina neprimerno. To pa ni prvič, da je bil terorist Prilepin gost na knjižnem sejmu, v preteklosti mu je reklamo delal tudi spletni portal MMC RTV Slovenija, ki smo ga prisiljeni plačevati plačniki RTV-prispevka.

“Čeprav sta povabilo in bivanje gospoda Zaharja Prilepina v Sloveniji formalno nevprašljiva, dejstva, ki jih v svojem protestu organizatorjem knjižnega sejma navaja Ukrajinski Pen, govorijo sama zase,” piše v pismu odbora za mir. Ob tem je izraženo še upanje, da “gre v tem primeru za spregled in ne za načrtno provokacijo gostiteljev”, ter prepričanje, da “takšna nepremišljena dejanja načenjajo mednarodni ugled te pomembne kulturne prireditve”. Kot je za STA pojasnil predsednik odbora za mir Marjan Strojan, je Ukrajinski Pen na Mednarodni Pen v London vložil protest, da so na Slovenski knjižni sejem v Ljubljano povabili ruskega pisatelja Prilepina, ki ga po Strojanovih navedbah obtožujejo raznih zločinov in je na seznamu preganjanih oseb v Ukrajini in BiH.

Zahar Pripelin (Foto: Facebook)

Proti udeležbi terorista Prilepina na knjižnem sejmu v svoji izjavi za javnost že protestiral Ukrajinski Pen
Protestna izjava proti nastopu Prilepina na ljubljanskem knjižnem sejmu je bila objavljena na Portalu Plus in jo prilagamo v celoti:
“Organizatorji 34. Slovenskega knjižnega sejma so na ta spoštovani mednarodni dogodek povabili odioznega gosta – ruskega pisatelja Zaharja Prilepina, avtorja številnih ksenofobnih izjav, gverilca na Donbasu v sestavi ruske teroristične vojske. Sam Prilepin te svoje dejavnosti in svojih aktivnosti sploh ne skriva, obratno – z veseljem pozira z orožjem v rokah in daje ruskim medijskim hišam fašistične intervjuje, s katerimi odkrito podpihuje etnično čiščenje in fizično uničenje Ukrajincev.
Tačas je Slovenski knjižni sejem ponudil temu tako imenovanemu dobrotniku nadvse gostoljubno srečanje z bralci in polurno avtografsko sejo v Ljubljani, njegova predstavitev v programu sejma pa se glasi “sodobni ruski klasik”. Takšno odločitev je težko drugače razumeti kot opravičevanje in opevanje terorista.
Če organizatorji sejma niso ničesar vedeli o bojnih “podvigih” svojega gosta in o njegovih polnih sovraštva izjavah, potem smo zaradi tega lahko samo še globoko žalostni. Če pa so o vsem tem vedeli in ga ne glede na vse to še vedno povabili, potem dejansko gre za največjo sramoto, ki ne vodi v nič drugega kot v ogorčenje in gnus.
Resnično upamo, da bodo naši kolegi iz Slovenskega centra PEN povedali svoje stališče do tega škandaloznega dogodka. Obenem pričakujemo tudi izjavo Mirovnega odbora Mednarodnega PEN, kateremu trenutno predseduje slovenski pisatelj Marjan Strojan.
Prepričani smo, da morajo v javnem prostoru obstajati določene omejitve za navzočnost posameznikov, ki podpirajo vojaško agresijo, etnično čiščenje in genocid.”

Zahar Pripelin (Foto: Facebook)

Ogorčen tudi ukrajinski veleposlanik, na MMC RTV SLO pa so mu delali reklamo
Ogorčenost nad Prilepinom je v javnem pismu, ki je prav tako objavljeno na Portalu Plus, izrazil tudi ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihailo Brodovič, ki je poudaril, da je “kot uradni predstavnik Ukrajine globoko zaskrbljen zaradi dejstva, da se tovrsten dogodek organizira na ozemlju Republike Slovenije, ki je država članica EU”. Že lani je povedal svoje osebno mnenje ter izrazil svoje dojemanje in veliko zaskrbljenost zaradi poskusov Ruske federacije, da bi s tako imenovanimi “kulturnimi dogodki” – pri tem je predvsem mislil na koncert Zbora Rdeče armade Alexandrov v Ljubljani – legalizirala vse svoje nezakonite dejavnosti in aktivnosti na začasno okupiranem ozemlju Ukrajine. V letošnjem letu pa smo lahko opazili še en možen “kulturni dogodek”, kar naj bi bil literarni večer Zahara Prilepina (Yevgen Prilepin), ki ga za 25. novembra 2018 v Ljubljani skupaj načrtujeta Center slovanskih kultur (Slovenija) in Ruski kulturni center v okviru 34. Slovenskega knjižnega sejma. “V zvezi s tem bi rad poudaril, da je Zahar Prilepin eden izmed ruskih teroristov, ki se borijo proti ukrajinski vojski v Donbasu, kršijo vse norme in načela mednarodnega prava ter zakonodajo Ukrajine,” je med drugim še zapisal Brodovič in spomnil, da je bila Prilepinu še marca letos iz varnostnih razlogov prepovedana izvedba podobne literarne prireditve v Banjaluki, ki je de facto prestolnica bosanske Republike Srbske. Udeležba Zahara Prilepina po njegovem mnenju na 34. Slovenskem knjižnem sejmu nima prav nič skupnega ne s kulturo ne s kulturnimi dogodki, “zato si mednarodna skupnost ne sme zatiskati oči pred dejstvom, da Ruska federacija uporablja vse možne načine, tudi takšne ‘kulturne dogodke’, da krepi svoj vpliv in legalizira vse svoje mednarodno nezakonite dejavnosti in aktivnosti preko vključevanja tujih partnerjev v svojo propagandno strategijo”.

Reklama za Prilepina na MMC RTV Slovenija (Foto: posnetek zaslona)

Da so nekateri v Sloveniji kljub splošnemu zgražanju nad teroristom Prilepinom prav navdušeni, pa priča reklama, ki so mu jo pripravili na spletnem portalu MMC RTV Slovenija pred leti, ko so o njem poročali povsem nekritično, v skladu s tem pa je tudi odziv slovenskega prireditelja sejma. “Vsak resen knjižni sejem na svetu ne bi prepovedal knjige, ki je v neki državi legalna, niti človeka, ki je legalno prišel v državo. Če bi se to začelo dogajati, bi to pomenilo konec knjižnih sejmov. Naloga sejmov ni imeti moralne, ideološke, vrednostne ali estetske kriterije. Edina meja za organizatorje je zakon. Če sta neka knjiga ali avtor prepovedana v neki državi, takšna knjiga nima mesta na sejmu. S Prilepinom se ni zgodilo nič od tega,” je dodal predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol.

Zahar Pripelin (Foto: Facebook)

J. Ž.