fbpx

Še ena sodna burleska: Zaradi 200 evrov bi moral za 3 leta v zapor

Foto: epa

Novembra je škofjeloško sodišče nekdanjega vodjo poslovalnice AMZS Lesce Florjana Gašperina obsodilo na tri leta in pol zapora zaradi dokazanih 200 evrov podkupnine. Vaščani, prijatelji, znanci in preostali državljani so bili ob tem močno pretreseni. Pritisk javnosti je bil tako velik, da so Gašperinu kazen preložili za nedoločen čas.

Danes bi moral v zapor Florijan Gašperin, ki ga je Okrajno sodišče v Škofji Loki – zaradi 200 evrov, ki jih je prejel kot podkupnino – obsodilo na tri leta in pol zaporne kazni, hkrati pa bo moral plačati 1550 evrov stranske kazni in vrniti 200 evrov, kolikor jih je vzel za podkupnino. V eno leto dolgem postopku je sodišče sklicalo kar 37 obravnav in zaslišalo 70 prič. Kot pravi Gašperin, so vse priče pričale v njegovo korist.

Na uredništvo Nove24tv so se obrnili državljani s pritožbami, ki menijo, da je tovrstni primer krivičen do zdravega razuma in deli državljane na prvorazredne in drugorazredne. Med prve spadajo tajkuni in bančni kriminalci, ki so povzročili milijardne denarne luknje in še vedno korakajo na prostosti ali pa so zaradi priznanja krivde obsojeni na pogojne ali največ nekajmesečne zaporne kazni. Spet drugorazredni državljani pa morajo zaradi bagatelnih zneskov v nekajletni zapor, ki ni sorazmeren s povzročeno družbeno škodo.

Obsojen zaradi strahu pred ponovitveno nevarnostjo
Gašperin je bil obtožen na podlagi kriminalistične akcije gorenjskih kriminalistov, ki so pred štirimi leti pri tehničnih pregledih na poslovni enoti AMZS v Lescah ugotovili številna kazniva dejanja podkupovanja in ponarejanja uradnih listin. Osumljenci naj bi izdajali zapisnike o opravljenih tehničnih pregledih vozil, ki sploh niso bila pregledana, ter za to prejemali podkupnine, je o tem primeru poročal časopis Delo.

“Le zaporna kazen bo dosegla namen, da ne boste ponavljali kaznivih dejanj. V štirih mesecih ste jih storili 35, med drugim ste jemali podkupnino, kar je družbeno zavržno dejanje,” je sodnica škofjeloškega okrajnega sodišča Simona Prosen v obrazložitvi sodbe dejala Florijanu Gašperinu, nekdanjemu vodji poslovalnice AMZS Lesce. Zaradi zlorabe položaja oziroma pomoči pri zlorabi položaja je bilo obsojenih še pet soobtožencev.

Pretreseni zaradi kalvarije
“S takšno krivično sodbo je sodstvo znova dokazalo, da smo navadni smrtniki drugorazredni državljani,” je zapisala gospa, ki je zaradi odločitve sodišča in nehumane zaporne kazni zgrožena. Za Gašperina je dejala, da je človek, ki ni sposoben skriviti lasu največjemu sovražniku. “Je resnično človek z velikim srcem in dušo za malega, nebogljenega človeka, a žal svojo veliko dobrosrčnost plačuje z zaporom. Si kdo predstavlja kaj prestaja on sam in njegova družina …?” Vaščani, prijatelji in znanci ter vsi, ki ga poznajo, so ob spremljanju njegove kalvarije pretreseni, saj jih skrbi, če bo sploh lahko zmogel prestati tako kruto dosojeno kazen.

Zakonca Gašperin bosta lahko še nekaj časa srečno skupaj (Foto: FB)

Zakonca Gašperin bosta lahko še nekaj časa srečno skupaj. Foto: FB

Žena pozvala k čim večjemu spremstvu na Dob
Nekaj dni pred predvidenim odhodom v zapor je njegova žena Jana Gašperin na spletnem omrežju Facebook zapisala, da se za moža Florijana in za celo njegovo družino približuje izjemno žalosten dan. “Ker vsi vemo, da se mu dogaja izjemna krivica, vas toplo vabim, da ga podporniki – torej tisti, ki se zavedamo, kako težko in hudo mu bo – tisti dan, v petek, 19. 2. 2016 pospremimo v čim večjem številu na Dob,” je zapisala pretresena žena.

V zadnjem trenutku so mu prestavili prestajanje kazni
Florjan Gašperin bi moral danes na prestajanje triinpolletne kazni, vendar je včeraj preko svojega odvetnika izvedel, da so mu prestajanje kazni odložili za nedoločen čas. Vsem, ki so mu stali ob strani, se je zahvalil za podporo in jih pozval, naj še naprej ostanejo z njim. Očitno je bil pritisk javnosti in zgražanje nad ravnanjem sodstva enostavno prevelik, da se je slednje odločilo za ta korak.

Za tri elta in pol v zapor zaradi 200 evrov 1

M. P.