fbpx

Še je pravica: Tožilstvo umaknilo pregon zaščitnika nerojenih otrok Tadeja Strehovca!

Tadej Strehovec (Foto: STA)

Tožilstvo je umaknilo pregon zoper duhovnika Tadeja Strehovca, sicer zaščitnika človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. “To je velika zmaga za svobodo izražanja v naši državi, obenem pa tudi velika zmaga za vse zagovornike pravic nerojenih otrok in za vse tiste, ki si prizadevamo za družbo brez vseh oblik nasilja, tudi do nerojenih otrok,” je po obravnavi v izjavi medijem povedal Strehovec, ki je sicer pričakoval vsebinsko odločitev sodišča ter s tem tudi sodno zaščito svobode izražanja.

Dr. Tadeju Strehovcu, frančiškanu, predavatelju moralne teologije in aktualnemu tajniku Slovenske škofovske konference, je grozila celo zaporna kazen, ker se je postavil na stran življenja najšibkejših, nerojenih otrok.

Izpostavil je namreč delovanje abortivnega lobija, kar je sicer povsem legitimno in jasno zagotovljeno z Ustavo Republike Slovenije in z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin Sveta Evrope.

Strehovec imel podporo številnih pravnikov in celo mednarodnih organizacij
Kazenski pregon Tadeja Strehovca so obsodili številni znani Slovenci, pravniki in mednarodne organizacije. Odločno v bran Strehovcu se je postavil tudi Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice. Na lastno pobudo je napisal tudi neodvisno pravno obrazložitev, iz katere izhaja, da je pregon dr. Strehovca pravno neutemeljen, protizakonit in protiustaven.

Akademsko društvo Pravnik (ADP) je v svoji izjavi opozorilo na nesprejemljivost ideološkega pravosodnega pregona verskega dostojanstvenika, ki ima status verskega uslužbenca v skladu z zakonom o verski svobodi. V ADP so trdili, da je obtožnica večstransko neutemeljena, zato so pozivali državno tožilstvo, da zoper duhovnika Strehovca nemudoma umakne obtožnico in preneha z ideološko pravosodno politiko, ki je izbrano uperjena proti katoličanom in Katoliški cerkvi.

Podporo so mu izrazili tudi v Slovenski škofovski konferenci. Škofje so menili, da se je Strehovec znašel v sodnem postopku zaradi katoliških stališč o pravicah nerojenih otrok in pravice do javne molitve.

Mednarodna zveza sredinskih demokratov (CDI-IDC) je konec novembra soglasno sprejela Resolucijo o Sloveniji, v kateri izražajo resno zaskrbljenost glede stanja političnih in gospodarskih zadev v Sloveniji. Med drugim so se seznanili z najnovejšimi primeri preganjanja neodvisnih medijev, novinarjev in kritičnih intelektualcev, katerega cilj je utišati kritično javnost, in obsodili pregon dr. Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, ki je obtožen sovražnega govora zaradi podpore katolikom, ki so molili za nerojene otroke in zagovarjali katoliško doktrino glede splava.

C. Š.