Še včeraj ju ni bilo na seznamu: Med deseterico najvplivnejših pravnikov portala Ius-info sta se iznenada uvrstila predsednik ustavnega sodišča Knez in nekdanji ustavni sodnik Krivic, ki poziva h kazenskemu pregonu Mahniča!

Foto: STA

Izmed dvajsetih finalistov, ki so bili v prvem delu glasovanja na portalu IUS-INFO predlagani največkrat, se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov. Pri tem pa je zanimivo, da sta se poleg Zvjezdana Radonjića, ddr. Klemna Jakliča, dr. Jurija Toplaka, dr. Andraža Terška, dr. Sare Ahlin Doljak, mag. Martina Jančarja, dr. Marka Pavlihe, dr. Mihe Šepca uvrstila tudi predsednik ustavnega sodišča dr. Rajko Knez in nekdanji ustavni sodnik mag. Matevž Krivic, o katerih do včeraj na seznamu še ni bilo sledu. Sta bila Knez in Krivic uvrščena na seznam zaradi “uravnoteženosti”, da se na končni podelitvi in pogovoru ne bodo izrekale prevelike kritike uglednih pravnikov na račun pravosodja?

Rajko Knez in Matevž Krivic sta v enem dnevu pristala na seznamu pravnikov, ki so vidno zaznamovali leto 2019 tako na pravnem področju kot tudi v širši družbi in “izrinila” Lucijo Ušaj Šikovec ter Aleksandra Čeferina.

Predsednik ustavnega sodišča Knez je v zadnjem času pogosto zavajal slovensko javnost, ko je šlo za obrambo ustavnega sodnika Mateja Accetta, ki se je dokazano lagal o političnih povezavah s SMC. Prav tako je sam Knez v osrčju povezav s stranko SMC in bi ga morali pri odločanju v zadevi Kangler sodniški kolegi izločiti, kar smo v preteklosti že dokazali.

Nam se je zato upravičeno postavilo vprašanje, kako je mogoče, da se je ta iznenada znašel med prvo deseterico? Njuna vloga “uslug” pravosodju, ko je ustavno sodišče preiskovalni komisiji v zadevi Kangler “prepovedalo” preiskavo tožilcev in ko je Krivic predlagal kazenski pregon predsednika komisije Žana Mahniča pojasnjujejo, da sta si mesto med deseterico ustrezno “zaslužila”. Po meri globoke države.

Hana Murn