fbpx

Sedem let po odkritju množičnega grobišča v Hudi jami preostalih žrtev iz jaška še vedno niso odnesli

Foto: STA

Sedem let po odkritju množičnega grobišča v opuščenem rudniku v Hudi Jami zgodovinar Mitja Ferenc ugotavlja, da se stvari niso nič premaknile. Preostalih žrtev iz jaška še niso odnesli, posmrtni ostanki še vedno ležijo v plastičnih zabojčkih. Na pristojnem ministrstvu pa pojasnjujejo, da pripravljajo dokumentacijo za izkop žrtev iz drugega jaška.

“Po sedmih letih bi pričakovali, da se bodo stvari v Hudi jami, ki smo jih predlagali oziroma zahtevali v vladni komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, uredile ali vsaj začele urejati, ampak primer Huda jama nekako stoji na mestu,” je kritičen Ferenc, sicer tudi član omenjene komisije.

Kot je spomnil, so v Hudi jami pri Laškem marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev – 800 so jih odkopali in shranili v plastične zabojčke v kostnici, kar po njegovem mnenju ne zadošča civilizacijskim pietetnim merilom.

V rovu je še več kot dva tisoč žrtev
Ferenc pričakuje, da bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začelo postopke umestitve vojnega pokopališča pred vhodom v rudnik, kamor bi lahko pokopali posmrtne ostanke že iznešenih žrtev in vseh tistih, ki so še v jašku. Ocenjuje, da je v rovu še okoli 2000 do 2500 žrtev, ki bi morale svoje mesto najti na pokopališču pred rudnikom.

“Zdi se nam, da skladiščenje bodisi v prostorih rudnika ali pa v kostnici v Mariboru dolgoročno ni primerno in tudi ni pietetno. Pričakujemo, da bi se postopki umestitve pokopališča pred rudnik in iznosa preostalih žrtev že končno začeli,” je poudaril Ferenc.

Urejanje grobišč se bo nadaljevalo po sedmih letih
Odkritje v Hudi jami je bilo leta 2009 po njegovih besedah prehudo, saj je za dolgo vrsto let, tj. vse do letos, zaustavilo vsakršno nadaljnje reševanje vprašanj prikritih grobišč. Šele lani sprejeti zakon o prikritih grobiščih in dostojnem pokopu žrtev kaže, da se bo zastoj, ki ga je Huda jama povzročila pri oblasteh, premaknil naprej in da se bo po sedmih letih urejanje grobišč lahko nadaljevalo.

Vseh 592 prikritih grobišč je sicer do dokončnega vpisa v register vojnih grobišč v pristojnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. A Huda jama ostaja v pristojnosti ministrstva za delo, ker je bilo grobišče Barbara rov z odločbo ministrstva v letu 2012 vpisano v register vojnih grobišč.

Z namenom, da se čim prej zagotovi pietetna in dostojna shranitev posmrtnih ostankov zunaj območja rudnika, bo ministrstvo pri iskanju dokončne ureditve aktivno sodelovalo s komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč, so pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo za delo je sicer januarja ministrstvu za kulturo posredovalo predlog za začetek postopka vpisa grobišča Huda jama v register kulturne dediščine.

Na ministrstvu pripravljajo dokumentacijo …
Trenutno na ministrstvu pripravljajo tehnično specifikacijo in razpisno dokumentacijo za izvedbo izkopa posmrtnih ostankov iz drugega jaška ter njihovo shranitev. Vrednost predvidenih del za letošnje leto bodo na ministrstvu lahko ocenili v prihodnjih mesecih, ko bo tehnična specifikacija za izvedbo del končana, so še dodali na ministrstvu.

N. K., STA