fbpx

Sem orodje božjega usmiljenja – 35. vseslovensko množično srečanje Stična mladih

Foto: Nova24TV

Kot vsako tretjo soboto v septembru se je tudi letos katoliška mladina z vseh koncev Slovenije zbrala v Stični na vseslovenskem srečanju mladih, ki je vsem dobro poznan pod imenom Stična mladih.

Uspešnost srečanja, ki ga pripravljajo mladi za mlade, potrjuje dejstvo, da letos obeležujemo že kar 35. Stično mladih. Kot vedno se dogajanje odvija pri cistercijanskem samostanu Stična na Dolenjskem.
Stična mladih je prav posebno doživetje, saj se vsako leto zbere med 5000 in 8000 mladih.

Organizacija srečanja je s strani Medškofijskega odbora za mladino zaupana Skupnosti katoliške mladine. Pri organizaciji vsako leto sodeluje več kot 200 prostovoljcev, ki v izvedbo vložijo veliko prostovoljnih ur, na kar se pripravljajo skozi celo leto.

“Ja, začeli smo lansko leto okoli decembra. Za same priprave pa od četrtka zjutraj. Torej bližje ko je dan, večje število je prostovoljcev. Drugače teh aktivno vpetih je približno 150, potem pa še recimo 50 dodatnih pomočnikov in še kakšnih 150, ki pomagajo izvajati stojnice in delavnice,” je dejal koordinator projekta Filip Firbas.

Za vsakega se je nekaj našlo
Srečanje Stična mladih ponuja tudi pester program za mlade, tako za dijake kot tudi za vse, starejše od 19 let. Program so popestrili nogometni turnir, likovni atelje ter različne delavnice.

Foto: Nova24TV (Jože Janez Olovec)

Foto: Nova24TV (Janez Jože Olovec)

Član izvršilnega odbora SDM, Janez Jože Olovec, pa je povedal: “Mladim ponujamo nagradno igro, kjer so štirje sklopi – domovina, osamosvojitev, razna vprašanja. Preverjamo, ali sploh kaj vejo o naši Sloveniji ali ne. Ponujamo, da se nam lahko pridružijo v članstvo in skupaj pomagajo oblikovati prihodnost Slovenske demokratske mladine.”

Ves čas potekata tudi adoracija in spoved, na tržnici pa različne organizacije ponujajo dodaten pester program. “Če si prišel na Stično, si prav gotovo kristjan ne samo na papirju, ampak hočeš nekaj več. Zato za tiste, ki ne najdejo delavnice, je vedno prisotna adoracija. Vedno imamo izpostavljenega Jezusa, ker smo zaradi njega sem prišli,” je še dejal Nejc.

Tudi letos jih skupina animatorjev ni pustila na cedilu. Z dobro glasbo so iz jutranje zaspanosti predramili slehernega obiskovalca, z novimi plesnimi gibi pa so poskrbeli, da so ob ritmu glasbe še malce zaplesali. Prostovoljec delavnic, Nejc, je dejal: “Tisti, ki ne ve in ki ga zanima ali pa je v dilemi, pride do nas in tukaj pogledamo, kaj bi bilo za njega najbolje.”

Nekatere točke so jih spravile v smeh, druge so se dotaknile njihovega srca, spet tretje pa so dale možnost, da še komu drugemu napravijo letošnjo Stično nepozabno!

I. K.