fbpx

Seniorji treh strank: “Potrebujemo dobro družinsko politiko in aktivno udejstvovanje starejših v družbi”

foto: Nova24TV

“Streznitev je več kot potrebna,” je na mednarodni regionalni konferenci seniorskih organizacij dejal predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. Na prvi mednarodni konferenci Evropske zveze seniorjev pod okriljem Evropske ljudske stranke so obravnavali temo staranja Evrope kot enega ključnih vzrokov nestabilnosti in vzpodbujanja migracijskih tokov, ki prinaša izjemno pomembne in aktualne podteme, tako za Evropsko unijo kakor tudi za našo lepo Slovenijo.

Predstavili so se imenitni predavatelji, ki problematiko, vezano na starejšo populacijo, odlično poznajo. V uvodnem govoru je predsednik Koordinacije seniorjev Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije – krščanskih demokratov in Slovenske ljudske stranke, magister Zvone Zinrajh, vse prisotne pozdravil in poudaril, da je demografsko stanje v Evropi pomembna ovira razvoju medgeneracijske sinergije ter eden ključnih vzrokov za porast nestabilnosti in nekoordiniranih migracijskih tokov.

foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Kot pomembna programska poudarka konference je izpostavil tudi družino kot vrednoto in prostovoljstvo kot servis pomoči potrebnim. Predstavitev je šla tudi v smeri seznanitve predstavnikov tujih držav s tranzicijo, ki ni uspela. Dejal je, da so ob tem prizadeti ne samo seniorji, pač pa tudi mlada generacija. Da propada sinergija med enimi in drugimi. Dodal je, da leve vlade z vsakimi volitvami rušijo pokojninski sistem. Nihče se ne zavzema za upokojence.  

Po uvodnem nagovoru je imel besedo predsednik Slovenske ljudske stranke Marko Zidanšek: “Treba je gledati po rezultatih,” je dejal in pripomnil, da bodoča pokojninska reforma naj ne bi naredila še večjega propada med mladimi in starejšimi, ampak da bo znala spoštovati in ohraniti pravice, ki so jih dobili starejši in vsi tisti, ki so jih upravičeno upravičeni.

Pripomnil je, da se Slovenija in Evropa demografsko starata in da gre v tej zvezi za problem migracij. “Pomembno je, da bi tudi tisti, ki odločajo o naših upokojencih, govorili korektno in konkretno. Tu sem predvsem kritičen do ministra Karla Erjavca, kjer govori  eno, v Beli knjigi in rešitvah pa je zapisano drugo,” je v svojem govoru še dejal Zidanšek.

Soočamo se z nekim paradoksom
Podpredsednik Nove Slovenije – krščanskih demokratov Jožef Horvat je dejal, da je na eni strani vsem družina najvišja vrednota. Na drugi strani pa je rodnost vsako leto nižja. Imamo torej velike demografske probleme. “Najbrž imamo probleme z družino,” je dejal. Družina pa ni problem, temveč je problem v tem, kako politika obravnava družino. “Ali jo res iskreno jemlje kot osnovno celico slovenske in evropske družbe?” je še dejal Horvat.

“Morda boste prišli do zaključkov na koncu, kaj je treba narediti in kako ukrepati,” je dejal Jožef Horvat.

Na konferenci je imel besedo tudi predsednik Slovenske demokratske stranke ter nekdanji predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki je omenil silni migracijski val, ki je udaril na Evropo. “Ko je val prihajal preko drugih meja, mi na to nismo bili pozorni. Na zahodnem Mediteranu temu niso posvečali večje pozornosti. Se je pa dogajalo veliko bližje kot smo mi mislili,” je dejal in dodal, da je to naš skupen problem, tudi v političnem in vrednotnem smislu.

foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Rodnost v Evropi je padla za 50 %
Janša je omenil problem rodnosti, ki se je bistveno oziroma usodno zmanjšala v 50. letih. Povprečne plače in pokojnine pa so zrasle za nekajkrat.

Poleg ukrepov, o katerih se govori – kot sta skupna obalna in mejna straža EU in drugi Schengen – Evropo v prihodnjih letih čakajo izjemni napori, da se demografska slika začne popravljati znotraj, ne samo zunaj migracij.

Evropska ljudska stranka je sprejela resolucijo o migracijski politiki – to je ključ do normalne, uspešne in manj tvegane migacijske politike. Vsi ti ukrepi, tudi če se Evropa obgradi z visokim zidom, tega pritiska ne bodo ustavili, vse dokler se bo Evropa praznila.

Dva sklopa ukrepov sta potrebna, da bomo preživeli
Prvi sklop je družinska politika, ki povečuje rodnost. V 10 letih se je povečala v Sloveniji za 40 %, potem pa ustavila.

Drugi sklop ukrepov pa je socialna izključenost starejših. Se pravi, da bi bile starejše generacije čim bolj aktivne, da bi se preprečevalo socialno izključenost starejših.

“Vidim cvet aktivnih seniorjev, ki se zaveda tega. Ta zavest in to število mora rasti. In vse ostale generacije se morajo tega zavedati. Da smo temu izzivu kos. Ker v nasprotnem primeru bo Evropa preplavljena z nekontroliranimi migrantskimi vali,” je dejal Janez Janša. Povedal je še, da smo prišli tako daleč in da je stanje tako resno, če pogledamo dejstvom v obraz.

Njegove zaključne misli so bile, da so takšne konference ključne, da najdemo prave rešitve. 

Besedo je imela še predsednica Evropske zveze seniorjev, doktorica An Hermans, ki je poudarila, da pri soočanju z demografskimi spremembami rabimo učinkovit nacionalni in evropski politični okvir, vendarle pa se vse začne v družini ter na lokalni in regionalni ravni.

foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Opozorila je še, da bi tako nacionalna kot evropska politika morali staranje prebivalstva prepoznati kot strateški izziv. Pozvala je k solidarnosti med evropskimi državami pri reševanju ključnih problemov, kot so demografske spremembe in migracije.

I. K.