Si Jože P. Damijan zasluži funkcijo guvernerja Banke Slovenije? Znani analitik: “Je konvertit, oportunist, plačanec in karierist, ki hitreje menja mnenje kot moški srajce!”

Profesor na ekonomski fakulteti dr. Jože P. Damijan (vir: twitter)

Kandidata za guvernerja Banke Slovenije sta Igor Masten, ki ga podpirajo v SDS, NSi in SAB, ter Jože P. Damjan, ki ga podpirajo v LMŠ, Levici, SD in DeSUS. Kandidatura Damijana je ob tem zaskrbljujoča zaradi njegovih vse bolj radikalnih stališč, med drugim je v zadnjem času očitno postal tudi nasprotnik evropske valute evro. Za mnenje o Damijanu smo prosili tudi političnega analitika in ekonomista mag. Bernarda Brščiča. “Gre za konvertita, človeka, ki nima nikakršnih stališč, ki jih obrača po vetru. Gre za plačanca in oportunista,” je dejal in dodal, da zaradi svojega spreminjanja stališč nima nobene verodostojnosti, v zadnjem času pa je prevzel besednjak izrojene multikulti levice, vse s ciljem zasesti odlično plačano funkcijo.

Najvidnejša kandidata za guvernerja Banke Slovenije sta tokrat Jože P. Damijan in Igor Masten, oba profesorja na Ekonomski fakulteti. Pri tem Mastena podpirajo v SDS, NSi in SAB, Damijana pa v LMŠ, Levici, SD in DeSUS, medtem ko je STA poročala, da ga SMC ne podpira. Široka podpora Damijanu pa je zaskrbljujoča, saj ima ta vse bolj radikalna stališča. V slogu skrajne levice je namreč začel zagovarjati škodljive ideološke ukrepe države, kot so enormno poviševanje minimalne plače, celo prek meja produktivnosti povprečnega zaposlenega, gospodarstvo pa bi dušil tudi s poviševanjem obdavčitev kapitala. Damijan pa trdi tudi, da ne obstajajo empirični dokazi o tem, da dvig minimalne plače sili podjetja v stečaje; le koliko manjka, da bo predlagal dvig minimalne plače na nekaj tisoč evrov?!

Za komentar glede Jožeta P. Damijana smo vprašali tudi političnega analitika in ekonomista mag. Bernarda Brščiča, ki je o njem povedal sledeče: “Gre za konvertita, človeka, ki nima nikakršnih stališč, ki jih obrača po vetru. Gre za plačanca in oportunista, ko je bila v modi kvazineoliberalna pozicija t. i. mladoekonomistov, je trobil v rog neoliberalizma. Na ta račun si je izposloval tudi funkcijo ministra v prvi Janševi vladi, kjer pa je bil njegov domet inštalacija namiznega nogometa na Gregorčičevi 25 in energijskih pijač. Svojo politično epizodo je končal že po treh mesecih. Nima nobene verodostojnosti.” Njegove motive za ideološko preobrazbo pa Brščič pojasnjuje takole: “Potem je obrnil ploščo in se iz psevdoneoliberalca prelevil v slabo kopijo Yanisa Varoufakisa in je posvojil besednjak izrojene multikulti levice in domnevam, da vse s ciljem zasesti to odlično plačano funkcijo.”

Bernard Brščič

Damijan je nekoč že pokopal evro
V zadnjih letih mainstream medijem nasprotovanje evru s strani nekaterih evropskih desničarjev pogosto služi kot dodaten argument, s katerim svoje občinstvo prepričujejo o njihovi skrajnosti, pri Damijanu pa je očitno ravno nasprotno, ker je levičar. Medtem ko desničarje pri evru običajno motijo odsotnost konkurenčnosti med posameznimi valutami oziroma currency competition evropskih držav, zlorabe maastrichtskih pravil s strani nekaterih članic evroobmočja ter prenos dela suverenosti na Evropsko centralno banko, levičarji pri tem najverjetneje pogrešajo kar neomejeno tiskanje denarja, kot smo mu bili priča v nekdanji SFRJ. Pred dvema letoma je tako v Mladini udrihal čez skupno valuto: “Evro je mrtev. Bil je velika napaka. Pokopal je evropsko integracijo. Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila. Evro je treba nadzorovano razpustiti, da bo čim manj negativnih učinkov.” 

Foto: epa

Kljub temu pa Damijan k sreči ni sposoben ogroziti slovenskega mesta v evroobmočju, kot pojasnjuje Brščič: “On je opomba pod črto, gre za karierista, ki menja mnenja hitreje kot moški srajce. Je popolnoma neverodostojen in njegovo morebitno imenovanje pojmujem striktno v kontekstu političnih kupčkanj med Levico in gospodom Šarcem. K sreči smo tako vpeti v evroobmočje in EU, da nek JPD ali množica JPD-jev ne more ogroziti tega mesta. Je pa simptomatično, da lahko takšni plačanci prosperirajo v času Marjana Šarca in so jim pripravljeni oprostiti tudi obrate za 180 stopinj, samo zato, da zadovoljijo interese te izrojene multikulti pedromarksistične levice.”

Damijan za fašiste obtožil kar največje liberalce
Da se radikalnost in norost Damijana v zadnjem času le še stopnjujeta, dokazuje tudi zapis na njegovem blogu, kjer je kot fašista označil kar Ludwiga von Misesa in Friedricha von Hayeka, najvidnejša predstavnika avstrijske šole ekonomije in liberalne misli. Pri tem velja opozoriti, da je slednji za svoje ugotovitve glede poslovnih ciklov prejel Nobelovo nagrado, njegova dela, kot je Ustava za svobodo, pa so navdihovala delo britanske predsednice vlade Margareth Thatcher in njene vlade, ene najbolj uspešnih v britanski zgodovini. Da je to prav bizarno in po vsej verjetnosti rezultat Damijanove nerazgledanosti, pa misli tudi Brščič: “Gospod zelo slabo pozna literaturo, gre za človeka ene knjige, ki o liberalizmu ve malo oziroma nič, ta njegov besednjak pa je tipičen za izrojeno levico, ki za fašiste označuje vse nas, ki smo normali. Iz njegovih umazanih ust poslušamo stvari kot iz pokvarjenega Luke Mesca in druščine.”

Na njegovem blogu piše celo zapornik Bine Kordež
Na spletnem blogu Damijana pa mu bralce pomaga poneumljati celo zloglasni zapornik Bine Kordež, sicer ustanovni član Foruma 21 Milana Kučana, krovne organizacije globoke države. Kot eden redkih članov te organizacije se je Kordež znašel v zaporu po goljufijah, povezanih s svojim neuspelim menedžerskim prevzemom Merkurja. Damijanovo sodelovanje z lopovom Kordežem se Brščiču ne zdi presenetljivo: “Gre za samo enega izmed simptomov tega, da je v svojih zrelih letih postal Jože Mencinger št. 2 kleptokratske kamarile Foruma 21, ki je okradla slovensko državo.”

Foto: STA

J. Ž.

 • SIMON ROZIC

  Bravo! Odlična in točna karakteristika osebka Jože P Damjana že v
  naslovu članka, tako, da ga ne rabim niti prebrat !

 • samotoje

  Meni se zdi Vasle edini kandidat, ki bi lahko dobil večinsko podporo, poleg tega se je do zdaj izkazal kot strokoven, pokončen človek brez nahrbtnika.

  • SIMON ROZIC

   Zakaj ne bi bil dr.Logar ? Pozna prav vse prednosti in slabosti
   bančnega poslovanja ! In še več! .

   • samotoje

    Dr. Logar bo župan Ljubljane.

    • oto

     A-a, pa ne bo.

     • samotoje

      You wish.

  • oto

   Hahahaha, Vasle pa strokoven in še brez nahrbtnika povrhu, za krepat od smeha.

 • oto

  Ahh ja, blagor ubogim na duhu…a je to pravljica za lahko noč morda?

 • Antonius

  Jože P. Damjan trpi za kompulzivno motnjo. Tako hitro spreminja svoje mnenje, da samemu sebi ne more niti slediti.
  Drugače je pa vredu ekonomist. Samo z zaupanjem je pametno biti previden.

 • VERRZIFIKATOR

  Damjana P. Jožovec

  MENJA SRAJCE

  Kakor moški srajce menja mnenje,
  tudi dve na dan, tako če kaže,
  saj vse prepogosto se pomaže,
  takšno žal njegovo je življenje.

  Je neroden, vsakič bolj pomazan,
  si celo obraz s težavo spira,
  a zanaša se, da ga podpira
  vsak, ki je podobno pač umazan.

  Veter tudi dela mu težave,
  plašč obrne večkrat mu na glavo,
  toda on za lastno puhlo slavo
  vsakič si strani poišče prave.

  Madež zanj je sleherni banalen,
  jih kopiči, se ne zmeni zanje,
  vodijo ga namreč mokre sanje,
  vedno bolj je v sanjah radikalen.

  Se mu zadnje čase je sanjalo,
  da so dali ga za guvernerja,
  za okras dodali mu šoferja,
  umaknili v avtu ogledalo.

  Umaknili, da ne vidi vzvratno,
  ko vozilo se v prepad pomika,
  da ne vidi se uboštva slika
  in cestišče sluzasto, odvratno.

  Vedno bil ljubitelj je denarja,
  menja srajce, a nič ne pomaga,
  nanje sproti lepi se nesnaga,
  saj poklic opravlja pač grobarja.

 • VERRZIFIKATOR

  Joseph P. Damiani

  GUVERNER NOVE KOLONIJE

  Smo postali nova velesila,
  ki kopiči že si kolonije,
  v daljnem oceanu ena vzklije,
  je Damjanija ime dobila.

  Po odkritelju ime seveda
  so politiki takoj ji dali,
  geografi še nato dodali
  ji koordinate, da stvar zgleda.

  Novega bo treba guvernerja
  na čezmorskem našem zdaj ozemlju,
  so se dogovarjali v podzemlju,
  tja da odposlali bi trenerja.

  Takega, ki vloge vse trenira,
  oblačila redno ki menjava,
  ve, katera linija je prava,
  takega podzemlje ki podpira.

  Ni se trlo kajpak kandidatov,
  saj Damjanija je silno bedna,
  revščine prepolna, prav nič vredna,
  tam živi peščica ubornih bratov.

  In ker je tako, je predlog zmagal,
  naj odkritelj sam tam guvernira,
  revščino osebno pokasira,
  si bo Damjan že kako pomagal.

 • montyamp

  UDBOVSKI fašizem je uničil podalpski svet .
  Imam dokaze , kar poglejte neobvladljivo izkrivljenega neuravnovešenca ki kandidira za guvernerja .
  Če boste dali magarcu orglice , vsaj škodse ne bo naredil velike .

 • montyamp

  Če bi Švicarji imeli take bankirje , bi se še po jamah skrivali .

 • Amerikanc

  Že večkrat sem ponovil besede njegovih sodelavcev; blefer.

 • montyamp

  GORJE NARODU . KO PRIDEJO SRBSKI HLAPCI NA OBLAST

  Bankrot je edina stvar ki je pri retardih zagotovljena , poleg vseh atentatov in montiranih procesov, ki se uporabljajo za obstanek na oblasti .

 • Slovenec sem

  Namesto, da bi se spraševali, ali si Damjan zasluži to funkcijo, se moramo vprašati, ali si Slovenci zaslužimo Damjana, Šarca, Židanega, Cerarja, Erjavca, Bratuškove ter drugih vitezov oglate mize in ali res nismo vredni česa boljšega.

 • Franc Šink

  Pustite tega fantasta na miru. Nima smisla. Njegova zblojenost je posledica komunističnih blodenj.

 • althar

  Damijan je precej nesposoben ekonomist (kar je glede na nizko intelektualno zahtevnost te vede kar velik dosežek). Zato se je odločil, da bo svoje mesto na EF zavaroval z prilizovanjem politiki. To je vse.

 • totex39

  Damijan je nezanesljiv v vseh pogledih, kar je že večkrat dokazal in še najmanj mu je zaupati tako funkcijo, zato bi bilo bolje, da se nehajo z njim sploh ubadati.

 • Andrej

  Nisem ekonomist, pa se pri takih vprašanjih vseeno vprašam: komu bi zaupal vodenje SVOJIH financ? Ne vem, če Mastenu, prav gotovo pa ne Damijanu.
  Kdor podpira Damijana ima figo v žepu in neke skrite namene, ki jih razumem kot: opeharili vas bomo.

 • Ryuk

  Nesposobnež, ki se je zakreditiral v švicarskih frankih ni niti dober ekonomist (ki ne pozna pojma valutno tveganje), kaj šele, da bi bil primeren za prvega bančnika!

 • karpelec

  V Butalah je tako; če nimamo težav, rijemo tako dolgo po njih, da si jih prikličemo, da potem lahko po njih kopljemo po mili volji in je volk sit in koza cela.

 • xtc

  Damjan je navaden zahojen izprijen levak.
  Kako je sposoben ekonomist pove dejstvo ,da je bebček hudo prezapufan v švicarskih frankih,kar veliko pove o njegovem obvldovanju ekonomske doktrine.
  Je dober prijatelj Kosa.
  Kot vsak resen ekonomist,pa bi se prijateljevanja z človekom kot je Kordež,ki je pokradel in uničil Merkur moral sramovati.
  Sicer pa Damjan je lutka v Kučanovih rokah ali se mu bo to izplačalo dolgoročno ali ne bo pa videl.
  Dejstvo ,da Damjan govori isti jezik kot Kučan glede eura je jasno.
  Saj SLO levaki še vedno sanjajo o tiskanju dinarjev,ki bojda reši vse probleme-ja kot jih je v Yugi.
  Flabncanje butastih Slovencev ,da če bi imeli nazaj lastno valuto bi živeli bolje je navaden nateg,če Francija in Italija lahko odideta nazaj na svoji valuti je za Slovenijo to bankrot,kajti levaki bi se prezadolžili preko vseh mej inflacija pa bi eksplodirala,od izvoznikov (zasebnih) bi kradli devize in jim tiščali nič vreden tolar,ki bi ga ničali z inflacijo,devize pa sami nalagali v tujino,nakoncu bi izničili vse prihranke varčevalcev in nazadnje bi država utonila v pufih in razpadu kot Yuga.
  V primerjavi z drugimi narodi Slovenci,sploh pa levo retardirani nismo državotvorni in zmožni gospodariti samemu sebi.

  • tomnidari

   Nisem ekonomist vendar mislim tako: Če bi ne uvedli €, bi danes mogoče preko monetarne politike lahko kaj korigirali(pod predpostavko, da se tolarjih nikakor nebi mogli zadolžit tako kot smo se v €) . Ker imamo evro, ne moremo nič korigirat, uvedba lastne valute, pa bi nam standard preko noči znižala za ene 50%. Naj me kak ekonomist popravi.

   • xtc

    Bi se še huje,saj nebi imeli nadzora ECB in bi tiskali denar na veliko.
    Pa še nekaj,se spomniš predrabljanja Mencingerja,kako bi se lako država z posebnim zakonom zadolžila še na prihranke prebivalstva in zasebnega premoženja.
    Če nebi bili v EU in euro območju bi doživel še to,komu isti so neizmerno inovativni,kako obubužat in okrast narod.

 • Gavnar

  Damjan je navaden nesposoben bedak.
  Že dejstvo, da ga je kot ministra v svoji vladi imel partijski politkomisar Ivan je dovolj velika demonstracija njegove levičarske nesposobnosti.

 • xtc

  In še nekaj.
  Večja kriza ali vojna v EU ,bi lahko prinesla razpad evra,vendar se tega ne veselite preveč,levaki vam bodo takoj ob menjavi pokradli vsaj 60% vrednosti prihrankov,v letu dnipa z inflacijo pa še ostalo,nato boste plačo dobivali v nekih denarnih bonih hrano v trgovini (če)pa na karte,v tujini pa za denarne bone neboste dobili nič-tako kot Venezuelci ne.
  Komunisti pa se bodo redili na izvoznih zaslužkih,ki jih bodo nalagali v neki tuji valuti vam pa tiskali ničle na sekret papir,ki ga vi v trgovini ne boste mogli kupit.

 • Olga2345

  P.Damjan je s svojim spornim delovanjem že zdavnaj pokazal svoj skorumpirani obraz! Fuj!

 • MižekFiga

  Križanič je edini slabši za EU Slovenijo od Damjana. Oba sta Mencingerjeva ekonomsko politična filozofija, ki je skrajšano (blodnja) tov. ddr. Kučanova komunistična zabloda !!! KRIMINAL po človeško.

  • Get Smart

   Filozofija je spakedranka iz grščine in pomeni filos=ljubezen do sophos=modrosti.
   Modrost je utemeljena na človeškem razumu, ta pa na odkrivanju, obravnavanju… DEJSTEV = RESNICE.

   križa-nič, njegov pomočnik isailović in pussi damijanće so res vajenci kaviaržido KOMINTERNISTIČNEGA ritarda mencingerja,
   KUćANOVEGA dvornega kao ekonomistva (dejansko BAVCONOVEGA pravnika, ki je kao naredil en tečaj iz kao ekonomije)
   in so dokazani lopovi, lažnivci, ne pa ljubitelji modrosti in resnice

   • Get Smart

    Tako križa-nič, kot ostali MURGL JUGOKOMI pussići sledijo direktivam CENTRALNEGA KOMITEJA,
    zato je
    prvovrstni kretenizem govoriti, kateri od teh je kao boljši.

    Pamet v glavo.

 • tretjerazredni

  Brščič dela najboljšo reklamo Damijanu, bolj ko ga pljuva, bolj se nam zdi Janšev minister za pingpong relevanten in ustrezen. Brščič je namreč nekredibilen : ne samo, da razgrajajo v kavarni hayek in so jih že nekajkrat odnesli ven na sneg na treznjenje, tudi sicer so on in njegovi na snegu. v službi je pa pri tretjerazrednem, pri Vitoslavu Tuerku, črnograditelju in direktorju ELESa, torej pri bratu drugorazrednega. Brščič svojo nesposobnost pač dokazuje z zaposlenostjo pri državni firmi. bravo tudi za dvoličnost in hinavščino

 • Get Smart

  P. (pussi) damijanće seveda ni kak Janšev bla bla bla,
  ampak je kaviaržido kominternistični pussić, je MURGL JUGOKOMI LUTKA.
  Brščič ne pljuva, za razliko od tretjerazrednih mekanocurnih MURGL JUGOKOMI transićiranih srbijancaljčićev,
  ki pljuvajo po ljudeh na portalu,
  Brščič le pojasnjuje, da je pussi damijan pač ritardirana MURGL JUGOKOMI lutka, kot je dežurna tretjerazredna pussi drkađija.

 • Get Smart

  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
   =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
   sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
   kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s
   hormoni nasprotnega spola,
   ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =

   sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
   poznate PODTIKANJA o fovšiji =
   fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
   ženskih bolečin in užitkov,
   fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

   pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
   kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
   kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
   ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
   ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
   potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
   ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
   kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
   samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljao ženske,

   in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
   =
   enako velja za ostale -izme =
   = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
   =
   “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

   1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
   2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
   psi čuvaji tekovina revolucije
   3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
   oz.
   z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

   Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
   seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
   .
   Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
   so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«