fbpx

Simič ministrici za digitalizacijo: Ni časa za učenje, pričakovali smo, da boste vi učili nas!

Ivan Simič (Foto: STA)

Človek se vse življenje uči,” je med drugim zapisala ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh na Twitterju, ko je s pridihom sarkazma želela definirati dva pojma, ki bi ju morala poznati, še preden je prišla na to pozicijo. Morda pa to niti ne preseneča glede na “strokovni” kader v Golobovi vladi, ki je bil očitno postavljen na “žrebanje”. Kljub vseživljenjskemu učenju pa bi moral nekdo na taki poziciji stvari že poznati. Da pa je za “učenje zdaj prepozno”, meni tudi Ivan Simič, najvidnejši davčni strokovnjak, ki jo je na to tudi opomnil.

Po tem, ko je Robert Golob v novi vladi zagotavljal strokovni in pozicijam primeren kader, je bila Slovenija priča nastavljanju vse prej kot strokovnega kadra na pozicije ministrov in ministric. Tej “strokovni” ekipi se je pridružila tudi Emilija Stojmenova Duh kot ministrica za digitalizacijo. Ministrica za digitalizacijo, ki meni, da so digitalni boni nesmiselni in da je očitno nesmiselno tudi vlaganje denarja v digitalno vključenost ljudi. Da pa zadeva postane še bolj absurdna, si aktualna ministrica na Twitterju javno sarkastično pojasnjuje pojme, ki bi jih morala poznati, še preden je prevzela vlogo “strokovnjakinje”, zato s0 tudi cinični očitki v tem komentarju popolnoma odveč.

Znova sem se nekaj novega naučila: Ovira pri plačevanju davkov se imenuje razvojna kapica. Argument za neodgovorno porabo javnega denarja pa digitalna vključenost. Človek se vse življenje uči,” je bil zapis na Twitterju Stojmenove Duh, ki je očitno želela biti sarkastična.

Poleg tega, da je po njenem mnenju vlaganje v digitalno vključenost neumnost in je poraba denarja za to nesmiselna, je nerazumljiv tudi del zapisa z razvojno kapico, ki jo je navedla kot oviro za plačevanje davkov. Naj pojasnimo, da je razvojna kapica eden najpomembnejših ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja in hkrati sodi med osnovne predpogoje za gospodarski razvoj in rast še posebej pri razvitih državah z BDP na prebivalca nad 20.000 EUR. Prispeva tako k višji rasti produktivnosti kot zmanjševanju odliva izkušenih strokovnjakov v tujino.

Njena domnevna povezava, ki jo je želela ustvariti, tako ne pije vode, kar meni tudi davčni strokovnjak Ivan Simič, ki ji je odvrnil: “Spoštovana ministrica, mi pričakujemo, da boste vi učili nas, ne pa, da se vi učite. Za to ni časa. Če ste prevzeli to funkcijo, potem ste verjetno top the top. Tako kot je bil Mark. Če niste, potem … Z davki pa se ne ukvarjajte, ker že vaš zapis o razvojni kapicivse pove.”

T. B.