fbpx

Sindikat vojakov Slovenije: Zakaj so naše plače odvisne od dobre volje Branimirja Štruklja?

Foto: STA

“Obrambne zmožnosti Slovenije in varnost državljank in državljanov sta odvisni od sindikatov javnega sektorja, pa še to ne tistih, ki zastopajo zaposlene na obrambnem področju,” so zapisali v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS). Vojaki ugotavljajo, da za urejanje posameznih poklicev ministrstva niso potrebna, saj se na ministrstvu za javno upravo “spoznajo” na vse, tudi na obrambno področje.

“Minister Boris Koprivnikar celo ocenjuje, da delo policistov in vojakov ni primerljivo. Njegova izjava in sklenjena kolektivna pogodba za policiste po mnenju SVS predstavlja kršitev Kolektivne pogodbe za javni sektor, saj sta to po njej primerljiva poklica,” še pišejo v sindikatu.

Še vedno ni politične volje za ureditev razmer v Slovenski vojski
“Kljub večletni negativni oceni Slovenske vojske je še vedno enako stanje družbe, kot je v vlogi poslanke nekdanja obrambna ministrica dr. Ljubica Jelušič večkrat pojasnjevala v parlamentu, da še vedno ni politične volje za urejanje vojaškega poklica in izrednih razmer v Slovenski vojski. Ministrica za obrambo Andreja Katič je pri urejanju statusa vojaka odvisna od sindikatov javnega sektorja in dobre volje vladne koalicije, ki pa zaradi neškodljivosti zaposlenih v Slovenski vojski zaradi prepovedi stavke in splošnega miru ne vidi nobene potrebe po urejanju razmer v vojski,” še pišejo vojaki.

Jasno je, da je vojaški sektor bil in je še večinoma v rokah ministrov iz vrst Socialnih demokratov. Njihovi politični predniki so se že leta 1990 zavzemali za popolno ukinitev vojske, saj vojska kot domoljubna sila predstavlja grožnjo vsem ideologijam, ki rušijo samobitnost nacionalne države. Jasno je torej, da na levici ni volje za pomoč vojski, saj je končni cilj propad le te. Prav nasprotno pa je stanje na desnici, ki se je že večkrat močno zavzela za vojake in za vojsko. Desnici je jasno, da brez vojske ni narodne samobitnosti, levici pa ta ne pomeni ničesar
, zato se je treba vojske znebiti.[/color-box]

“V SVS se bojimo, da se nam bo takšen odnos do slovenskih vojakov hitro vrnil kot bumerang, a takrat bo prepozno, saj Slovenska vojska že več let životari in odmira v jedru vojaške stroke. Status vojaka je le v Sloveniji slabše ovrednoten od policista,” pišejo vojaki.

Sindikat vojakov Slovenije predsednika vlade dr. Mira Cerarja javno sprašuje, v kateri državi je policist plačan bolje od vojaka? 

“V SVS smo prepričani, da je volja državljank in državljanov ureditev razmer v Slovenski vojski, saj so to naši, slovenski vojaki, a politika gre svojo pot.”

A. R.