fbpx

Sindikatu delavcev migrantov prekipelo – pravico bodo iskali v Strasbourgu

Foto: STA

Sindikat delavcev migrantov Slovenije je na Evropsko sodišče za človenkove pravice vložil pritožbo zoper Slovenijo, ker ni omogočila referendumov, ki so jih zahtevali. Problematizirali bodo tudi nerazveljavitev odločitve predsednika Državnega zbora Milana Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov.

V sindikatu so zapisali, da je Slovenija s tem, ko ni razveljavila omenjene Brglezove odločitve, delavcem migrantom kršila pravico do izražanja svoje volje v referendumskem postopku.

Država lahko krši pravice
Predsednik sindikata Martin Ivec je zapisal, da “Slovenija s stališčem, da država lahko krši pravice, ko meni, da jih državljani zlorabljajo, krši evropsko konvencijo človekovih pravic”.

Ivec meni, da se Ustavno sodišče v odločbi, objavljeni v četrtek, s katero je pritrdilo Brglezu, sklicuje na svoje prejšnje odločbe. Takrat je sodišče zaradi zlorabe človekovih pravic kaznovalo Ludvika Poljanca, ki pa mu je potem pritrdilo Evropsko sodišče v Strasbourgu.

Tolmačenje Ustavnega sodišča je po mnenju sindikata napačno
Ivec je dejal tudi, da je iz prakse Ustavnega sodišča “jasno, da si zlorabo pravic napačno razlaga, saj so dosedanje odločitve o zlorabi pravic, denimo v zadevah Alenke Pečnik in Ludvika Poljanca, kasneje padle na evropskem sodišču. Evropsko sodišče za človekove pravice ščiti tiste, ki se izražajo na tak način, kot se Sindikat delavcev migrantov Slovenije,” je opozoril.

Ustavno sodišče je namreč zavrglo ustavno pritožbo delavcev migrantov zoper odločitev predsednika DZ Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o šestih zakonih. Poleg tega so ustavni sodniki zavrnili njihove pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti sedmih zakonov.

A. R., STA