fbpx

Škandal za slovensko kulturo: “Umetnica” Simona Semenič zlorablja slovensko zastavo, namesto predpisanih kazni pa dobi nagrado Prešernovega sklada?!

Foto: facebook

V imenu umetnosti je očitno v Sloveniji vse dovoljeno – tudi zlorabljanje slovenske zastave. Po slovenski zakonodaji je to kaznivo, in sicer so zagrožene denarne kazni. Vendar pa namesto, da bi jo preganjali ustrezni organi, pričakuje nagrado Prešernovega sklada?! Vse te “umetniške” izpade pa financiramo državljani.

Simona Semenič je tretjerazredna slovenska umetnica, ki pa spada v izbrano elito prvorazrednih. Po medijih, večinoma obrobnih, se namreč predstavlja kot “dramatičarka, dramaturginja, režiserka in performerka”. Morda je profesorja Dušana Jovanovića na AGRFT prepričala ravno s tem, da je kot svojo vzornico navedla Monico Lewinsky. Slišalo se je obetavno …

Še ena umetnica na ravni ‘fake’ Janeza Janše, ki jo financiramo državljani
Semeničeva je sicer večkratna Grumova nagrajenka, a to v Sloveniji ne pomeni kaj dosti, glede na to, da je za tovrstne nagrade jasno, da si jih eni in isti akterji “podajajo iz roke v roke”. “Svobodni poklic je sicer sprva izbrala po svobodni volji, vendar počasi ugotavlja, da bi bilo redno delovno razmerje zanjo skoraj nujnost. Simona je namreč epileptičarka, ki zaradi napadov včasih ne more delati tudi po kakšno leto,” jo predstavlja Mladina. Na spletnem portalu slovenskega gledališča pa se med drugim hvali tudi s tem, da je sodelovala z Janezom Janšo, a kaj hitro ugotovimo, da ne misli na prvaka SDS, temveč na nekega režiserja, rojenega leta 1964 v hrvaški Reki.

Ko si je glavo obrila pop princeska Britney Spears, so v njeni potezi prepoznali krik na pomoč in jo napadali, naj si poišče psihiatrično pomoč. Kako pa razumete obrito glavo slovenske “performerke” Semeničeve? (Foto: STA)

Semeničeva pa se v “imenu umetnosti” norčuje iz slovenskih nacionalnih simbolov. Tako je iz fotografije razvidno, da je okrog sebe ovila slovensko zastavo in iz nje izrezala grb. Vendar pa “umetniški navdih” pri uničevanju narodnih simbolov ni in ne sme biti dovoljen, kaj šele opravičljiv. Da gre za nezakonito dejanje, je razvidno tudi iz 15. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, kjer je za tistega, ki “namenoma zažge ali kako drugače poškoduje ali uniči zastavo ali grb Republike Slovenije, zastavo Evropske unije ali zastavo druge države” zagrožena denarna kazen. Prav tako je zagrožena denarna kazen tudi za fizično osebo, “če uporablja grb, zastavo ali slovensko narodno zastavo, ki so poškodovani ali po zunanjosti neprimerni za uporabo”, je zapisano v Zakonu o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi. Čeprav so kazni mizerne in zapisane še v slovenskih tolarjih, pa sta oba zakona, razvidno iz Pravno-informacijskega sistema, veljavna.

Si res zasluži najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti?
Kljub temu, da očitno ne ceni svoje domovine (rojena je bila v Ajdovščini leta 1975), pa kljub temu sprejema nagrade, ki jih poklanja Slovenija. Tako je med drugim večkratna Grumova nagrajenka, Facebook profil založbe Beletrina pa razkriva, da bo čez nekaj dni prejela še nagrado Prešernovega sklada, ki pomeni najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti v Republiki Sloveniji. “Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico; posameznik jo praviloma lahko prejme le enkrat,” je zapisano na spletni strani ministrstva za kulturo. Ali se vam zdi uničevanje slovenskih nacionalnih simbolov vrhunski dosežek?

M. S.