fbpx

Škandalozna izjava dneva iz ust medijske ‘strokovnjakinje’: “Odgovornost pomeni sprejeti odločitev, da se o določenih zadevah ne bo poročalo in o določenih stališčih ne bo razpravljalo. To ni cenzura, ampak odgovorno medijsko delovanje.”

Sandra Bašič Hrvatin (Foto: STA)

“Odgovornost pomeni sprejeti odločitev, da se o določenih zadevah ne bo poročalo in o določenih stališčih ne bo razpravljalo. To ni cenzura, ampak odgovorno medijsko delovanje,” je tako imenovana strokovnjakinja za medije in visokošolska profesorica Sandra Bašić Hrvatin zapisala v kolumni za Primorske novice. Izjava nedvomno sodi v rubriko “šok dneva”, saj zagovarja cenzuro, čeprav pravi, da to ni cenzura, temveč v celofan zavito odgovorno medijsko poročanje.

Na hrvaški Reki rojena profesorica medijske stroke Sandra Bašić Hrvatin velja za “ideologinjo” slovenskega novinarstva, a v njem redno nikoli ni delala. Vendar o slovenskih medijih ve vse, čeprav jih, kot je dejala v nekem intervjuju, ne spremlja.

Tokrat je v svoji kolumni zapisala besede, ki ne pritičejo nekomu, ki je medijski strokovnjak in bi moral zagovarjati pluralizem stališč, čim manj zadev pa bi se moralo pometati pod preprogo. Cenzura je v slovenskih osrednjih medijih prisotna in globoko zakoreninjena, ko gre za posvečene ljudi z levice. Ti lahko kradejo iz državnih podjetij, dobijo nezavarovane bančne kredite, operejo za milijardo evrov denarja, izkoriščajo ženske za spolne usluge, brez pravnih in političnih posledic – ker se gre medijski mainstream “odgovorno medijsko delovanje”. Na drugi strani pa “odgovorni mediji” udrihajo po vsem, kar ne spada v polje skrajnega levičarstva, in za potrebe svojih gospodarjev širijo lažne novice.

Bašić Hrvatinova je ena izmed mnenjskih voditeljic, ki je redno na seznamu za komentiranje medijskih vsebin. Njen življenjepis se bere predvsem akademsko, tudi vse njene zaposlitve so bile na državnih jaslih. Dodatno je kakšen evro zaslužila tudi kot svetovalka, na primer pri marketinški agenciji Luna, ki je večinoma delala z državnimi podjetji. Svetovala je tudi Uradu vlade RS za informiranje. Delovala je tudi čezmejno, bila je svetovalka pri pripravi novega zakona o javnem komuniciranju in zakona o RTV Bosne in Hercegovine.

Danes kot izredna predavateljica predava na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Ob tem je polno zaposlena še s projekti, s katerimi sodeluje pri Mirovnem inštitutu, ki mu je država doslej namenila že več kot 3,6 milijona evrov, samo meseca maja 2016 skoraj 150 tisoč evrov (vir: erar.si). Sandra Bašić Hrvatin sodeluje tudi z državo, natančneje z ministrstvom za pravosodje. Lani so ji tam omogočili, da je kot strokovnjakinja sodelovala na seminarju in treh delavnicah. Za seminar Usposabljanje na področju komunikacije z mediji za zaposlene v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij je prejela 648 evrov bruto. Prav pri delavnicah, kjer je sodelovala, je Sandra Bašić Hrvatin dokazala, da njeno področje sega tudi na področje obvladovanja stresa. Seveda v povezavi z mediji. Naslov teh delavnic je bil “Stres in obvladovanje medijsko odmevnih zadev”. Ali so bile tam predstavljene tudi dihalne vaje, ne vemo, vemo pa, da je prejela neto 950 evrov davkoplačevalskega denarja. Na teh delavnicah je sodelovala tudi Alenka Jakomin z agencije Pristop, še ena strokovnjakinja iz družbe, ki ima bogate (!) izkušnje s podjetji v državni lasti.

C. Š.