fbpx

Murskosoboški škof Štumpf: Migranti se bodo na koncu ustavili pri nas, tukaj zaživeli v vsem, kar nam bodo vsiljevali

Foto: STA

“Čez soboško škofijo sedaj vstopajo v Avstrijo množice migrantov. Prej so prihajali preko Madžarske, ki pa je zaprla svoje meje. Sedaj prihajajo iz Hrvaške. Človekoljubne organizacije so utrujene. Slovenska država pa brez pravih rešitev,” je pismo, ki ga je napisal kot odziv na migrantsko krizo v Sloveniji, začel murskosoboški škof Peter Štumpf.

Begunskega vala tudi po skoraj dveh tednih še vedno ni konec. V Slovenijo še vedno vsak dan vstopi več tisoč ljudi, policisti, vojaki, prostovoljci in drugi pa se izčrpani trudijo obvladovati razmere.

Na krizo, s katero se soočamo, pa se je zdaj odzval tudi murskosoboški škof in dejal, da je že letos spomladi napovedal, da se islamizacija Evrope lahko zgodi čez noč. “Takrat tega nihče ni resno jemal. Izpolnjuje se moja slutnja! Avstrija in Nemčija grozita, da bosta zaprli meje, Slovenija pa nič! Mencavost je nelogična, razen če nekdo ponuja slovenski državi ogromno denarja, samo da sprejema migrante, tudi če jih druge evropske države več ne bodo. Migranti se bodo na koncu ustavili pri nas, tukaj zaživeli v vsem, kar nam bodo vsiljevali – od verskih do povsem nam nesprejemljivih življenjskih navad,” je bil v pismu, ki ga je objavil na spletni strani škofije, kritičen Štumpf.

To ni karitativnost, ampak naivnost
Prepričan je, da to ne bo pomenilo verskega prebujenja, hkrati pa opozoril, da je karitativnost na način, kot jo peljemo sedaj, kanal za naše samouničenje.

Sam je zato voditeljema soboške škofijske Karitas dejal, naj pomoč migrantom sodelavci Karitas uravnovesijo tako, da ne bodo zanemarili domačih ljudi, ki so tudi potrebni pomoči.

“Karitativnost kot prosta pot v Evropo za tiste, ki prihajajo samo zato, da bi uničili krščanstvo? Prosim vas lepo! To ni karitativnost, ampak naivnost. Prostovoljci Karitas mi pravijo, da med migranti vidijo mnogo takih, ki imajo ogromno denarja in z njim ravnajo povsem neodgovorno. Kdo je potreben karitativne pomoči? Bogati in sumljivi neidentificirani neznanci, za katere ne veš, kakšne cilje imajo, ali pa domači ljudje, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec?” se ob tem sprašuje škof.

Ob tem je izpostavil prakso na Madžarskem, kjer njegovi kolegi sprejemajo le tiste, ki jim z dokumenti dokažejo, kdo so.

Štumpf sicer meni, da ne moremo soditi, kdo je vreden pomoči in kdo ne. “Če je človek enkrat pred mano in prosi, mu dam – ne kače, ampak kruha. Če pa to zavrača, ker je na tem kruhu križ, pa premislim, kako bom ravnal z drugimi, ki bodo še prišli. Temu se reče strategija ali načrt. Če ni strategije, je ni zaradi naivnosti ali pa zato, ker je kaos strategija nekoga, ki si od tega obeta zelo podle koristi. V takem kaosu pa tudi za karitativnost ne more biti več prostora. Zakaj? Ker je povsem brezsmiselna, brez navdiha in tudi brez sporočila,” je še prepričan.

Škofov sklep: Ali se voditelji naše države zavedajo odgovornosti do Republike Slovenije in njenih državljanov? Če ne, je lažje biti prekmurski Slovenec na Madžarskem kot pa v skrajno islamistični Sloveniji!

Barbara Oprčkal