fbpx

Škofijska Karitas Murska Sobota postavlja prvi materinski dom

Foto: sta

Člani sveta pomurske razvojne regije bodo razpravljali o vzpostavitvi prvega materinskega doma v Pomurju. Škofijska Karitas Murska Sobota se je za to investicijo odločila, ker naj bi država sofinancirala le še en materinski dom. Za postavitev pa bo potrebovala tudi pomoč občin.

V pismu predstavnikom občin je generalni tajnik Karitas Murska Sobota Jožef Kociper zapisal, da so bili povabljeni k izvajanju programa materinskega doma že leta 2011. Ker naj bi država podprla ustanovitev le še enega materinskega doma, bo Karitas potrebovala podporo lokalne skupnosti. Pogoj za kandidiranje na razpisu je namreč vsaj 20-odstotno sofinanciranje projekta s strani lokalne skupnosti.

V Pomurju je največ ekonomsko obubožanih družin
Kociper je izpostavil, da je “v Pomurju največ socialno izključenih družin, ekonomsko obubožanih, stiskanih z nasiljem v družinah, alkoholizmom itn. Kljub temu pa smo edina regija, ki nima socialne ustanove, ki bi prišla naproti tem velikim stiskam najranljivejših članov skupnosti s kakšnim materinskim domom”.

135.000 evrov za materinski dom
Materinski dom naj bi bil primeren za 20 uporabnikov. Karitas ocenjuje, da bi stal okoli 135.000 evrov, od tega pa bi morale nekaj manj kot 44.000 evrov primakniti pomurske občine. Članom sveta pomurske razvojne regije bodo na današnji seji predstavili tudi program Varna hiša Pomurja, ki ga Društvo varnega zavetja Pomurja izvaja od leta 2002. Namenjena je ženskam in otrokom, ki so žrtve družinskega nasilja.

A. R., STA