Skoraj 400 pripadnikov Slovenske vojske se bo na Počku usposabljalo na vaji Lipicanec III

Vojaško-vadbeni center Poček (Foto: STA)

V sklopu vaje, ki bo trajala do 2. februarja, se bodo usposabljali tudi usmerjevalci združenega ognja iz 72. brigade in 152. letalske eskadrilje z letali Pilatus PC-9M.

Na vaji Lipicanec III bodo pripadniki Slovenske vojske razvijali taktična znanja in postopke, ki zagotavljajo osnovno bojno pripravljenost in usposobljenost. Razvijanje interoperabilnosti, izmenjave izkušenj in usposabljanje na področju logistične podpore so glavni cilji vaje, prav tako tudi medsebojno sodelovanje in razumevanje med pripadniki in pripadnicami dveh prijateljskih vojsk.

Za potrebe vaje bodo izvedeni premiki vojaških vozil SV in ameriških oboroženih sil. Zagotavljajo, da manjše kolone vojaških vozil ne bodo ovirale pretočnosti prometa, čeprav bo do sobote nekoliko povečan promet iz smeri mejnega prehoda Fernetiči do Postojne, od sobote do torka v okolici vadišča, zadnji dan vaje, 2. februarja,  pa v smeri od Postojne proti Fernetičem.

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) Postojna na Počku se začenja vaja Lipicanec III, kjer se bo usposabljalo skoraj 400 pripadnikov enot logistične brigade SV in pripadnikov bataljona za podporo delovanja 173. zračne brigade ameriških oboroženih sil. Vaja bo trajala do 2. februarja. V tem času se bodo odvijali premiki vojaških vozil SV in ameriških oboroženih sil. V Slovenski vojski zagotavljajo, da manjše kolone vojaških vozil ne bodo ovirale pretočnosti prometa, ki bo do sobote nekoliko povečan iz smeri mejnega prehoda Fernetiči do Postojne, od sobote do torka v okolici vadišča, zadnji dan vaje  2. februarja  pa v smeri od Postojne proti Fernetičem.

B. J., STA