Skriti spomini Angele Vode: Ženske je v socializmu dočakal pravi pekel!

Foto: Wikipedia

Angela Vode (1892–1985) je nedvomno Slovenka z velikimi začetnicami, saj je bila učiteljica otrok s posebnimi potrebami, s svojim izrazitim socialnim čutom pa se je borila tudi za boljši položaj žensk in delavcev. Ker je bila izključena iz Komunistične partije, predvsem zaradi svojeglavosti in moralnosti, saj ni prenesla pakta med nacisti in komunisti, si je nakopala hude zamere partijskih kolegov in kolegic. Ko so leta 1945 prišli na oblast, so to izrabili za poravnavo starih računov. Vodetova je bila šest let zaprta, nato pa do smrti izključena iz javnega življenja in jo je preživljala sestra Ivanka Špindler. Angela je v tem času skrivaj pisala knjigo, po kateri je nastal tudi film – popisala je svet pred drugo svetovno vojno, vojno, komunistično revolucijo in čas po njej. Skriti spomin je tudi prvo pričevanje o ženskih zaporih pri nas.

Alenka Puhar je v spremni besedi zapisala, da vzpon emancipacije ali osvoboditve žensk ni edina opazna značilnost 20. stoletja. V njo vštric hodi tudi vzpon represije nad ženskami, se pravi nesvobode v najtršem pomenu besede. To se je zgodilo v vseh totalitarnih režimih, a posebej izrazito v socializmu, kjer je bila razlika med osvobodilno retoriko in prakso odvzemanja svobode največja in je trajala najdlje.

Ženske v času socializma čakal pravi pekel
Pred vojno je namreč veljalo, da je obsoditi žensko na smrt nedopustno in v Sloveniji ni znan noben primer. Ni znano, koliko jih je bilo justificiranih po njej, a jih je veliko. Glede razmer v zaporu po vojni pa je tako, da so vse ženske, ki nastopajo v življenjski zgodbi Angele Vode, več let svojega življenja preživele v blatu in smradu, z vse bolj gnilimi zobmi, ob kiblah, iz katerih je zaudarjalo. Koža se jim je vnemala od turov, tvorov, krast in ekcemov. Do živega so jim jo žrli nespran gnoj, neprestrežena menstrualna kri in piki mrčesa. Vse te ženske so se naučile preganjati podgane in občasno živeti v prijateljstvu z miškami.

 Vzdrževanje stikov z zaporniki ni bilo samo čustveno in finančno breme. Pomenilo je tudi politični madež in nadzor. Vsi, ki so prihajali na obisk osebno ali so jim pisali ali pošiljali pakete, so bili pod nadzorom Udbe, vsakega so preverili in o njem napisali poročilo.

Foto: iStock

Komunizem ni priznaval dvoma
Angela je v knjigi izpostavila, da pri komunistih ni našla nikogar, ki bi si upal misliti s svojo glavo. “Kar strmela sem, da more normalen človek, ki se ima za poštenega, izustiti take laži in jih drzno trobiti v svet, kot na primer, da je Sovjetska zveza zasedla vse te male države, ker jih je hotela zaščititi pred kapitalističnimi agresorji …”, je zapisala. Glede časa, ko je bil sklenjen pakt Hitler – Stalin, je dejala, da so komunisti takoj po sklenitvi pakta opozorili, da je vsa protihitlerjanska propaganda prepovedana. V duhu navodil Kominterne so celo zagovarjali Nemčijo, češ, da se samo brani pred zahodnimi imperialisti. “Zasledovala sem Stalinove čistke, ki so se mi močno upirale. Naši komunisti pa so na moje dvome odgovarjali: “Stalin ve, kaj dela …” Treba je bilo verjeti in nič misliti in nič dvomiti … Kot v dobi cerkvene inkvizicije.” Glavni zasliševalec je bil po besedah Angele Boris Kidrič, pri tem pa je med drugim izpostavila, da so ji očitali odklon od partijske linije in nediscipliniranost. Oboje se je nanašalo na protihitlerjansko propagando, ki je bila na zahtevo Moskve nedovoljena. “Hitler bo zahteval od Stalina ‘most do Adrije’ prek našega ozemlja – in Stalin ne bo imel pomislekov. Ali niti tega ne smem obsojati, ali moram tudi s tem soglašati v imenu Komunistične partije?”

Boris Kidrič (Foto: wikimedia.commons.org).

Že tik pred vojno in med vso okupacijo so imeli komunisti organizirane krožke, ki so se množili in izpopolnjevali. Človeka, ki je prišel v mlin njihovih klevet, so postavili pred razsodišče, seveda za njegovim hrbtom, zato se ni nihče obotavljal zliti nanj čim več laži – saj se ni mogel braniti, ker ga ni bilo zraven –, ga obsodili kot škodljivca “napredne”, beri: komunistične stvari, vedno so oblatili tudi njegov značaj in njegovo zasebno življenje – in če niso mogli fizično obračunati z njim, so ga z vsemi sredstvi skušali ubiti moralno. Komunisti so samo ponavljali: tu ni dopuščen noben dvom, to je edino pravilna pot, žrtve morajo biti, Sovjetska zveza nam je za zgled, je pot, po kateri mora iti ves svet.

Vodilni člani komunističnih partij so bili natančno poučeni o ciljih komunistične internacionale. Tako je dobil Tito natančna navodila, uporabna za vse države. V bistvu je besedilo naslednje: “Prišel je čas, da naredi svetovna revolucija odločilen korak naprej, kar pa je treba prikazati svetu kot ukrep za uresničenje prave demokracije. Nasprotnike režima je treba čimprej odstraniti, toda na demokratičen način, to je z obsodbo pred ljudskim sodiščem, ki ga predstavljajo popularen član partije in dva nevtralca – tajna simpatizerja komunistov.” Prvotna parola, da gre za boj proti okupatorju, za svobodo slovenskega naroda, se je kmalu spremenila in “dvorni pevec njenega veličanstva revolucije” je ubral novo pesem: “Na klic Kominterne združite se v čete, v boj za svobodo, v boj za sovjete! Rdeče smo fronte bojevniki mi, Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti!”

Foto: STA

Likvidacije pričele porajati dvome
Angela je v knjigi izdala, da jo je zelo pretresla vest, na kako grozovit način so umorili profesorja Toneta Ovna iz Bele Krajine. “Poznala sem ga kot skrajno poštenega človeka. Oven je bil preveč priljubljen pri ljudeh svojega kraja, zato sem mu svetovala naj se umakne v Ljubljano. Omenila se mu, da se igra z glavo, če ostane doli, on pa je začudeno rekel: “Meni da bi kdo storil kaj žalega? Z vsemi se dobro razumem, s komunisti živim v prijateljstvu, samo to jim pravim, da nisem internacionalec.” Ni se znašel in je plačal z življenjem.” Angela je delila spoznanje, da so tudi mnogi drugi sodelavci in sopotniki OF v dilemi zlasti zaradi likvidacij. “Tako so za Erhlicha ljudje vedeli, da je rešil iz zapora Kidriča, ki ga je dal zdaj ustreliti. In so podvomili: ali je mogoče, da so vsi ljudje razen komunistov izdajalci, da hodijo vsi Italijanom ovajat lastne rojake? Nekateri so se domislili: morda pa s tem opravičujejo umore neljubih nasprotnikov.”

V zaporih infiltrirane tudi tajne obveščevalke komunistične partije in tajne policije OF
V knjigi, polni spominov, je Angela mesto namenila tudi pogovoru z Mico Černigojevo in dejala, da ji je ta zaupala, da je zelo bolna, da stalno krvavi, da ima zagotovo raka. Zato so ji ženske odstopile najboljšo posteljo v zaporu, ker pa se je zasmilila tudi Angeli, ji je ta obljubila, da če pride iz zapora, bo storila vse, da pride ven tudi ona. Po desetih dneh njenega izpusta sta iz zapora prišli tudi Mica Černigoj in Majda Smerdu. “Prišli sta se mi zahvalit z rožami in z lepim darilom za tretjo osebo, ki je pomagala. V resnici sta bili z Mico obe obveščevalki Komunistične partije in tajne policije OF ter sta hodili k meni samo špijonirat. Pozneje sem izvedela, da je Černigojeva izjavljala: “Tudi Vodetova je na listi tistih, ki jih bomo postavili pred zid.” Neka znanka jo je vprašala: “Ali te ni ona spravila iz zapora?” Mica: “Saj prav zato” Gotovo je imela zveze z okupatorjem, sicer bi se ji to ne moglo posrečiti.”

Foto: Printscreen/Youtube

Delila je spoznanje, da imajo komunisti streljanje talcev v načrtu; “oni sodelujejo v OVRI – italijanski tajni policiji, kjer poimensko določajo tiste, ki jih je treba postreliti, tam imajo oni svojega zaupnika, ki mu komunisti diktirajo imena.” Ko so spomladi 1942 Italijani začeli v Gramozni jami streljati talce, se je Angela Vode zgrozila in organizirala protest. Napisala je pismo Mussoliniju in v kratkem zbrala blizu 2 tisoč podpisov. Vodstvo komunistov (ali OF) je bilo proti akciji in si je podpisne pole z goljufijo prilastilo.

Prostovoljstvo nujno za namene političnega pranja možganov
Oblast je apelirala na prebivalce, naj se prijavijo za prostovoljno delo. V resnici je bilo to delo prav malo prostovoljno. Bilo je povsem novi način izsiljevanja: študent, ki se je hotel vpisati na univerzo, se je moral izkazati s “prostovoljnim” delom, če si prosil za karkoli, so te vprašali, koliko ur prostovoljnega dela si opravil. Te delovne skupnosti so nujno potrebne – ne zaradi cenenega dela, marveč predvsem za politično vzgojo. V ta namen imajo ti “prostovoljni” delavci vsak dan politična predavanja. Vodilna mesta v gospodarstvu in tudi drugih panogah javnega življenja so začeli dokončno prevzemati skoraj izključno samo ljudje, ki za ta mesta niso bili sposobni. Vcepili so jim v glavo, da zadostuje zvestoba partiji, ki jim bo dajala nezmotljiva navodila.

Tako je bil, na primer, za sodelovanje z okupatorjem kaznovan človek, ki je bil med okupacijo zaprt v okupatorskih taboriščih. Kmalu po teh procesih pa so isti ljudje, ki so povzročili morje gorja in krivic, začeli priznavati, da so se sodbe izvajale po boljševiškem vzorcu. Natančno tako se je godilo pri nas na dachavskem procesu. Prav zato so izbrali same idealne komuniste, ker so jim lahko dopovedali, da je njihovo priznanje potrebno: treba se je bilo oprati pred Rusijo, pred Stalinom zaradi sodelovanja z Nemci.

Jetnice v zaporu si naj ne bi zaslužile počitka
Na podlagi spominov je Angela dejala, da ji je nekega dne ambulantna paznica prišla povedati, da jo bodo poklicali, ko pride glavni zdravnik iz Ljubljane, udbovski podpolkovnik dr. J. Benigar. Ta jo je malomarno poslušal, potem pa naročil bolničarju, naj ji da valerijano! Drznila si ga je prositi: “Ali bi smela leči vsaj po kosilu, ker se ne morem več držati pokonci?!”“na koliko ste obsojeni?” jo je vprašal. Ko je povedala, da na dvajset let, se je zadrl: “Nič ne boste ležali, še tega se manjka, da bi težki jetniki, ki imajo dvajset let, ležali.” Vrnila se je v samico in izdala, da sta sovraštvo in gnus nad temi zvermi prevladala vsako fizično bolečino.

Foto: iStock

Ker je bila zasebna lastnina zajamčena od najvišjega vodstva države, niso mogli  kar meni nič tebi nič vzeti tovarne. Zato je bilo treba človeka osumiti nečastnega dejanja proti narodu in državi. Na osnovi tega suma je lastnik izgubil vse premoženje.  Tako so g. Hrovata zaprli takoj, ko so prišli in zavzeli oblast, češ da je sodeloval z okupatorjem. Delavci so se ponudili, da bodo pričali v njegov prid, toda niso jim dovolili. Med tistimi, ki sem jih v tej skupnosti najbolj cenila, je bila Marija Nastran. Imela je hotel nekje na samoti na štajerski strani, kamor so hodili partizani. Vse jim je bilo na razpolago: hrana, pijača, zavetje, dokler niso okoliša napadli Nemci.  Potem je prišla »svoboda«. Hotel si je bilo treba prisvojiti. Pripravili so kratek proces, kot v toliko drugih primerih: zaprli so jo in jo obdolžili sodelovanja z okupatorjem – za njeno požrtvovalno pomoč partizanom. Ničesar ji niso mogli dokazati, vendar so jo obsodili na smrt.

Pojmovanje dela izrazito kapitalistično – profitarsko
Vse pojmovanje dela je bilo po besedah Angele izrazito kapitalistično – profitarsko. Med drugim je dodala, da ne verjame, da so v kapitalističnih državah tako izkoriščali zapornike kot tu v “socialističnem humanizmu!” Ženske z DKD (družbeno koristno delo) so pripovedovale, v kako strašnih razmerah so živele in delale. Najbolj so trpele zaradi stranišča: potrebo so opravljale na deski, položeni preko jame. Ponoči prostor ni bil razsvetljen in neka delavka je dobesedno utonila v gnojnici.

Časopisi polni slavospevov Stalinu
Časopisi, ki so v zaporih predstavljali eno glavnih vzgojnih sredstev, so bili polni hvalospevov, govorilo se je o Stalinu v samih superlativih, kot jih še niso brali drugod kot v nabožnih knjigah. Po spominih Angele je med zapornicami krožila knjiga različnih člankov. Eden od člankov iz te knjižice je govoril o Stalinu: “Veliko in močno domovino socializma je Stalin popeljal po poti sreče in blagostanja. Kje bi bil danes svet brez Sovjetske zveze? Brez Stalina bi sonce mračno svetilo. Stalin je najskrbnejši in najmočnejši vzgojevalec človeške plemenitosti. Stalin, graditelj mirnega in srečnega delovnega življenja je največji strateg vseh časov …”

Foto: iStock

Prevarantstvo uspešno sredstvo v zaporih
Menda se v nobeni obliki vladavine dejanja ne ločijo tako temeljito od obljub kot pri komunistih. Tako, na primer, bolj kot smo gospodarsko na psu, bolj kričijo, kako čudovite dosežke smo zabeležili, kako nas ves svet občuduje zaradi našega “modrega vodstva”. V zaporu je prevaranstvo predstavljalo pravilo. “Ženske, pri vaših prošnjah za pomilostitev bomo upoštevali vaše dosežke pri delu, zato pa pridno delajte.” To je bilo po prepričanju Angele uspešno sredstvo, saj so ženske rade šle na ta »lim«. Garale so tako rekoč noč in dan, a niti ena se ni rešila z delom. Nasprotno: bolj kot je garala, bolj so jo potrebovali v zaporu. Ženske so delale kot nore, hitele, tekmovale. In nagrada? Na koncu je dobila vsaka majhno rezino najslabše vrste smrdljive klobase, takšne, ki so ji rekli “pasja radost”, ker so jo prej kupovali samo za pse.

“Nekega dne je uprava prepovedala dobivati v paketu solato, kis in olje,” je zapisala. “Pri kontrolnih obhodih smo vedno prosile za dovoljenje, da bi spet smele dobivati solato. Naenkrat je obšel vse sobe upravnik, seveda z zahtevo, da bo treba povečati storilnost, za nagrado pa bomo spet lahko dobivale v paketu solato, kis in olje. Ženske so garale, a dovoljenja ni bilo. Ko pa so moledovale, je rekel: “Saj boste dobile solato kot redno hrano.” Res smo jo dobile, vsako leto enkrat, toda šele potem, ko je šla v cvet, ko je bila le še za prašiče.”

Prevzgojna nujna za nabiranje žensk za vohljanje
Bistvo prevzgoje je bilo pridobivanje žensk za vohljaštvo. “Te vrste “prevzgoja” jih je res veliko zlomila,” je spomnila Angela. “Proti  koncu nisem več vedela, s kom govorim. Ko so prišle iz zapora, so dobile po večini dobre službe ter ostale še naprej v njihovi “službi”. Ob branju knjige pa je mogoče spoznati, da v njihovih odnosih do zapornic ni bilo prav nič človeškega. Tako je na primer neki zapornici umrl nečak, edini človek, ki ga je še imela, pa so se drli nad njo, ker je glasno jokala: “Prava figa, saj bomo vsi umrli … Če ne boste tiho, boste šli v bunker.”

Foto: iStock

Med drugim je Angela povedala, da je obstajalo zavedanje, da so se naši javno skregali z Rusijo. Iz tega razloga so postali osamljeni in so se obrnili na Ameriko za pomoč in posojilo. Amerika, ki glede nas ni slišala veliko dobrega, pa je poslala svojo komisijo tudi v zapore. Prišel je upravnik zapora in za njim celo spremstvo paznic. Ko je videl, da je vse v redu, je vprašal, katera zna kaj angleško. Vse te so peljali v hlev, nad katerim je bila kurnica. Strogo so zagrozili, da ne sme nobena pogledati skozi okno ter postavili pred okna straže, ki da bodo takoj streljale! Upravnik je nato Američane vodil po zaporu. Tujci so zapornice spraševali, zakaj so zaprte, na koliko so obsojene, ali so zadovoljne. “Vedno sem se čudila, kako naivni so tile ljudje, ki prihajajo sem iz Amerike, je dejala Angela. “Kaj si je ta dama predstavljala, da bo slišala iz ust zapornic komunističnih zaporov kakšne pritožbe, kakšno resnično izjavo?! Nekega dne, kmalu po tej komisiji, je prinesel naš časopis ponatis iz nekega ameriškega lista, slavospev našim zaporom, ki da so pravi sanatoriji!”

Zapornice zdravnikom niso predstavljale ljudi
“Telesne sile so mi upadale, slabela je volja do življenja,” je dejala glede bivanja v zaporu. “Pokonci me je držala samo želja, da bi povedala znancem, da to ni tisto, za kar smo se borili.” Po besedah Angele krutost ravnanja v zaporu dobro predstavljata zgodbi o dveh zapornicah. Glede zapornice Donate, ki je kmalu po zaprtju zbolela za tifusom, so v bolnici dejali, da je zanjo popolnoma škoda zdravil. Od časa do časa se je zbudila iz nezavesti in odprla oči, stražar pa se je zadrl nad njo: “Hudič, ali še nisi crknil?!” V enem litru vode, ki ga je dobivala na dan za pitje in umivanje, si je prala preperelo perilce, ki ga je imela na sebi od aretacije. Skrajno slabo hrano je delila z mišjo, ki je bila tako sestradana, da je bila povsem krotka.

Drugi primer, ki ga je izpostavila, je zgodba Ade, ki je kljub silni volji začela bolehati. Morala je delati prav tako kot druge, krepke in zdrave. Nekega jutra se je posebno slabo počutila, naenkrat je glasno zavpila in se zgrudila s stola na tla. Prišla je bolničarka in se surovo zadrla: “Kaj je z vami?” Ada ni mogla odgovoriti, samo krvave sline so ji šle iz želodca. Dve tovarišici sta jo hitro prijeli pod roke in ji hoteli pomagati po stopnicah v ambulanto, bolničarka pa grobo: “Pustite jo! Tu se ne bomo nič pomehkužili. Bo že sama prišla, če bo hotela.” “Do solz smo bile ogorčene,” je komentirala. Kmalu so po pripovedih začele v zapor prihajati tudi Primorke, ki smo jih “osvobodili” izpod fašizma. Njihove obsodbe jugoslovanskega paradiža bi bilo treba samo slišati: da, želeli smo si svobodne Jugoslavije – pa smo prišli v prisilno delovno brigado. Kje je obljubljeno blagostanje?

Jugoslavija ni glasovala za Splošno deklaracijo človekovih pravic. Z drugimi socialističnimi državami se je na zasedanju Generalne skupščine OZN decembra 1948 vzdržala, kar je vljudno nasprotovanje. Odnos do človekovih pravic in obveznosti te vrste je začela nekoliko spreminjati šele pod pritiskom zahodnih držav, ko jih je zaprosila za pomoč.

Razlaščanje na podlagi obtožbe primernega zločina
Trgovec Pavlin je s skrajno varčnim poslovanjem spravil skupaj hišo na Prulah. Ob “osvoboditvi” so se oglasili prijazni sosedje in najemniki stanovanj ter zahtevali Pavlinovo hišo. Toda zasebna lastnina je bila zajamčena, niso je mogli vzeti brez vzroka. Kako bi to izpeljali? Tako pač, kot že v toliko sto in sto primerih: lastnika je treba obtožiti primernega zločina, da ga lahko zaprejo in obsodijo, s tem pa tudi razlastijo. Obdolžili so ga, da je spravil nekoga med vojno v lager. Pavlin tistega človeka niti poznal ni. Ko je prišel Pavlin po prvi razpravi v celico, je povedal sozapornikom, česa ga dolžijo.  Takoj se jih je oglasilo menda več kot dvajset, ki so bili obdolženi istega zločina: vsi so izdali istega človeka.

Pokojnine tistim, ki niso nikoli delali
Pokojnino so dobili ljudje, ki niso nikoli nič delali, tudi med vojno ne. Toda pravočasno so se udinjali – in pokojninski zavod, ki ga vodijo zagrizeni udbovci, jim je naštel polna leta v visokem plačilnem razredu. Bili so tudi takšni, ki so nagovorili dva prijatelja, ki sta o tretjem podala izjavo, da je bil vso vojno aktivist na terenu – pa je bila zadeva urejena. Takšnih primerov je na tisoče. Delo, 5. junija 1965, ugotavlja: Socialistični direktor v “brezrazredni družbi” ima tisoč odstotkov več plače kot proletarec, ki je po Kardeljevem evangeliju povsem enak direktorju. V isti številki ugotavlja Delo: Za Bežigradom je razlika med najnižjim in najvišjim dohodkom več kot 22-kratna.

Angela se v knjigi spominja 70-letne kmetice s Štajerske, obsojene na 20 let strogega zapora, ker je zažgala svoj hlev, preden bi ga morala oddati zadrugi. Rekla je, da ko bi ji bilo mogoče, bi ga še enkrat zažgala. Kmetici vdovi so pobrali vse in ker je protestirala, so jo postavili pred sodišče in obsodili na dve leti zapora zaradi žaljenja oblasti. Ko so jo vprašali, ali ima kaj pripomniti, je rekla: “Samo malo pravičnosti bi prosila, gospodje,” pa so ji dodali še dve leti, tako da je sedela štiri leta.

To brezglavo spreminjanje naše vasi v “socialistično skupnost” ni rodilo niti ideološkega niti gospodarskega uspeha, ampak v obeh smereh samo ogromno škodo. To, in pa bojkot Vzhoda, je prisililo Jugoslavijo, da se je začela ozirati na Zahod in iskati stike s kapitalističnimi državami, zlasti z Ameriko. Dobivali smo ogromne podpore, tako v obliki posojil, kakor tudi v drugih oblikah pomoči, pa tudi z živili nas je podprla Amerika. Državna kmetijska podjetja so kljub ogromnim investicijam iz različnih posojil in kljub davčnim olajšavam izkazovala rastočo izgubo.

Foto: iStock

Kakršna koli kritika je bila vedno ovržena
Ljudje so sicer kritizirali, a kritika je bila vedno ovržena. To dobro kaže primer mladinca, ki je opazoval početje agrokombinata v Limbušu. Ko je videl, da v kombinatovih nasadih gnije na kupe jabolk, je napisal v rubriko Pisma bralcev svoje pomisleke o tem, češ da to ne kaže na dobro gospodarjenje. Vodstvo kombinata je odločno protestiralo proti takemu pisanju. Novinar Dela se je informiral, kako je z zadevo in dognal, da je bila dijakova kritika povsem upravičena. Kmalu pa je uredništvo Dela prejelo od dijaka novo pismo, v katerem sporoča, da navedbe v njegovem pismu niso resnične. Uredništvo se je pozanimalo za zadevo in izvedelo, da so mladinca poklicali na upravo podjetja ter pritiskali nanj, naj svoje ugotovitve prekliče, sicer ga bodo izročili sodišču zaradi obrekovanja.

V Delu, 7. avgusta 1965 je bilo mogoče prebrati: “Tako smo iz besed podpredsednika zveznega izvršnega sveta izvedeli, da ima naše gospodarstvo bilijon dinarjev nepokritih izgub ali tisoč milijard. Večina teh izgub se nanaša na dosedanje nesmotrno gospodarjenje, ki nam je izčrpalo vse rezervne fonde.” V Termiki je prišlo do stavke, ker so delavci prejemali najprej samo po 80 odstotkov plače, pozneje pa so ostali brez plače. Ko je prišel direktor, je vprašal, zakaj delavci ne delajo. “Stavkajo, zahtevajo plače …” Direktor je takoj poklical v Centralni komite Zveze komunistov. Pri priči se je v tovarni pojavila policija. Voditelje stavke so odpeljali, delavci pa so pod grožnjami odšli na delo … Voditeljem so zapisali v delovne knjižice posebne opombe, na osnovi katerih nikjer ne smejo dobiti dela.

“Da zaostajamo za drugimi gospodarskimi oblikami po svetu, najbolje priča dejstvo, da se po svetu suče stopnja inflacije okrog 6, medtem ko raste v Jugoslaviji od 15 do 20, čeprav tega uradno ne priznajo, ker to pomeni minus za socialistično gospodarstvo,” v knjigi piše Angela. Eden glavnih vzrokov kaosa v našem gospodarstvu je namreč predstavljala neodgovornost: nihče ne odgovarja za svoje postopanje in to je največje zlo našega gospodarstva. A ne samo gospodarstva, temveč družbenega sistema na splošno. Vprašali se boste: ali ni bilo nobene kontrole nad poslovanjem po podjetjih? Pač! Ta naloga je pripadla Službi družbenega knjigovodstva – SDK. A kakšna je bila njena kompetenca? Predvsem so njeni člani iz iste kaste kot direktorji in spet smo pri ugotovitvi: vrana vrani ne izkljuje oči … Angela je kritično izpostavila, da po Titovi smrti obstaja resno vprašanje, kako naj se izkopljemo iz dolgov, ko pa so ostali na krmilu isti ljudje, ki so spravili državo v zapravljanje, ki je omogočilo komunističnim hohštaplerjem brezdelno, razkošno življenje.

N. Ž.

 • MEFISTO

  Čim večkrat objavljajte fotografije zločinca Tita, da se bo priskutil še rdečuhom!

 • Viktorh

  Storiti moramo vse, da se ne pozabijo zločini KPJ, KPS in njihovih članov.

  Čas je, da se o morilcih, zločincih začne pisati odkrito pošteno.

  Čas je, da se pove, da ni šlo za NOB ampak za krvavo revolucijo in državljansko vojno.

  • MižekFiga

   Zamujamo 70 let!

   • Olga

    Nikoli ni prepozno! Bolje pozno kot nikoli! Balkanska morija je bila direktna posledica nekaznovanosti komunističnih zločinov!

  • radames

   Takoimenovane “NOB” sploh ni bilo. Bil je le Napad Oboroženih Boljševikov.

 • Olga

  Ali je danes kaj drugače? Le v prozoren celofan je zavito! Kdor hoče, vidi!

  • tarantela

   V katerem zaporu pa Tebe mučijo? Obljubim, da bom organizirala proteste za Tvojo osvoboditev!!!

   • Mojca pokraculja

    Spizdi tarantela, dost je. Bi rada morila? Gnusoba nagnusna.

   • dob

    Po nekem čudnem ključu imajo pristaši diktature, pa tudi religij, mnenje, da telo sledi indoktrinaciji možganov, in da potem režimi, sistemi, norci vseh vrst, lahko mučijo človeško telo, ker tako zlomiš duha v njem. Nekako prevladuje prepričanje, da se telesu lahko maščuješ za vse tisto, kar so nečloveškega rodili indoktrinirani možgani!

    Posledično ta delitev na truplo kot ostanek, in dušo, ki je za komunistilčni materializem sploh ni, Krivda in zamera ostane v mesu. IN potem mu zanikaš pot nazaj v objem Matere Zemlje, od koder je izšel in kamor se vsako živo čuteče bitje vrne, ko umre. Vrne se pa tja, kjer se lahko spočije in se regenerira, da počaka naslednji ciklus “opbnove” Življenja, čaka dušo, ki ga bo razumela v njegovih stiskah. Vsi smo “poslanci” stisk naše Matere, ki je rodila VSE v Vesolju! TO smo v telesu, s telesom.

    Um je pa…. v lasti kučanov, Hitlerjev, Stalinov, političnih manifestov, religij…. In ne komunicira s telesom, temveč ga izkorišča, ga muči, z njim manipulira!
    Toda mati pravi takole: morda bodo še za trenutek zaradi volje posameznika njegovi možgani na strani Luciferja – toda Telo JE MOJE! Pripada meni!
    Tudi Svobodno Voljo sem vam Jaz dala! Da izbirate kam bi rtadi spadali, h komu bi radi šli in koga poslušali.

    Zame je Telo – vaši možgani! In se z vami muči. Sami ste čuvaji svojih lastnih jetnišnic in v njih vaše telo trpi. Trpi zaradi diktata možganov v glavi, ki so ločeni od Telesa, ker jih je ugrabil in jih napolnil z lažmi nek norec, diktator, manipulator, parazit in izkoriščevalec…

    Toda v mojem svetu Jaz postavljam pravila! Tako pravi Mati Vsega v Vesolju, ki je ustvarila Življenje in nas! In še dodaja: mislite, da se maščujete Bogu s tem, ko nekomu lomite kosti, mu delite klofute, ga navdajate z grozo, ga izsiljujete, ga zapirate, ločujete od dragih, ubijate, mu grozite… Ne pomislite pa na to, da ubijate mene, ki sem vaša Mati. Radi bi me utrudili, da bi pristala na to, da je Življenje ničvredno in da končno priznam, da ste me premagali.
    To se ne bo zgodilo.

    Vaši možgani – vaša odločitev, toda Telo je moje. Tudi Hitlerjevo telo je moje! Če mislite, da boste lahko živeli brez Telesa, naj vam povem, da ne morete.

   • Olga

    Politični procesi so za vas svoboda? Nezakonito ravnanje policije in sodstva so za vas svoboda?! Priviligirane penzije na eni strani in žaljivo nizke plače in penzije na drugi strani so za vas svoboda? ……
    Zloraba Nickov drugače mislečih je za vas svoboda? ….. Vohunjenje po spletu je za vas svoboda?……

 • Anton

  torej če so že takrat poneverbali statistične kazalce, čemu to danes nebi bilo enako, saj so na včelu države isti ljudje oz njih potomci

  sarkazem press

 • Demonkrat

  Kaj je dobrega komunizem storil po svetu?

  • Lustrator

   Vprašanje za preko sto milijonov njihovih žrtev.

 • paradajz

  Če si len,nesposoben,nevoščljiv in zloben potem prideš do bogastva,ki si ga je prigaral sposoben,delaven in pošten človek edino z goljufijo. Tako je bilo s povojno oblastjo in tako je z levo oblastjo še danes.

 • montyamp

  Strpnost med mladiči banditov = = = samomor

 • MladiLiberalec

  Delila je spoznanje, da imajo komunisti streljanje talcev v načrtu; “oni sodelujejo v OVRI – italijanski tajni policiji, kjer poimensko določajo tiste, ki jih je treba postreliti, tam imajo oni svojega zaupnika, ki mu komunisti diktirajo imena.” Ko so spomladi 1942 Italijani začeli v Gramozni jami streljati talce, se je Angela Vode zgrozila in organizirala protest. Napisala je pismo Mussoliniju in v kratkem zbrala blizu 2 tisoč podpisov. Vodstvo komunistov (ali OF) je bilo proti akciji in si je podpisne pole z goljufijo prilastilo.
  —————————————————————

  To je vse pomešano. XD Komunisti so imeli svoje informatorje v italijanskem aparatu in vojski. Nešteto listin dokazuje da so odločali že vsaj od poletja 1942 naprej o tem kdo gre v internacijo ali kdo bo ustreljen za talca lokalni vodje MVAC. Poprej pa Italijani sami priznavajo da so imeli zelo malo informatorjev in so ravnali večinoma na slepo.

  Zadnjič sem objavil dokument ki dokazuje da za aretacijo bivših jug. oficirjev konec marca 1942 niso bili odgovorni partizanski pozivi za mobilizacijo čeprav ne zagovarjam da so bili primeren način ampak dejstvo da je ital. obv. služba prestregla poročilo klerikalne stranke v RIm ki je med ostalim kritiziralo Graziolijevo upravo da je slepo pred protiokupatorsko dejavnostjo tajnega oficirskega združenja. Tornari je nato o tem obvestil Robottija ki je bil Graziolijev konkurent v boju za vpliv in oblast v Ljub Pokrajini.

  • rrrrr

   Fantiček, svoje prozorne spine trosi raje v drugih kurnikih. XD Galofax!

 • rrrrr

  Moje spoštovanje N.Ž. in Novi24TV , da obujate spomine na veliko Slovenko Angelo Vode, zgledno komunistko, ki se je uprla pošasti komunizma. . Njeni spomini bi morali stati na knjižni polici slehernega nepohabljenega Slovenca, takoj ob Svetem pismu. Angela je celo preživela Titov kanclager in ostala do smrti pokončna!.
  ,,Če so bile iztaknjene oči redkost,pa zlomljeni zobje in rebra niso bili…Zaporniki niso smeli imeti obiskov. Niso dobivali ne pisem ne paketov…vsaj v zgodnjem obdobju ne….”
  Ta citat je iz knjige Titova velika prevara, Peter Batty, str. 283.

 • Artur

  Mater satan bi se pri njih lahko še marsičesa naučil, njihova zločinska podlost takrat in sedaj pri njihovih psihopatoloških naslednikih in sedanjih njihovih častilcih presega satanska posla . Govna hudičeva .

 • Osti jarej

  ..tudi angela je bila komunistka….a je bila prepoštena in se ni želela prilagoditi,kot so se ostali…..ni bila za to,da bi/so se kar naenkrat obrnili proti stalinu,zato je končala,kot je….izolirana,osamljena,revna…..njena dobra prijateljica,v časih,ko je bila angela še”pravoverna”,zdenka bre kidrić,ji ni želela pomagati…

  • Artur

   Predlagam postavitev spomenika Angele Vode na mesto klavca Kidriča njej v čas ter drugim v opomin kaj pomeni biti pod okupacijo čistega zla zraven pa njeni izbrani citati proti temu zlu na spominski plošči.

   • dvanajstzvezdic

    Se strinjam, samo ne na istem mestu, ker tam zaudarja po komunističnih iztrebkih. Tisto mesto naj ostane v opomin in spomin na grozote, Angeli pa bi se moralo najti lepše mesto.

 • antimur

  Kdor ima vsaj par desk na dilah, mu mora biti jasno, da je komunizem hujši od fašizma in nacizma. Kučanizem v Sloveniji, je pa nadgradnja vseh teh treh zločinskih ideologij.

 • Ana Job

  Čudovita ženska! Globoko jo spoštujem. Takih nam močno manjka. Neustrašnih žensk, ki ne klonejo in se znajo boriti do konca. Borben duh je prirojen. Ali ga imaš, ali pa ga nimaš.

  • Prle

   Tako kot pamet.

  • Bozz

   Fino bi bilo, da bi poleg borbenega duha imeli še uvid, ki bi vse to predvidel preden je prepozno. Nekaj nas ga ima, ampak tisti nikoli nismo vzeti resno. Tako kot nekateri Judi, ki so svarili svoje Jude leta pred kristalno nočjo, da naj zbežijo iz Nemčije, da se jim obeta hudo, pa so se smejali in jih niso vzeli resno.

   • Ana Job

    Strinjam se v tem s teboj. Lepo popoldne ti želim. ;-)))

   • dob

    Svet se je obrnil tako, da je zdaj povsod enak in nimaš več kam ubežati in se skriti. Povsod je enako. Če še ni, pa še bo, in to zelo kmalu.

    Pred kratkim sem gledal film, v katerem je nekdo, v popolnoma brezizhodni situaciji, vpil svojim soborcem: Stand your ground!

  • dvanajstzvezdic

   In vsa ta leva tranzicija nima niti toliko vesti, da bi ji dostojno postavili spomenik. Se ve zakaj, ker bi se potem videlo kakšen povojni gnoj je vladal Sloveniji. Se pa strinjam, da je ženska IMELA VEČ POGUMA IN VESTI, KOT VES POVOJNI KOMUNISTIČNI GNOJ.

   • Ana Job

    Zelo lepo si to napisal. Ženska je herojka in jo komunisti ignorirajo, Ertla je pa Türk odlikoval. Kdo bi to verjel? Le kaj vidi Vasiljka na tem bedaku?

    • dvanajstzvezdic

     Pri pokvarjenem plebosu nimaš kaj plemenitega za pričakovati. Grejo se neko rdečo “aristokracijo” v bistvu so pa tak gnoj podobni tisti starogrški drhali, ki je Sokrata poslala v smrt. Dalmatinci imajo dober pregovor: “kat se vlajo pogospodi on je višji od boga”.

     • Ana Job

      Sokrat je imel tudi imenitne pregovore, eden takih je bil tudi, da bo demokracija pripeljala svet do tega, da zavladajo lopovi. V naši policijski državi vladajo itak.

     • dvanajstzvezdic

      Ja, stari dobri Sokrat

     • Ana Job

      Ja, demokracija ga je ubila.

 • milanček

  Slovenci, vsaj zavedni del, domoljubi, bije plat zvona za slovenski narod! Komunist kučan s srbsko UDBO , z podmladkom in jugo mafijo striktno uničuje slovenski narod in našo domovino, zatorej je treba temu madžarskosrbskemu sekretu in njegovi mafiji narediti konec, na praven način ali kakršnim koli drugim! Torej, kučana odstranit!

 • Bozz

  Wow, to pa je bilo branje, pravi “eye opener.”

  Tako kot je rekel Yuri Bezmenov, kgb agent in komunist, ki je po tem, ko je odprl oči, se otresel pranja možganov in dognal kaj komunizem je v resnici, zbežal iz Sovjetske zveze na zahod: “Nismo nič drugega kot en kup lažnjivcev in morilcev.”

  Yuri Bezmenov: Deception Was My Job (Complete)
  https://www.youtube.com/watch?v=y3qkf3bajd4

  Mimogrede za vse, ki mislite, da nas čaka svetla prihodnost v Evropski uniji. V resnici gremo nazaj v komunizem. Bezmenov je rekel, da so Sovjetsko zvezo ukinili načrtno samo zato, ker je postalo preveč očitno kaj komunizem je v resnici in ga zahod ne bi sprejel po majhnih dozah (se dogaja sedaj), če bi Sovjetska zveza še obstajala. Tisto z Reaganom in Woytilo in Gorbačovom je bil navaden šov za množice. Tako je razkril Bezmenov. Sedanji papež odprto zagovarja komunizem, nič čudnega ustanovitelji komunizma so namreč Jezuiti, o socialističnih idejah pa je pisal že Tomaž Akvinski, o čemer je govoril bivši Irski katoliški duhovnik Richard Bennet.

  In zakaj je Vatikan pristaš in ustanovitelj komunizma preko Jezuitov? Ker komunizem je to kar je RKC imela srednjem veku in izgubila zaradi Reformacije. Takrat je vladala elita (škofi in kralji) nad revnim prebivalstvom, srednjega sloja ni bilo, ljudi pa ustrahovala z Inkvizicijo. Srednji sloj je direkten produkt Reformacije. Komunizem je isto sranje, samo drugo pakovanje. Uničuje srednji sloj in vzpostavi vladavino elite, nad katero pa bdi Antikrist v Vatikanu. Neoliberalizem danes je v resnici krinka za počasen prehod v komunizem, medtem ko se vso krivdo obesi kapitalizmu, popolno pranje možganov.

  EU je projekt Vatikana:
  http://www.chapel-house.org.uk/images/03_Signing.jpg

  In EU je v resnici zasnovana po vzoru Sovjetske zveze, kar pove še en disident iz Sovjetske zveze
  https://www.youtube.com/watch?v=T06KuoS1F4E

  https://www.youtube.com/watch?v=92Vjc_PeYtc

  Levi (komunisti, liberalci,..) in desni (katoliki), v resnici vsi delate za istega šefa, pa čeprav se tega ne zavedate, Antikrista v Vatikanu, ki vas vsake toliko časa skrega med sabo, deli in vladaj. Seveda, ker tega nočete verjeti, boste to spoznali na svoji koži, ko bo prepozno, tako kot Angela Vode. Vse samo zato, ker oboji nočete verjeti in slediti resnici Svetega pisma in Reformaciji, in vse to je Božja sodba nad vami. Ker če zavrnete Boga, katerega lažno obtožujete diktatorstva in ne vem kaj še vsega, vas Bog prepusti ljudem v roke, in pusti, da vladate sami sebi, in potem boste odprli oči, kdo je v resnici diktator. Angela Vode jih je že.

  In tako se še enkrat uresniči 2000 let stara prerokba Jezusa Kristusa o RKC, ki je mati vseh totalitarističnih sistemov na zemlji v zadnjih 2000 letih:

  Razodetje 18
  24 V njej se je našla kri prerokov in svetih ter vseh, ki so bili umorjeni na zemlji.«

 • Hribouc

  Smrt komunizmu, nacizmu in fašizmu in vsem spojinam le teh z kriminalom!

 • Ryuk

  A kdo ve, kje se da dobiti film Skriti spomin Angele Vode (http://www.imdb.com/title/tt1842472/)?

  • KAPIBARA

   Že blokiran , (14.08)dostop do linka :-(

 • Artur

  Exkluzivno , nova demokratična oblast deložirala Kidriča :
  http://shrani.najdi.si/?25/C4/3oR3EBX3/xx.jpg
  http://shrani.najdi.si/?R/6i/4QyD73v0/xxl.jpg

 • Osti jarej
 • Najplemenitejši

  Hahahaha, kakšne pravljice! Takim pravljicam niti otroci ne verjamejo! Me prav zanima, kdo ima tako bujno domišljijo, da se kaj takega spomni? Zagotovo je bil zafiksan, ko je to pisal, trezen nikakor!

  • Artur

   Od psihopatološko indoktriniranih oboževalcev zločinskega podna in klavca Che Guevare in Stalin-rusofilskih hostarjev drugačnega komentiranja pač ni za pričakovati .

  • dvanajstzvezdic

   Čuj mladenič, saj veva oba, da sam sebi lažeš in da samo provociraš. Amak zavedaj se tega, da vsaka tvoja provokacija samo potrjuje kakšna gniloba je ideologija, ki ji slediš in razkriva tvojo značajskost.. Vsaka tvoja provokacija je samo še en kamen več okoli vratu tvoji se potapljajoči ideologiji

 • Olga

  Angela Vode je lepo opisala komunistične “sanje”! Komunizem je zločinski sistem! Komunisti so zločinci! SD je komunistična stranka, saj se ni nikoli distancirala od zločinov komunističnih revolucionarjev in jih obsodila!

 • freedomfighter

  zakaj bi bilo žensko obsoditi na smrt nedopustno…ubije krade in izdaja lahko enako…ne govorim o tem primeru ampak na splošno…to da bi veljali milejši zakoni za ženske je bizarno saj nimajo zmanjšane odgovornosti samo zato ker so ženske

  • Franc Šink

   =bi se !

   • freedomfighter

    Kaj sem pa tako groznega rekel? Ce se ne strinjas vsaj povej zakaj bi si zenske zasluzile nizje kazni kot moski

    • Franc Šink

     Zato se ti pa iskreno opraščam.

 • Franc Šink

  Država na takšnih temeljih se ne more razvijati!!!!

 • Resnicoljub

  Časopisi polni slavospevov Stalinu so greh in obsojanja vredni!
  So časopisi polni slavospevov Hitlerju tudi?

 • radames

  “Pred vojno je namreč veljalo, da je obsoditi žensko na smrt nedopustno…”

  O tem sem se pravkar pogovarjal z ženo, ki izvira iz neposredne bližine bolnice Franje. Ker sva oba vojna generacija, ona o bolnici po pripovedovanju staršev, tet in stricev, marsikaj ve. Rekla je, da so zdravnico Franjo komaj rešili pred partizanskim šusom.

  • dvanajstzvezdic

   Eden od mojih sorodnikov -mrzli stric je bil na spisku za odstrel, ker je prišel na pol mrtev iz Gonarsa. Tja so ga pa poslali-bolje rečeno izdali slovenski komunisti. Drži vse kar ste napisali.

   • Kosobrin

    Mojega sorodnika so poslali v Dachau,preživel, prišel na pol mrtev nazaj. Izdan je bil od domačih izdajalcev ….Kaj, ko bi nehali že enkrat s tem vaši – naši – beli – rdeči – rdeča zvezda – partizani, domobranci …. Jutri dobimo nov spomenik, ki naj bo simbol sprave slovenskega ljudstva in opomin, da ne sme biti in ne bomo dopustili nobene vojne več na naših tleh. S takim pisanjem, obmetavanjem eden drugega sem in tja z grdimi besedami, obtoževanji, in to nas, ki večina sploh teh grozot nismo doživeli, je res smešno in nepotrebno. Zdaj imamo priliko, da se spravimo in gremo naprej in ne nazadujemo s tem, ko se preveč ukvarjamo s preteklostjo! Srečno vsem!

  • freedomfighter

   Se vedno ne razumem zakaj bi bilo nedopustno na smrt obsodit zensko…zakaj ta privilegij

 • radames

  Ko sem pred leti bral knjigo Vodetove Skriti spomin, sem si v računalnik prepisal tole:

  Angela Vode, Skriti spomin (Lj. 2005; stran 70):

  Citat
  Naslednji dogodek mi je dal misliti. Ko sta Črtomir Nagode in Aleš Bebler razpravljala o organizaciji in nalogah odporniškega gibanja, to je Osvobodilne fronte, je Bebler poudaril:” Pripravljeni moramo biti tudi na boj z belo gardo.” Nagode je prepričano dejal:”Morda pa ne bo potrebno, če bomo znali v gibanje zajeti ves narod.” Nakar je Bebler pojasnil stališče OF (komunistov) do vprašanja bele garde:” Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo morali organizirati sami.”
  To mi je nekoč omenil sam Nagode, ki je spoznal, da so komunisti potrebovali belo in tudi plavo gardo, da bi lahko uničili vse, ki se niso uklonili njihovi nadvladi. Šlo je tudi za prevzem oblasti, kjer ne sme biti komunistom nihče na poti, ki bi mislil s svojo glavo, pa tudi korita niso hoteli z nikomer deliti.
  Konec citata

  Kmalu je šlo iz računalnika v eter. Od takrat se širi po netu.

 • Olga

  Tako je, ko pridejo lumpenproletarci in kurji tatovi na oblast!

  • dvanajstzvezdic

   Pravilno ste povedali, lumpenproletariat, ne gre pa za kurje tatove ampak za kriminalce, izmečke ljudske vrste.

   • Olga

    Miha Marinko je začel s kurami! Zato pa je “heroj”!

 • Anton
 • radames

  “…študent, ki se je hotel vpisati na univerzo, se je moral izkazati s “prostovoljnim” delom…”

  Znan producent na RTV (je že pokojni) je pravil, da je bil v Dachau. Med domačim okrevanjem, so ga prišli silit za “prostovoljno” delo. Povedal jim je, da je onemogel zaradi taborišča.
  Potem je želel študirati medicino. Niso mu dovolili in mu povedali, da ni šel na “udarniško delo”.

 • Kosobrin

  To so bili hudi časi, ko niti misliti nisi smel po svoje, da te ni kdo slišal in zaprl. Uboge ženske. Nekatere še živijo in hudobne policistke – paznice tudi!

 • Viktorh

  .Dober večer g. direktor.
  Danes dokončno zapuščam Vašo spletno stran, neham spremljati Vaš program.
  Bil sem eden najbolj srečnih Slovencev, ko ste se pojavili na novo.
  Sami pa veste, da ne obvladujete komentatorjev, ki so preplavili portal in organizirano, sistematično uničujejo Vaš trud.
  Odločili ste se, da boste dovoli vse. Prav. Toda jaz nisem za takšno igro.

  S spoštovanjem
  Viktorh

  • Kosobrin

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • dr Janez Sveti

   Ma ne it no. Tako te bomo pogrešali. Ne obupaj nad sabo. Saj bo, saj bo.
   DR Janez Sveti Upanje

  • baubau

   Viktorh,tudi mene moti in boli umazanija vseh sort-a je žal tudi dober pokazatelj današnje resničnosti. Morate pa priznati,da za razliko od vseh drugih medijev na Novi vsaj ni še bolj umazane cenzure in tudi popravki oz. opravičila niso stisnjena med oglase in na minimum kot pri delu. Ostanite z nami in “ne mečite puške v koruzo”.Vsak šteje.

 • piko8

  Kaj pa pravijo naši pravični komunistični gnoji na ta prispevek Angele Vode? In ta banda z potomstvo vred nas danes prepričuje, kako dobro delajo; SMRT KOMUNISTOM IN NJIHOVIM PODPORNIKOM!!!!

  • Kosobrin

   Smrt nikomur več! Smo v 21. stoletju in ne zgledujmo se po drugih primitivcih, ki še kar naprej netijo vojne na tem planetu!

   • piko8

    To je edina stvar” smrt”, ki se jo ta komunističa drhav boji!

 • Adolf Hitler

  Nationalsozialisten niso nikoli ropal moril in posiljeval to je bila armada proti tem grozotam! Ki je ščitila in branila šipki spol proti mongoloidskim židovskim boljšiviškim buzerandskim pidofilskim mrličofokarskim spakam!

 • Adolf Hitler

  smrt komunajzrjem svoboda človeštvu es lebe Nationalsozialismus!

 • baubau

  Kamniti Kidričev kolos še danes obtežuje iLjubljano in obtožuje Ljubljančane:kam ste skrili spomenik resnično velike Angele?!

 • Jožef

  Ko prebiram takšne prispevke (članke) kot je ta, me vedno postane strah. Kaj če se vrne leto 1945 . Kaj če bodo začeli iskati po arhivih medijev, kaj je kdo napisal. In potem se vedno odločim, da bom držal jezik za zobmi, nehal spremljati vse medije in brigal se bom samo še zase. Žal se ne moram odpovedati branju novic in ponovno me zanese, da kaj napišem, kar je po Partljičevem MOSK za deset let. Moram biti bolj pazljiv ! Aktivisati so še baje vodno na terenu?.

 • cosmosjasnovidec

  “Ker je bila izključena iz Komunistične partije, predvsem zaradi svojeglavosti in moralnosti, saj ni prenesla pakta med nacisti in komunisti”.
  Ker sem pregledal ogromno število dokumentarnih posnetkov navajam “”DOKUMENTARNIH” in ne prirejenih o komunistih,domobrancih,ustaših,švabih,italijanih itd me zadnje čase take objave begajo,ker so izmišljotina kot je tole.Pakta med nacisti in komunisti ni bilo pa naj trdi karkoli kdor hoče.
  Ustaši in Domobranci so z nacističnimi švabi stopili v pakt še prej preden so se ustanovile Partizanske enote tako,da apsolutno ni res,da so šli z nacisti v zavezništvo zaradi komunistov ampak že takoj,ko je Hitler napadel Jugoslavijo.
  Gledal sem dokumentarno zgodovino ustaša Ante Paveliča ter tudi vse dokumentarne posnetke kjer je imel govore in,da ne omenjam ostalih o Jesenovcu ter grozovitih mučenjih ter pobojih nad Jugoslovani z strani Ustašev in Domobrancev.
  Na koncu se mi je odprla slika in razjasnila zakaj so komunisti pobili vse Ustaše ter Domobrance.
  Čeprav je Komunizem bil diktatura ter izvedel na tisoče pobojev so Ustaše ter Domobrance pobili upravičeno in tudi pravilno je tako.
  Kot eni tako drugi so bili navadni psihopatski morilci lastnih državljanov sodelovali so pa z fašisti za kar ni opravičila zato jih je doletelo tisto kar so si zaslužili.
  Nisem levak niti seveda ne pristaš komunajzarjev ampak je že skrajni čas,da si folk odpre oči in ne bluzi tistega kar ni resnica oziroma si pred njo zatiska oči.
  Enako je pri pristaših komunajzarjev,ustašev,četnikov ter ostalih nacističnih fašistov.
  Vsi so bili ena sama nagnusna morilska nesnažna golazen ostalo še je pa od teh veliko komunajzarjev na žalost.
  Zvračanje krivde za poboje ene strani na drugo ne bo nikoli doprineslo nikakršnih rezultatov ampak nas na ta račun tlačijo vlade katere to situacijo izkoriščajo v svojo prid.Ne enih ne drugih ne briga za državljane ampak samo za svoje stolčke zapomnite si to.
  Zato je pa tudi tako stanje z polnjenjem in zavzemanjem Europe z navalom musličev.
  Resnica je apsolutno taka kot sem napisal kdor ne verjame si naj pogleda na milijone posnetkov (resnično direkt posnetih) (obstajajo tudi na Youtube) meni pa v nasprotno naj ne odgovarja in me naj ne skuša prepričevati obratno v tisto kar sem raziskal in je na žalost resnica.Da bi se obžalovalo za bilo katerimi izmečki katere sem opisal je več kot nerazumnost.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • piko8

  Nova 24 tv, do kdaj boso še nataknjeni NAGOBČNIKI!!!
  Leve FAŠISTE je potrebno odstranit iz DEMOKRATIČNE SLOVENIJE!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!