Šlampasti sodniki? Za bombni napad v Dobruški vasi očitno ne bo odgovarjal nihče

Foto: STA

Deset let in pol po bombnem napadu v Dobruški vasi, v katerem sta umrli 46-letna Ivanka Brajdič in 21-letna Jovanka Kočevar, je ljubljansko višje sodišče oprostilo še zadnja obtožena, Janeza Schullerja in Leona Podlogarja.

Leta 2005 sta na Dolenjskem odjeknili dve podobni bombni eksploziji. V majski je bila v novomeškem romskem naselju Brezje hudo poškodovana 39-letna Lucija Brajdič, v junijski eksploziji v Dobruški vasi pa sta življenje izgubili mati in hči. Po končani policijski preiskavi so Schullerja obtožili, da naj bi v obeh primerih vrgel bombo, na kraj pa naj bi ga pripeljala Podlogar in Branko Žižmond Souissi.

Najprej obsodba na 30 let zapora, nato so sojenje razveljavili
Na novomeškem sodišču so septembra 2006 Schullerja in Podlogarja obsodili na 30 let zapora, Žižmonda Souissija pa na 10 let in 10 mesecev. Sojenje je bilo po pritožbah obrambe razveljavljeno in je sledilo novo, na katerem so Schullerja, Podlogarja in Žižmonda Souissija oprostili. Višje sodišče se s tem spet ni strinjalo, a so na novem sojenju na novomeškem sodišču trojici spet izrekli oprostilno sodbo.

Nova sodba, nova pritožba
Ko je bil primer že tretjič na višjem sodišču, je spet prišlo do preobrata. Višji sodniki so sami izpeljali obravnavo, zaslišali nekatere priče ter vse tri obtožene obsodili: Schullerja na 30 let zapora, Podlogarja na 20, Žižmonda Souissija pa na 8 let in 3 mesece. A je spet sledila pritožba, tokrat na vrhovno sodišče. In sodba je bila ponovno razveljavljena in vrnjena višjim sodnikom.

Primer Dobruška vas zopet razveljavljen
Nov senat višjih sodnikov je opravil novo glavno obravnavo, spet zaslišal priče in tokrat prišel do naslednjega rezultata: Žižmonda Souissija so zaradi pomanjkanja dokazov oprostili, druga dva pa znova obsodili na 30 oziroma 20 let. Po vnovičnih pritožbah na vrhovno sodišče so Žižmonda Souissija dokončno oprostili, Schullerja pravnomočno obsodili zaradi eksplozije v Brezju, primer Dobruška vas pa spet razveljavili in odredili, naj ga pod drobnogled ponovno vzame nov senat višjega sodišča.

Novica, da sta dokončno oproščena, je sicer Schullerja in Podlogarja dosegla v zaporu, kamor sta po poročanju Dnevnika v zadnjih letih večkrat zašla.

N. K., STA