fbpx

Slavoj Žižek: “Clintonova je povezana z bankami, se pa pretvarja, da je socialno napredna!”

Foto: STA

“Clintonova je povezana z bankami, se pa pretvarja, da je socialno napredna!” je bil do demokratske predsedniške kandidatke kritičen Žižek, ki bi svoj glas rajši dal Trumpu, če bi bil ameriški državljan, ter pojasnil, da se mu oba kandidata sicer zdita katastrofalna, vendar pa je Clintonova bolj nevarna.

Vsi levičarji Clintonove k sreči ne podpirajo. Tokrat jo je celo marksist Slavoj Žižek spoznal za preveč nevarno, da bi bila lahko predsednica ZDA, saj je sestavila nemogočo koalicijo, v kateri je zaobjeto vse, zato podporo rajši izkazuje Donaldu Trumpu. Omenjeni marksist sicer pravi, da je zaprepaden nad izbiro obeh glavnih političnih opcij v ZDA, vendar pa bi izvolitev Trumpa pripeljala do zloma ustaljenega političnega sistema, kar bi obe politični strani prisililo v samorefleksijo. Žižek pa zadnje čase preseneča tudi s svojimi izjavami o migrantih. Slednje je nedavno ostro kritiziral.

Clintonova se “prostituira z bankirji”, udinja pa kot nekdo, ki ima široko srce za ljudske težave 
Če bi Trump zmagal, bi se morali obe politični opciji vrniti k svojim temeljem, gre še razbrati iz Žižkovega mnenja. Po njegovih besedah ZDA ne bodo postale diktatorska država, Trump pa ne bo uvedel fašizma, vendar bi njegova izvolitev marsikoga prebudila, obenem pa bi bil sprožen nov politični proces. Se pa Žižku Trump zdi precej nevaren v smislu, da bi na vrhovnem sodišču ustoličil svoje desničarske kolege, Hillary pa je slaba borka, povezana z bankami, ki nosi lažno masko občutljivosti za socialna vprašanja, še navaja deathandtaxesmag.

Žižek v zadnjih mesecih že presenečal
Pred meseci pa je bil Slavoj Žižek zelo kritičen do migrantov: “Begunci so ljudje tako kot drugi. Veliko med njimi je hudobnih, nasilnih, zabitih, nevarnih. O tem je treba odkrito govoriti.” Obenem je bil oster tudi do levičarjev, ki migrante brezumno podpirajo: “Meni je izjemno sumljiv ta politično korekten prezir do antimigrantskih nacionalistov. Ali ne vidijo, da je to zrcalna slika te multikulturne odprtosti, ki je prava ideologija današnjega kapitalizma?”

D. M.