fbpx

[Video] Izbor najbolj osladnih vprašanj, ki so jih novinarji postavili Milanu Kučanu – “prezgodaj ste odšli iz politike”?

Foto:STA

Milan Kučan je – potem ko je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve zoper njega vložilo obtožnico, v katerem ga bremeni veleizdaje in sabotaže slovenskega naroda – organiziral improvizirano novinarsko konferenco na Ljubljanskem gradu. Ne samo da je nesrečna umestitev botrovala motenemu neposrednemu prenosu, na novinarski konferenci so se znašli tudi številni novinarji, ki preprosto niso hoteli zastavljati vprašanj.

Tisti, ki pa so si vendarle drznili odpreti usta, so zastavljali naravnost smešna vprašanja. V primeru, da bi se v kateri drugi državi zgodilo, da bi vodja opozicije nekdanjega predsednika obtožil veleizdaje, bi to povzročilo medijsko nevihto, v kateri bi mediji med seboj tekmovali, komu bi uspelo bolje predstaviti zgodbo. A ne v Sloveniji. V Sloveniji se je zbrala peščica nemih novinarjev, ki so pozabili, da je njihova naloga zastavljanje vprašanj.

Tisti, ki so vprašanja vendarle zastavili, so to naredili na najbolj možen trivialen način ali pa so zastavili celo “vprašanja”, ki to sploh niso bila. Eden izmed novinarjev se je odločil, da bo nekdanjemu šefu komunistov raje zapel hvalnico.

Gospod predsednik, prezgodaj ste odšli iz politike!

“Gospod predsednik, stvari, ki nas delijo na leve in desne, zgornje, spodnje – za čas vašega predsednikovanja temu ni bilo tako. Jaz še vedno trdim, da ste prezgodaj odšli iz politike, ne vidimo človeka, ki bi Slovenijo ponovno poenotil,” je dejal eden izmed novinarjevKučan je na slavospev njemu v čast odgovoril s šalo, kako je bil on vedno spodaj, kdo pa je v tem trenutku zgoraj, naj bi bila stvar presoje.

Le kdaj, le kdaj se je začel konflikt?

Naslednjemu novinarju je vprašanje uspelo zastaviti celo v obliki vprašalne povedi. Zanimalo ga je, kdaj se je začel konflikt med njim in Janezom Janšo, kakor da bi bila obtožba Združenja VSO posledica osebnega konflikta – brez dokaznega gradiva. To dokazuje, da si novinar obtožbe s priloženimi dokumenti več kot očitno ni prebral ali pa je šlo samo še za en poskus relativiziranja obtožbe.

Če boste morali na sodišče, je vaša vest popolnoma mirna?

Novinar, ki je nekdanjemu šefu partije zastavil to retorično vprašanje, je vedel, kakšen bo odgovor. Vprašanje je na žalost služilo zgolj enemu namenu: Milanu Kučanu ponuditi priložnost, da svojim poslušalcem in širni Sloveniji ponovno zagotovi, da je vse v redu in da se ga obtožbe niso dotaknile.

Kako je Milan Kučan zagrešil veleizdajo?
Kazenska ovadba, ki jo je vložilo Združenje VSO, bremeni takratnega predsednika Milana Kučana veleizdaje in sabotaže. Kot kažejo dokumenti, na katerih je obtožba osnovana, je bil Milan Kučan o razoroževanju Teritorialne obrambe obveščen že 15. maja 1990, na ukaz o prepovedi razoroževanja pa je čakal do 19.maja, ko so bile zaloge TO že temeljito izpraznjene.

Dokumenti namreč kažejo, da je agresorska JLA naropala približno 80 odstotkov vseh zalog, ki jih je hranila TO. Obtožba je podkrepljena s številnimi dokumenti, med drugim tudi z dokumentom, ki ga je predsedstvo RS poslalo skupščini – v tem dokumentu je jasno navedeno, da je bil Kučan o razoroževanju TO obveščen 15. maja.

Povrh vsega to dokazujejo številna poročila občinskih štabov TO, ki jasno navajajo, da je bilo predsedstvo – in s tem tudi Milan Kučan – o dogajanju na terenu obveščeno. Eden izmed dokumentov navaja tudi, da so iz nekega občinskega štaba obvestili zdaj že pokojnega komunističnega veljaka Staneta Dolanca, ki pa je nato govoril z Milanom Kučanom.

Žiga Korsika