fbpx

[FOTO] Slepi fotograf – Slovenec postal državljan Evrope

(Foto: Nova24TV)

Filozof, fotograf in borec za pravice slepih dr. Evgen Bavčar je prejel nagrado Državljan Evrope. Njegova ustvarjalnosti navdihuje, med drugim pa je močno usmerjena  v promocijo slovenske literature v Evropi.

Žirija Evropskega parlamenta je za nagrado Državljan Evrope letos izbrala dr. Evgena Bavčarja. Predlog evropskega poslanca Lojzeta Peterleta so podprli evropski poslanke in poslanci dr. Milan Zver (SDS/ELS), Romana Tomc (SDS/ELS), Franc Bogovič (SLS/ELS), Patricija Šulin (SDS/ELS), Tanja Fajon (SD/S&D) in Ivo Vajgl (DESUS/ALDE).

Poslanka v evropskem parlamentu Patricija Šulin: “Nominacijo Evgena Bavčarja za nagrado Državljan Evrope sem podprla, saj s svojim umetniškim delom presega tudi evropske meje. “

Ni razloga za pesimizem, marsikdaj smo že opozorili nase
Dr. Evgen Bavčar je vid izgubil že kot otrok, ker se je igral z bombo izgubljeno po drugi svetovni vojni. Danes živi v francoski prestolnici, Evropo pa vidi kot celino, na kateri bi “pepel vojne” lahko postal most za nekaj novega in pozitivnega.

Slovenijo je po Bavčarjevem mnenju marsikdaj opozorila nase, v prihodnosti pa moramo iskati svetle točke zgodovine in ljudi, ki so odpirali pot. Ob tem pa Bavčar dodaja, da ni razloga za pesimizem in, da “imamo možnost aktivnega delovanja”.

Lani sta nagrado državljan Evrope prejela Drago Jančar in Tomo Križnar, pred tem pa Alojz Rebula, Spomenka Hribar in Boris Pahor.

Nagrada Državljan Evrope že od leta 2008
Evropski parlament nagrado Državljan Evrope podeljuje od leta 2008. Z njo želi odlikovati tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU. Podelitev nagrad najprej poteka v državah članicah, nato pa so nagrajenci povabljeni tudi na slovesnost 12. in 13. oktobra v Bruslju.

Patricija Šulin: “Zaradi slepote je gospod Bavčar vzor in glas slabovidnih in slepih. Nagrada je zagotovo šla v prave roke, kar dokazuje tudi njegov vpliv in ugled v Parizu, kjer živi in, kjer bo prejel Red legije časti, najvišje francosko civilno odlikovanje. Zagotovo je nagrajenec dokaz, da ima Slovenija, kljub majhnosti, veliko potenciala prav v ljudeh. To dokazujejo tudi športniki, umetniki, znanstveniki in drugi, ki nas razveseljujejo s svojimi uspehi in iz nas delajo velik narod.”

Jure Ferjan