fbpx

Slovenija aretirala podpornika Islamske države, ki naj bi ju Francija nadzorovano zadrževala v hišnem priporu

Foto: STA

Slovenska policija je aretirala radikalizirana Francoza, ki sta bila na poti v Sirijo, kjer sta se želela pridružiti ostalim pripadnikom teroristične skupine Islamska država. 

Moškima, ki sta bila na seznamu nadzorovanih teroristov, ki je znan kot seznam S, je decembra uspelo pobegniti iz Francije in se napotiti proti ozemlju, ki je pod nadzorom Islamske države, kljub temu, da sta bila pod strogim policijskim nadzorom.

Ekstremista sta bila pod strogim policijskim nadzorom
Aretirana ekstremista sta zapustila Francijo medtem, ko sta bila v hišnem priporu v mestu Bayonne, ki se nahaja na jugozahodu Francije. Predstojnik iz regije Pyrénées-Atlantiques Éric Morvan je povedal, da sta moška, katerih identiteta bo kmalu razkrita, kršila pogoje hišnega pripora. Radikalizirana moška nista imela dovoljenja, da zapustita območje mesta Bayonne, večkrat tedensko pa sta se morala tudi javiti na lokalni policijski postaji, nekako pa jima je očitno kljub temu uspelo pobegniti.

Slovenija velja kot vmesna postaja ekstremistov
Jihad Watch poroča, da sta bila moška po besedah Morvana prijeta v Sloveniji, ki predstavlja vmesni postanek za vse tiste, ki se napotijo v Sirijo. “Dejstvo, da je radikalnima moškima uspelo pobegniti iz hišnega pripora, ne pomeni, da mesto Bayonne predstavlja leglo džihadizma.”

Kljub veliki nevarnosti terorizma v začetku leta napovedali omilitev zakonodaje
Novica o aretaciji radikaliziranih Francozov v Sloveniji meče senco na letošnje napovedi francoskih zakonodajalcev glede omilitve zakonov, ki so policiji dali večje pristojnosti glede preiskovanja in aretacij. Uradniki morajo tako pred določanjem pogojev hišnega pripora upoštevati tudi zasebno in poklicno življenje osumljenih teroristov, pri čemer morajo spoštovati njihove temeljne pravice. Policija je pooblaščena, da lahko ponoči izvaja neavtorizirane hišne preiskave, vendar mora pri tem upoštevati nekatere pogoje in nujnost primera.

Foto: STA

Foto: STA

Francija od novembra 2015 velja za državo, v kateri vladajo nujne razmere, odkar je pripadnik Islamske države izvedel bombardiranje in streljanje v Parizu, pri čemer je bilo ubitih 130 nedolžnih ljudi.

N. Ž.