fbpx

Slovenija dobiva nov migrantski center, krajani se upirajo

Množični protest proti migrantskemu centru v Kidričevem, januar, 2016. Foto: TW

Mestni odbor SDS Kranj je na pobudo predsednika odbora Branka Grimsa v sredo začel z zbiranjem podpisov proti vzpostavitvi migrantskega centra med Šenčurjem in Kranjem. Tamkajšnji prebivalci so po včerajšnji izjavi Bojana Šefica, da država, vlada in ministrstva od lokalnih skupnosti niso dolžni pridobivati nobenih soglasij, za 20. februar napovedali tudi protestni shod.

Poslanec Branko Grims je na notranje ministrstvo naslovil vprašanje, zakaj nadaljuje s postopki kljub opozorilom policije, da namestitev migrantov v nekdanjem centru Baumax z varnostnega vidika ni primerna. Najbolj sporna naj bi bila lokacija objekta, ki leži v križišču avtoceste z glavno regionalno cesto.

Ne le Baumax, v igri so še druge lokacije
Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal Grims, bodo odločno proti, če bodo kjerkoli na tem koncu Slovenije skušali naseliti migrante. “V igri ni samo objekt Baumaxa, pač pa se v zadnjih dneh precej sprašujemo, kakšna dela potekajo še na nekaterih drugih lokacijah na Gorenjskem, na primer v Tekstilindusu,” je izpostavil.

“Pred nami je trenutek, ki bo odločal o varnosti in prihodnosti vseh nas,” je prepričan Grims, ki meni, da vsako naseljevanje migrantov – kar se je videlo že v drugih državah – pomeni ogrožanje ljudi, otrok in integritete žensk.

“Evropa bo s to norostjo morala končati,” je odločen Grims, ki poudarja, da je tukaj potrebna odločnost na državni ravni. “Na lokalni ravni pa lahko zagotovim, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, ki so nam na razpolago, da preprečimo naselitev migrantov na našem območju,” je sklenil poslanec, ki meni, da bi bilo za Slovenijo edino pravilno, da ne sprejme nobenega migranta.

Mestni odbor SDS Kranj, ki že dlje časa ostro nasprotuje nameri nastanitve migrantov v nekdanjem centru na tem območju, je na vlado naslovil svoje stališče, naj v Kranju niti trajno niti začasno ne namešča beguncev, in sicer zaradi bližine urbanega naselja, avtoceste in mednarodnega letališča.

Ogledi opravljeni, za prebivalce in varnostno oceno se ne zmenijo
Nekdanji Baumax so si prejšnji petek ogledali tako različne inšpekcije, policija in vojska kot tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za obrambo. Po Grimsovem mnenju je to nedvoumen dokaz, da ministrstvo za notranje zadeve nadaljuje s postopkom priprav za nastanitev migrantov v objektu, pri čemer pa ignorira odklonilno stališče prebivalcev, okoliških občin, prav tako pa se ne zmeni za mnenje policije, ki je glede lokacije oddalo kritično oceno.

Nekateri krajani so svoje nestrinjanje z morebitno nastanitvijo migrantov v Šenčurju že izrazili s protestom minuli petek. Napovedali so, da so gradnjo nastanitvenega centra pripravljeni preprečiti s stroji, traktorji in tudi z lastnimi telesi, poroča STA.

Poziv tamkajšnjim prebivalcem za udeležbo na shodu proti migrantskemu centru v Šenčurju. foto: Facebook

Poziv tamkajšnjim prebivalcem za udeležbo na shodu proti migrantskemu centru v Šenčurju. foto: Facebook

Ministrica Györkös Žnidarjeva mora javnosti podati pojasnila
Grims je na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar naslovil poslanski vprašanji, kdaj bo ministrstvo javnosti predstavilo mnenje policije glede varnosti nastanitve migrantov v poslopju nekdanjega Baumaxa ter zakaj ministrstvo nadaljuje s postopki za nastanitev migrantov kljub jasnim opozorilom policije o varnostni neprimernosti uporabe tega objekta.

A. D.