Slovenija, moja država, kaj je šlo narobe?

Zmagovalna fotografija Socialnega tedna 2016 (foto: Petra Škrjanec).

“Po 25. letih smo dosegli nekatere ključne cilje, večina državljank in državljanov pa je nad stanjem v državi kljub temu razočarana. Kaj je šlo narobe?,” se sprašujejo organizatorji letošnjega Socialnega tedna, ki bo potekal na različnih lokacijah po Sloveniji.

“Oglasimo se ob nepravičnostih v družbi. Ne bojmo se izpostaviti svojega mnenja in ga zagovarjati,” so med drugim zapisali pri Socialni akademiji v svoji poslanici. Gre za skupino ljudi, ki želijo biti družbeno angažirani in intelektualno odprti. V skupnih idejah in projektih se združujejo tako mladi kot stari, veliko dela pa opravijo tudi prostovoljci.

Letošnji socialni teden bo pod naslovom Slovenija, moja država? potekal od 22. septembra do 1. oktobra. Organizatorji so prijave za dogodke zbirali do 9. septembra. Tako je v program vključenih več kot 40 dogodkov, ki se bodo zvrstili od Gorice, Komna, Pivke, Radovljice, Cerkelj na Gorenjskem, Trsta, Šenčurja, Kamnika, Ljubljane, Slovenj Gradca, Krškega, Solčave, Maribora, Ponikve do Kamnice in še kje.

Se edinost, sreča in sprava lahko vrnejo v Slovenijo?
Na okroglih mizah, razpravah, pogovorih, predavanjih, filmskih večerih, eksurziji, predstavitvi knjige in simpoziju bodo obiskovalci lahko prisluhnili različnim temam. V Galeriji Družina v Ljubljani bo predavanje Slovenija – država, v kateri mladim lahko uspe, v Ponikvi Slomšek včeraj in danes, o tem, ali je totalitarizem stvar preteklosti, boste lahko razpravljali na filmskem večeru v Ljubljani (Šentvid), v Kopru pa bo okrogla miza Edinost, sreča sprava … naj se vrnejo!

Program Socialnega tedna si lahko v celoti ogledate tukaj.  Prav tako kot dosedanje izvedbe Socialnega tedna bosta dogodke po Sloveniji uokvirjala uvodni dogodek in zaključni seminar, ki se bo v Planini pri Rakeku odvijal pod naslovom 5 x 5 za boljšo državo.

Socialni teden se začne v četrtek, 22. septembra 2016:

Med zanimivimi govorci na dogodkih letošnjega Socialnega tedna bodo: Stane Granda, Andraž Arko, Stanislav Lipovšek, Jernej Vrtovec, Aleksander Zadel, Anton Stres, Tone Krkovič, Žiga Turk, Aleš Maver, Branko Cestnik, Alenka Puhar in drugi.

Si mlad, ustvarjalen in iščeš zaposlitev?
Trenutno na Socialni akademiji iščejo mladega, največ 30 let starega multimedijskega oblikovalca, ki mu omogočajo 3-mesečno usposabljanje na delovnem mestu. Iščejo mlade  z izkušnjami z ustvarjanjem medijskih vsebin (avdio in video posnetkov, fotografij, spletnih strani, publikacij za tisk), ki so na zavodu za zaposlovanje prijavljeni najmanj 3 mesece.

Vesna Vilčnik