fbpx

Po shodu: Kopač Mrakova bo le razmislila o babici kot rejnici

Foto: Nova24TV

Podporniki starih staršev, ki jima je CSD Velenje odpeljal vnuka ter ju namestil v rejniško družino, so se zbrali na shodu pred Ministrstvom RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. “Otroci niso državna last!” so opozorili protestniki, resorno ministrico pa pozvali k odstopu.

Protestniki so shod in civilno iniciativo poimenovali Pomagajmo otrokoma ubite matere. S tem so izrazili nestrinjanje z “brutalnim odvzemom otrok”, prav tako pa zavračajo avtoritarno nastopanje ministrice Anje Kopač Mrak. “Nimamo političnih motivov in nobenih političnih povezav,” je zagotovil organizator shoda Andrej Breznik. Stara starša se protesta nista udeležila.

Ministrstvo za delo bo odločilo o (ne)izdaji dovoljenja za rejniško dejavnost babici dečkov, ki jih je CSD Velenje namestil v rejništvo, so sporočili z ministrstva po srečanju s pobudnikoma civilne iniciative, ki se je oblikovala v podporo starima staršema. Z njima so se srečali ob robu shoda, ki je danes potekal pred ministrstvom, poroča STA.
Protestniki so poleg odstopa ministrice zahtevali tudi zamenjavo vodstva CSD Velenje in CSD Slovenj Gradec ter zamenjavo vodstva socialne inšpekcije, in sicer zaradi hudih napak, ki  naj bi jih v tem primeru zagrešili. 

Zevnikova: “Vlada je padla na izpitu človečnosti. Kolikor je dolga in široka.”
Metka Zevnik iz Združenja starih staršev Slovenije je poudarila, da jih boli stiska teh dveh dečkov, ki sta tragično izgubila mamo, nato pa jima je država vzela še babico in dedka. “Vzeli so jima stara starša, ki sta znala ublažiti njuno bolečino,” je povedala v svojem nagovoru pred protestniki. “Gospa ministrica, oblast smo vam dali sosedje in ulica zato, da boste pisali zakone v dobro ljudi. Monopol centrov za socialno delo se mora končati,” je še opozorila. Ob tem je dodala, da je vlada padla na izpitu iz človečnosti.

“Otroci niso državna last”
Protestnega shoda se je udeležilo več sto ljudi. Spraševali so se, “kdo bo naslednji”. Kopač Mrakovo so s transparenti pozvali, naj odide z mesta ministrice. Poudarili so tudi, da “otroci niso državna last”. Starim staršem je prišel podporo izraziti tudi Božo Predalič“Država z ljudmi ne more delati kot s številkami,” je povedal za Novo24TV.

Podpornike starih staršev sprejela Eva Irgl
Predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je danes sprejela predstavnike civilne družbe, ki so ji predali peticijo in podpise, vezane na primera koroških dečkov. Peticijo, ki jo je v podporo starima staršema in otrokoma podpisalo 3000 ljudi, je Evi Irgl danes predal predsednik Vaške skupnosti Pameče-Troblje Andrej Breznik, ki je bil tudi organizator današnjega shoda.

Predsednica omenjene komisije je ob tem dejala, da bo komisija peticijo čim prej obravnavala, pri čemer bo na sejo komisije povabila tudi relevantne sogovornike. Predsednica komisije je sicer že prejšnji teden urad varuha za človekove pravice zaprosila, da komisiji pošlje ugotovitve glede omenjenega primera.

“Ljudje se današnjega shoda ne bodo udeležili zaradi odvzema otrok starim staršem, temveč bodo protestirali proti nekompetentni vladi, zaradi napovedanega razpisa za dodelitev stanovanj migrantom in družinske zakonodaje, ki jo hočejo spremeniti feministke in LGBT-aktivisti,” je v svojem zapisu, kjer izpostavlja razloge za podporo shodu pred ministrstvom za delo, navedel bloger in podjetnik Tomaž Štih.

Stara starša sta obupana
Spomnimo. Pred časom so uslužbenci Centra za socialno delo Velenje iz vrtca odpeljali otroka, ki jima je oče pred meseci kruto umoril mamo, in ju namestili pri rejnikih. Starima staršema so na CSD povedali zgolj to, da bosta otroka od sedaj naprej nameščena v rejništvu, niso pa jima povedali, kje sta. Babica in dedek sta šokirana in obupana.

Kopač Mrakova izrazila polno podporo “stroki”
Ministrica Anja Kopač Mrak je na novinarski konferenci prejšnji teden zagotovila, da je CSD Velenje ravnal pravilno in zakonito, ter izrazila tudi popolno naklonjenost stroki, ki je o tem odločala. Na naše vprašanje, kako in s čim lahko zagotovijo, da je njihova odločitev v največjo korist otrokoma, je predstavnik socialne inšpekcije Peter Stefanovski odgovoril, da takšnih zagotovil ni možno dati vnaprej.

Prejšnji teden shod pred CSD Velenje
Pred CSD Velenje se je preteklo sredo v podporo starim staršem zbralo nekaj deset ljudi. Na shodu sta bila tudi babica in dedeh odvzetih otrok, ki sta za svoja vnuka skrbela od decembra lani dalje, ko je bila umorjena njuna mama. Kot sta dejala novinarjem, so jima v CSD Velenje povedali, da jima bodo predstavili rejnike, onadva pa sta se odzvala, da bosta sodelovala. “Mi smo sodelovali, stalno smo bili pripravljeni, da se dogovorimo,” sta pojasnila.

Zaradi afere na CSD Velenje so v SDS že napovedali vložitev interpelacije zoper ministrico Anjo Kopač Mrak. Napoved je ministrica ocenila kot “zlorabo konkretnega primera v politične namene”.

N. K.