fbpx

Slovenskega fotoreporterja, ki je bil obsojen po zaslugi Bratuškove, morajo braniti Britanci

Foto: Nova24tv/Facebook

Fotografu Janiju Božiču – ki je bil na ljubljanskem sodišču obsojen na pet mesecev pogojne zaporne kazni, ker je posnel SMS-sporočilo Alenke Bratušek – so v bran stopili britanski politiki. “To, da sem za svoj bizaren primer moral poiskati pomoč v Veliki Britaniji, je žalostno,” je za Nova24TV povedal obsojeni fotoreporter.

Jani Božič je bil lani na ljubljanskem sodišču obsojen na pogojno zaporno kazen, ker je leta 2013 v državnem zboru posnel SMS-sporočilo takratne premierke Alenke Bratušek in ga objavil na svojem spletnem portalu. Šlo je za posnetek čestitke za izvolitev na premiersko funkcijo, ki jo je Bratuškova prejela že 20 minut pred razglasitvijo rezultatov tajnega glasovanja poslancev.

Akreditiran fotoreporter v DZ je kaznovan zato, ker je fotografiral premierko
Bratuškova je takrat proti Božiču vložila tožbo, saj naj bi posegal v njeno zasebnost. Sodišče mu je zato dodelilo 5 mesecev pogojne zaporne kazni. Na sodbo se je takrat odzval tudi upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov. “Akreditiran fotoreporter v Državnem zboru, hramu demokracije, je kaznovan zato, ker je fotografiral premierko. Tega demokratični svet še ni videl,” so opozorili.

Že med procesom, ki ga je s kazensko ovadbo izrecno sprožila Bratuškova, se je Božič preselil v Veliko Britanijo, kjer pod rahlo modificiranim imenom – in sicer je znan kot Ian Božič – nadaljuje svojo fotografsko kariero. Dela za vodilne britanske fotografske agencije in medije, predvsem kot paparac, je poročal Požareport.

Božič: Politiki naj se zavedajo, da so le javni uslužbenci, ne pa bogovi
“To, da sem za svoj bizaren primer moral poiskati pomoč v Veliki Britaniji, je žalostno. Hkrati pa je tudi spodbudno, saj upam, da se bo s tem v glavah slovenskih politikov in novinarjev končno kaj spremenilo na bolje,” je za naš portal povedal Božič. Poudaril je tudi, da bi se tako novinarji kot politiki morali zavedati, da so slednji le javni uslužbenci, ne pa bogovi, kot to prenekateri večkrat pomislijo.

“Spremembe so potrebne tudi v slovenskem pravosodju, ki je popolnoma ujeto v primež salonskih kaviar komunistov, ki še vedno, po 25 letih samostojne Slovenije, hodijo na raport v Moskvo,” je še opozoril.

Baronica (foto: printscreen/youtube).

Baronica Joyce Anelay (foto: printscreen/youtube).

Britanci pričakujejo, da bo Slovenija spoštovala Evropsko konvencijo o človekovih pravicah
Za slovenskega fotografa so se po poročanju Požareporta zavzeli celo politiki Velike Britanije. Član lordske zbornice baron Lord Black of Brentwood (Guy) je vladi Davida Camerona postavil vprašanje, ali se bo britanska vlada zaradi primera Janija Božiča obrnila na slovensko vlado, upoštevajoč Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Lordu je v imenu londonske vlade odgovorila baronica Joyce Anelay, ki je na britanskem zunanjem ministrstvu pristojna za vprašanja človekovih pravic: “Seznanjeni smo s primerom in pričakujemo, da bo slovenska vlada spoštovala svoje obveznosti, kot jih določa Evropska konvencija o človekovih pravicah,” je dejala.

Če bi se to zgodilo v Veliki Britaniji, bi Bratuškova še pred imenovanjem odstopila
Božič je izpostavil, da je v Veliki Britaniji situacija popolnoma drugačna – celo boljša, kot si človek lahko zamisli. “Delo poteka brez vsakršnih pritiskov. Stresni so edino prometni zastoji na cesti, ko moraš nekam hitro priti,” opaža fotoreporter.

Če bi se podoben primer z Alenko Bratušek zgodil v Veliki Britaniji, bi po mnenju Božiča takšen politik še pred imenovanjem odstopil z mesta kandidata za mandatarja. “Ne pa tako kot pri nas, ko se političarka mesec dni po tem, ko postane premierka, ukvarja s pregonom novinarja,” je kritičen Božič.

Nina Knapič