fbpx

Slovenski bazeni so čisti

Foto: STA

Slovenski bazeni so čisti in primerni za kopanje. Tako je ugotovila pristojna inšpekcija, ki je pregledala vzorce iz 82 bazenskih kopalnih voda.

Pravilnik določa, da kopalne vode ne smejo vsebovati mikroorganizmov, parazitov ali snovi nevarnih za zdravje. V primeru, da bi ugotovili neprimernost, bi bazen zaprli.

Vodo v bazenih razkužujejo z različnimi snovmi, med drugim tudi s klorom. Vendar močan vonj po kloru ne pomeni, da je koncentracija te snovi v bazenu prevelika. Vonj je pokazatelj, da se je klor porabil za reakcije z nečistočami in da bi ga bilo potrebno še dodati.

Kako vemo, da je z vodo v bazenu nekaj narobe?
Ko je vonj po kloru močan in so v bazenu vidne nečistoče vemo, da voda v bazenu ni neoporečna. Praviloma nam tudi že bežen pogled na stanje garderob, sanitarij in garderob, da vtis o stanju higiene.

Foto: STA

Foto: STA

Najpogostejše okužbe so posledica požiranja bazenske vode. To v največji meri počnejo otroci, zato so tudi najbolj izpostavljeni. Zaradi popite vode, pride do okužbe prebavil z drisko, bruhanjem in slabostjo. Možne so tudi okužbe dihal, ki se kažejo kot gripi podobna stanja, in okužbe kože.

Kaj pa glivice in bradavice?
Po drugi strani se mikroorganizmi zadržujejo tudi v okolici bazenov; na ležalnikih, igralih in podobno. V tem primeru bomo staknili glivična obolenja in bradavice. Da okužbo preprečimo si moramo obrisati noge do suhega, posebno med prsti. V bazenu in okolici pa nosimo lastne čiste natikače.

STA, A.J.