Slovenski pesnik Tone Kuntner izdal pesniško zbirko Zamrznjena pomlad

Foto: Nova24TV

Pri založbi Karantanija so danes predstavili pesniško zbirko Toneta Kuntnerja Zamrznjena pomlad, v kateri je zbranih 30 pesmi. Število je simbolično in ponazarja 30. obletnico slovenske pomladi, ki jo avtor piše z veliko začetnico. Pesmi spremljajo odlomki iz Cankarjevih del; zbirko z lansko letnico je Kuntner posvetil tudi Cankarjevi obletnici.

Knjigo uvaja pesem Slovenska pomlad Janeza Menarta, ki je po Kuntnerjevih besedah edini slovenski pesnik, ki je posvetil slovenski pomladi pesem. To obdobje Kuntner razume kot zvezdni trenutek oz. nasmeh zgodovine.

S Kuntnerjem se je o knjigi pogovarjala urednica Viktorija Muha, ki mu je med zastavila vprašanje, če ga obremenjuje, da je eden redkih sodobnih pesnikov, ki piše domoljubno poezijo. Kuntner se, kot je poudaril, s tem ne obremenjuje, saj da piše o stvareh, ki se ga dotaknejo in čuti, da jih mora ubesediti. Ob tem je omenil, da je nekoč njegov profesor Pino Mlakar na vprašanje, kaj je moderno, odvrnil, da je moderno tisto, kar je iskreno.

Jaz, bratje, pa vem za domovino
Po njegovih besedah ga drugi opredeljujejo kot pesnika domoljubne poezije, sam pa le rad slovensko deželo in čuti do nje zelo podobno kot nekoč Ivan Cankar, ki je bil tako vzhičen nad njo kot tudi zelo kritičen. Zato si ga je v knjigi tudi “izbral za svojega sogovornika”. V knjigo je vtkal citate iz Cankarjevih del, kot so Lepa naša domovina, Kurent, Martin Kačur in Bela krizantema. Kuntnerja s Cankarjem, kot je povedal, veže nekaj naključij. Prvo izvira še iz njegovega otroštva, ko mu je kot desetletnemu dečku oče podaril prvo knjigo, ki se je začela s Cankarjevimi besedami: “Jaz, bratje, pa vem za domovino…” V študentskih letih je v filmu Na klancu igral Lojzeta, ki pooseblja Cankarja, ni pa mu tuj niti prizor teka Cankarjeve mame za vozom, saj se spominja, da je nekoč v otroštvu za njihovim vozom tekel nek deček, poroča STA.

Knjigo Zamrznjena pomlad, ki ponuja deset še neobjavljenih Kuntnerjevih pesmi, zaključuje Prešernova Elegija svojim rojakom.

C. Š.

 • FORT WORTH

  “To obdobje Kuntner razume kot zvezdni trenutek oz. nasmeh zgodovine.”
  Tonetu srce bije za samostojno in neodvisno drzavo Slovenijo.

  Tukaj je Slovenija…

 • O’Brien

  Slovenija je moja domovina.

  • RATATA

   Moja!

 • pajot

  Pozdravljen Tone. In pozdravljene tudi tvoje domoljubne pesmi. Ko bi se vsedle v srca vseh slovensko čutečih ljudi.

 • Antonius

  Vztrajnik Tone Kuntner, tudi jaz nosim v srcu ljubezen do najine, naše domovine in delim s teboj, nenadejano razočaranje.

 • Janez

  Gospod Tone Kuntner je eden od Slovencev,
  na katere najraje pomislim.
  Že v njegovih prvih pesmih se je čutilo, da ima res
  rad svoje domače kraje, svoje domače ljudi.
  Vesel sem,
  DA JE BIL MED NAMI “VZTRANIKI”
  – BORCI. ZA BOLJŠE DELO SODIŠČ.
  Zelo je poživil shode s svojimi nastopi.
  Bom prebral te njegove nove pesmi. Se razume. L.r. Janez K. Kern KOMENDA

 • centurion

  Tone Kuntner, Slovenec.
  Velik Slovenec. In človek. Domoljub.
  Spoštovanje.

 • joza joza13

  Priklon.

 • Janez

  Profesor Justin STANOVNIK !
  Danes smo s čudovito pesmijo ROŽ, PODJUNA, ZILA OB GROBU POSPREMILI SPOŠTOVANEGA GOSPODA Justina S. OB NJEGOVEM ZEMELJSKEM SLOVESU. L.r. Janez K. Kern KOMENDA
  P.S.
  ROŽ, PODJUNA, ZILA
  https://www.google.com/search?q=rož+podjuna+zila&oq=rož+podjuna+zila&aqs=chrome..69i57.21564j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • baubau

  Iskrene čestitke!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!