fbpx

Slovenski pisatelj Drago Jančar nagrajen v Italiji

Drago Jančar (Foto: STA).

Pisatelj Drago Jančar je letošnji prejemnik mednarodne nagrade Ignazia Siloneja. Jančar je po besedah žirije v svojih delih spregovoril o usodi ljudstva, “preganjanega ali zatiranega zaradi dejanj oblasti ali zaradi nevednosti”. Nagrado, poimenovano po priznanem italijanskem pisatelju, so mu podelili na dvodnevni prireditvi v deželi Abruci.

Draga Jančarja so v obrazložitvi označili za “pesnika svoje Slovenije, svobode, demokratičnih vrednot in prijateljstva med narodi”. Nagrado mu je na dvodnevni prireditvi podelil predsednik dežele Abruci Luciano D’Alfonso, na literarnem večeru pa je odlomke iz njegovih in Silonejevih del brala igralka Alessia Amendola.

Podelitev priznanj in nagrad je potekala 29. in 30. aprila v okviru 20. prireditve v italijanskem mestu Pescina, s katero prireditelji vsako leto počastijo spomin na pisatelja, pesnika, esejista in politika Ignazia Siloneja, ki se je v Pescini rodil leta leta 1900. V slovenščino je prevedenih osem njegovih del.

Zadnje Jančarjevo delo, ki je bilo prevedeno v italijanski jezik, je roman To noč sem jo videl. Pod naslovom Stanotte l’ho vista je izšel pri tržaški založbi Comunicarte v prevodu Veronike Brecelj, so sporočili iz založbe Modrijan, ki je izdala roman.

Jančar je eden najvidnejših sodobnih slovenskih literatov in najpogosteje prevajani slovenski pisatelj. Njegova dela so bila med drugim prevedena in uprizorjena v Nemčiji, Španiji, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, na Nizozemskem, Irskem in v vzhodnoevropskih državah. Za svojo pripovedno prozo, dramatiko in esejistiko je prejel številne tuje in slovenske literarne nagrade.

STA, A. Ž.