Slovenski politiki čestitali ob dnevu žena

Premier Janez Janša, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, evropska poslanka Romana Tomc, poslanki SDS Alenka Jeraj in Elena Zavadlav Ušaj (Foto: STA/SDS/Kabinet predsednika vlade RS)

Na današnji datum se spominjamo dosežkov žensk in boja za njihovo ekonomsko, socialno in politično enakopravnost v družbi. Nedvomno obstaja zavedanje, da so potrebna prizadevanja za enakopravnost spolov v družbi. A vendarle se večkrat dogaja, da se danes prevečkrat zamenjuje enakopravnost z enakostjo. Evolucija je namreč tista, ki je poskrbela, da sta vlogi ženske in moškega različni in zato sta obe potrebni in nenadomestljivi v družbi.

“Čestitke vsem dekletom, ženam in materam za 8. marec z odločenostjo za uveljavitev enakopravne družbe,” sporoča predsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor. Čestitke vsem Slovenkam in državljankam Slovenije za Dan žena. 🌼Na mnogih področjih moramo narediti še veliko za polno enakopravnost žensk in moških. Večinoma pa je Slovenija mnogo boljša od Švice, Avstrije, Švedske, Nemčije in vseh sosed. Predvsem pa visoko nad povprečjem, je izpostavil premier Janez Janša, ki je še posebej čestital vojni dopisnici Karmen Švegelj, ki jo je označil za najpogumnejšo Slovenko, in pa podpredsednici ukrajinske vlade Vereshchuk Iryni.

Minister za obrambo Matej Tonin ob dnevu žena čestita vsem ženskam. “Za enakopravno vključevanje žensk in skrb za njihove pravice se moramo boriti vsak dan. Samo tako naš svet lahko deluje kot celota. Vsem želim lepo praznovanje!” “Drage dame! Zaradi moči, ki jo delimo ter zaradi ljubezni, ki jo podarjamo, je svet lepši. Vse lepo vam želim ob današnjem dnevu žena,” sporoča evropska poslanka Romana Tomc. “Ob letošnjem dnevu žena si še toliko bolj želimo svet v miru in varnosti, ki bo omogočil, da vsaka ženska lahko razvije svoj potencial in živi v notranjem in svetovnem miru,” poudarja evropski poslanec Milan Zver.

https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1501131745625841665

Ob dnevu žena je za Nova24TV spregovoril predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca in uvodoma poudaril, da je današnji dan širom po svetu posvečen ženskam. “Ženskam kot materam, sestram, hčeram, ženskam kot spoštovanim, zaželenim, slavljenim, pa tudi zlorabljenim bitjem človeškega rodu. Ženskam z veliko začetnico, ženskam, ki podarijo življenje, ljubezen, ki nas naučijo govoriti, hoditi in ljubiti.” Ob tem je dodal, da bi današnji dan žena posvetil posebnim ženskam. “Tistim, ki se ne morejo sklicevati na deklaracije, ne na pravice, dogovore in manifestacije. Ženskam, ki danes živijo, trpijo in umirajo v Ukrajini. Tistim ženskam, na katere je svet ob vseh manifestacijah očitno bolj kot ne pozabil. Današnji dan bi posvetil tudi ruskim ženskam. Predvsem materam, katerih sinovi se bodo v krstah vrnili iz bojišč v Ukrajini. Ko govorimo o pravicah žensk, se spomnimo na tiste najbolj elementarne pravice, da bi vse ženske ne glede na starost, ne glede na to, ali imajo otroke, sorodnike in ali so izobražene ali niso, lahko živele v miru in ne gledale krvi svojih bližnjih in ne pokopavale svojih otrok. Na te ženske se spomnimo danes, 8. marca 2022. Te najbolj potrebujejo našega spomina, opomina in tudi konkretne akcije,” je prepričan.

Foto: Nova24TV

Na vprašanje, katera vprašanja so tista, ki so pomembna za boljšo prihodnost žensk, je Kovšca odgovoril, da imamo na formalni ravni veliko pravic žensk, zabetoniranih v naši ustavi in zakone. “Ali je tako v resničnem življenju, se lahko vpraša vsak zase. Zakaj so ženske odsotne iz politike, zakaj jih imamo zgolj za vzorec? Zakaj ženskam materinstvo ni enakovredno poplačano kot katerikoli drugo delo? Zakaj ženske, ki imajo družine in skrbijo za majhne otroke, za našo prihodnost, niso posebno nagrajene? Zakaj spregledamo možnosti, da bi ženske odločale o najpomembnejših vprašanjih, o katerih moški vedno odločimo narobe? Na primer o vprašanjih vojne in miru. Veliko je zapisanega in izrečenega, največkrat pa so ravno ženske tiste, ki drugim ženskam onemogočajo, da bi se kakovostno ukvarjale s pomembnimi vprašanji. Tudi v politiki.” Ob tem je dodal, da je nedvomno zanimiv podatek, da na voliščih ženske le redkokdaj obkrožijo ženske. Prepričan je, da bi bilo to treba popraviti.

Glede položaja žensk je povedal, da če okrog tega vpraša ženske, ki živijo in delajo okrog njega, se te zgolj nasmehnejo. Povedo sicer, da je dobro urejeno, bi pa bi bilo lahko marsikaj še boljše. “Ko jih vprašam, kaj je tisto, kar bi najprej spremenile, pravijo, prosta izbira. Prosta izbira, da se lahko ženska, ki se poleg tega, da se ukvarja z družino, ukvarja tudi s čim drugim. Prosta izbira na tak način, da je čas, ki ga ženska preživi z družino, upoštevan. Da je za ta čas primerno nagrajena, da si lahko ustvari ekonomsko eksistenco in se lahko nato ukvarja potem tudi z znanostjo, produktivnim delom v kateri koli branži, tudi s politiko,” je še dodal podpredsednik stranke Konkretno.

Prvak stranke SNS Zmago Jelinčič je ženskam ob današnjem prazniku namenil naslednjo čestitko: “Drage Slovenke, danes je vaš dan. Eden od tistih dni, ko se vas spominjamo  še bolj srčno kot vsak dan. Ni lahko ženski podpirati tri vogale od hiše, pa vendar to zmorete. Tega vam ne pozabimo, navkljub temu, da so nekateri proti temu, da ne spoštujejo žensk, jih ne razumejo in ne cenijo. Ampak to so izjeme, saj smo Slovenci v glavnem tisti, ki imamo radi ženske in Slovenke, ki nosijo naš rod naprej v svetlo bodočnost. Tako kot so nosile naš rod do sedaj v tisočletju slovenske državne zgodovine. Vem, da boste ženske peljale svojo dolžnost, čeprav to ni dolžnost, ampak vaša odločitev, da boste peljale to naprej in da bomo slovenski rodovi živeli na tej zemlji še dolgo, dolgo. Hvala vam.”

Foto: Nova24TV

Poslanka SDS Alenka Jeraj je uvodoma izpostavila, da se ji zdi cel marec nekako prazničen, saj konec meseca praznujemo materinski dan. “Tudi sama sem mama. Predvsem si želim, da bi ženske našle vse tisto, kar potrebujejo v naši družbi. Torej, da bi bile upoštevane, da bi bilo njihovo delo cenjeno in da bi jim bi bili hvaležni za vse, kar naredijo. Tako kot si želim to za pravzaprav vse.”

Poslanka SDS Alenka Jeraj (Foto: Polona Avanzo)

Jerajeva je povedala, da so zagotovo nekatera področja, kjer so ženske manj plačane kot moški kolegi ali pa so ravno zaradi tega nekateri poklici prav feminizirani, na primer sodstvo. Slovenija sicer ni med državami, kjer sicer razlike v plačilu niso tako velike kot marsikje drugod. Meni, da je nedvomno mogoče še narediti kaj, da se stvari še izboljšajo. Spomnila je, da so imeli ravno danes razpravo v Državnem svetu RS, da so ženske na številnih položajih po fakultetah, medtem ko vodstvene položaje večinoma zasedajo moški. “Ne bi rekla, da so ženske kaj manj sposobne, so pa kakšno leto ali dve zaradi materinstva umaknjene iz trga dela in se velikokrat potem, ko se vrnejo, stvar začne od začetka, namesto da bi nadaljevale tam, kjer so eno leto prekinile. Tu bi morali dati malo več poudarka in priložnosti ženskam. Računam, da se bo v prihodnje tudi to izboljšalo,” je prepričana.

Poslanka SDS Elena Zavadlav Ušaj je vsem ženskam najprej voščila ob dnevu žena in dodala, da se je potrebno vsak dan vedno bolj zavedati, da živimo v miru in v državi, v kateri se počutimo varni ter smo ženske spoštovane kot matere in žene. Sama manjko vidi predvsem na področju politike in na vodilnih mestih v gospodarstvu, saj tukaj prevladujejo moški. “Marsikaj je še mogoče narediti kljub temu, da smo v vrhu med državami z najmanjšo plačno razliko med spoloma.”  

Foto: SDS

Predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl je vsem ženam zaželel, da so še naprej tako odločne, pogumne in vztrajne. “Brez vas mi moški ne bi mogli na tak način živeti.” Meni, da je v današnji skupnosti in državi pomembno, da so prisotni tako ženske kot moški ter da oba spola prispevata svoj del. Po njegovih besedah je pomembno, da se ne zamenjuje enakosti z enakopravnostjo. “Če vsak po svoje prispeva, imamo celoto. Tako kot družina potrebuje moškega in žensko, enako velja tudi za politiko in druga področja.” 

Predsednik SDM Dominik Štrakl (Foto: SDS)

Poslanica ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa

Spoštovane dame,

8. marec je vaš dan, ko praznujete ekonomsko, politično in socialno enakopravnost, ki so si jo morale ženske v preteklosti trdo izboriti. Vendar enakopravnost med spoloma v družbi še danes ni vedno samoumevna. Enakost spolov je zapisana tudi v slovenski ustavi, še vedno pa obstajajo področja, kjer ženske in moški niso vselej v enakem položaju. Sam si zato želim, da 8. marec enkrat zares postane dan, ko bodo težka opozorila o neenakosti ali neenakopravnosti postala stvar preteklosti ter bo »le« vesel in iskren praznik dejanskega dostojanstva in spoštovanja vseh žensk.

Kot minister lahko ponosno povem, da pri delu na ministrstvu, policiji in inšpektoratu ne opažam razlik, saj ste ženske s svojim znanjem in sposobnostmi izvrstne sodelavke in strokovnjakinje, odlične policistke in inšpektorice. Dodatno ste se izkazale tudi med pandemijo koronavirusa, ko ste ob svojem zahtevnem delu v pretežni meri poskrbele še za šolanje otrok, dom in družinsko življenje.

Spoštovane sodelavke,
ves čas dokazujete, da zmorete veliko, pogosto celo več, kot pričakujemo. Za vaš trud, odgovornost in sodelovanje se vam iskreno zahvaljujem. Ob dnevu žena vam želim vse dobro in da ga čim lepše preživite med sodelavkami in sodelavci ter v krogu prijateljev in družine.

Aleš Hojs
Minister za notranje zadeve

Poslanica ministrice za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simone Kustec

8. marec je mednarodni dan vseh žensk. Je dan praznovanja enakopravnosti in dosežkov žensk. Je dan praznovanja pravice žensk, da same odločajo o sebi o lastni svobodi, o svojih izbirah. Da so pri tem spoštovane, cenjene in deležne enakih izhodiščnih priložnosti kot moški.

V današnjem času je to za milijone žensk po svetu še vedno nedosegljivo, ker jim tega ne priznavajo kulturni, družbeni, politični sistemi in norme. Milijonom žensk po svetu te temeljne pravice odvzema vojna, med zadnjimi od njih ženskam, deklicam, dekletom, ženam, mamam, babicam iz Ukrajine, iz geografsko največje države sodobnega civiliziranega evropskega kontinenta.

Zaradi vsega tega milijonom žensk, ki se nam ni potrebno soočati in živeti s tovrstnim bojem za svoje pravice in življenjske usode, želim, da za vse njih in zase na današnji 8. marec slavimo pravico do dostojanstva. Dostojanstvo lahko v sebi nosi vrlino spoštovanja, k miru, medsebojnemu sodelovanju in pogovoru usmerjene drugačnosti, drugačnega pogleda na svet, drugačnega poguma, kar nas vse lahko dela boljše, bolj strpne, razumevajoče, povezovalne. Kar nas dela ženske.

Bodimo ponosne nase in na poslanstva, ki jih v svojem življenju doma in pri delu opravljamo kot ženske. Čestitke ob današnjem dnevu žena!

https://twitter.com/jciglerkralj/status/1500909614598078468

“Vsako leto 8. marca v približno 100 državah praznujemo mednarodni dan žena. Slednji pomeni praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, ki so med drugim vidni tudi na področju kmetijstva oziroma na podeželju,” poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo in dodajajo, da je prispevek kmetic in podeželskih žena v ospredju zlasti pri trajnostnem kmetovanju, varni oskrbi s hrano, pomembno vlogo pa imajo tudi pri zmanjševanju revščine na podeželju. “Seveda pa so ženske nenadomestljiva pomoč tudi pri drugih opravilih na področju gozdarstva, lova in ribištva.”

“Tako ženske igrajo ključno vlogo na podeželju po vsem svetu, kjer si tako kot v družbi nasploh še vedno prizadevajo za enakopravnost z moškimi. Po podatkih Organizacije združenih narodov (OZN) namreč kar ena izmed treh zaposlenih žensk v svetu opravlja dela v kmetijskem sektorju. Združeni narodi ob tem dodajajo, da kmečke ženske v nerazvitem svetu z ročnim črpanjem vode zalagajo kar 80 % gospodinjstev brez tekoče vode. V EU v povprečju okrog 30 % kmetijskih gospodarstev upravljajo ženske. Ob vsem tem kmetice uživajo manj pravic od moških in se spopadajo s spolno diskriminacijo, kar je po oceni OZN največja ovira pri prizadevanjih za njihovo opolnomočenje.” Minister dr. Jože Podgoršek je ob prazniku vseh žensk povedal naslednje: “Ob tej priložnosti bi se še posebej zahvalil tudi vsem ženskam, ki ste povezane s kmetijstvom, gozdarstvom, podeželjem, ribištvom in živilsko industrijo. Ženske na podeželju imate ključno gospodarsko in družbeno vlogo. Ste steber družinskih kmetij. Pogosto ste pobudnice novih idej, s podjetniškim duhom in čutom za inovacije pa spodbujate k razvoju številnih projektov na podeželju.”

https://twitter.com/JureFerjan/status/1501130637817876487

 

https://twitter.com/strankaNLS/status/1501110504080744449

Sara Kovač