fbpx

Slovenski veterani ogorčeni: Krkovič je zaustavil razoroževanje Slovenije, zato je lahko njegove nasprotnike sram

Tone Krkovič (Foto: STA)

Na škandal, ki ga je zakuhal del profesorjev na Gimnaziji Jožeta Plečnika, ko so poskrbeli za prepoved predavanja Toneta Krkoviča, so se odzvali tudi v društvu MORiS. “Nikomur se ni treba zagovarjati, če na slovensko državno šolo povabi osebo, ki je vojaško ključno gradila slovensko državo. Pač pa je lahko neizmerno sram tiste, ki si drznejo temu nasprotovati,” so jasni v društvu.

Namesto da bi ključni osamosvojitelji, kot je Krkovič, vsako leto, posebej pa letos, tedensko gostovali na slovenskih šolah in mladim prenesli čudovito izkušnjo o pogumu in domoljubju, ki je v letih 1990 in 1991 povezal celotno nacijo, se po mnenju društva dogaja prav nasprotno. “Nekakšno politično ozadje, ideološko obremenjeno z duhom in privilegiji prejšnjega režima si mlade ljudi, željne znanja, drzne oropati vedenja o tem, kako se je rodila naša država. Kam smo prišli? Sramota brez primere,” so zgroženi pripadniki društva.

Brez Krkoviča si je osamosvojitev Slovenije težko predstavljati
“Sredi maja 1990 bo minilo 26 let, odkar je Tone Krkovič prvi demokratični vladi predočil, da jugoslovanska armada tajno razorožuje slovensko Teritorialno obrambo,” so pojasnili v društvu veteranov vojne za Slovenijo MORiS. Dodali so, da je bilo po Krkovičevi zaslugi razoroževanje ustavljeno, on sam pa je s skupino domoljubov prevzel organizacijo slovenske oborožene sile, brez katere si osamosvojitve Slovenije in uspešne obrambne vojne sploh ne moremo zamišljati.

MORiS: Brez Krkoviča bi bil ogrožen naš narodni obstoj
“Brez ljudi, kot je Tone Krkovič, pa tudi številnih drugih, ki so v odločilnih trenutkih naše nacionalne emancipacije tvegali vse, bi Slovenci ostali v zmešnjavi krvave balkanske vojne, kjer bi bil ogrožen naš ekonomski in narodni obstoj,” so še povedali v društvu. Kdor tega ne ve ali ne prizna in ne spoštuje temeljev naše državnosti ter ljudi, ki so k temu prispevali, po njihovem ne more odgovorno delovati v prid slovenske narodne skupnosti.

“Ob tako grobih diskreditacijah osamosvojiteljev, kot smo jim priča, je skrajni čas, da predsednik države z odločnim posegom prekine to vrednostno zmešnjavo, v kateri so simboli in nosilci slovenskega domoljubja grobo teptani, simboli in akterji krivičnega totalitarnega režima pa čedalje bolj čaščeni,” so kritični v društvu MORiS.

“Nikomur se ni treba zagovarjati, če povabi osebo, ki je gradila slovensko državo”
V društvu so izrazili priznanje osebam na Šubičevi gimnaziji, ki so sklenili brigadirja Krkoviča povabiti, vendar bi njim in hkrati vsem ostalim, ki so v podobnih zagatah, svetovali več poguma in premočrtnosti. “Nikomur se ni treba zagovarjati, če na slovensko državno šolo povabi osebo, ki je vojaško ključno gradila slovensko državo. Pač pa je lahko neizmerno sram tiste, ki si drznejo temu nasprotovati. Če jih moti Slovenija in jim je žal za Jugoslavijo, naj se zavedajo, da jim mati Slovenija reže bel kruh. In nihče drug,” so jasni.

N. K.