fbpx

Slovensko mesto mrtvih, v katerega so zakopali tudi živa dekleta

Društvo Huda Jama, ki ga vodi Roman Leljak, je tudi letos v Hudi Jami pred rovom Svete Barbare pripravilo spominsko slovesnost, s katero so spomnili na več tisoč ljudi, ki so jih po koncu druge svetovne vojne pomorili komunisti.

Mašo za vsemi žrtvami v Hudi Jami je ob sodelovanju škofov iz Avstrije in Hrvaške vodil upokojeni mariborski nadškof Marjan Turnšek. Ta je med drugim poudaril, da ti grozljivi dogodki ne smejo biti nikoli pozabljeni niti izkrivljeni.

Prisotne, ki so prišli iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Nemčije, je nagovoril tudi poslanec SDS Branko Grims. Ta je poudaril, da moramo ohraniti spomin na ta zločin zato, da se ne bi nikoli ponovil. “V Hudi Jami so bila zakopana živa dekleta, nič na svetu tega ne more opravičiti,” je še poudaril Grims.

Publicist in univerzitetni profesor Boštjan M. Turk pa je dejal, da lahko vsem pobitim v Hudi Jami damo večno življenje, in sicer tako, da jih vedno ohranimo v spominu.

V rudniku Barbara rov so 3. marca 2009 odkrili več sto mumificiranih trupel žrtev povojnih pomorov. Do zdaj so našli 800 posmrtnih ostankov, v jaških naj bi bilo še več tisoč žrtev. Še vedno se tudi krešejo mnenja, kje naj bi posmrtne ostanke pokopali. Po predlogu komisije za prikrita grobišča naj bi jih pokopali na mariborskem pokopališču Dobrava, v rovu Svete Barbare pa naj bi uredili muzej. Številni pokopu v Mariboru nasprotujejo – nekateri so na primer prepričani, da bi morali žrtve pokopati na Teharjih, kraju, od koder so jih komunistični rablji odpeljali v smrt v Hudi Jami.

A. Ž.