fbpx

Slovensko zdravstvo doseglo dno! Rakavim bolnikom na Onkološkem inštitutu odpovedali kemoterapije, ker je zanje zmanjkalo osnovnega zdravila!

Nove težave za zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Zaradi ne dobave zdravila karboplatin so na Onkološkem inštitutu odpovedali celotno skupino v procesu kemoraterapije. (Foto: STA)

Nove težave za zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Zaradi ne dobave zdravila karboplatin so na Onkološkem inštitutu odpovedali celotno skupino v procesu kemoraterapije. (Foto: STA)

Nov šok v slovenskem zdravstvu. Na naše uredništvo se je obrnil neimenovani jezni iz Onkološkega inštituta v Ljubljani. Skupina rakavih bolnikov bi morala imeti tretjo fazo kemoterapije. Zdravnik dr. Erik Škof jim je na njihovo veliko jezo in zaskrbljenost sporočil, da omenjenega postopka ne morejo izvesti, ker je zmanjkalo osnovnega zdravila za rakava obolenja karboplatina. Odzvali pa so se tudi na Onkološkem inštitutu, in sicer, da je vsa krivda glede neljube situacije na strani dobavitelja. Svojo videnje dogodka z neljubim dogodkom pa so nam sporočili tudi iz strani dobavitelja, podjetja Apta Medica.

Slovenski državljani morajo imeti resnično odlično potrpljenje glede zdravstvenih storitev v naši državi. Enkrat so čakalne vrste, drugič spet pomanjkanje osnovnih zdravil za izvajanje zdravstvenih postopkov. Prav to so doživeli hudo bolni bolniki z rakom na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Skupina 15 do 20 pacientov bi morala imeti svojo tretjo fazo kemoterapije, ko jim je zdravnik dr. Erik Škof na njihovo veliko presenečenje, jezo in žalost sporočil, da zdravljenja ne bodo mogli opraviti, ker je zmanjkalo osnovnega zdravila za manjšanje rakavih bolečin karboplatina. Odzvali so se tudi na Onkološkem inštitutu in vso krivdo pripisali svojemu dobavitelju.

V preteklosti smo že velikokrat poročali o težavah slovenskih bolnikov, s katerimi se soočajo v našem zdravstvenem prostoru. Po poročanju našega vira je, kot vedno, na kemoterapijo prišla naročena skupina resnih bolnikov, tam pa jih je pričakalo neverjetno presenečenje. “Kemoterapija ima tri tedenske cikluse in vsake tri tedne moraš priti sem. Danes, ko smo prišli sem, da bo spet na vrsti, enostavno ni tega zdravila, da ga je zmanjkalo. Zdravnik ni vedel, kaj naj reče, se je opravičeval, oziroma najbolj znan, vodilni onkolog za raka v Sloveniji, dr. Škof. Povedal je, da je zdravila zmanjkalo ter da ne more biti zdravljenja. Zdravnik je povedal, da tudi ne ve, kdaj ga bodo dobili. Verjetno bo vse na zdravniku. Zdravnik je obupan, dejansko se trudi in vodi ta proces, če nima zdravila.”

Rakavi bolniki na Onkološkem inštitutu so ostali brez osnovnega zdravila karboplatina in niso mogli opraviti nujnega procesa kemoterapije. (Foto: STA)

Karboplatin je osnovno zdravilo za zdravljenje bolezni rakavih obolenj
Karboplatin je učinkovina proti raku, zlasti raku na jajčnikih, pljučnem raku ter raku glave in vratu. Na trg je prišel v 80. letih in je postal priljubljeno zdravilo pri terapiji raka zaradi veliko manjšega izražanja neželenih učinkov v primerjavi s sorodno učinkovino cisplatin. Spada v skupino alkilirajočih citostatikov (kot tudi na primer oksaliplatin in omenjeni cisplatin). “Zdravilo se imenuje karboplatin. Zdravilo se striktno uporablja za večino rakov, ki jih imajo tam. To ni zdravilo, ki je ekskluzivno. To ni nekaj specialnega. To je osnovno zdravilo za rakava obolenja.”

Generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Zlata Štiblar Kisić (Foto: STA)

Obupanim in resno ogroženim bolnikom nihče ni povedal, kdaj se bo izvedla naslednja faza kemoterapije
Omenjena skupina rakavih bolnikov je prišla na tretjo fazo kemoterapije iz vseh krajev Slovenije. Po besedah našega vira jim tudi ni nihče povedal, kdaj bodo bolniki opravili svoje nujno zdravljenje. “Nihče ne ve, takoj ko bomo vedeli, vas bomo obvestili. To je bil dr. Škof. Ni vedel, kaj bi povedal. Po mojem mnenju ga je razneslo znotraj, ko nam je povedal to novico. Vsi bodo krivdo prevalili na zdravnika, ki pa ni popolnoma nič kriv. Realno vsi, ki so bili naročeni. Povem, da je bilo veliko ljudi. Ne vem, koliko ima  on pacientov. Vsako jutro, vsake tri tedne se izvaja ta proces kemoterapije. Sedaj pa je to nekako prekinjeno.”

Foto: STA

Jezni bolniki se zopet jezijo nad dobaviteljsko mafijo
V razpravi z našim virom se je ta obregnil na znane slovenske težave glede dobavljanja zdravil in materiala. “Sedaj pa je to nekako prekinjeno. Nekdo je moral zafrkniti, ali v nabavni službi. Nekaj sem bral, da so naročilo Ljubljanske lekarne razveljavili, lahko je tudi ta povezava. Saj vemo, da je to mafija v ozadju. Umetno naredijo kje kako pomanjkanje, da bodo ljudje v ‘luft’ skakali. Važno, da ste nabavili, ne glede na ceno.”

Kdaj bodo rakavi bolniki opravili nujno tretjo fazo svoje kemoterapije? (Foto: STA)

Onkološki inštitut odgovarja, da je krivda na strani dobavitelje, zdravilo za hude rakave bolnike bo dosegljivo naslednji teden
Vprašanja smo naslovili tudi na Onkološki inštitut. V svojem odgovoru so zapisali: Zaradi nedobave zdravila Bopacatin (karboplatin) s strani pogodbenega dobavitelja smo na Onkološkem inštitutu Ljubljana ostali brez zdravila. Žal o pomanjkanju zdravila predhodno nismo bili obveščeni. Ker tudi drugi dobavitelji v Sloveniji nimajo na zalogi zdravil s karboplatinom, rešujemo pomanjkanje z interventnim uvozom neregistriranega zdravila. Situacijo prioritetno rešujemo in pričakujemo, da bo zdravilo na voljo naslednji teden.”

Tukaj si lahko ogledate vse odgovore Onkološkega inštituta na naša vprašanja:

1. Kako komentirate omenjeni dogodek, ki se vam je zgodil?

Pogodbeni partner, ki bi nam moral dobaviti zdravilo, nas ni obvestil o pomanjkanju zdravila, ki je registrirano in bi ga morali dobiti ob naročilu. Za leto 2019 smo razpisali ca 2770 vial po 450 mg karboplatina (1.247.588 mg) Do sedaj nam je letos dobavil 2380 vial po 450 in 300 vial po 150 mg (ekvivalent ca 2480 vial po 450mg) = ca 90 % in bi do januarja, ko bo začel veljati nov razpis, popolnoma dovolj.

2. Kako se vam je lahko zgodilo, da niste imeli zdravila karboplatin v zalogi, glede na to, da gre za eno vaših najbolj osnovnih zdravil?

V Lekarni imamo zalogo za cca 7 do 10 dni, ostalo razpisano količino pa mora zagotavljati pogodbeni partner, ki je na razpisu s tem zdravilom in najnižjo ceno podpisal pogodbo z OIL, ne smemo pozabiti, da gre za registrirano esencialno zdravilo.

3. Katera služba znotraj Onkološkega inštituta je odgovorna za to napako?

Za to napako ni odgovorna nobena služba znotraj OI. Odgovoren je dobavitelj, ki bi nas moral obvestiti in bi vse službe znotraj OIL in JAZMP pravočasno ukrepale.

5. Se lahko bolnikom, ki niso dobili omenjene kemoterapije, njihovo zdravstveno stanje poslabša?

6. Kdaj bodo bolniki, ki bi morali imeti danes 3. fazo kemoterapije, naslednjič na vrsti?

Ker bo zdravilo po zagotovilih najkasneje v sredo na Onkološkem inštitutu, gre za krajšo preložitev zdravljenja in to ne vpliva na izhod zdravljenja.

Onkološki inštitut Ljubljana

Dodajamo pojasnilo dobavitelja, podjetja Apta Medica glede težav z dobavo zdravila karboplatin:

Podjetje Apta Medica Internacional Onkološkemu inštitutu z interventnim vnosom zagotovilo nadomestno zdravilo


Učinkovina karboplatin (oziroma zdravilo Bopacatin) je pri zdravljenju raka pogosto uporabljena, vendar pa je pri nas kljub temu relativno težko dobavljiva. Prav zaradi tega je v začetku decembra v Sloveniji prišlo do motnje v preskrbi kot posledice zapleta pri tujem dobavitelju podjetja Apta Medica Internacional, ki z zdravilom med drugim oskrbuje tudi ljubljanski Onkološki inštitut. Do motnje je prišlo zaradi nedavno uveljavljene zahteve po namestitvi zaščitnih elementov z namenom preprečevanja vdora ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo. Zapletlo se je pri postopku označevanja zunanje ovojnine, zato zdravilo v Slovenijo ni bilo pravočasno dostavljeno. V podjetju Apta Medica Internacional so o motnjah ustrezno obvestili pristojne institucije, hkrati pa nemudoma začeli z iskanjem nadomestnega zdravila. S hitrim ukrepanjem so slednjega na podlagi urgentnega povpraševanja inštitutu zagotovili v roku enega tedna, zaradi česar ne bo zaznati vpliva na potek in izid zdravljenja tamkajšnjih bolnikov.

Ljubljana, 12. december 2019 – Onkološki inštitut Ljubljana je v sredo, 27. novembra, podjetju Apta Medica Internacional poslal naročilo za karboplatin, ki se uporablja za zdravljenje nekaterih oblik raka. Podjetje Apta Medica Internacional je naslednji dan o motnji dobave zdravila telefonsko obvestilo Onkološki inštitut. Poleg tega so pisno obvestilo o nastali situaciji poslali tudi na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Hkrati so v podjetju nemudoma pričeli z iskanjem nadomestnega zdravila v tujini, saj drugega registriranega zdravila s karboplatinom v Sloveniji ni na voljo.

Onkološki inštitut je nato v ponedeljek, 2. decembra, podjetje Apta Medica Internacional ponovno prosil za informacije o dobavi, iz podjetja pa so jim po prejemu konkretnih informacij od dobavitelja sporočili, da zdravila Bopacatin v viali s 45 ml raztopine ne bo na voljo predvidoma do konca letošnjega leta. Na voljo pa je bilo še nekaj pakiranj zdravila Bopacatin v viali s 15 ml raztopine. O tem je bil Onkološki inštitut obveščen že v četrtek, 28. novembra. 3. decembra je podjetju zmanjkalo tudi vial s 15 ml raztopine, o čemer so obvestili pristojni organ (JAZMP). Onkološki inštitut je isti dan oddal naročilo za viale s 15 ml raztopine zdravila, ki pa jih takrat ni bilo več na voljo.

Zaradi pomanjkanja karboplatina so na Onkološkem inštitutu v sredo, 4. decembra, izvedli postopek urgentnega povpraševanja za dobavo nadomestnega zdravila. Nanj je 5. decembra odgovorilo tudi podjetje Apta Medica Internacional, ki je bilo z najugodnejšo ponudbo ponovno izbrano kot dobavitelj. V podjetju so namreč nadomestno zdravilo v tem času uspeli zagotoviti po enaki ceni kot zdravilo Bopacatin, ta pa je bila približno trikrat nižja od cene edinega drugega dobavitelja, ki se je prijavil na razpis. V podjetju Apta Medica Internacional so nadomestno zdravilo na Onkološki inštitut dostavili v torek, 10. decembra, v dopoldanskih urah in s tem zagotovili nadaljevanje zdravljenja tamkajšnjih bolnikov.

***

Za vsa dodatna vprašanja se obrnite na:

 [email protected] 

 

Luka Perš