Slovensko zdravstvo doseglo dno! Rakavim bolnikom na Onkološkem inštitutu odpovedali kemoterapije, ker je zanje zmanjkalo osnovnega zdravila!

Nove težave za zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Zaradi ne dobave zdravila karboplatin so na Onkološkem inštitutu odpovedali celotno skupino v procesu kemoraterapije. (Foto: STA)

Nove težave za zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Zaradi ne dobave zdravila karboplatin so na Onkološkem inštitutu odpovedali celotno skupino v procesu kemoraterapije. (Foto: STA)

Nov šok v slovenskem zdravstvu. Na naše uredništvo se je obrnil neimenovani jezni iz Onkološkega inštituta v Ljubljani. Skupina rakavih bolnikov bi morala imeti tretjo fazo kemoterapije. Zdravnik dr. Erik Škof jim je na njihovo veliko jezo in zaskrbljenost sporočil, da omenjenega postopka ne morejo izvesti, ker je zmanjkalo osnovnega zdravila za rakava obolenja karboplatina. Odzvali pa so se tudi na Onkološkem inštitutu, in sicer, da je vsa krivda glede neljube situacije na strani dobavitelja. Svojo videnje dogodka z neljubim dogodkom pa so nam sporočili tudi iz strani dobavitelja, podjetja Apta Medica.

Slovenski državljani morajo imeti resnično odlično potrpljenje glede zdravstvenih storitev v naši državi. Enkrat so čakalne vrste, drugič spet pomanjkanje osnovnih zdravil za izvajanje zdravstvenih postopkov. Prav to so doživeli hudo bolni bolniki z rakom na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Skupina 15 do 20 pacientov bi morala imeti svojo tretjo fazo kemoterapije, ko jim je zdravnik dr. Erik Škof na njihovo veliko presenečenje, jezo in žalost sporočil, da zdravljenja ne bodo mogli opraviti, ker je zmanjkalo osnovnega zdravila za manjšanje rakavih bolečin karboplatina. Odzvali so se tudi na Onkološkem inštitutu in vso krivdo pripisali svojemu dobavitelju.

V preteklosti smo že velikokrat poročali o težavah slovenskih bolnikov, s katerimi se soočajo v našem zdravstvenem prostoru. Po poročanju našega vira je, kot vedno, na kemoterapijo prišla naročena skupina resnih bolnikov, tam pa jih je pričakalo neverjetno presenečenje. “Kemoterapija ima tri tedenske cikluse in vsake tri tedne moraš priti sem. Danes, ko smo prišli sem, da bo spet na vrsti, enostavno ni tega zdravila, da ga je zmanjkalo. Zdravnik ni vedel, kaj naj reče, se je opravičeval, oziroma najbolj znan, vodilni onkolog za raka v Sloveniji, dr. Škof. Povedal je, da je zdravila zmanjkalo ter da ne more biti zdravljenja. Zdravnik je povedal, da tudi ne ve, kdaj ga bodo dobili. Verjetno bo vse na zdravniku. Zdravnik je obupan, dejansko se trudi in vodi ta proces, če nima zdravila.”

Rakavi bolniki na Onkološkem inštitutu so ostali brez osnovnega zdravila karboplatina in niso mogli opraviti nujnega procesa kemoterapije. (Foto: STA)

Karboplatin je osnovno zdravilo za zdravljenje bolezni rakavih obolenj
Karboplatin je učinkovina proti raku, zlasti raku na jajčnikih, pljučnem raku ter raku glave in vratu. Na trg je prišel v 80. letih in je postal priljubljeno zdravilo pri terapiji raka zaradi veliko manjšega izražanja neželenih učinkov v primerjavi s sorodno učinkovino cisplatin. Spada v skupino alkilirajočih citostatikov (kot tudi na primer oksaliplatin in omenjeni cisplatin). “Zdravilo se imenuje karboplatin. Zdravilo se striktno uporablja za večino rakov, ki jih imajo tam. To ni zdravilo, ki je ekskluzivno. To ni nekaj specialnega. To je osnovno zdravilo za rakava obolenja.”

Generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Zlata Štiblar Kisić (Foto: STA)

Obupanim in resno ogroženim bolnikom nihče ni povedal, kdaj se bo izvedla naslednja faza kemoterapije
Omenjena skupina rakavih bolnikov je prišla na tretjo fazo kemoterapije iz vseh krajev Slovenije. Po besedah našega vira jim tudi ni nihče povedal, kdaj bodo bolniki opravili svoje nujno zdravljenje. “Nihče ne ve, takoj ko bomo vedeli, vas bomo obvestili. To je bil dr. Škof. Ni vedel, kaj bi povedal. Po mojem mnenju ga je razneslo znotraj, ko nam je povedal to novico. Vsi bodo krivdo prevalili na zdravnika, ki pa ni popolnoma nič kriv. Realno vsi, ki so bili naročeni. Povem, da je bilo veliko ljudi. Ne vem, koliko ima  on pacientov. Vsako jutro, vsake tri tedne se izvaja ta proces kemoterapije. Sedaj pa je to nekako prekinjeno.”

Foto: STA

Jezni bolniki se zopet jezijo nad dobaviteljsko mafijo
V razpravi z našim virom se je ta obregnil na znane slovenske težave glede dobavljanja zdravil in materiala. “Sedaj pa je to nekako prekinjeno. Nekdo je moral zafrkniti, ali v nabavni službi. Nekaj sem bral, da so naročilo Ljubljanske lekarne razveljavili, lahko je tudi ta povezava. Saj vemo, da je to mafija v ozadju. Umetno naredijo kje kako pomanjkanje, da bodo ljudje v ‘luft’ skakali. Važno, da ste nabavili, ne glede na ceno.”

Kdaj bodo rakavi bolniki opravili nujno tretjo fazo svoje kemoterapije? (Foto: STA)

Onkološki inštitut odgovarja, da je krivda na strani dobavitelje, zdravilo za hude rakave bolnike bo dosegljivo naslednji teden
Vprašanja smo naslovili tudi na Onkološki inštitut. V svojem odgovoru so zapisali: Zaradi nedobave zdravila Bopacatin (karboplatin) s strani pogodbenega dobavitelja smo na Onkološkem inštitutu Ljubljana ostali brez zdravila. Žal o pomanjkanju zdravila predhodno nismo bili obveščeni. Ker tudi drugi dobavitelji v Sloveniji nimajo na zalogi zdravil s karboplatinom, rešujemo pomanjkanje z interventnim uvozom neregistriranega zdravila. Situacijo prioritetno rešujemo in pričakujemo, da bo zdravilo na voljo naslednji teden.”

Tukaj si lahko ogledate vse odgovore Onkološkega inštituta na naša vprašanja:

1. Kako komentirate omenjeni dogodek, ki se vam je zgodil?

Pogodbeni partner, ki bi nam moral dobaviti zdravilo, nas ni obvestil o pomanjkanju zdravila, ki je registrirano in bi ga morali dobiti ob naročilu. Za leto 2019 smo razpisali ca 2770 vial po 450 mg karboplatina (1.247.588 mg) Do sedaj nam je letos dobavil 2380 vial po 450 in 300 vial po 150 mg (ekvivalent ca 2480 vial po 450mg) = ca 90 % in bi do januarja, ko bo začel veljati nov razpis, popolnoma dovolj.

2. Kako se vam je lahko zgodilo, da niste imeli zdravila karboplatin v zalogi, glede na to, da gre za eno vaših najbolj osnovnih zdravil?

V Lekarni imamo zalogo za cca 7 do 10 dni, ostalo razpisano količino pa mora zagotavljati pogodbeni partner, ki je na razpisu s tem zdravilom in najnižjo ceno podpisal pogodbo z OIL, ne smemo pozabiti, da gre za registrirano esencialno zdravilo.

3. Katera služba znotraj Onkološkega inštituta je odgovorna za to napako?

Za to napako ni odgovorna nobena služba znotraj OI. Odgovoren je dobavitelj, ki bi nas moral obvestiti in bi vse službe znotraj OIL in JAZMP pravočasno ukrepale.

5. Se lahko bolnikom, ki niso dobili omenjene kemoterapije, njihovo zdravstveno stanje poslabša?

6. Kdaj bodo bolniki, ki bi morali imeti danes 3. fazo kemoterapije, naslednjič na vrsti?

Ker bo zdravilo po zagotovilih najkasneje v sredo na Onkološkem inštitutu, gre za krajšo preložitev zdravljenja in to ne vpliva na izhod zdravljenja.

Onkološki inštitut Ljubljana

Dodajamo pojasnilo dobavitelja, podjetja Apta Medica glede težav z dobavo zdravila karboplatin:

Podjetje Apta Medica Internacional Onkološkemu inštitutu z interventnim vnosom zagotovilo nadomestno zdravilo


Učinkovina karboplatin (oziroma zdravilo Bopacatin) je pri zdravljenju raka pogosto uporabljena, vendar pa je pri nas kljub temu relativno težko dobavljiva. Prav zaradi tega je v začetku decembra v Sloveniji prišlo do motnje v preskrbi kot posledice zapleta pri tujem dobavitelju podjetja Apta Medica Internacional, ki z zdravilom med drugim oskrbuje tudi ljubljanski Onkološki inštitut. Do motnje je prišlo zaradi nedavno uveljavljene zahteve po namestitvi zaščitnih elementov z namenom preprečevanja vdora ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo. Zapletlo se je pri postopku označevanja zunanje ovojnine, zato zdravilo v Slovenijo ni bilo pravočasno dostavljeno. V podjetju Apta Medica Internacional so o motnjah ustrezno obvestili pristojne institucije, hkrati pa nemudoma začeli z iskanjem nadomestnega zdravila. S hitrim ukrepanjem so slednjega na podlagi urgentnega povpraševanja inštitutu zagotovili v roku enega tedna, zaradi česar ne bo zaznati vpliva na potek in izid zdravljenja tamkajšnjih bolnikov.

Ljubljana, 12. december 2019 – Onkološki inštitut Ljubljana je v sredo, 27. novembra, podjetju Apta Medica Internacional poslal naročilo za karboplatin, ki se uporablja za zdravljenje nekaterih oblik raka. Podjetje Apta Medica Internacional je naslednji dan o motnji dobave zdravila telefonsko obvestilo Onkološki inštitut. Poleg tega so pisno obvestilo o nastali situaciji poslali tudi na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Hkrati so v podjetju nemudoma pričeli z iskanjem nadomestnega zdravila v tujini, saj drugega registriranega zdravila s karboplatinom v Sloveniji ni na voljo.

Onkološki inštitut je nato v ponedeljek, 2. decembra, podjetje Apta Medica Internacional ponovno prosil za informacije o dobavi, iz podjetja pa so jim po prejemu konkretnih informacij od dobavitelja sporočili, da zdravila Bopacatin v viali s 45 ml raztopine ne bo na voljo predvidoma do konca letošnjega leta. Na voljo pa je bilo še nekaj pakiranj zdravila Bopacatin v viali s 15 ml raztopine. O tem je bil Onkološki inštitut obveščen že v četrtek, 28. novembra. 3. decembra je podjetju zmanjkalo tudi vial s 15 ml raztopine, o čemer so obvestili pristojni organ (JAZMP). Onkološki inštitut je isti dan oddal naročilo za viale s 15 ml raztopine zdravila, ki pa jih takrat ni bilo več na voljo.

Zaradi pomanjkanja karboplatina so na Onkološkem inštitutu v sredo, 4. decembra, izvedli postopek urgentnega povpraševanja za dobavo nadomestnega zdravila. Nanj je 5. decembra odgovorilo tudi podjetje Apta Medica Internacional, ki je bilo z najugodnejšo ponudbo ponovno izbrano kot dobavitelj. V podjetju so namreč nadomestno zdravilo v tem času uspeli zagotoviti po enaki ceni kot zdravilo Bopacatin, ta pa je bila približno trikrat nižja od cene edinega drugega dobavitelja, ki se je prijavil na razpis. V podjetju Apta Medica Internacional so nadomestno zdravilo na Onkološki inštitut dostavili v torek, 10. decembra, v dopoldanskih urah in s tem zagotovili nadaljevanje zdravljenja tamkajšnjih bolnikov.

***

Za vsa dodatna vprašanja se obrnite na:

 [email protected] 

 

Luka Perš

 

 

 • marijan

  Kako vpliva zmanjkanje zdravila na psihično stanje bolnika pa NIČ.
  Mene so poučili na Golniku, da se začet ciklus kemoterapije ne sme prekinit……..to ŠE velja ?
  Kaj zdaj drži ?
  Bo kdo odgovarjal za to ?
  Za dr. Mravljeta, ker je javno opozarjal na nepravilnosti v zdravstvu, je minister Šabeder pred odhodom na ministrsko mesto vložil TOŽBO.
  Bo zdaj proti nevestnim dobaviteljen tudi ukrepal ?

  • lokec

   Če ni pravočasnega zdravila se porabi nekajkrat manj zravila kot sicer. Če v avto ne naliješ dovolj olja bo porabil manj bencina. Žalostno toda resnično.

 • Antonius

  Kako naj si razložimo problem z obsevanje? A to pomeni, da bi nam Kučan umrl, ker nebi dobil dobil dozo obsevanja.
  On je za slovensko zdravstveno sranje predragocen, da bi ga nam zaradi neobsevanja pobralo.
  Avstrija ali Švica sta izhod v stiski za Kučanov primer, ostali naj pa z rakom potrpijo ali se znajdejo.
  Morda je sedaj marsikomu bolj jasno, zakaj je v Izoli tisti udbovec znorel.

  • Ivan Ivanovič

   Tisti udbovec je znorel zato, ker ni bil deležen privilegirane obravnave, ki jo je bil vajen. Ljudje, ki vzdržujejo mafijski zajedalski sistem v zdravstvu in povsod drugod, so prvorazredni državljani, ki ne čakajo v dolgih čakalnih dobah. Te so rezervirane za delovno in molzno ljudstvo, ki ga molze prav udbomafija.

   • Antonius

    Ja, če pacienta pošiljajo od vrat do vrat se rakav bolnik res ne more počutiti privilegirano.
    Človek na slikanje kolka nekako le počaka, rakavi bolniki so pa s časom bolj na tesno.
    Postavite se v kožo 70 letnega udbovca in poizkusite ostati zvest zadržanemu in pametnemu ravnanju.
    In še o privilegiju. Kaj pa je privilegij? Da zdravstvo paciente v čakalnih vrstah več kot eno leto vleče za nos?

  • zokispoki

   To pomeni, da bo ponovno pokalo, de !

   • Steiermark

    Brez skrbi, da nebo, do sedaj so se že naučili, da bodo “poskrbeli” za svoje…….če bo treba bodo jih pač pošiljali v Švico, tako kot kratkonogega za zdravljenje problemo anusa! Bogve, kje jih je staknil in kako! Onemu tadrugemu, s pasje veselice, so pa plačali tudi šivanje anusa v Švici, potem ko so ga oklali nezadovoljni, posiljeni psi!

  • bubamara

   Štefka se je zdravila za rakom v Švici; enako Türk. SLO zdravstvo je za rajo. Oligarhi ne vstopijo v SLO hiralnice.

 • Ivan Ivanovič

  Slovensko zdravstvo doseglo dno! Rakavim bolnikom na Onkološkem inštitutu odpovedali kemoterapije, ker je zanje zmanjkalo osnovnega zdravila!
  ***
  Ne gre samo za zdravstvo, gre za celotno državno upravo. Zakaj nadzorne institucije ne ukrepajo pri nabavah predragih zdravil in medicinskih pripomočkov prek nepotrebnih posrednikov, ki so nič drugega kot mafijski zajedalci zdravstva? Zakaj organi pegona ne preganjajo in preprečijo kriminala v zdravstvu? Zakaj odgovorni minister in vlada v celoti ne naredijo nič, da bi preprečili propadanje zdravstva zaradi zajedalske mafije in zgrešenih socialističnih konceptov, ki so samo potuha zdravstveni mafiji?? Zakaj je opozicija tiho? Zakaj mediji ne gredo v drobovje zdravstvenega sistema in ne razkrivajo njegove gnilobe? Smo Slovenci res postali popolnoma gluhonemi in neoperativni? Je demokracija v Sloveniji mrtvorojeno dete?

 • Margu501

  Se pa z pomanjkanji zdravil ubadajo tudi v Nemčiji, bi bilo zteba malo preverit tega dobavitelja, kaj pa če namerno?

  • R7

   Da bi dvignil ceno produkta?

 • McBobo

  Venezuela, ne da prihajamo, smo že prispeli.

  • Steiermark

   Tudi pred tem, smo v 80 letih “prispeli” v Venezuelo, po nivoju zdravstva, ko bolnišnice niti cvirna za šivanje ran, po operacijah, niso imele. Vendar je tudi takrat bilo poskrbljeno za “rdeče plemiče”! Pravtako so se sami hodili zdraviti v Švico in na razviti in bogati zahod, nam pa kazali osle…..

   • francelj3

    … in prinašali račune za zdravljenje …

    • Steiermark

     Mislim, da niso rabili niti prinašati računov ampak so šli na kliniko, kjer je že bil nakazan denar zanje….

 • sloustava

  Ima vrli dr. Brecelj odgovor? Ima zdravilo? A da ne, saj, kao, ni zbolel Kucan, torej prvorazredni, za drugorazredne pa zdravila ni. Kriv seveda ni on, kriv je dobavitelj…, japajade! Kriv je zemljaricizem! Amen in pika! In kje je tu dr. Brecelj?

 • kralj matjaž

  socializem deluje

  • Oliva

   In to z polno paro!!!

 • Marko

  Šebeder pa še kar naprej ….rožice sadi. Le kje se je naučil rožice sadit??

  • karpelec

   ,,,v semenarni in okrog nje.

 • Van Der Waals

  SLOVENIJA KMALU VENEZUELA2! SOCIALIZEM TOLČE!

 • Andrej

  “Za to napako ni odgovorna nobena služba znotraj OI. Odgovoren je dobavitelj, ki bi nas moral obvestiti in bi vse službe znotraj OIL in JAZMP pravočasno ukrepale.”
  A službam v OI pa ni treba preverjat tako pomembnih dobav? Nehajte se norčevat. Vsak od teh tipov zna kontrolirat lasten hladilnik in pravočasno ukrepat.
  Toliko o javnem zdravstvu. Prepustili smo ga komunistom in posledice so neizbežne.
  Ampak, Janša pa le ni.

  • dež

   Teh zdravil OI ne hrani na zalogo v hladilnikih, ampak jih dobi šele na dan uporabe. Točno toliko, kolikor preiskav ali terapij ima naročenih. Nekatera zmešajo šele tik pred uporabo.
   To ni isto kot aspirin ali lekadol.

   • Andrej

    Pa kaj? Cel svet pozna ” dobavo in time”. Celotna avtomobilska industrija na ta način zelo uspešno deluje. Pod pogojem, da njihova logistika obvlada svoj posel. Če ga ne je kazen znana. Pa pri nas? Pokličejo 20 ljudi in se ne pozanimajo, če je z dobavami vse v redu. Lahko dežuješ kolikor hočeš, ampak to je čisto pišmeuhovsko norčevanje. V stilu: nič nam ne morejo. Plačo pa vseeno poberejo.

    • dež

     Se ne želim prepirati s teboj. A napisal si v stilu, “če bi pogledali v hladilnik, bi videli, da je prazen”. Hladilnik (ali pa skladišče) s temi zdravili nima nič, ker se jih ne naroča na zalogo, ampak jih dnevno pripeljejo v LJ (v UKC iz Italije npr.).

     • Andrej

      Ne vidim prepira, ampak usklajevanje. Če imaš dogovor “in time” seveda nimaš niti skladišča niti hladilnika. Imeti pa MORAŠ dobro logistiko. Očitno je Onkologija nima. Ampak, potem se ne moreš iti resnega poslovanja.

  • Jože 1

   Kaj bo kriv dobavitelj – naročnik in najbolj vmesni člen!!

 • althar

  Naj živi javno zdravstvo!

  (Razen za Naše, seveda. Ti gredo v zasebne ustanove v tujino.)

 • karpelec

  Podlo je s čim se poslužujejo, da bi kraja nemoteno potekala. Komisija je naredila ogromno in stisko za prosti curek hočejo izsilit na vsak način.Minister je samo deloma propusten in tudi premalo ga je v hlačah, da bi naredil red.

 • ZatonMesecnikov

  In povprečen zaposlen Slovenec (on in njegov delodajalec v njegovem imenu) v 40 letih delovne dobe vplača v zdravstveno blagajno 150.000 Eurov. In 15.000 dopolnilnega zavarovanja. Pa še grdo delajo z njim… Pa če nima tistega dopolnilnega, ga bodo tudi obrnili pred vrati.

  • Tadej Bratuša

   Narod pa to voli!

 • Steiermark

  Jaz pa mislim, da ni “problem v zdravilih in obsevanjih” ampak da je rdeča krvoseška in zasužnjevalska golazen “izačunala”, da nas pa takšni bolniki preveč stanejo (njim od tega pade v žep bore malo), zato so po neuspelem poizkusu z uvedbo evtanazije, pa posegli po najbolj grobem kršenju človekovih pravic, ko te enostavno, če si potreben zdravil in odvisen od njih, usmrtijo na način, ker je le teh “zmanjkao”! Tako jim ni potrebno več izplačevati penzij in drugih upravičenih in zasluženih prejemkov.

  Bolniki bi morali ignorirati takšno “zdravstvo” in njihove “terapije” ter se bolj podati v alternativo, ki je velikokrat bolj uspešna od kemoterapije, ki ti uniči predvsem zdrave celice. CBD je “zakon”, s katerim “usmrtiš” raka in parazite, ki parazitirajo na tako hudo bolanih ljudeh!

  • sodnikisozločinci

   Alternativa so pasovi z eksplozivom in buuum. Potem bi se hitro našel denar za zdravstvo, pa še kaj, človek vendar ni žival, zato potrebuje ustrezno spodbudo, motivacijo, da svoje delo vestno opravi.

 • Mojca pokraculja

  Zdravilo, ki je prislo na trg v 80 letih? Esencialno zdravilo cca40 let?! V 40 letih se v razvoju zdravila za kemoterapijo ni spremenilo nič. Ne me basat! Me zanima ali ga uporabljajo tudi v tujini lot edinega in “esencialnega” , oziroma kaj tam uporabljajo! Tudi tukaj ornk smrdi.Pa še to, kdo je dobavitelj nihče ne črhne.

  • Hitrivlak

   Smrdi kot smrdi pri Krisovem zdravilu. Tam se tudi vsak dan bolj zapleta

 • francelj3

  Karboplatin je citostatik, ne “zdravilo za manjšanje rakavih bolečin”. Kje so časi, ko je časnikar o stvari, o kateri piše, kaj vedel ali vsaj kam pogledal? Najbrž so bili to časi, ko časnikarji še niso bili novinarji, časniki pa ne ‘novine’.
  No, saj za drugi del članka je copy-pastal tekst iz wikipedije. Samo zakaj je moral v prvem delu napisati tako bedarijo? Če bi napisan članek prebral, bi to bedarijo seveda moral videti.

  • tohuvabohu

   Tudi če nima pojma, bi lahko razumel, da osnovna sestavina ne more služiti le za lajšanje bolečin.

 • bubamara

  V SLO vsak dan umre 20 rakavih bolnikov; in vsak dan zboli novih 40 državljanov. Temu se drugače reče epidemija. Ampak v SLO mediji gonijo paniko z ošpicami. Neumen narod, enostavno vodenje države.

  • tohuvabohu

   Wikipedija pravi:
   Epidemija (iz grščine epi- na (predpona) + demos ljudje) je nenaden izbruh in hitro širjenje kake nalezljive bolezni v človeški populaciji, ki močno presega normalno obolevnost (t. i. incidenco) v tej populaciji.

 • mona lisa

  Kaj če bi bil eden izmed teh pacientov Kuča, Jankovič ali katrerikoli od prvorazrednih? Zanje sigurno ne bi bilo problema.

 • Nata

  Meni pa se zdi, da tale minister pojma ni imel , v kaj se podaja !!
  Pa saj to niso problemi od včeraj. Samo nalagajo se leta in leta !
  Se spominjate one lepe gospe, ki je stolček zapustila takoj , ko je malo bolj
  ” pogledala ” v težave ?? Sicer o problemih ni nič povedala , samo nakazala je. . . . .Pametna gospa !
  Vsi naslednji ministri ( in seveda prejšnji ), pa so bili ene nekoristne sračke , ki so zaradi svojih strankarskih liderjev , to mesto sprejeli !!

  • anzek

   Mogoče je gospa pametna, ampak menim, da se ljudje, ki spodvijejo rep pod pritiski, neprimerni za vodilne funkcije.
   To je tipična značilnost ženske populacije, razen redkih izjem! So pa zelo primerne za sodnice, CSD,…ker ubogajo roko, ki jih je nastavila.
   Če pogledate današnji prispevek Požarja, kakšen mobing je na finančnem ministrstvu, je vse jasno: https://pozareport.si/post/502933/mobingirani-tepeni-ponizani-ustrahovani-delozirani-na-financnem-ministrstvu-tetice-in-predatorke-terorizirajo-moske

   • Nata

    No?? Nikoli vam ni prav !! Ko ženska uboga, niti kadar vztraja pro svojem ?? O mobingu pa imam svoje mnenje. Vdanašnjih časih je to samo izgovor za nedelo in prilika , da se levaki iznebijo tistih, ki jim niso po volji ! Spomnimo se g. Prešička .
    Glede one ministrice pa še vedno mislim, da je dobro naredila.
    Le epilog je manjkal .

 • Franc Šink

  Šebeder naj gre nazaj semena štet.

 • karlina

  Venezuela, prihajamo, na prvem peronu, vse bolj hitro, skratka-GROOOZLJIVOOOO, GROZLJIVOOOOO !!!!!!!

  • AlojzZ

   Ja! Tako je! VENZUELA, PRIHAJAMO!

 • Minovak

  Dokler bodo levi kriminalci vladali slovenskemu prostoru, toliko časa se bo izginjanje naroda nadaljevalo in tukaj je še en verodostojen dokaz, da je tako. Nobeno zanikanje ne pomaga, za rdečkarje je prvo in prvo, denar in potem dolgo nič…

 • Lisjak

  Ne samo zdravstvo,cela država je že zdavnaj šla rakom žvižgat!

 • lokec

  Magacinerje zamenjat!

 • Mirko

  Fino, a ni bolje umreti od raka, kot da ti en šerijatar prereže vrat ali pa te potisne s perona pod vlak.

  • bubamara

   Kaj pa vem; tisti, ki trpijo neznosne bolečine bi raje izbrali kozejebca.

 • Ros

  To ni niti smešno; še žalostno ni več. Pač norost.
  Še nekaj let in bo problem še večji; Lakota in zmrzal.
  Milanu in Udbi pa kaviar, 4500€ penzije, nadzakonstvo, umori in mučenja po želji in neomejena sredstva iz raznih institucij in monopolnih podjetji. Zato pa zmanjka denarja za poceni, zastarela zdravila.
  Pa saj ste jih volili. DObro; Izbira, ki ste jo imeli je bila sicer ali voliti komuniste, ali pa bi vas oni umorili. Celo z injiciranjem rakavih celic, ki se uporabljajo v raziskovalne namene. Da bo ironija in zlo celostno, je pa sedaj še zmanjkalo zdravil. Saj kdo bi se čudil. Zakaj bi zdravili ljudi, ki jih želijo umoriti, ker so prevelik strošek. Le kako bi si komunisti lahko privoščili takšne privilegije, če nebi malo pobili penzionistov.
  Saj vem; Človekove pravice. A če se ljudstvo zavzema proti človekovim pravicam, jih na koncu vsi izgubimo. Ostanejo le privilegiji dokazanih žločincev; tlaka, suženjstvo in beda prebivalstva. Žal je to realno stanje; Suženjstvo v Sloveniji še vedno obstaja. In masa ljudi je zako zasužnjena, prestrašena in bedna, da to celo ponosno podpira.

 • Garbage man

  Volite Židana, Levico in albanske bastarde še naprej………

 • Ros

  Jaz samo čakam, kdaj bodo uzakonili obvezno zlorabo otrok in pedofilijo. Leva političa opcija jo, tako ali tako, izvaja. Če jih ne boste kaznovali na volitvah in bodo morali prevetriti vodstva strank in politik, se bo to res zgodilo. Malo pred pravo lakoto in zmrzaljo. Ker se Slovenija ne prehrani, kmetje pa obupujejo, ker dobičke pobirajo trgovci.
  SD bi lahko imeli Igorja Lukšiča za predsednika. Je zmeren, izučen in razgledan levičar, politolog, profesor. Normalen družinski človek in preedavatelj. Pa so raje dali lutko za predsednika. Se vidi načrtno zlorabo političnih strank in uničevanje demokracije.

 • MijamotoMusaši

  Ni domoljubov med politiki, ki bi skrbeli za slovensko ljudstvo.

  • bubamara

   To so demokratični kruhoborci. Egoistični zlatousti.

 • Ježek Teka Teka

  Ni zmanjkalo zdravil … fake news … Ne dajo ga, zato da bomo Slovenci prej pocrkal … to je vse v komunističnem programu

 • topol

  Zdravilo ni nič kaj hudo drago. 86 evrov stane 450mg. Seveda je že staro, a za različne vrste rakov so različna zdravila. Seveda tudi za različne stopnje bolezni ali cikluse zdravljenja. Pri nas in v tujini. Sicer pa ni prvič, ko kaj zmanjka. Zakaj zmanjka pa ni krivda na bolnišnici. Oni bi kupili, če pa prodajalec ne proda.

 • Jani

  Jebe se njim za nas reveže!

 • Jani

  Mafija!

 • topol

  Izdelovalec zdravila, ki ga ni – Bopacatin je Actavis iz Islandije. Identično zdravilo proizvaja tudi Pliva, Medac in Ebewe pharma. Obstaja še nekaj proizvajalcev, ki so zdravilo včasih prodajali v Sloveniji, pa ga ne več. Laično mnenje seveda je, zakaj nihče noče zaslužiti 86 evrov za škatlico, če jih kupijo več kot 2000 letno. Onkološki inštitut tudi nima izgube in je dober plačnik. Bolj pomembno, kot tolči po OI je preveriti, če bo dobavitelja OI terjal za škodo in stroške. Ker imajo pošteno izbranega dobavitelja, mora ta kriti škodo, saj se je obvezal, da bo celo leto dostavljal zdravilo. Ni se jim zvrnil kombi v jarek, da bi dejali, bomo jutri, ko preložimo. Dobavitelj je to zagotovo vedel nekaj tednov prej. To zdravilo se postavi v omaro in lahko počaka nekaj mesecev do uporabe. Verjetno jim ga vozijo enkrat ali dvakrat na mesec. Dobavitelj bi moral poskrbeti, da ga nekje dobi, ali pa sporočiti OI, da ga ni sposoben več dostavljati pravi čas. Pravi čas pa je preden kupcu poidejo vse zaloge. Drugo vprašanje je konkurenca. Zakaj je Plivi vseeno? A jim ga ne morejo prodati? Če gledamo pa evropski register zdravil, obstaja še cel kup proizvajalcev tega zdravila. Npr Pfizer, Sandoz, Tewa, Fresenius, samo niso vsi registrirani za prodajo v vsaki državi. Kje je torej problem, da se do zdravila ne pride. Če jih kupijo 250, je to več kot 20 tisoč evrov. Ali pa je to res tak drobiž za farmacevtske firme, da jim je vseeno, če ga kdaj zmanjka

 • Amerikanc

  Toti skumrani semenar se mi ne zdi kakšna posebna kapaciteta saj je bolj na nivoju Milojke.

 • lena

  Spet se delajo norca iz navadnih ljudi

 • sodnikisozločinci

  Namesto karboplatina bodo rakavi bolniki dobili najbolj preskušeno in zanesljivo zdravilo iz Nemčije in to kot darilo za Miklavža od Angelce Merkel. Imenuje se Zyklon B.