fbpx

Smučarska zveza nojevsko o domnevnih spolnih zlorabah slovenskih smučark: Anonimne prijave niso dovolj za preiskavo!

Karl Khar in Tone Vogrinec (foto: Demokracija)

“Na anonimna pisma se ne moremo odzivati,” so odgovorili na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) na naše vprašanje, ali so oziroma bodo zaradi anonimnih obtožb zoper Toneta Vogrinca o spolnih zlorabah smučark sprožili preiskavo.

Poročali smo, da bo Avstrijska smučarska zveza (OSV) s preiskavo preučila obtožbe nemškega časnika Sueddeutsche Zeitung, ki na podlagi anonimnih pričanj dveh avstrijskih smučark obtožuje avstrijsko trenersko legendo Karla “Charlyja” Kahra za posiljevanje in spolno nadlegovanje.

In medtem ko so se Avstrijci z vso resnostjo lotili preiskave zaradi anonimnih obtožb o spolnih zlorabah njihovih smučark pred 50 in več leti, so na SZS na večletna namigovanja o spolnih nadlegovanjih slovenskih smučark odgovorili:

Preiskav funkcionarjev se nikoli niso lotili
“Smučarska zveza Slovenije je vedno vse ugotovljene kršitve zakonov, po zbranih podatkih ali prijavah posameznikov, predala ustreznim organom v Republiki Sloveniji. Na anonimna pisma se ne moremo odzivati, lahko pa vam zagotovimo, da se v zvezi z navedenim  do danes na nas ni obrnila nobena oseba, ki bi prijavila ali kako drugače sporočila, da so bili kršeni veljavni zakoni. V kolikor se bi to zgodilo bomo seveda ravnali v skladu z vsemi postopki in zakoni, ki so v veljavi.”

Spomnimo. Obtožbe zoper Karla “Charlyja” Kahra so se prvič pojavile konec lanskega leta, ko je Nicola Werdenigg, avstrijska prvakinja v smuku leta 1975, izjavila, da jo je posilil kolega, ko je bila stara 16 let. Tudi domnevne spolne zlorabe s strani Kahra segajo v ta čas, a je Werdeniggova že zanikala, da bi jo posilil Kahr. To kaže, da so se v avstrijski reprezentanci dogajale sistematične zlorabe smučark s strani trenerjev, serviserjev in tudi športnikov.

Nekaj podobnega je bilo v Sloveniji, ko je po spletu zaokrožil anonimni zapis, da je vsaj ena slovenska vrhunska smučarka kariero obesila na klin zaradi nadlegovanja nekdanjega smučarskega funkcionarja Toneta Vogrinca.

Demokracija