fbpx

Sneg ni ustavil migrantov, Slovenija na mejo pošilja vojaške rezerviste

Foto: sta

Tik pred božičem je 141 pripadnikov pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske končalo z usposabljanjem. Zdaj pričenjajo z opravljanjem vojaške službe. Naloga rezervistov bo za zdaj logistična podpora, varovanje objektov in delo v prijavno-varnostni službi. Migrantski val medtem ne pojenja.

Načelnik generalštaba Andrej Osterman je 19. novembra lani podpisal ukaz o vpoklicu pogodbene rezerve Slovenske vojske. S tem naj bi zagotovil vzdržljivost stalne sestave SV pri obvladovanju migrantske problematike.

V sedmih dneh so obnovili vojaške veščine
Pogodbeni rezervisti so v sedemdnevnem usposabljanju, ki je potekalo decembra, obnovili znanje osnovnih vojaških veščin. Tako so ponovili veščine ravnanja z orožjem, vsebine stražarske dolžnosti in se usposobili tudi za različne individualne veščine – glede na slednje bodo rezervisti razporejeni na mesta, zaradi katerih so jih vpoklicali na opravljanje vojaške službe.

Migrantov sneg ni ustavil
Navkljub slabemu vremenu migrantski val ne popušča. V Slovenijo jih v povprečju še vedno vstopi 3000 dnevno. Po podatkih policije je do sedaj v Slovenijo vstopilo 377.547 migrantov, državo pa je zapustilo 365.943 migrantov. Kljub temu da migrantski val ne pojenja, v vojski ne načrtujejo novega vpoklica.

A. R., STA