Rok Snežič, doktor davčnih utaj: To so brezplačni nasveti, kako v Sloveniji ne plačati davka

Rok Snežič, strokovnjak za slovensko in tuje davčno pravo. (Foto: Nova24TV)

V zadnjih tednih so v javnosti odjeknile informacije o t. i. Panamskih dokumentih, kjer naj bi se skrivala imena in podjetja, ki so svoj denar spravila v panamsko davčno oazo. Nekateri te informacije imenujejo odkritje leta, spet drugi menijo, da vse skupaj bolj spominja na sceno iz poceni vohunskega filma.

Ali je resnica nekje vmes in kam Slovenci dejansko skrivajo svoj denar? Kakšne manevre uporabljajo in kako zvito to prikrivajo? Kakšno davčno okolje je Slovenija in zakaj iz nje ne bežijo le možgani, ampak tudi kapital? Kako prelisičiti slovensko davkarijo?

Na ta vprašanja bomo iskali odgovore z enim izmed največjih strokovnjakov za slovensko in tujo davkarijo, Rokom Snežičem.

Celoten intervju si lahko ogledate tukaj:

Če začneva pri Panamskih dokumentih in poskušava odgovoriti na uvodno vprašanje. Je to odkritje leta ali samo kulisa, da se prikrije kakšno dogajanje v ozadju?

Jaz temu ne bi rekel odkritje leta. Vsak posameznik, ki je ustanavljal podjetje v offshore oziroma v davčni oazi, se je moral zavedati, da nikoli ne bo ostal čisto skrit. Ve se, da vohuni delajo, da imamo hekerje – vsak, ki je odprl to na svoje ime, je moral vedeti, da se enkrat lahko pojavi v javnosti oziroma se njegovo ime lahko pojavi na davkariji. To pomeni, da če jaz ustanovim podjetje v Panami in dam svoj potni list – torej sem razkril svojo identiteto -, s tem prevzemam tveganje, da bom tudi enkrat postal javen. S tem tvegam, da bo država, v kateri sem rezident, torej Slovenija, enkrat imela podatek o tem, da imam v Panami odprt transakcijski račun oziroma podjetje. Če je nekdo želel ostati anonimen oziroma skrit, se je lahko bolje znašel. Jaz vem, da vsak pameten poslovnež, ki želi te zadeve skriti, ne bo odpiral podjetja v Panami na svoje ime, temveč bo našel državljana Paname in seveda odprl podjetje na njegovo ime. S tem ne bo nihče nikdar vedel, da je on pravzaprav glavni nosilec tega podjetja v ozadju. Še vedno mislim, da to ni noben tabu, da so to stvar mediji napihnili, dejansko pa ta stvar tistemu, ki je bil pameten, ni škodila.

Komu objava teh Panamskih dokumentov v bistvu najbolj koristi? Kdo bo s tem najbolj zaslužil?

Najprej bodo zaslužili mediji, ker bodo seveda bolj prodajani, bolj gledani. Predvsem ti mediji, ki so to afero “kao” razkrili. Torej, predvsem ti mediji, ki so “žvižgača” podkupili in mu plačali. Koristilo bo tudi mogoče nasprotnikom nekaterih ljudi, ki se tu noter pojavljajo. V dokumentih se namreč pojavlja veliko tujih politikov, diplomatov, tak primer je Putin. Amerika želi s tem pokazati, kako je Rusija podkupljiva, kakšna korupcija se tam odvija in na ta način lahko ti dokumenti močno pomagajo Ameriki. Zato je tudi Putin večkrat komentiral, da sam ni bil toliko nor, da bi na svoje ime odprl podjetje v Panami. To so bili seveda ljudje okrog njega. Torej bi rekel, da ti dokumenti koristijo predvsem novinarjem, da bodo malo več zaslužili. Njihovi časopisi bodo bolj brani, hkrati pa bodo povzročili dosti preglavic naivnim ljudem, ki so v Panami odpirali podjetja, da so mogoče kakšen drobiž oprali ali pa skrili pred svojo davkarijo.

Trdim, da če nekdo ustanovi podjetje v Panami, v tem ni nič spornega. Če zdaj dajo mene na seznam, čeprav ravno v Panami nimam nobenega podjetja, v tem ne vidim nič slabega. Saj noben ne ve, kaj sem delal tam. Mogoče sem celo čisto legalno posloval. Tako da je to dejansko samo koristilo določenim nasprotnikom nekaterih ljudi, ki so na seznamu, in medijem, da so s tem naredili ‘bum’.

V enem izmed intervjujev za bosanski portal ste dejali, da je prava davna oaza v Evropi v bistvu Bosna. Zakaj ravno Bosna?

Jaz že dalj časa moje znance in prijatelje, pa tudi poslovne partnerje opozarjam: ko vsi pridejo do mene in rečejo, da bi morali odpreti podjetje v Panami, na Cipru ali Delaverju, ker tam ni davka od dobička. Tem rečem: poglej, dosti bližje imaš enako državo, kjer prav tako ni davka od dobička, to je namreč Bosna. Samo, da opozorim, Bosna je razdeljena na dva dela, sta torej dve državi v enem. Eno je Federacija, drugo je Republika Srpska. Federacija, kjer živijo večinoma Bošnjaki in Hrvati, ter Republika Srbska, kjer so večinoma Srbi. Pri njih obstajata dve davčni ureditvi. Federacija nima davka od dobička od podjetij, ki ustvarjajo več kot 50 odstotkov prihodkov v tujini.

Po domače povedano, če jaz kot Slovenec odprem podjetje v Federaciji, recimo v Sarajevu, in delam več kot 50 odstotkov s tujino, na primer z državami EU, v tem podjetju nimam davka od dobička. Enako kot Panama ali Ciper. Je pa še ena zanimivost – v Panami ima državljan obdavčeno dividendo s 6 odstotki, to je torej dobiček, ki si ga izplača na svoj transakcijski račun. Rezident Federacije Bosne pa nima dividendov, torej se izogne tudi temu davku. Vzemiva primer: odprem podjetje v Sarajevu. Jaz sem 99-odstotni lastnik, 1 odstotek pa ima partner, ki je rezident Federacije. Podjetje ustvari milijon evrov dobička, delamo pa večinoma storitvene dejavnosti, kot so razna posredovanja, svetovanja in podobno. Federacija ne pozna davka od dobička, torej milijon evrov ostane na računu podjetja. V Sloveniji je ta davek 17 odstotkov, torej ste 170 tisoč evrov že prihranili. Izdam sklep o delitvi dobička, kjer je zapisano, da gre ves dobiček temu mojemu poslovnemu partnerju, ki je enodstotni solastnik podjetja. Torej se milijon evrov nakaže na njega, ker ni dividend, ta človek tudi cel milijon evrov prejme na svoj račun. Gre na banko, ga dvigne in legalno poseduje. Nato pa on meni ta milijon legalno posodi za 15 let brez obresti, ker sva prijatelja. In imam denar neobdavčeno na slovenskem transakcijskem računu.

Slovenija je znana kot davčno izjemno neugodno okolje, tako za posameznike, kar se tiče dohodnine, kot za poslovno okolje. Kje vidite največje pomanjkljivosti?

Slovenija je neugodna z več vidikov. Dajatve na plače so nenormalno visoke. Če je nekdo inženir in ima 4000 evrov plače in je razlika med bruto in neto skoraj ena plača – pa tega nimamo nikjer v Evropi. Mi smo predragi za pametne ljudi. Slovenska obdavčitev našim delodajalcem ne omogoča, da bi obdržali pametni kader, ker morajo zanj plačati preveč, predvsem bruto. Zato ljudje bežijo, naši delodajalci pa niso konkurenčni v primerjavi z drugimi v Evropi, ker ne morejo slediti tem obdavčitvam plač. Delo je obdavčeno preveč, prav tako dobiček, saj zraven 17 odstotkov davka na dobiček država terja še 25 odstotkov davka od izplačanih dividendov. Tako bo vsak pameten poslovnež odprl podjetje na primer v Bosni, sploh če ima storitveno, in bo na ta način enostavno brez davka prihajal do gotovine. Samo nor je tisti, ki ostaja tukaj, ali pa je pač tako zaveden Slovenec, da hoče pomagati tej državi, kljub temu da mu ta država ne vrača z enako mero, kot on vlaga.

Za vas vem, da vozite avtomobile s slovaškimi registracijami. Nam lahko pojasnite, zakaj?

V sklopu davčnih reform, ki jih je predlagal finančni minister Mramor, je napovedal tudi ukinitev mnogih ugodnosti. Napovedal je spremembe pri kapitalskih dobičkih, ukinitev olajšav za investicije in podobne ukrepe. Kako bo po vašem mnenju to vplivalo na zanimanje tujih investitorjev za vlaganje v Slovenijo?

Vse te ukinitve oziroma stopnjevanja višanja davkov in uvajanja novih, ki obremenjujejo gospodarstvo – vse to nas dela nekonkurenčne. Le kateri tuji investitor bo prišel v okolje, kjer se davki stalno spreminjajo? Pri nas se davki iz leta v leto spreminjajo. Vsak investitor želi imeti 10- ali 20-letno analizo trga, da vidi, kakšen dobiček mu bo podjetje prinašalo, če pa mi iz leta v leto spreminjamo zakone, spreminjamo obdavčitev, jih višamo, je za tujega investitorja to tveganje preprosto preveliko. Mene marsikdaj pokliče kakšen poslovni partner iz tujine in reče: Rok, povej mi, kakšne davke imam trenutno v Sloveniji in kakšni bodo čez 10 let. Lahko mu samo rečem, da so trenutno takšni, ampak da čez 10 let bodo sigurno povsem drugačni. Tega tuji investitorji preprosto ne marajo. S tem ko mi ukinjamo investicije in zvišujemo davke – tudi govorimo o tem, da Mramor želi zvišati davek na dobiček spet na 20 odstotkov. Pred štirimi oziroma petimi leti se je davek na dobiček znižal na 17 in naj bi postopoma padal do 15 odstotkov. Dve leti nazaj je veljalo, da se bo pri 17 odstotkov ustavilo, zdaj pa bi ga Mramor spet zvišal na 20 odstotkov. To povsem negativno vpliva na davčno moralo.

 

Podjetniki v Sloveniji več ne bodo želeli ustvarjati. Okolje je nekonkurenčno in zadnja leta zelo nestabilno. O tem, da Slovenija potrebuje pametnejšo vlado:

Vaša zgodba s slovensko davkarijo je sicer že zelo dolga in pestra. Po nekaj uspešnih zmagah na vrhovnem sodišču se vas je prijelo mnogo vzdevkov: doktor davčnih utaj, Martin Krpan, ki je premagal državo in mnogi drugi. Kako vi gledate na to?

Pač različni novinarji mi dajo različne vzdevke. Rad bi pojasnil, od kod vzdevek “Doktor davčnih utaj”. Jaz sem doktoriral iz prava, sem doktor pravnih znanosti in tema moje doktorske disertacije so bile davčne utaje. Končujem tudi drugi doktorski študij na drugi pravni fakulteti, kjer bo moja naloga prav tako iz davčnih utaj. Jaz se predvsem držim davkarije, davčnih predpisov, utaj in davkov nasploh. Martin Krpan pa sem verjetno zaradi tega, ker ločim med davčno moralo in utajanjem davkov. Pravim, da nekdo, ki vidi, kaj država počne, preprosto ne želi plačati davka. Zakaj sem rekel, da sem rad Martin Krpan? Ker sem rad tisti, ki noče plačati nekomu, ki denar razmetava in ga zapravlja po nepotrebnem. Raje ga imam zase in raje tudi pomagam ljudem, ki ga nimajo, kot pa da ga dam državi, da dokapitalizira banke, iz katerih na drugi strani krade. Torej, zakaj bi določenim politikom omogočal, da si polnijo svoje žepe, če pa imam denar raje jaz v svojem žepu.

Brezplačen pravni nasvet: kako s pomočjo podjetja v davčni oazi do neobdavčenega denarja, ne da pri tem storite kaznivo dejanje:

Anja Dangubič

 • PIA PlA

  Citiram: “Pravim, da nekdo, ki vidi, kaj država počne, preprosto ne želi plačati davka.”

  Pravim, da je nekdo, ki vidi, kaj država počne in ugotovi, kako naj to prepreči, dolžan to povedati vsem državljanom te države, in ne samo sebi pridobiti koristi; jasno na račun države in teh državljanov, ki jih že država davčno izčrpava po eni strani ter po drugi strani te davke trpa v svoje žepe, torej krade.

  • tarantela

   Saj to, kar država počne z našim denarjem vsak vidi, se pravi vsi državljani, samo kako preprečiti, da nam ne bi kradli našega denarja za krpanje bančnih lukenj!? Denar namreč ni poniknil v te luknje, ampak je nekje naložen na nekih tujih računih. Mi pa vedno znova dokapitaliziramo te kraje. Tudi Cerar, ki je obljubil pravno in pošteno državo, dovoli, da delajo v bankah ljudje, ki so nas okradli. Če bi bil predsednik vlade za vse državljane, potem bi to preprečil, prav tako bi strogo zahteval kazensko odgovornost za vse, ki nam to počnejo in bi država zaplenila vse premoženje, za katerega ni moč dokazati poštene pridobitve. Cerar bi s svojo večinsko vlado to zmogel, vendar tega noče storiti, ščiti strice!

   • Iza Demos

    “….potem bi to preprečil, prav tako bi strogo zahteval kazensko odgovornost za vse, ki nam to počnejo in bi država zaplenila vse premoženje, za katerega ni moč dokazati poštene pridobitve. Cerar bi s svojo večinsko vlado…..”

    Taka večinska vlada, ki tvori večino skupaj z več malimi strankami, ki jo lahko zaradi tega izsiljujejo (če ne naredite tega pa tega bomo izstopili) nima moči za velika dejanja. Moč, da vse to naredi bo imela vlada, katere stranka bo na volitvah sama dobila večino in ne bo sklepala koalicij. In če bi jo v tem podpirala še “opozicija”, kar bi jo po mojem morala, saj so usta vseh politikov in strank polna govorenja o poštenju, etiki, pravni državi bi dobili Slovenkam in Slovencem prijazno državo Slovenijo. Dokler pa tega ni bomo še naprej tulili, da je sodba ali zaplen premoženja NAŠIH znak ne pravne države in kazali na NE NAŠE, ki bi jih morala prijeti roka pravice, če bi imeli pravno državo.

  • totex39

   Normalno, da se vsi podpirajo in kradejo, kajti če se ne bi, izpadejo iz tega kotla.

   • PIA PlA

    Imaš prav, a to zame ni normalno.

 • vremnov

  Točno tako.

  Če v naši državi nekdo okrade banke za 5 mia EUR je to slaba odločitev bank pri podeljevanju kreditov, delo ne bo brskal komu je bilo kodarjeno koliko denarja, s čim je zavaroval denar, kdo mu je podaril denar, ne to za levakarso delo rtv 24 ni vprašanje, pač so določeni ljudje pokradli 5 mia EUR državnega denarja in to je to.

  Če pa nek podjetnik SVOJ PRISLUŽEN DENAR V TUJINI optimizira in si misli kaj boste vi meni kradli kradite v od ustvarjene vrednosti v vašem ljuben državnem sektorju če tam kaj ustvarite, pol je pa to cel halo.

  Hvala bogu da bodo podjetniki odpirali firme v BiH in drugod in optimizirali plačevanje davkov dokler bodo ovce volile take vlade naj pač take vlade skrbijo da bodo bili podjetniki motivirani da imajo podjetja v SLoveniji. Če tega niso sposobni (in to vsi vemo da niso) bodo pa podjetja počasi začela plačevati davke tam kjer je to ugodneje in naša država bo skupaj pobrala še precej manj davkov.

 • Saruman

  Lepe zglede nam dajete na Nova24TV, iz ust enega od vaših največjih “delničarjev”.

  • komar marko

   No ja, on je LEGALNO delal in to temo tudi dokazal za razliko od naše tovarišije, za katero vemo da krade, celo dobijo ga ko nosi provizije, VLADAJOČI pa nič, ker je TA PRAVI! Kje je sedaj tu problem?

  • centurion

   Qwa je rdećko, qwa?
   Sej nis nič razumel od zapisanega.

   Tebe samo boli, da Rok deli nasvete, kako zapreti ventilčke na
   finančnih vodih, na katerih se rdeći nesposobni, tatinski, kleptomani iz
   javne uprave in komunistične firme, ki poslujejo in se zajedajo v proračun,
   napajajo.

   Tebe, rdećko, boli ta stavek…
   “….. Ker sem rad tisti, ki noče plačati nekomu, ki denar razmetava in ga zapravlja po nepotrebnem. Raje ga imam zase in raje tudi pomagam ljudem, ki ga nimajo, kot pa da ga dam državi, da dokapitalizira banke, iz katerih na drugi strani krade….”

   Dobro jutro, Slovenija.

  • Darth Vader

   sam glej da te ne bo od hipokrizije raznesl, če si slučajn po svojmu iphonu zdej tole napisal….

 • Mihilus

  Te davčne luknje so namerne pa ne zato, da bi se ta bogati dobro znašli pač pa na ta način podjetnikom dajejo ventil na drugi strani pa jih imajo pod nadzorom – tako se namreč točno ve kje in kako skrivajo dobičke in denar. Ko bo sistem za totalni nadzor pripravljen tudi teh lukenj ne bo več tile podjetniki pa bodo od tega denarja že plačali davke.

  • Darth Vader

   zakaj pa bi moral pravzaprav podjetnik plačevati državi, kar ustvari na prostem trgu? še posebej izven meja Slovenije?

 • berendy

  Vemo, koliko dobrih podjetij so naši “menedžerji” izropali in spravili na kolena. Kje pa je ta denar, v kateri davčni oazi je “na varnem” pa naši levičarji ne bodo nikoli razkrili. Ima UDBA podatke na varnem kraju. Tja noben novinar ne upa dregniti.

 • Duhec

  Pravilno…. zakaj bi se financirale leve pijavke, ki jih nikol sam ne rabis?!

 • dež

  Pravila igre, nekaj bogokletnega v tej deželi.
  Če nekdo krade in ga dobijo, naj bi šel v zapor. Če minister dela slabo, naj bi ga PV zamenjal. Če nekdo, kot odgovorna oseba, iz malomarnosti podeli slab bančni kredit, naj bi kazensko in materialno odgovarja. “Naj bi !?” V tej državi se pravila igre ne spoštujejo, ker izvršilna in zakonodajna oblast, nadzorniki ter sodstvo ne opravljajo svojega posla.

  Če nekaj ni prepovedano, ni prekršek ali kaznivo dejanje, potem je dovoljeno, pa četudi gre za odlivanje denarja v davčne oaze. Pri denarju ni morale, sploh v državi z najvišjimi davki na svetu, kjer so posvečeni pokradli desetine milijard javnega denarja in danes, namesto v zaporu, veselo uživajo radosti svojega plenjenja, so državni odlikovanci in častni državljani.

  Saj je tudi Mirko “ustavni pravnik”, čeprav je skupaj s svojo SMC trenutno največji kršitelj ustave. In v borbi proti davčnim utajevalcem še ni povedal, kdaj namerava vrniti dvojno izplačano kilometrino. Tudi njegov finančni minister Mramor se hudičevo trudi, da bi bilo odlivov denarja v davčne oaze še več, vsaj jaz tako razumem napovedi novih davkov.

 • Anton

  mene bolijo k… podjetniki, ki imajo slamnato podjetje nekje v Panami, mene bolj zanimajo razni tajkuni, politiki, mafija, ki so na vprašljiv oz nezakonit način prišli do tega premoženja, ki ga skušajo prikriti, oprati kakorkoli že in slednje sem pogrešal na omenjenem spisku. Na spisku sem vidu ime Zavec-bivši boksar, ma koga vi farbate, ma koga briga en “revni boksar” , mene bolj zanima kje majo denar skrit Kučan, Kocjančič, Turk, Zemljarič, Golobič,Jamnikitd.

 • Gr8_1

  Tudi Nemški rentacarji imajo vozila registrirana na Slovaškem.

 • Sredinec

  Ko mediji začno propagirati davčno utajo, se pa meni razumevanje povsem končna.Ob tem neuki novinarji gladko dopustijo zavajanja – kot npr., da ima redkokatera evropska država bolj obremenjene plače, kot mi. Resnica je, da smo gladko zelo povprečni v okviru EU. In da je v vseh državah, katere radi navajamo kot zgled – severno in zahodno od nas, stopnja VIŠJA. Nižja je v državah, ki jih sploh ne omenjamo …države južno od nas …glej: https://www.weforum.org/agenda/2016/03/who-pays-the-most-tax-in-the-EU.. Propagirati legitimnost davčnih utaj zaradi nezadovoljstva z načinom porabe države je ekstremno nevarno. Če je kdo nezadovoljen ima pravico do izbire – a ne višine davka, ampak države v kateri živi. Ne moreš izbirati ločeno. Živel bi v evropskem mestu, davek pa plačeval pa kot da živiš na Anguilli … z eno bolnico, 32 policisti in 22.6 km cest… A slučajno kdo misli, da je kje kakšen državljan kakšne države, ki pa je zadovoljen z načinom trošenja svoje države? Po tej logiki, bi državljani torej lahko sami izbirali koliko bomo plačali glede na zadovoljstvo? In potem ti isti (sicer upravičeno) opisujejo komunizem kot utopični sistem, ki ne more delovat … spregledajo pa, da s svojimi izjavami napeljujejo na nič manj utopični sistem, ki prav tako ne more delovati … Ista ideološka zaslepljenost – le z drugim predznakom …

  • Duhec

   Financirajte se sami…. jst od vas nimam nic.

   • Sredinec

    Težko človek debatira s takšnimi očitnimi pretiravanji .. A se nikoli nikamor ne pelješ po cesti? Pa bolan tudi nikoli nisi? Po pločnikih tudi ne hodiš? Pa voda ti ne priteče po pipi? Pa serješ v zemljanko namesto v školjko? Pa šolaš se tudi nikoli nisi? Očitno.

    • Duhec

     Skoda besed….

     • Sredinec

      ko zmanjka argumentov … zmanjka tudi besed …

     • Duhec

      Se nikol nikjer nic nism mela zastonj… ne vem o cem pises.

     • Sredinec

      Exactly, … vse javne storitve se plačujejo preko davkov in prispevkov. Niso zastonj.

     • Duhec

      Javne storitve, ki jih sploh ne rabm… ko jih bom, jih bom placala z veseljem. Ce jih pa ne, pa ne. Ne podpiram nekih avansov zato da pac lohk obstajate. Vse se mora privatizirat.

     • totex39

      Ja res je, samo se sprašujem kako bodo pa pol valuharji državni kradli denar ?

     • komar marko

      javna storitev. Urad za enake možnosti, institut za proučevanje marksizma, lgbt…ne bom nadaljeval- Če je en genij ki mi dokaže da rabimo te INSTITUTE, potem ga predlagam za nobelovo nagrado.

     • Sredinec

      Preden se razpočiš od svete jeze … poskusi izračunat koliko odstotkov javne porabe predstavljajo takšni primeri? .. Ali pa razmišljaj drugače: ko bo zmagala desnica, jih bo desna vlada pač ukinila … a bo naše makroekonomsko stanje zaradi tega kaj boljše? .. . takšni detajli so ideološki futer za neuko občinstvo .. na levi se, recimo, tebi enakovredni geniji napihujejo zaradi prispevkov, ki jih država plačuje duhovnikom … pa je vse skupaj le ščepec … resnične težave so povsem drugje, dragec .

     • komar marko

      Prvič imam glede na tebe častitljivo starost DRAGEC. Kot drugo pa mi povej doprinos k dvigu BDP instituta za proučevanje marksizma in urada enakih zmožnosti! Bo šlo?

     • Sredinec

      Zgrešil si bistvo …wtf? Kakšen doprinos k dvigu? Nisem govoril o koristnosti takšnih institucij, ampak o teži njihovih stroškov v makroekonomskem smislu … a zdaj razumemo?

     • centurion

      Marko, Marko!
      Ali ti še ne veš, da imajo levaki priročnik za ustanavljanje takih in podobnih inštitutov in ustanov ter združenj.
      ( Eciklopedija Magnus&bunker: Alan Ford)
      Nove izdaje in dopolnitve: skupina Murglestan&co.

     • Peter

      Ured za traženje rude i gubljenje vremena

     • Gr8_1

      Imaš prav ampak kar je pa presežka si pretopijo v svoje žepe. Ko bo pa zmanjkalo denarja za normalen servis bodo ljudje skočili.

     • komar marko

      Nisem več pripravlen plačevati24.000 zaslužnih in ZLAGANIH penzij!

    • Poštenje velja

     a ne plačaš cestnine vsako leto , pa bencinski cent pa 70% trošarin in davka na gorivo pa….??????
     Pa komunala a ne zaračunava omrežja pa vode???? (koliko jo plača?)
     pa kupiš školko plačaš davek in vsako leto stavbno zemljišče pa odvajanje komjnalnih odpadkov pa,,,,,,,, vse 10 x plačaš v tej podalpski vukojebini
     OČITNO SI PRAVILNO ŠOLAN=??????

     • Sredinec

      Exactly .. vse te stvari stanejo … zato se plačajo … in niti slučajno ne plačaš 10x .. a ti misliš, da cestnina pokrije celotne stroške vzdrževanja in izgradnjo novih cest? Pa da omrežnina pokriva stroške izgradnje nove komunalne infrastrukture? Bi pa moral potem mnogo več plačevat teh dajatev dragec, … kar nekaj pretiravaš brez osnove …. ker če bi resnično 10x preplačali te storitve … bi moralo nekje 90% denarja ostat … in če bi naša država bila neka izjema … bi morale naše obremenitve v tem primeru bistveno odstopat od evropskih – pa ne odstopajo …

     • komar marko

      Omrežnina pokriva vse stroške. Ne pokriva pa šticunge za razne MISTRE, razne mostove, trge in podobne norosti! Enako je pri cestah!

     • Sredinec

      Daj bodi dober pa mi zaupaj koliko odstotkov pa ti misliš, da se nameni podkupninam in provizijam v sklopu javni del?

     • komar marko

      Javna dela in podkupnine. Glede na zapis mešaš stvari! Kaj ima omrežnina in javna dela. Iz omrežnine pa dokazano CURLJA! Še kaj?

     • Sredinec

      Govoril si o šticungah (ta izraz sem si razložil kot podkupnine in provizije) za razne mostove, trge in podobne norosti? In pri cestah? ..

     • dr Janez Sveti

      Preplačamo. Kam gre denar? Za vse mogoče nepotrebne agencije in podjetja, ki obstajajo samo in izključno za povezane lastnike,ki enormne količine denarja prekanalizirajo v privatne žepe. Govoriš o infrastrukturi?? Pojma nimaš. A je Elektro podjetje odkupilo zemljišča, kjer stojijo dalnovodi??? NI! Ali plača vodovod meni odškodnino,ker poteka vodovod čez moje privatno zemljišče? NE!
      Pozanimaj se,koliko denarja od POBRANIH cestnin, je šlo za CESTE!! Ne delaj se norega.
      T-2, mi je optični kabel napeljal BREZPLAČNO v hišo in plačujem samo uporabo njihove storitve in nobene infrastrukture in..poglej na specifikacijo elektro računa! Ko mi poteče z T-2 pogodba jih lahko zamenjam. Brez posledic! To je pošteno!
      DR Janez Sveti pozavalec

     • Sredinec

      Sory, a vidim da se resnično ne spoznaš.. niti malo .. zakaj za vraga bi moral elektro odkupit zemljišča pod (ali nad) daljnovodom??? To je pa res popolna neumnost … za take stvari se sklenejo služnosti in elektro jih pošteno plača … na tekoči meter voda lastniki za služnost dobijo cca 90% vrednosti zemljišča + stroške neuporabe v času izvedbe! … vem iz prve roke … takih služnosti sem v praksi imel že na tone .. .kar nekaj nabijaš v prazno, ljubi bog .. daj začni že enkrat malo preverjat podatke preden ji bruhaš po forumih … ubogi trol press

    • janez.pokoncni

     Slovenijo hvališ s cestami, komunalnimi storitvami in šolstvom? Ti nisi bil v Sloveniji že vsaj 25 let oziroma nisi bil nikoli videl nobene druge države razen Slovenije. Za “dobre” ceste plačujemo skoraj najvišje dajatve na avtomobile, plačujemo zelo drag bencin, itd. Da ne bova o Ameriki. Si bil kdaj v Avstriji? Se ti zdi, da se njihove ceste kaj razlikujejo od naših?

     • Sredinec

      Govoril sem na splošno o plačevanju davkov, kot odgovor na nesprejemljivo propagiranje neplačevanja. Nisem imel namena primerjati način koriščenja davkov med različnimi državami. Da. Verjetno res v SLO marsikje ne trošimo optimalno. (Pa bi rekel, da prav ceste niso primer tega – zidamo namreč skoraj najceneje v EU). A to ne more biti moralno opravičilo za neplačevanje davkov. Si pa na nekem zelo poenostavljenem nivoju predstavljam, da boljše infrastukture ni težko pojasnit skozi njihove višje davke od višjih osnov. Izvedba cest pač stane pri njih in pri nas takorekoč enako….

     • janez.pokoncni

      Zgolj zato, ker je Slovenija tako zelo močno pod nadzorom mafije se splošna državna nepokorščina ne zgodi. To mafijo, podprto (ali celo vanjo vpeto) s sindikati, šolstvom, JS, itd. lahko spravimo na kolena le, če ji omejimo dostop do tega, zaradi česar se jim sploh splača ukvarjati z nami in ta razlog se imenuje DENAR.
      Družno vsi, bi se morali iti popolno davčno nepokorščino in tako zlomiti mafijo, osvobojeno državo pa dvigniti na novih temeljih. Pri nas je nemogoče več karkoli spremeniti. Imamo največ sodnikov, imamo zelo drago zdravstvo, imamo grozljivo drago šolstvo, imamo noro veliko upokojencev … ampak nič ne funkcionira. Imamo največje sodne zaostanke, namesto pravosodja krivosodje, povsem zanič zdravstveni sistem, precej zahtevne šole, ki producirajo neuporaben kader in upokojence, ki ne morejo ne živeti in ne umreti.

     • Biki

      Kdo se bo šel splošno državljansko nepokorščino? Tisti iz JS in kmetje, ki živijo od subvencij, pravgotovo ne! Če odštejem še upokojence, potem ostanemo… kdo. A je to dovolj?

     • janez.pokoncni

      Vsi podjetniki in tudi vsi državljani. Če bi vsi hkrati prenehali plačevati vse, bi prišlo do streznitve v parih tednih. Dejstvo, to je nemogoče pa vendarle danes gledamo, kako eden po eden odhajajo skoraj brez izjeme vsi podjetniki, ki se vsaj malo odlepijo od dna in sposoben mlad kader.
      Verjetno ni več nikogar v Sloveniji, ki se ne zaveda, da nam tudi ob najboljšem scenariju v naslednjih desetletjih ne uide popolni zlom dražave.
      Berite statistiko, poglejte trende. Delovna mesta se pojavijo v državnih firmah in JS več ali manj vse z namenom zaposlovanja “naših” in zaradi dušenja socialne eksplozije. Mediji nas sicer prepričujejo, da se vzpenjamo, da smo iz krize, da nam gre odlično, pri čemer se skoraj vsak, ki se pogleda v ogledalo sprašuje, zakaj ravno njemu ne gre tako dobro, zakaj ravno njegovi otroci ne dobijo službe, itd.
      Dlje, ko se bomo vsi skupaj igrali ovce, močneje nas bo udarila končna transformacija v popolno siromaštvo podobno, tudi v članku omenjeni, Bosni.

     • Sredinec

      kar se tiče sodstva …se popolnoma strinjam … prav vse primerjave kažejo, da je enostavno predrago .. za zdravstvo pa nisem več čisto prepričan, da drži .. sem primerjal stroške zavarovanj v ZDA (v absolutnih zneskih – neko povprečno zavarovanje na neki naključni zavarovalnici) … pa nič kaj ne odstopajo od zneska,ki ga plačujemo tukaj pri plači cca 1500 eu neto …da šolstvo producira pretežno neuporaben kader, se pa tudi strinjam … absolutno …

     • janez.pokoncni

      Amerika ima javno in zasebno zdravstvo. Do javnega zdravstva je upravičen vsak in že njihovo javno zdravstvo je precej boljše od našega, vendar daleč od tistega, kar recimo gledamo v filmih.
      Ampak pustiva Ameriko. Amerika ni socialna država (*). Ostaniva v pri Avstriji. Sicer se lahko sedaj sprenevedaš ampak, če bi kdorkoli iz tvoje bljižine imel ob resni bolezni možnost oditi na zdravljenje v Avstrijo namesto v Slovenijo, bi to tudi storil.

      Socialna država! Sam mislim o tem sprevrženem sistemu vzajemnega ropanja, ki bo v naslednjih desetletjih izginil iz obličja zemlje tudi zato, ker nas bodo v to prislilil migranti, identično kot Tom Palmer.
      http://www.reporter.si/svet/tom-g-palmer-tragedija-socialne-dr%C5%BEave/12764

     • dr Janez Sveti

      Lažeš.
      Dr Janez Sveti Predor Šentvid

     • Sredinec

      Priporočam ogled primerjav v ceni izvedbe AC na kilometer v različnih tipih pokrajine po EU … zanimivo branje … do takrat ti meni ne moreš reči, da lažem … niti slučajno ..

     • dr Janez Sveti

      Bova pogledala podatke o ceni zemljišč, delovni sili, vgrajenem materialu, garancijah? Me zanima!
      DR Janez Sveti SCT

     • Sredinec

      Poišči publikacijo »Gradnja slovenskih avtocest« skupine 64. avtorjev, ki jo je založila DRC, Družba za raziskave v cestni in prometni stroki Slovenije ..

     • dr Janez Sveti

      Če je na spletu, bom.
      DR Janez Sveti Radovedni

    • dr Janez Sveti

     Cestnino plačam dvakrat( Cestnina-vinjeta), zdravstveno si plačam dodatno in od dohodkov, v davkih je vse navedeno. Kaj dobim za ta denar? Zaprte mostove, luknje na cestah, radarje, “brezplačno šolstvo”, vrste za zdravnika in propadle bolnice, ter korupcijo, Voda in smeti drage kot žefran..NO? Kaj dobim?
     A si neumen ali se neumnega delaš?
     DR janez Sveti bogataš

     • Sredinec

      neumen si ti, če misliš, da prispevek vsakega lastnika vozila v velikostnem razredu 100EUR na leto pokrije stroške vzdrževanja in izgradnje celotnega cestnega omrežja … a se ti sploh sanja koliko stane izgradnja ene ceste? . .pa jih v SLo gradimo skoraj najceneje v EU … jaz to precej dobro vem … glede zdravstva pa se lepo prosim sprehodi do kakšne internetne strani ameriške zdravstvene zavarovalnice in poglej koliko se tam plačuje .. sam se to storil .. in ugotovil, da precej enako kot tukaj … pa imajo primerljiv sistem (smo sosedje na lestvici po kvaliteti sistema) ..

     • Nova24TV Mod 2

      Opozorilo: Komentiranje je namenjeno izmenjavi mnenj, ne pa žaljenju sokomentatorjev.

     • dr Janez Sveti

      Sprejeto.
      DR Janez Sveti nan žaru

     • indijanka

      Zakaj nan žaru?

     • dr Janez Sveti

      Ok v žaru :)
      Dr Janez Sveti not padu

     • indijanka

      Ti tudi? Bo treba ven. Sem že AN skregala. Dosti je za danes. Nerada se pogovarjam z neznanimi obiskovalci.

     • dr Janez Sveti

      Koliko v USA čakaš na specialista ali operacijo, če si zavarovan? Ne zavajaj!
      DR Janez Sveti Delawer

     • Sredinec

      Pojma nimam na osnovi česa so naredili lestvico … brez dvoma se na to spoznajo bolje kot jaz .. . in ti …. če si pa kdaj gledal film Sicko … pa si lahko videl, da tam tudi ne rastejo rožice … če nisi bogat seveda … kar za njihova merila nobeden od naju ni …

     • dr Janez Sveti

      Jaz sem gledal Terminator in menda ni resničen. Sicko je narejen, tako, da bi bili po svetu ljudje srečni, da niso Američani. Rad pa gledam takšne “dokumentarce”.
      DR Janez Sveti Slovenec

     • indijanka

      Da bi bi mu kaj manjkalo, ker ve, da Eurčki za ceste niso nepovratno odvrženi s padalom na naša tla? Mislim, da ne. Me pa izjemno veseli, da imam opraviti s finančnim strokovnjakom s področja vzdrževanja in gradnja cest. Prvi vprašanji. O kateri ceni/strošku govoriš. Pred nakupom zemljišč ali po nakupu zemljišč? V kakšnem časovnem intervalu opazuješ koliko nas cesta stane? Takoj, ko je izgrajena? Ali v roku parih let, ko je mnogokrat poflikana? Pa še nekaj, kako merite zadovoljstvo uporabnikov?

     • totex39

      Čestike, zelo dobro prikazana situacija, ki jo imamo v Sloveniji.

  • Poštenje velja

   mislim da bomo uspešni ko bomo imeli 1/2 JU ki so gibalo razvoja, in drugo polovico upokojencev kajne sredinec
   Denar se boste sposojali od gnilih kapitalistov .
   BUTALCI

   • komar marko

    Čudno zakaj jim socialisti ne posodijo ali pa sama VENEZUELA. pač pa IMPERIALISTI proti katerim so leta 41 ustanovili PIV! Denarčki jim pa dišijo!

   • Sredinec

    ideologija ti slepi um. (koliko ga pač sploh je) Poskušaj o enakih dilemah razmišljat v evropskem merilu, kjer krivec ni komunizem… ugotovil boš, da so problemi isti …

    • komar marko

     saj zato pa tam s socializmom, pufi, denacionalizacijo in podobnimi socialističnimi rabotami nimajo težav¨!

     • Sredinec

      Dzisss … pa to ti ravno razlagam . tam imajo iste probleme kot mi … in to brez ideologije .. torej razlog za probleme ni socialistična ideologija! …

   • janez.pokoncni

    Leta 1991 je štela slovenska JU 61.000 ljudi. Po informatizaciji šteje danes JU 158.000 + še cca. 100.000, ki so sicer “kao” privat v resnici pa so povsem vpeti v sistem JS. Primer : zasebno šolstvo, vso zasebno zdravstvo, ki je na koncesijah, notarji, itd.

    K vsem tem cifram je potrebno dodati tudi vse monopoliste : elektro “industrijo”, komunalo, itd.

    Skratka. Cifre so v Sloveniji alarmantne vendar se o njih sploh ne pogovarjamo. V pravem gospodarstvu, na trgu, dela po moji oceni zgolj 100.000 do maksimalno 150.000 ljudi. Vse ostalo je nekje v “megli” ; 400.000 v državnih firmah, 160.000 direktno v JS, 100.000 v razširjenem JS, in cca 100.000 takšnih, ki “delajo” (črpajo) več ali manj samo za državo (primerov kolikor hočeš, od Ultre dalje).

  • janez.pokoncni

   “Resnica je, da smo gladko zelo povprečni v okviru EU.”

   Ne Sredinec, resnica sploh ni takšna in ti je ali ne razumeš ali nočeš razumeti. Ne gre samo za obremenitev bruto plač, ampak je davkov (in prispevkov), ki narišejo kompletno sliko mnogo, mnogo več. Sam se podjetnik od leta 1991 tako, da sem kar precej kredibilen na tem področju.
   Nalepil si brezvezen link. Lahko ti odgovorim še z enim povsem brezveznim
   http://www.abcnewspoint.com/top-10-highest-tax-paying-countries-2015/ ,
   ki Slovenije sploh ne zazanava (roko na srce, 3/4 sveta niti ne ve, da obstajamo).
   Sam ne morem modrovati o vseh poslovnih okoljih lahko pa modrujem o avstrijskem. Razlika med Slovenijo in Avstrijo je ogromna. Začne se pri najoosnovnejših zadevah. Pri nas ni davčno priznano skoraj nič, v Avstriji skoraj vse.

   “Propagirati legitimnost davčnih utaj zaradi nezadovoljstva z načinom porabe države je ekstremno nevarno. Če je kdo nezadovoljen ima pravico do izbire – a ne višine davka, ampak države v kateri živi.”

   Tako so kričali leta 90 in 91 iz Srbije. Komur ne paše Jugoslavija, naj gre ven. Ne človek božji, Slovenija mora nekajkratno zreducirati tiste, ki pobrane davke KURIJO!!
   Vedno več ljudi končno začenja gledati in se čuditi, zakaj pri vragu vražjem ni k nam nikogar, zakaj ni novih delovnih mest in konec koncev, zakaj Slovenija ne zmore in premore v bistvu niti ene same svetovne blagovne znamke. Imamo samo Gorenje, “low cost” belo tehniko. To je, poleg dveh tovarn generičnih zdravil, ki nimata NITI ENEGA svojega produkta (če odmislim fruteke in razne sokce, katerih prepoznavnost se na Šentilju konča)!

   Tonjenje Slovenije se lahko konča zgolj in edino tako, da se neha ropanje podjetij preko davkov, neha ropanje prebivalstva, ukine državna lastnina, drastično zmanjša JS in prepolovi celotna javna poraba.

   • Sredinec

    ne vem kako lahko WEF proglasiš za brezvezen link ..sam pa mi nalimaš link na nek poljuden članek? … sam sem podjetnik od samega začetka kariere dalje, z državo delam med 0 in 5% realizacije in v prvih letih sem delal pretežno z avstrijci … absolutno se strinjam, da pri nas davkarija dela škodo s svojim računovodskim dojemanjem sveta, sem absolutno nervozen na upravni aparat in se moram dnevno kontrolirat pri vsaki komunikaciji z njimi … a nič od tega me ne prepriča v to, da bi dobičke svojega podjetja kanaliziral iz države … (čeprav so mi to svetovali že pred 8 leti) … o tem sem govoril.. brez plačevanja davkov država propade .. vsaka …

    • janez.pokoncni

     Sicer izven konteksta. Arabski emirati skoraj nimajo davkov. Zate vidim, da si pismen, čeprav po mojih kriterijih zelo čudno razmišljevajoč mož in mi ne boš naprej vrgel nafte, ki tam igra v bistvu že obrobno vlogo.
     Konkretno Dubai-ju predstavlja nafta precej manj kot 20% delež v BDPju.
     Višji, kot so davki, debelejša je država in najdebelejše so ravno socialistične države.

     • Sredinec

      Pri primerjavi s tako drugačnimi ekonomijami je potrebno biti zelo previden. Ker ne vem o Dubaju nič kaj dosti, sploh ne morem sodit. Vem le, da imajo kup polsuženjske delovne sile, katera nima nobenih pravic in tako si predstavljam, da verjetno v resnici zelo mali delež aktivne populacije dejansko koristi storitve javnega sektorja … .in da so bistven del turistične infrastrukture,ki jo sedaj tržijo, zgradili iz nafte (ker se zelo modro pripravljajo na breznaftno obdobje) in ne iz davščin prebivalcev … O debelosti držav tako sodim raje na osnovi primerjav z evropskimi državami, kjer se živi na meni ljub način … in te primerjave ne kažejo na neka dramatična odstopanja … ne glede na vir … problem je drugje .. globalizacija trga izdelkov je odnesla evropska produktivna delovna mesta, globalizacija finančnih trgov pa davke podjetij … in tako so kar naenkrat vse evropske države predebele, pa čeprav ne počnejo prav nič bistveno drugačnega kot so počele v desetletjih po IIWW…. v časih, ko smo jih z upravičenim zavidanjem gledali izza železne zavese ..

     • janez.pokoncni

      ;) Na osnovi nekaj prebranih postov lahko 100% zaključim, da si izjemno naiven, ideološko radikalno levo usmerjen.
      Najprej glede polsužnjev v Dubaju. Fizična dela opravljajo Indijci, Pakistanci in ostali, skratka po tvoje polsužnji. Za svoje delo prejemejo tudi do 100x večjo plačo, kot bi ga prejeli doma. Nihče jih ni nasilno zvlekel tja. Še več. Na vsako delovno mesto v Dubaju, pred vrati države čaka nekaj tisoč drugih, ki bi iz “svobode”, ki so jo deležni v svoji državi, radi prešli v polsuženjstvo.

      “O debelosti držav tako sodim raje na osnovi primerjav z evropskimi državami, kjer se živi na meni ljub način”

      Ja, saj lahko ostanemo pri Avstriji, ki je naša soseda, zraven tega pa smo 1100 let živeli v istih državah oziroma družbenih tvorbah. Pred 98timi leti smo se razšli in poglej kakšna razlika se je ustvarila med nami. Zaradi preveč socializma in levičarske demagogije v Avstriji ali pri nas?

     • Sredinec

      tujo delovno silo brez pravic sem omenjal le v kontekstu javnega sektorja .. ker je brez pravic … zanje JS ne potrebuješ .. in je lahko vitkejši, ker je pač dimenzioniran za manj ljudi … nisem razpravljal o legitimnosti njihove življenske situacije .. a dejstvo je, da evropskega delavca ne moreš in ne želiš tako izolirat od uslug države, kot lahko oni te reveže… in to stane …
      se pa absolutno strinjam s primerjavo z avstrijo .. itak da nas je komunizem/socializem pahnil za desetletja nazaj .. nobene potrebe ni, da me samo zaradi tega, ker sem levičar tlačiš med socialiste … svet ni črno-bel… takšnega slikajo le demagoški politiki … za tiste ovčice, ki poenostavljen pogled na svet potrebujejo, oz. drugačnega ne zmorejo dojet …

     • janez.pokoncni

      Prijatelj dovolj bo, ker si se izgubil!
      Ni ga sledilca levice na tem svetu, ki bi lahko po 20tem stavku “svojo vero” utemeljeval na razumni razlagi. Ti si dovolj pameten, da to veš me pa z “zavojem” v demagogijo v bistvu žališ.

      Vsak levičar je levičar z razlogom in v 99% je razlog osebna korist (1% pa je res tako zabitih, da verjame v nebuloze, ki jih govorijo). Ti se mi ne zdiš ravno zabit zato mislim, da si levičar zaradi osebne koristi. S tem ni nič narobe. V bistvu so butci (zabiti ljudje) še najbolj podobni ovcam, ovce pa so na svetu očitno zato, da se jih striže in levica butce (ovce) potrebuje.

     • Sredinec

      bah……. Vse kar trdim je, da se je kapitalizem v zadnji 20-30 letih tako odmaknil od tistega zlatega povojnega, da najeda lastno substanco ..argumentov za to hipotezo je mnogo več kot za 20 stavkov ..razumnih … eh.. brez veze .. forget it… moram še kaj naredit danes … nekateri ‘levičarji’ za kruh delamo tudi čez vikend ..

    • janez.pokoncni

     Link je brezvezen zato, ker sam članek ne pove drugega kot v bistvu to, da se debela socialna država debelo plača.
     Konec koncev, če bi meni država nudila vse, kar potrebujem, denarja sploh ne rabim in mi ga lahko pobere (ideja komunizma). Skandinavci vemo, da so svoje skupnosti zapeljali v smer močne sociale in ta stane. Mi smo Slovenijo zapeljali davčno v smer močne sociale, v resnici pa od te sociale, vsaj tisti, ki jo financiramo, nimamo kaj dosti.

     btw.,
     Pa ne nabijaj mi šolstva lepo te prosim. Brezplačno šolstvo je pri nas uvedla že Marija Terezija.

  • dr Janez Sveti

   Očitno si v službi plačan iz proračuna.
   Takole. Nihče ne propagira davčne utaje ampak lepo razloži, kako se lahko izogneš davkom. Tvoji podatki,pa zavajajo. Mi plačujemo evropske davke, za njih dobimo Zimbabvejske usluge. Zase lahko rečem, da mi ni problem plačat davka. Vendar, če ne gre davek tam kamor bi MORAL, se upravičeno vprašam o moji zdravi presoji.
   Drži?
   DR Janez Sveti oko za oko

   • Peter

    Drži, kot pribito, no.

   • Sredinec

    Dragi Janez sveti, ponovno svet poenostavljaš v črno-bele predalčke … celo kariero sem lastnik privatnega podjetja. … in z državo delam le med 1 in 5% prometa … sem kapitalist .. a ne novodobni, ampak takšen kot so bili tisti v zahodni evropi v pretekli desetletjih … zavedam se svoje družbene vloge ..

    • dr Janez Sveti

     Ne verjamem ti. Pišeš nelogično. Tako noben dober gospodar ne razmišlja. Vsak dober gospodar namreč VE, da mora vlagat v delovno okolje, vendar vlaga tako, da je rentabilno in dolgoročno prinaša koristi. Ti pa razlagaš, da so napol razpadle , nekaj let stare ceste in mostovi višek evropske kakovosti, da je zdravstvo, kjer spremljamo samo še škandale in korupcijo dobro? Za zamenjavo kolka starci čakajo leta! Razlagaš o temu, da plačujemo od vsakega osebnega dohodka še enkrat toliko za davke in prispevke, pa kljub temu država sposoja milijarde? Pišeš o sodstvu,kjer lahko svojo pogodbo uveljaviš šele v 10-15 letih? Ti pojma nimaš kaj je kapitalist! Kapitalist, pomeni, da živi od vloženega kapitala. Če pa posluješ in ustvarjaš si kvečjemu podjetnik! Ne se z mano genijem.
     DR Janez Sveti Vzvišeni

  • macon

   Glede obdavčitve plač naši povsem odkrito lažejo. V ta namen so izumili bruto bruto. Ko primerjajo z obdavčitvami drugod, navajajo obdavčitev bruta, ki ga prejme zaposleni in hkrati trdijo, da dodatek, ki ga po njihovo plača delodajalec, paše v drugo kategorijo in ga ni v tej primerjavi. Ne primerjajo našega bruto bruta (temveč samo bruto, ki je na plačilnih listah, bruto bruto ni) s tujimi bruti.

   Delodajalec ima samo eno bruto cifro- tisto, ki jo plača za delavca in delavec ima samo en neto: tistega, ki ga dobi na račun.

   Poleg tega primerjaj še smešno nizke dohodninske pragove s tujimi. Pri nas si padel v 41% z vsem nad 12.000, v tujini v podobne procente z zneski od 50.000-100.000 (v Nemčiji je bilo okoli 100.000, v Avstriji okoli 50.000).

 • komar marko

  No dokler bodo VSTAJE, da se pride do korita in bomo veselo uvažali migrante in podeljevali koncesije LGBT, VSE ZARADI GLASOV ki jih obupno rabijo levaki, toliko časa se SLO piše KATASTROFA!

 • Sloven”c

  ho, ho ho,…lepo lepo povedano oglede bosne…dec ma čist prav :) v mezincu ima tele stvri

  • janez zorman

   Seveda ima. Naši aktualni ministri pa so nesposobni in še lopovi po vrhu.

 • Peter

  Ker sem rad tisti, ki noče plačati nekomu, ki denar razmetava in ga
  zapravlja po nepotrebnem. Raje ga imam zase in raje tudi pomagam ljudem,
  ki ga nimajo, kot pa da ga dam državi, da dokapitalizira banke, iz
  katerih na drugi strani krade. Torej, zakaj bi določenim politikom
  omogočal, da si polnijo svoje žepe, če pa imam denar raje jaz v svojem
  žepu.

  • Biki

   Dober je Snežič. On z brezplačnimi nasveti pomaga nam, ki denarja nimamo, kako ga kanalizirati v davčne oaze…

  • janez.pokoncni

   Država nas prepričuje, da zna ona bolje upravljati s tvojim denarjem kot ti. Primerov, kako dobro to počne imaš vsak dan na tone : glomazen JS, dokapitalizacije bank, najdražji bencin, draga komunala, draga elektrika, dodatki v VŠ, čudoviti šolski standardi, po katerih recimo profesor na fakulteti NE SME predavati več kot 6 ur na teden, itd.

   • dr Janez Sveti

    Ker ne sme predavat je pa v pripravljenosti.
    DR Janez Sveti Spreman

    • janez.pokoncni

     :)
     ampak oni tega, kar si zapisal, sploh ne jemljejo kot šalo ampak so zadevo vzeli zares in se za to bogato nagrajevali – denar za to pa preko davkov pobrali nama, ki bi naj vse to financirala z nasmeškom na ustih.

     • Biki

      Baje je Jambrek kategorično zavrnil namige, da bi se pri njih tudi počelo tovrstne nečednosti…

   • Peter

    Zato tudi pravim, da od mene ne dobijo prav veliko, čim manj. Ko bodo dokazali, da denar nabran iz davkov pametno porabijo, potem pač ne bo problema. Do takrat pa, nobenega računa ne rabim, nič.

    • janez.pokoncni

     Pravilno! Tudi altruizem do države ima meje.

    • Biki

     Trenutno je najbolje živeti blizu avstrijske meje, kar s pridom izkoriščam in naši državi ne privoščim, da bi se preveč okoriščala…

   • Tanja Bor

    Profesor seveda dela tudi več, samo za dodaten denar.

 • dr Janez Sveti

  Lepo je razložil.Bomo pogledali.
  DR Janez Sveti davčni mogul

  • Biki

   Te ne bode motilo, ko te bo zjutraj v Sarajevu prebudil mili glas hodže iz minareta đamije blizu hotela???

   • dr Janez Sveti

    Ne. Ne motijo me v Sarajevu. Še baklava in kava je odlična, da ne omenjam janjetine.
    DR Janez Sveti 100% Slovenac

    • Biki

     No, včeraj sem bral, da je Sloveniji delala sramoto Vijoleta v ruto odeta…, pa sem potipal… ;)

     • dr Janez Sveti

      Svetoval bi vladi, da jo pošlje reševat gospodarsko krizo tovarišem v Venezuelo. Ona in Mesec ter Hanžek, imajo veliko idej. Večje škode mogoče ne bodo naredili,kakor je že.
      DR Janez SVeti gospodar

     • Biki

      Krivico delaš Vijoleti. Če Bratuška ne bi pogrnila, tudi Vijoleta ne bi danes gostovala pri šiitih…

   • totex39

    Kmalu tudi v Ljubljani bo lepo zaslišat a ne.

    • Biki

     Mi je vseeno… Jaz sem iz Slovenskih goric. Pri nas se to ni zgodilo niti v časih turških vpadov…

 • kokobily

  Tisto “po meri človeka” državo smo zapustili (zrušili), ker nismo mi imeli države, ampak ona nas.
  Imela nas je, da smo jo futrali, da so drugi odločali o sadovih našega dela. In je prav, da smo jo !
  Imamo danes mi državo, ali ona nas ? Zgodovinsko priložnost, da si zgradimo družbo v obliki varne in nepožrešne države so nam spelali pred nosom. Eni ker so bili že vajeni takšnega početja, drugi, ker so se bahali, kako so sposobni, pa še z lastne kmetije so zbežali, ker jo niso znali uptravljati.
  Imamo puščavo (mlad rod ne odhaja, ampak beži), drugi pa delamo za tujca (doma, ali čez mejo). Edini “ta pravi, zavedni Slovenci” so v javni upravi, kjer sedijo na od nas kupljenih stolcih, zjajo v z našim denarjem kupljene ekrane, grejejo se z našo elektriko in nas jjjbbbbjjj z našo varijanto “pravne države”. Pa še štrajkajo, ker so nezadovoljni. Bil sem v Sloveniji “podjetnik” (namerno pod narekovajih, ker dejansko to pomeni bedak, ki ga strižejo in mu iz malhe pobirajo kdaj in koliko se jim zljubi). Komaj sem zbežal iz tega s(t)(r)anja. Iz Slovenije delajo puščavo (brez klimatskih, ampak z podalpskimi spremembami). Pa ljudje zbežijo v oaze. Kakorkoli obrneš, dajstvo je, da brez puščave ni oaz. SIC !!!

  • Biki

   Da nisi ti Rado Snežič??? :)

   • kokobily

    Odpri si s.p.(pa ne neko “svetovanje kako nastane mavrica”), kupi si svoje orodje (tudi računalnik), plačuj računovodjo, pa vse prispevke, tudi davke za račune za že opravljeno delo, pa nikoli plačane – tudi od državnih podjetij ne), elektriko, prevoz (aha, tudi avto uničuješ.,a ne?), pa se spomni, ko ti dacarji pridejo rubiti hišo, stanovanje, avto, da so samo S.P.- jevci in “nadzorniki” tisti, ki za svoja dejanja odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Koliko “nadzornikov” imaš, ki so jim zarubili premoženje, ker so tako super nadtirali poslovanje naših oh on sploh podjetij, bank++++. ? Poskusi, pa boš razumel o čem govorim

    • Biki

     Eh, saj nisem nič slabega mislil. Moj “emšo” mi tovrstno kaskaderstvo brani. Snežiču pa sem svoj čas špricere stregel, ko je s Cekuto tekmoval, kdo bode od njiju vozil boljšo Lancio…

     • janez.pokoncni

      Lancio???? Si pa našel znamko. Daj si malo oglej modele Lancie. Če sta orng pila, sta najdražji model zapila kar v tistem večeru. Dobro, da se nista kregala, kdo bo vozil boljši avto znamke Crvena Zastava.

     • Biki

      Tole Lancio je leta 1988 vozil Rado Snežič…

      http://www.modelcarworld.de/relaunch/foto.php?d=205729

     • janez.pokoncni

      No, tudi Thema ni bila ravno nek prestižni avto tako da …

     • Biki

      Ne govori neumnosti. Ta Lancia je takrat koštala v Jugi, celo premoženje. Na prvi pogled pa ni izstopala, kar je bil Radov moto…takrat. Popularni so bili tudi Alfa 164 V6 3000…

      http://www.cuorealfista.com/Public/data/cuoresportivo80/2008121111116_alfa_romeo_164-01.jpg

      Je pa res, da smo mi drugorazredni takrat furali jugote pa katre, Leljak pa Lamborghinija…

     • kokobily

      Prav, peace,bok !

 • MižekFiga

  Jeklenega Janeza (JJ) se držmo in stranke SDS, pa bomo živeli evropsko!
  Volitve odločajo !!!

  • Biki

   Verjemi mi, da firma Klima Petek, komaj čaka…

   • MižekFiga

    Povej kaj in kje delaš, pa bom vedel kdo si!

    • Biki

     Trenutno sem zaposlen na največji firmi…

     • dr Janez Sveti

      Sončnica corp.
      DR Janez Sveti svetovalec uprave

     • Biki

      Računam na Kanglera in njegovo novo stranko… :)

     • dr Janez Sveti

      Samo, da ne boš iz dravskega mosta visel..:)
      DR Janez Sveti Cosa Nostra corp.

     • Biki

      Saj nisem Kangler… :)

     • dr Janez Sveti

      Nikoli ne veš. Veš prileti zajec na Hrvaško Bosansko mejo. Ga vidi lisicca in vpraša: Pa kamtako prestrašeno bežiš? Zajec: Veš Bosanci bikom jajca režejo!!” Lisica:” Pa saj ti nisi bik!” Zajec: Jbg dokler Bosanec to dojame odu jaja!”
      DR Janez Sveti Previdnost je mati varnosti

    • janez.pokoncni

     100% ne dela!

     • Biki

      Vsaka ti čast… :)

 • MižekFiga

  Saj veste, da smo od 2009 do danes “NAMIGALI” 100 tisoč volilcev več (50 tisoč polanepismeih). Nekdaj 1.600.000 volilnih upravičencev se je povišalo na 1.700.000. 100 tisoč več, pomeni stranko več v parlamentu!!! To je civilizacijski dosežek Cverglovih murglskih socialističnih demokratov, ki so pristaši demokratičnega socializma.
  Nekaj tisoč slovencev je odšlo na delo v tujino, tudi v EU! To so priložnostni davkoplačevalski futer (dvojna obdavčitev)!

 • komar marko

  Dokler nam bodo vladali FDV strokovnjaki in pravniki z drugorazrednim na čelu, toliko časa nam ni rešitve. Država je podjetje in kot podjetje mora delovati. TO JE EDINA MOŽNOST! Naši levaki pa vzamejo puf, denarčke iz bank selijo na deviške otoke, narod plačuje pufe, drugorazredni na naš račun zapravljajo, v EU institucije plasirajo svoj kader, ki ga tam kjer je PREVERBA kvalitete te institucije GLADKO ZAVRNEJO! To je njihov domet!

 • Anton

  no takole bom reku, razlika med zahodnimi državami in nami je v tem da pri ans deluje vse po principu NAŠ-VAŠ(politično), od podeljevanja kreditov,službic itd, tako da moraš pri nas biti včlanjen v kako stranko al pa vsaj glasen simpatizer(pa še to leve stranke), da si lahko uspešen privatnik.,To je pravilo, so izjeme, tem izjemam(uspešne privatnike), pa mečejo kar naprej polena pod noge. Sicer je pa itak vse arhivirano na stričku googlu, tako da si informacije lahko preverite sami.

 • jankoslav

  V normalni državi (v 21. stoletju) takšni ne “dobijo” besede, saj se nihče ne hvali, kako je prelisičil državo (in družbo) ter se je izogibal plačilu davkov in prispevkov. Zato pa sedaj drugi plačujemo več davkov in prispevkov.

  Izogibanje plačevanju (in ta oseba celo razlaga, kako se to izvaja) pomeni prav to, da ti za državo (in njene storitve – šolstvo, zdravstvo, varnost, ipd.) ni prav nič mar.

  • janez.pokoncni

   ;)
   Čuj, v Jugoslaviji smo intelektualno blokado, danes pa jo imajo v Severeni Koreji. Severni Korejci “vedo”, da živijo v vseh pogledih v najboljši državi na svetu.

   Ljudje, ki so sposobni veliko zaslužiti navadno niso idioti in kmalu se vprašajo, čemu uničevati svoje življenje in služiti milijone, če moramo za “naše” preko davkov odvesti 3/4 zaslužka. Ali nehat delati ali pobegniti, zato danes Slovenija sploh nima niti ducat omembe vrednih podjetnikov. Vsaj ne v Sloveniji.
   Kako lahko “razumete” izjemno drago slovensko šolstvo, ploskate njihovemu delovnemu času (učitelj v OŠ 22/teden ur, profesor na univerzi 6 ur na teden) in povsem razumevajoči pristajate na to, da živite v eni od najdražjih držav a svetu, definitivno pa v najdražji državi na svetu v primerjavi s tem, kaj ta država svojim davkoplačevalcem nudi?? Razen, če ne gre za demagoško nakladanje s katerim nagovarja bebce levica, boš težko podal razumno razlago.

   Sistem trošenja davkov se v Sloveniji deli na dva dela. En del gre za plačevanje volilnih glasov levici, drugi del pa elita levice odpelje v svoje žepe. Tisto, kar koristimo vsi, je drobiž.

   • jankoslav

    Jugoslovanski sistem ni bil legitimen (bil je zakonit), sedanje pa je legitimen in zakonit. Torej, v demokracijo moraš uporabiti demokratična sredstva (volitve, dialog, ipd.), da spremeniš npr. davčni sistem oz. njene predpise. Ali menite, da v ZDA ne obstajajo osebe, ki ne bi plačale nič davkov in prispevkov, ali pa bi menile, da je je poraba popolnoma državnega denarja nenormalna??? Seveda obstajajo in ni jih malo (npr. čajankarji), toda dokler veljajo zakoni, se jih morajo vsi držati, tudi tisti, ki se z njimi ne strinjajo. Nobena utaja ni dovoljena, nobena kraja ni dovoljena, čeprav lahko oseba meni, da mu nekaj pripada.

    • janez.pokoncni

     Nakladaš!
     Denar je plaha ptica in, če ptici nasilno konstantno pobereš večino jajc, ki jih znese z namenom razmnoževanja in ta jajca uničiš, se ptica počasi naveliča nositi jajca ter gnezdo prestavi v takšne višave, da do teh jajc več ne moreš – do niti ene.
     Nasvet je seveda zelo preprost. Pticam pustiti dovolj jajc, da se jim ne splača seliti, obenem pa jim v zameno za jajca čuvaj gnezda pred roparji, da se bodo počutila varne.

     In še to. Ne govori o utajah in krajah. Preselitev podjetja v davčno ugodno okolje ni kraja, niti utaja. Nikjer nihče ne govori o utajah. Kompletno cel članek je namenjen nasvetom, kako LEGALNO zaščititi svoja “jajca”.

    • macon

     Slovenski sistem je po “vstajah” prenehal biti legitimen, prestopil je v režimski sistem. Škoda, ker Janković ni sestavil vlade, ker bi dobili še avtokratsko figuro v stilu Rusije. Vse to bo čez nekaj časa zgodovinsko dejstvo, ker ta režim ne bo večen in bo ekonomsko skrahiral, posledice pa bodo trpeli državljani. Večina povsem zasluženo.

     Eni malo bolj pozorni smo našpičili ušesa ob delovanju sistema pri aferi bulmastifi, ampak to je bila samo predigra za uničenje slovenske družbe ob “vstajah”.

 • jankoslav

  Ali si predstavljate, da bi nekdo, ki se ne strinja s šolskim sistemom, učil otroke kako “plonkati” oz. se izogibati spraševanju???

  Njegov argument proti šolskemu sistemu pa bi bil npr. primer B. Gates, ki je kot faliran študent dosegel več kot nek harvardski diplomant.

  • komar marko

   Mimogrede. PLONKANJE je dovoljeno. Zakoni so pa zato, da se jih LEGALNO obide. Torej kje je kaj spornega?

   • jankoslav

    Plonkanje ni dovoljeno, citiranje pa je, toda moraš nevesti vir (npr. pri diplomi, znanstvenemu delu), ali pa plačati odškodnino za rabo t.i. intelektualne lastnine. Zakonov se ne more lagalno obidi, temveč se zmeraj deluje s skladu z zakonom. Torej, davčna utaja ni legalna, temveč nelegalna pri nas in povsod drugod.

    • komar marko

     Škoda tipkovnice če ne dojameš kaj je SNEŽIČ povedal. Plonkanje je dovoljeno, samo znati moraš, obiti davkarijo LEGALNO je tudi umetnost. Torej kje je kaj spornega?

     • Biki

      Tudi oropati banko na način, da te ne dobijo… je umetnost.

     • 1234

      PLONKANJE JE BILO IN BO GOLJUFANJE! In pika!

     • komar marko

      In zakaj si postavil klicaj??????????????

     • jankoslav

      To kar on pravi, ni zakonito. Ni zakonito, da postaviš t.i. slamnatega moža (fiktivnega lastnika ali direktorja) in ti potem dejansko upravljaš in pridobivaš sredstva, ni zakonito, da ne prijaviš firma v tujini in svoje dogodke, ki si jih pridobil v tujini, ni zakonito, da sklepaš posle in pogodbe z 0 kupnine ipd.

      To ni zakonito in če bi deloval v npr. ZDA, bi bila “pesem” malce drugačna.

  • komar marko

   Ko sem še hodil v šolo je neki profesor dovolil pri izpitu popolnoma VSO literaturo. Bil je izpit iz stroke in ne flancanja. Samo omejil je čas za odgovore. In nobena literatura ne plonkanje ni pomagalo. Pomagalo je edino ZNANJE!

   • Biki

    Plonkanje je tudi, če od tistega, ki zna… prepisuješ.

    • komar marko

     To tudi jaz trdim, pa nekateri ne razumejo bistva!

    • jankoslav

     Res je, toda ni dovoljeno.

 • jankoslav

  Veliko nas bi imeli radi standard Zahodnih držav, toda tam je utaja pojmovana kot kraja državnega premoženja in tako resno sankcionirana. Tudi če se oseba ne strinja z višino davka ali prispevka, ali se ne strinja z porabo državnega denarja, ga npr. v ZDA resno sankcionirajo (večletna zaporna kazen).

  • janez.pokoncni

   Uh, takoj usta oprati z milom. Kako lahko našo greznico primerjaš z ZDA? Obdavčitev v ZDA je povsem neprimerljiva kar s celo Evropo. Delno je to sicer razumljivo. Konec koncev, se ZDA ne gredo sistema vzajemnega ropanja imenovanega socialna država.
   In, ja. Davčni utajavalci so v ZDA tretirani celo ostreje kot morilci. To je eden od najhujših zločinov VENDAR, za takšno državo, kot je ZDA in v takšnem procentu, kot davke pobirajo v ZDA (sicer različno po državah) v primerjavi s tem, kaj lahko od države pričakuješ, je plačevati davke tam dejansko čast in veselje.

   • Biki

    Rešitev. Preplonkajmo USA zakone… in smo rešeni…

    • centurion

     Pa bikov se rešimo, njeee?

     • Biki

      ??? … ne razumem…

     • 1234

      Ne, moj predlog je, da spet uveljavimo STARO PRAVDO! Ko se je plačevala DESETINA in to je bilo vse!
      By Petrovc

     • Biki

      Škoda, da se malo oglašaš. Na nekem drugem portalu sem zapisal…
      Obsodil sem Angleže, ki so stali za atentatom na Aleksandra Obrenovića, zaljubljenega v A-O monarhijo…11.junija 1903, v Beogradu. Angleži so s tem dejanjem neposredno omogočili klanu Karađorđević, ljubljencu Angležev, da je zasedel srbski prestol. To je vplivalo na atentat v Sarajevu, leta 1914. To je vplivalo na člane Jugoslovanskega kluba na Dunaju, da so se podpisali pod Krfsko deklaracijo leta 1917. To je vplivalo, da Angleži niso hoteli priznati nove tvorbe… Države Slovencev, Hrvatov in Srbov….brez Kraljevine Srbije. To je vplivalo, da so Angleži priznali edino Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev… leta 1918. To je vplivalo, da so Angleži leta 1941 inscenirali puč v Beogradu. Zato je Kraljevino Jugoslavijo, podpisu pakta navkljub… napadel Hitler. Angleži so se za finale, leta 1945, pogodili s Titom o vrnitvi prebeglih kolaborantov Avnojski Jugoslaviji, ki so jo seveda Angleži priznali na Teheranski konferenci… Vrnili so jih zato, da so zaščitili svoje interese na ozemlju, kjer je proti njihovi volji rovaril Tito….
      Kaj meniš?

     • komar marko

      In kljub temu so naši FANTIČI aprila meseca ustanovili PIF na zahtevo kominterne, ker je Anglija in Francija npovedala vojno Nemcem.
      Le kdo je 1.maj 41 praznoval z roko v roki v TRBOVLJAH?

     • Biki

      Če ne bi bilo Angležev, tudi PIF ne bi bilo…

     • komar marko

      No ja, trdim če sovrag ne bi napadel sovjete, bi še danes poskakovali na PIF!

     • 1234

      Ne in ne, prjatu, danes bi prepevali PRELPO pesem “Julija” Himna Nemške elitne divizije! Starejši Ukrajinci se razjočejo od nostalgije, ko slišijo zanjo in jaz sem jo prvič poslušal v Ukrajini 1982.
      By Petrovc

     • macon

      Desetina je bila cerkvena dajatev v denarju. Fevdalcem so plačevali večinoma v naturi, kmetje recimo v delu na fevdalčevih poljih. Od zore do mraka so delali pet dni na teden, šesti dan na svojem kosu zemlje, sedmi je bil za počitek, higieno, mašo in za malo boljšo hrano kot med tednom. Razni obrtniki so dajali drugače: furmani so naredili toliko in toliko fur, kovači skovali toliko in toliko izdelkov itd.

      Povprečen tlačan je bil obdavčen po stopnji vsaj 80%, zato pa se stoletja ni nič razvijalo in nikamor premaknilo.

     • 1234

      Spoštovani @macon: mislim, da se motite ali pa zavajate!
      1. To, da so tlačani plačevali 80% dajatve, to enostavno ne drži! preverite!
      2. To so bili časi, srednjega veka, ko je Europa doživela svoj tehnični in kulturni RAZCVET! Najbolj plodna leta Europe!
      By Petrovc

     • macon

      Razcvet je bil v novem, ne v srednjem veku. Par sto let pozneje.

     • 1234

      Spoštovani @macon: ne bo držalo! Ponovno! Srednji vek se deli, dolgo obdobje, v zgodnjega, srednjega in poznega! Zgodnji se je začel z razpadom BARBARSKEGA in zločinskega Rimskega imperija, končal pa se je po odkritju Amerike! jasno?
      In v tem, srednjem veku, smo dobili prva znanja o vesolju, človeški anatomiji, ……dobili smo tiskarski stroj, dela Tomaža Akvinskega, končal se je fevdalizem in začel kapitalizem, industializacija, mesta, spočeti so bili novodobni Europski jeziki,……Da o literaturi:
      prvih oblikah književnosti, napisanih v novih evropskih jezikih, kot so bili junaški epi, denimo:
      Beowulf v Anglosaškem jeziku,
      Pesem o pohodu Igorjevem v Ruščini,
      Pesem o Nibelungih v Nemščini,
      Pesem o Rolandu v Francoščini,……
      V Skandinaviji so nastajale sage, epske pripovedi o življenju rodov.
      Razmahnili so se izmišljeni viteški romani, ki so svojo tradicijo nadaljevali tja do renesanse. Glej tudi Don Kihot,……Tristan in Izolda – ljubezenski roman,
      roman o kralju Arturju in vitezih okrogle mize, roman o Troji,…….
      Pa dobili smo smodnik in cel niz izumov v tehniki, vojski,…….
      BY PETROVC

     • macon

      Držalo bo. Barbarski in zločinski Rimski imperij, lepo prosim.

     • 1234

      Tudi zgodovina ti nikakor ne gre! Rimljani so uničili Etruščane, celo v Bibliji je o ugrabitvi Sabinjank! dalje so uničili naše prednike, Venete, …..Noriško zvezo. Uničevali so Germane! ITD! Rim je bil leglo razvrata. Ujetniki so bili sužnji, gladiatorji ali pa so jih pošiljali v prve bojne vrste. ITD! Požgali so knjižnico Egipta,…….
      By Petrovc

     • macon

      Današnjih humanističnih kriterijev se ne da aplicirati na tedanje čase. Vsi, ki si jih naštel, so tudi uničevali druge, samo Rimljani so ogromno in več kot drugi prispevali v kulturno in civilizacijsko dediščino zahodnega sveta. Zahod je prišel na njihov nivo organizacije in produkcije spet šele nekje v 18. stoletju.

      Rim je bil en od vrhov človeške civilizacije, nehaj prosim z bedarijami kot sužnji in razvrat. Vsi so imeli sužnje in vsi so se vojskovali in vsi so se šli razvrat. Etnično in religiozno so bili veliko bolj strpni kot vsi za njimi, imeli pa so malo drugačne predstave o svetu in življenju kot mi danes.

     • macon

      Ne bi primerjal z antično literarno produkcijo, katere velik del se žal ni ohranil. Tam so temelji za vse pozneje. Astronomija, matematika, filozofija in vse vede so v Evropi bolj cvetele in se razvijale v antiki kot pozneje, pozneje so bili dolgo bolj napredni muslimani, Indijci in Kitajci.

      Verjetno tudi ne veš, da je bil evropski nivo pismenosti v antiki približno trikrat višji kot v srednjem veku. V antiki so bila evropska mesta večja, imel si celo srednji sloj uradnikov in izobražencev, ki ga ni bilo do razsvetljenskih evropskih vladarjev 18. stoletja.

     • janez.pokoncni

      Ti verjamem!

     • janez.pokoncni

      ;) To pa je pogoj številka ena!

     • Biki

      Ne rabiš biti užaljen, če nimaš argumentov…

     • janez.pokoncni

      Kje pa mi je zmanjkal kak argument? V debati s tabo?

    • Anton

     bo kr vredu če preplonkamo zgolj Avstrijske in smo na dobri poti. Sicer pa tako noben zakon pa še tako dober ni vzdržen, če se ga ne upošteva v praksi, DOSLEDNO(za vse!)

    • janez.pokoncni

     Osel, ki živi v Lipici še ni Lipicanec. V kolikor bi nas vse skupaj “dvignili” in prestavili v Švico Švicarje pa v Slovenijo, bi čez 15 let mi iz Švice naredili greznico, Švicarji pa iz Slovenije Švico.

     • Biki

      Dokler nismo imeli nacionalne države, smo bili podobni Švicarjem…

     • janez.pokoncni

      V bistvu imaš prav. Najbolj blizu Švici smo bili leta 1914, potem je prišla vojna in po vojni Jugoslavija. Od takrat naprej se razkorak med nami in razvitim svetom veča.

     • Biki

      Še tebi prilepim moj kratki zgodovinski prerez…

      Obsodil sem Angleže, ki so stali za atentatom na Aleksandra Obrenovića, zaljubljenega v A-O monarhijo…11.junija 1903, v Beogradu. Angleži so s tem dejanjem neposredno omogočili klanu Karađorđević, ljubljencu Angležev, da je zasedel srbski prestol. To je vplivalo na atentat v Sarajevu, leta 1914. To je vplivalo na člane Jugoslovanskega kluba na Dunaju, da so se podpisali pod Krfsko deklaracijo leta 1917. To je vplivalo, da Angleži niso hoteli priznati nove tvorbe… Države Slovencev, Hrvatov in Srbov….brez Kraljevine Srbije. To je vplivalo, da so Angleži priznali edino Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev… leta 1918. To je vplivalo, da so Angleži leta 1941 inscenirali puč v Beogradu. Zato je Kraljevino Jugoslavijo, podpisu pakta navkljub… napadel Hitler. Angleži so se za finale, leta 1945, pogodili s Titom o vrnitvi prebeglih kolaborantov Avnojski Jugoslaviji, ki so jo seveda Angleži priznali na Teheranski konferenci… Vrnili so jih zato, da so zaščitili svoje interese na ozemlju, kjer je proti njihovi volji rovaril Tito….

 • 1234

  Poglejte primer čemu plačukemo, naprimer, zdravstvo!
  1. Že to je škandal, da ima zdravstvena zavarovalnica enormne dobičke!
  2. Moj sosed, takole 70 let, je vzorno, vso delovno dobo, plačeval državi, tudi za zdravstvo! Ob tem je plačeval po nekaj deset Euro mesečno dopolnilno zdravstveno zavarovanje! Takole 40 let! In razen enkrat zloma noge, NIKOLI ni bil hospitaliziran, pri zdravniku pa tudi, da bi preštel na prste ene roke. In se mu je na očesu pojavila siva mrena. K zdravniku, napotnica v KC Ljubljana, tam pa mu zdravnik reče,, da bo na operacijo čakal dve leti!!!!!!!!! IN DODA: ” Če pa plačate 1.300,00 Euro, boste operirani čez teden dni! In plačal je! Pojavio se vprašanje, ko je že plačal KOMPLET operacijos +++++, ZAKAJ NAM KRADEJO OD PLAČE ZA ZDRAVSTVO!
  By Petrovc

 • jankoslav

  @ janez Bla, bla, bla.. Primer: Davek od dohodka pravnih oseb (t.i. corporate tax) je v ZDA veliko višji kot v Sloveniji, toda to ne pomeni, da bi Američani ne plačevali tega davke, češ je previsok, ker ga neka mala balkanska država nižjega.

  Davek od dohodka fizičnih oseb (t.i. dohodnina) morajo ameriški državljani vsako leto prijaviti IRS (njihovi davčni upravi), čeprav dejansko, stalno prebivajo v tujini (npr. Sloveniji) in so tu tudi plačali davek.

  Tam ni heca z davki, ne glede na primerjalno višino z drugimi državami. Svoje prihodke morate prijaviti, svojo firmo morate prijaviti, čeprav nihče noče plačati davkov (tudi nizkih ne).

  • janez.pokoncni

   Janko ti si … vol.
   Obesil si se na EN DAVEK !!! + še to si butnil ven traparijo na kubik. Zda sestavlja 50 zveznih držav, ki predstavlja 50 samostojnih davčnih entitet. Kot ne moreš o davkih govoriti pavšalno za EU, ne moreš govoriti o ZDA.
   Davek na dobiček je v Sloveniji 17% (trenutno) vendar nimajo podjetja praktično nobenih olajšav. Že v Avstriji je garderoba direktorjeve žene, ki “mora” direktorja spremljati na pomembnih poslovnih srečanjih davčno opravičljiv strošek. Mah, brezveze je govoriti o tem s osebo, ki nima treh čistih.

   • indijanka

    Strinjam se s tvojim mnenjem. Bi pa opozorila na nekaj pomembnega. Gre za davčne špekulacije. Zato se jih igrajo lahko samo tisti, ki lahko sprejmejo tveganja. Vsi zgoraj navedeni nasveti imajo gromozansko luknjo. Gre za fiktivne račune in storitve, čemur se umetelno reče pranje denarja. Počasi se bodo banke zavedale, da niso Švicarske in bodo javljeni podatki obdelani s kmečko pametjo. Hmm..ravno ta hip se to v EU in tudi že pri nas na nekem področju odvija. Zato naj bogati poslušajo moj nasvet. Plačajte davke, če jih reveži lahko, jih dajte pa še vi in če so previsoki vržite že s prestola to zapravljivo vlado, saj imate moč in denar za to? Razen, če nas ropate z roko v roki.

    • janez.pokoncni

     Rešitev na dolgi rok je seveda “stanjšajne” države, razbremenitev prebivalcev in države, to sploh ni debate.
     Ampak po vsakih volitvah vidimo, kako daleč smo od te rešitve. Sam se bil pred 25timi leti že “orng” odrasel človek. 25 let čakam, da se bomo prebivalci Slovenije streznili in skušali iz Slovenije narediti okolje v katerem bomo lahko živeli mi in v katerem bodo svojo prihodnost videli tudi naši otroci, vnuki, skratka potomci.
     25 let pomeni skoraj 1/3 življenja povprečnega človeka oziroma 4/5 najbolj kreativnega dela življenja, če gre za človeka mojih let.
     Čeprav sem zaradi genov nagnjen k optimizmu sem glede te teme pesimist. Enostavo je tistih, ki zajedajo to državo, že danes mnogo preveč.

     Bodimo realni. V Sloveniji ali si socialni problem, državni uslužbenec zaposlen v državni firmi, mlad upokojenec oziroma upokojenec s privilegijami, ali pa bo tvoje življenje pekel.
     Vsakega, ki na kakršenkoli način najde izhod iz pekla, sam ne obsojam.

     • indijanka

      Iz tvojih komentarjev je čutiti jezo, zato jih kljub temu, da zadeneš bistvo preskočim. Kaj v življenju delaš narobe, boš moral pogruntati sam. Vedno je možnih več poti. Po tvojih komentarjih sodeč, je tvoj sistem Vrednot izjemno jasen. Politika tvojega življenja ne bo spremenila. Le sam ga lahko. Pa niso to floskule. Tudi meni ni življenje prizaneslo. Štejem kakšno leto več kot ti. Kot otrok sem naj ..dosegala vse. Mlada sem se poročila. Imam tri otroke, enega pa sem izgubila. Imela sem izjemnega moža, ki je presegel meje naše države. Na pošteni način. Pa vendar sva vstopila v drugačen svet, v katerem se nisem znašla. Moj sistem vrednot je visok in pot v svobodo je bila težka. Indijanka sem. Na svojih nogah in z dnevno borbo. Ne sodim v nobeno od tvojih kategorij, pa vendar plešem z življenjem . Poskusi še ti. Poišči drugo področje v katerega boš usmeril svojo energijo. Z drugačno barvo razmišljanja se vse spremeni. Ko bo izginilo zadnje listje in živali..bomo ljudje spoznali, da denar nima visoke uporabne vrednosti.

     • janez.pokoncni

      Uh, tole pa je zelo čuden post. Ne vem od kot ti pravica vleči takšne zaključke in moram še enkrat poudariti – tale post je izjemno čuden in s tem si v mojih očeh orng čudakinja tudi ti. Sam si kaj takega res ne bi nikoli dovolil.
      Kar se branja tiče, preskakuj me. Tudi sam berem samo tiste, ki v svoje komentarje vdahnejo neko dodano vrednost. Tam, kjer je sam ne prepoznam, ne izgubljam časa. Žal ta forum nima možnosti funkcje ignore, drugače bi me dala tja in sploh ne bi vedela zame, bom pa se te tudi sam v bodoče izogibal.

     • indijanka

      Se opravičujem. Lahko sem te razumela napačno, da lahko preživijo v družbi samo nekateri na pošten način, vsi ostali pa ne moremo preživeti oziroma ne bomo, če ne bo spremembe politične oblasti, zato naj bi bile dopustne vse lumparije. S tem se ne morem strinjati. Tudi v tej družbi kot vsaki drugi lahko ljudje preživijo popolnoma na pošten način. Tudi, če niso zaposleni v državnih službah in tudi če niso mlajši upokojenci.

     • janez.pokoncni

      Sploh ne vem o čem govoriš.

     • indijanka

      Ja, tako si zapisal..A nisi? In odzvala sem se na tarnanje. Veš želim si spremembe politične opcije, ni pa to osnova za moje življenje. Niti kvaliteto. Še manj moje vrednote.

     • fmg9

      Hja, kot kaže, Janez ni več zainteresiran za diskusijo.
      Pa ti, Indy?
      Popolnoma fiktivno(!!! da ne bo spet kakšnih očitkov ;))
      Kako bi ti kot ekonomistka oprala recimo izkupiček 2-5 ton coka-a mesečno in kam bi ga naložila?
      (Poznam tvoje vrednote in vem, da tega nikoli ne bi, ampak strokovno – če bi recimo bila zaposlena v kartelu z mednarodnimi posli v EU in US. Skratka Fiktivno.)

     • indijanka

      Ah. Ne. Janez ima prav. Res sem ga užalila, ker sem ga popolnoma napačno presodila in sem mislila, da je nekdo, ki jamra in ne nekdo, ki se bori. Opravičila sem se mu. Kot nekdo iz branže bi ti razložila, da bodo banke vse tovrstne špekulativne denarne tokove ustavile. Zato so v vseh resnih bankah izjemno povečale AMLO resurse in zmanjšale komercialo. Seveda, naše banana finance o tem ne pišejo. Vse banke so prejele državno pomoč..saj veš. Tujci to jemljejo resno. A veš, kaj je to inkaso? En tak enostaven plačilni instrument. Veš, koliko časa porabi banka sedaj, da po njem preveri ves realni tok? Okoli 6 ur. Toliko časa traja vse preverjanje istovetnosti blaga in spremljanje blaga skozi vse pristaniške aplikacije. Banke nikogar ne bodo zaprle. Bodo pa brez kompromisa zaprle vse račune samo sumljivim. Tiste, ki bodo služile sumljivim bodo izpadle iz korespondenčne verige.

     • fmg9

      To razumem. Zato sem tudi odgovoril Janezu, da ni res, da se konvoje kar tako ignorira.
      Ampak ne tukaj ne gre za preprečevanje logistike.

      Mene zanima, kako bi ti (ali kdorkoli drug iz foha) mesečno pral denar (keš) od prometa 2-5 ton kokaina v US in EU? (Tako, da bi bila operacija neopazna vsaj nekaj let cca. 3.)
      Vsi dilerji z narkotiki in orožjem imajo več popolnoma legalnih podjetij. Od teh jih je morda 1% prijavljen v US ali EU, ostalo pa offshore.

      Skratka, 100% teoretično: kako bi ti oprala 2-5 ton denarja v kokainu? Recimo, da imaš podjetje v Kolumbiji, ki se ukvarja z izvozom kave…

     • indijanka

      No, ja vse se obrne. Tudi švicarski franki so bili zanimivi. Težko je razložiti, da se pri špekulaciji ujameš, če nisi hiter. Nekaj moraš vedeti. Off shore je bil dopusten. Nobeno naključje ni ta afera :). Banke so najprej strogo pregledale druga drugo. Pojavile so se hude kazni in sedaj ta afera, ki bo dala državam moč, da si banke pokorijo. Te transakcije niso več možne čez nobeno resno ameriško banko. Koliko težav misliš, da ima naš naftni trgovec, da v ameriko nakaže plačilo za nafto, ki je blago dvojne uporabe?

     • fmg9

      Ta afera mi je jasna (osnovno). Naftna (in tudi druga ostala nakazila v US) so mi glede težavnosti jasna. Oziroma po mojih izkušnjah, še težja so (vsaj zame) nakazila iz US.

      Ampak vprašanje se ne nanaša na nafto, kavo, ipd. Ampak na pranje denarja (večinoma keša) pri mednarodni trgovini z narkotiki (že ene petič: 2-5 tone kokaina mesečno).
      A bi šlo danes v EU brez off-shore pri trgovini z mamili in orožjem?

      Pa zanima me no, kako bi se ti lotila pranja v primeru, da bi recimo delala za mednarodno podjetje, ki izvaža kavo (in ilegalno coke) v EU in US. Ne mi govoriti, da to ni mogoče, ker pač je.

     • indijanka

      Seveda je mogoče :). Dokler ZDA to dopusti. Mamila ljudi ljudi ustvarjajo revne. Sploh ni poudarka na njih. To je rdeča cunjica. Hmmmm. Brez off shora to ne gre. Denarni tokovi potekajo lahko med dejavnostjo, ki je logična. Torej potrebujem nekoga, ki je plačilno stabilen, se ukvarja s kavo in zna prepričat carino v svoji domovini, da je kontejner kave težji kot običajno. Lahko pa ta dva razdelim na pristanišče in podjetje v off shore državi, ki mi bo plačalo denar, ki ga je nekdo pred tem tja dostavil v kufru. Zdaj Težave nastanejo, ko se ZDA odločijo za embargo teh off shore oaz. Nisem Rusija, da bi začela vojno okoli naftnih področij in iztopila iz nje, ko bi mi svet čudežno ukinil embargo. Poznaš shell banke? No, ta zgodba je še lažja kot z off shor oazami. Samo na prste so jim stopili in nekako preko njih ne gre več…je pa šlo :).

     • fmg9

      You’re good, Indy!
      (Better than i’ve *ever* thought.)

      No, Janez, se že kaj učimo od Indy?

      Lej, mava privat kontakt. Razmisli o “novih obzorjih kariere”.

     • indijanka

      :). Če boš v težavah z USDji maš moj naslov. Ampak, ne za mamila in off shore področja. Nisem Balkanka :). Zadnjič sem bila na nekem posvetu. Gospod Arhar, ki je videl res že veliko nam je povedal kar nekaj visokoletečih pripetljajev. Dopolnila ga je kolegica s tujine doktorica znanosti, ki vodi res velik segment, ki je zaznala teh pripetljajev še več. Kmečka pamet vedno največ velja in kot pravi moj prijatelj Mefisto. Vse je v pregovorih. Drži se je!

     • fmg9

      Ja, držim se zdrave kmečke pameti. Od 4. leta sem si želel biti kmet. Ampak je usoda drugače naredila. Gradim na “penziji”, nekako podobno kot BaldEagle (ki že ima ta luxus :).
      Mimogrede: celo življenje šparaš za nakup posestva na SLO podeželju, potem kupiš zadevo, pa potem izveš, da so v vasi spodaj pedri, ki živijo skupaj… But that is another story…

      Back to topic.
      Arharja sem spoznal na prostozidarksih zabavah v Rožni Dolini (kaj je tam počenjal nimam pojma, navsezadnje pa se lahko sprašujem kaj sem jaz tam počel ;)).

      Pred penzijo pa so še določeni projekti (lahko rečem osebni), ki bi jih rad zaključil. Vem, da ne jaz, ne kolegi v teamu ne bomo izbojevali bitke, ampak bomo pa dali pač vse od sebe kar pač je v naši moči. Vem, da me bodo nekateri popljuvali, ampak narkotikov in orožja pač ne bodo uvažali v EU in US. Pa naj stane kar hoče.

      Hvala Indy. Semper-Fi.

     • indijanka

      Sama sem žalostna zaradi tega. Saj veš, da je dotični hazarder. Kako ne izračunaš prave lastne cene in po njej prodajaš, potem pa kot politično dejanje razglasiš osebni stečaj. Začneš znova in poveličuješ državo, ki predstavlja enormno tveganje. Ah, moj sin je isti. Zmagoval je v ekonomiji in že v prvem letniku faksa je postavil dejavnost iz nič in imel mrežo študentov po celi državi. Ne razume, da ni hitrih zaslužkov. Včasih sem doma jokala zaradi ljudi, ki so verjeli v CHFje. Ni jih bilo zaustaviti. Finance so bile polne nasvetov in izračunov. Podeželje..zanimivo. Tudi sama sem imela to željo, ker mi je naljepše, ko se sprehajam okoli 100 letnih stričevih kašč. Na hribčku. Osamljena kmetija. Sosedov ni :).

     • fmg9

      Hja. Jaz nisem ekonomist. Po spletu okoliščin so me izučili za lovca na redko ampak nevarno divjad. To počnem že 20 let.
      Ni kdovekakšen posel s katerim bi se lahko otroci ali žena pohvalili z očetom, ampak je edina stvar, ki jo pač rad opravljam in v katerem nadrejeni pravijo, da imam talent.
      Delo v kanalizaciji ni ravno prijetno (še posebej če to (sramotno) skrivaš pod pretvezo kakršnekoli legende), se pa da tudi v kanalizaciji narediti kaj dobrega.
      Ja se strinjam, povej sinu: NE, NI hitrih zaslužkov. Ampak, upoštevaj pač njegovo starost pa to… Jaz sem tudi v njegovih letih tako razmišljal.

     • indijanka

      Vem, da počneš nekaj črno belega. To je vedno čutiti s tvojih komentarjev. Ko sem bila majhna sem vstajala z zoro. Dedek je poklicno slikal živali. Naučil me je poslušanja gozda in zaznavanja življenja. Oboževala sem ga. Povsod ga iščem. Mogoče tudi tu :). Pred letom sem spustila izjemno poklicno priložnost. V Angliji. Projektno financiranje po celem svetu. Kljub želji po uspehu in denarju je mir otrok prevagal. Danes bi bila v Turčiji :). Strah bi me bilo in zidava trgovskega centra me ne bi zanimala. Zdaj spremljam Indijance. Zelo resno in ko bom prenehala poklicno pot bom poskusila študirati nekaj na to temo :).

     • fmg9

      No, če so mir in otroci prevagali, potem pa le nisi taka moškinja ;)
      Kar zadeva Istanbula, se ne sekirat.
      Glede gozda je imel deda prav. Ponoči v gozdu in v poslušanju je poezija. Tamale navajam to obvezno od 3. leta vsako leto (ponoči spati v gozdu). [side-note: kmetje spodaj s kmetije tega ne počenjajo, ni čudno, da so se pomehkužili ;) ]

      Glede črno-belega: včasih je bilo tako, pred leti. Sedaj pa je bolj tako, da, ko prideš blizu k cilju, je vedno bolj zamegljeno. Bolj visoko se povzpenjaš, bolj zabredeš v politične oblake, tam pa se začne gosta megla.

      Kar pa zadeva indijancev (latinska Amerika), pa moram reči, da nikjer nisem spoznal tako predanih katolikov. Prehodijo več kot 20 km vsak teden, da pridejo v katoliško cerkev k maši.
      Ko dobijo navadni leseni rožni venec od donatorjev iz US in EU, najprej molijo v zahvalo, da so ga dobili (in to tako, da se pozna dobesedno na znucanih jagodah).

     • indijanka

      Seveda nisem in tudi Pia ni. Samo široko srce ima. Ni lahko biti ženska. Bistrost to še oteži. Strinjam se s teboj o megli. Zato sama ostajam na sredini. Kjer mi ni treba sprejemati kompromisov z mojimi vrednotami. Ker tega ne zmorem. Pred vrsto leti me je hotel učiti bioenergetik. Dva krat sem ga srečala v življenju in oba krat je ponovil isto. Takrat nisem verjela v to. Sedaj pa razmišljam drugače in bi to rada združila. Srečal si Indijance vau.. Ja, gozd je raj za učenje. Tudi sama trdim to.

     • indijanka

      Mi lahko poveš nekaj iskreno. Ali ti verjameš, da je afera Paname naključna?

     • fmg9

      Jah, Indy je kar podkovana v stroki, morš upoštevat še težko preteklost (je trdo delala) in posledično ukvarjanje z duhovnostjo… Ampak se strinjam, da bi bilo bolje razpredati v tem topiku o pranju denarja (ne toliko o utajah).

     • janez.pokoncni

      Glej, rdeča nit teme so davki. Tisti, ki smo to greznico malo bolj financirali od povprečja, smo morda malenkost bolj občutljivi na kurjenje našega denarja. Amen.
      Z indijanko pa sva midva potegnila črte drug pod drugega. Vsi si ne moremo biti simpatični je pa krasno, če pamet še vedno ni dobila brce v rit in se lahko mirno “razidemo”. Vsaj to gre na forumu izjemno enostavno, brez bolečin.;)

     • fmg9

      Razumem. Jao, veš kolikokrat sva se midva z Indy počila med seboj (ne štejem več :))

      Ja, mene bolj zanima vaše znanje o offshore. Ampak ne namen izogibanja plačevanju davkov. Ampak recimo “podjetja”, ki se ukvarjajo z ilegalno prodajo orožja in mamil. Včasih (no, še sedaj) je zelo sumljivo, če ti nekdo tretji odpre firmo v Panami (registrirano za prodajo prehranskih dopolnil), podjetje pa ima račune med drugim na Kajmanskih otokih in v Zürichu (katere spet odpre tretja oseba).
      Ta trend upada. Pa ne zaradi upada prodaje, ampak ker so našli druge načine.

      Bi morda znal pokomentirati kaj na to temo? Kje so nove luknje za te primere?

     • janez.pokoncni

      S Snežičem se seveda ne morem primerjati, kristalno jasno pa mi je kaj so to off shore podjetja. Za ilegalne posle ne potrebuješ podjetij. Noben narko kralj ne prodaja mamil preko firm (ne off shore ne katerih drugih).

      “Sekirate” se zaradi tistih, ki iščejo obvode za svoj zaslužen denar nič pa se ne sekirate ob dejstvih, da so največji trasferji v davčne oaze direktno iz naših, državnih firm. Imaš na netu par dni stare dokumente iz katerih je razvidno, da je 10 največjih “uporabnikov” davčnih oaz iz vrst državnih firm : DARS, Telekom, Petrol, Gorenje, itd.

      To je point. Lovi se drobtine medtem, ko se vlakovne kompozicje vozijo mimo nosov vseh in nihče niti trzne ne ob teh dejstvih.

      Kaj misliš, kaj je huje; jaz ti prebelim sobo in za to ne plačam nobenega davka (ni prav, vendar greh morda ni tako zelo velik) ali , da iz blagajne, ki si mi jo dal na čuvanje, ukradem tvoj denar (kot to počnejo “naši” že leta in leta)?

     • fmg9

      Ja, za coke in orožje rabiš nekje denar oprati (Tosić, Karner, …). Kje boš pa hranil toliko gotovine?
      Pa da ne bo nesporazuma: nisem ciljal nate v tem smislu. Lepo te prosim no. Ampak v smislu brainstorminga… Nekateri na intelektualnih forumih ste precej razgledani.
      Drugače se pa jaz ne sekiram zaradi davkov, ker to ni moje področje (kakšen dolgčas ;)).
      Pa tudi tisto, da se vlakovne/ladijske (in celo letalske) kompozicije kar tako ignorira ni res.

     • janez.pokoncni

      Kako pa se opere denar v davčni oazi?? Se ne, ravno nasprotno. Denar iz davčnih oaz, kot vsak pogojno legalen denar, je potrebno oprati.

     • fmg9

      Seveda. Saj to te sprašujem.
      Fiktivno (!!)
      Kako bi ti kot podjetnik opral recimo izkupiček 2-5 ton coke-a mesečno in kam bi ga naložil?

     • janez.pokoncni

      Sem šel še 1x čez post, ki je vzrok tistega čuda:), kar pa več ne spremeni mnenja. Od tule naprej bova midva pomahala drug drgemu v slovo, prej pa bom vseeno zavrtel tisti moj stavek o peklu in vključil podnapise.
      Tema prispevka so davki. Sam utaj davkov nisem niti omenil, prav tako jih ne omenja Snežič. Utaja davkov je nezakonita, prenos firme v tujino in s tem “davčna optimizacija” pa je povsem legalna stvar. Pod pekel se seveda podrazumeva davčni pekel, kar Slovenija je.

      Ne vem koliko davkov si plačala v življenju in me to niti najmanj ne zanima. Sam sem podjetnik od 1991. Moj doprinos javiar socializmu se šteje v milijonih. Če bi leta 1991 vedel, kaj bo nastalo iz te “indijanske prerije”, bi podjetje že takrat odprl v tujini in tja prestavil tudi svojo družino. Ti imaš vso pravico verjeti, da bi to ne bilo “pošteno”.
      Glede na brutalno odiranje Slovenije je vsak, ki je pač sposoben ali voljan zaslužiti malo ali veliko več od povprečja, v Sloveniji enostavno mnogo preveč obremenjen z davki. To je ves moj point in oris pekla, ampak to zdaj ni več pomembno. Od zdaj naprej me preskakuj, tudi jaz bom tebe.

     • indijanka

      Mislim, da sem te narobe razumela, za kar se opravičujem. Ne maram tarnanja. Davke poznam tudi s podjetniške strani in vem kako bolijo. Rešitev v fiktivnih podjetjih v tujini pa ni prava in je tudi zakonodaja ne dovoljuje. Nekaj drugega je, če bi se preselil in drugje začel življenje. Finančne institucije so začele poglobljeno spremljati realni tok blaga. Spremljajo celo kontejnerje v pristaniščih. Ta pot, ki je zgoraj priporočena ni prava. Plačilni promet je vedno bolj nadzorovan. Bankirji bodo morali obljubiti, da Paname ne bo več. Zadnjič si zelo lepo zaznal korupcijo pri policajih. Mislim, da tudi sedaj veš, kaj je prav in kaj narobe, zato si tudi deloval drugače in ostal tu. Ne glede na mojo čudnost, na katero si se zjezil prav zaradi tega. Lep dan.

 • komar marko

  Za zaslužek v višini 3500 EUR ti država vzame skoraj 2000 EUR. Je to normalno?

  • totex39

   Ta zaslužek misliš v Avstriji, samo vprašam ?

 • centurion

  Pa mater vam malo…..
  Država(komunisti, levi banditi) so nabili davčne blagajne(beri STROŠKE) tistim, ki so DDV že tako plačevali!!!
  Fušarjem, ki so na plačilni listi zavoda za zaposlovanje, bosanskim državljanom RS, ki zidarijo širom Slovenije po načelu ” ovaj, za ovu škarpu znaš, ovaj, bez računa 8500eurića” pa ne mislijo stopiti na žulj!

  Udari po branjevki, ki lahko brez davčne blagajne prodaja orehe, očiščenih orehov, torej jedrc, ker je dodano delo, ne more ponuditi na tržnici, ne da bi ji grozila kazen tovariša Mramorja!!!

  U tri p…. m…!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • janez.pokoncni

   ;);)

   Menda nam je vsem jasno kdo podpira brutalne davke in z ozirom na njihovo število, ima Slovenija dejansko premajhne davke. V bistvu se kmalu več ne bo izšlo drugače kot, da bo vse obdavčeno 100%.

   Še basen za bika, jankoslava in modele, ki nočejo in ne zmorejo razumeti osnov. V kolikor ima krava 4 teleta, od katerih vsak popije 20 litrov mleka na dan, mora krava proizvesti 80 litrov mleka na dan. Recimo, da je za kravo vse, kar je več kot 40 litrov na dan pot v smrt. Torej ob 80tih litrih na dan je jasno, da ta krava umira in v procesu umiranja daje vedno manj mleka. Teleta so nervozna, zahtevajo “svojih” 20 litrov, ker so prepričana, da jim to “pripada” in, ker krava ne zmore in ne zmore, želijo od nje namesto mleka kri. Konec zgodbe?
   Vse bo šlo v PM tako krava, kot teleta ampak tele kot tele, ne vidi milimetra pred svojim gobcem in ni zmožno trezne presoje.

   • Biki

    Še sreča, da je krav mlekaric, ki skotijo četverčke… malo

    • komar marko

     Pa lepo je napisal. Ja ta krava je SLO. Primerjava več kot super!

    • centurion

     Teleta in biki na njo prisesani so pritepeni, ne oteljeni!

     • janez.pokoncni

      Za par sekund si me prehitel !

     • centurion

      HAHAHA, bravo!

     • Biki

      Vsekakor bi bilo koristneje, če bi pihal v vajin rog. Toda zaradi načina, ki ga uporabljata, rajše prisegam na slovensko pregovorno…

      Če mi nimamo krave, naj crkne tudi sosedu

     • centurion

      Raje po partizansko:
      Če nimaš krave, jo ukradeš sosedu!

     • Biki

      …vseglih… samo, da se ne strinjam…

  • Največja napaka je dandanes pri nas, če se Slovenec. Križancem s cigani, arabci, bosanci…. itd, itd, ….. gre vse, kot po maslu. Dobijo delo, stanovanje, brezplačno vsepovsod, a domači človek pa je izkoriščan do skrajnosti.
   To je naša Slovenija za katero slovenski človek že stoletja trpi in krvavi.

 • Iza Demos

  Ma ja davkov ne bi plačeval, ker je bogat in pameten. Tako jih jaz plačujem za njega, ker sem nespametna? Ne nisem, ampak vem, da če se želim sprehajat po parku, da ga mora nekdo vzdrževat, da če želim živet v urejenem mestu, da mora nekdo s tem upravljat itd. …. In, ker je žal v SLO vse skorumpirano in je tudi sporočilo v tem članku,da če se znajdeš in spoznaš prave lumpe in z njimi vkup držiš si frajer, če pa spoštuješ regelce si norec, nam še dolgo ne bo O.K. v naši ljubi SLO.

  Predlagam, da se vsi bogati in pametni skupaj z našimi politiki in njihovimi sorodniki izselijo v tujino. Tako se bomo lepo “očistili”. Mi, ki bomo ostali pa bomo vzpostavili novo SLO v kateri bomo vsi plačevali davke in delali po regelcih ter predvsem vsako storitev, ki si jo bomo želeli tudi plačali. Nič več lažne sociale. Jasno, da bo med nami še vedno nekaj takih ki bodo želeli lovit privilegije, a jih bomo z učinkovito policijo, davkarijo in sodstvom že spravili v red oz. jih grehom primerno kaznovali tudi z zapornimi kazni v zaporih, ki bodo za vse enaki in v njih ne bo prostora za sklepanje poslov in učenja novih lumparij.

  • Oregon

   ampak vas bo sam ene par ostalo, da spet ne boste imeli za JS pokrivat…

 • avtohtoni neandartalec

  Mene pa zanima, komu plačuje davek Nuklearka Krško, Hrvatom ali Sloveniji?
  NUklearka je v celoti naša, postavljena je pri nas, vse posledic in obremenitve okolja čutimo mi, le polovica produkta in denarja se pretaka v sosednjo državo, kjer jo tržijo kot nekaj, kar je Hrvaško, kar so ini zgradili in od česar ima tudi njihova država zdaj neke dobičke. Ker pa gre za edino izjemo v nekdanji Jugoslaviji, brez vsake zakonske in Ustavne utemeljitve, se moramo vprašati kdo je zdaj tu nor, kakšno korist imamo mi od tuje države, ki Slovenijo uporablja kot svoje podjetje. Če kdo ve?

 • avtohtoni neandartalec

  Slovenija nima heckerjev, ker smo reveži, računalniška oprema ogromno stane, sploh če jo moraš začeti metati stran, ko jo enkrat uporabiš, poleg tega pri nas ni običajno, da bi se mularija priklapljala na kabelske in optične priključke, položene v kleti stanovanjskega bloka in tako pošiljala signal skupaj s sosedovim. Pri nas heckerji ne preizkušajo oblasti, potrebne izkušnje in tehnična sredstva dobijo preko svojih staršev, ki so običajno zaposleni v vojski ali policiji,tako država ustvari še pirate, ki potem vdirajo skoraj izključno žrtvam fašističnega režima pri nas, torej državljanom tretjega razreda, pod posebno zaščito države. V bolani državi, ni nič kot se zdi.
  Zato so veliki Slovenci, po rodu iz Hrvaške, pri nas v določeni prednosti, njim se ne vdira, njih se ne davči, ne zaustavlja se jih po nepotebnem na cesti, niso v nobenih psihosocialnih občinskih programih, ne vabijo jih na sodišča in niso pod drobnogledom inšpekcij, še za cel narod pomembne informacije prestrežejo prej kot vsi ostali. Denar nesejo v oazo preprosto tako, da gredo k sosedom na počitnice, plačajo s kreditno kartico oziroma dvignejo keš na kakšni poslovalnici NLB, Hrvaška pa potem od Slovenije terja pokrivanje teh hitrih kreditov, ki jih Slovenija doma ne more izterjati od imetnikov računov. NI prave volje.
  Isto je v bosni, v enem delu so rezidenti Srbi, v drugem pa Hrvati in janičarji,ki se med seboj ne razumejo najbolje, ker so janičarji v glavnem Srbi, nihče pa ne prizna naravnost, da jih druži predvsem nacizem. To je zdaj država dveh delov istega naroda, ki sta se zapletla v tisočletno vojno, nič drugega ni treba narediti investitorjem kot vložiti denar proti nasprotni strani, in država ne pobere nobenega davka. Nula, enako kot tudi vojakom ni treba plačati davek od prometa, za vsak iztreljen naboj posebej. Srbe pa se v Hrvaškem delu iste države še kako davči, in obratno, stanje je na las podobno naši ekonomijo, levi sicer perejo denar z vsemi, desni pa skoraj izključno samo s Hrvati in Albanci.
  Pravi razlog za davčne oaze je torej kdo bo koga. Ni res, da vsakega najdejo, kazenske postopke se začne edino proti tistim, za katere država želi, da se jih najde, tu so pa res vedno 100% uspešni. Če ni, pa s seboj prinesejo, vsak indic je ena malenkost več kot velja za vse ostale osumljene, kar pri nas velja kot neposredni dokaz. Šrot recimo ni osumljen, on je denar pral doma,po tujini je potoval s kovčki denarja, iz skritih fondov, s katerimi se financirajo strateški interesi države. Posumili so pa zato,ker mu denarja nikoli ni zmanjkalo, če se je cena dvignila, je naslednjič pač prišel v večjim kovčkom. Denar se je verjetno črpal iz neke oaze, a katere, prvič slišim, da bi bil obtožen zaradi kakšnega računa v tujini. Avto ima registriran pri nas, podjetja tudi, davke plača nam, za olajšave skrbita pa ministrstvo za kulturo in šport, kjer so sponzorirali klube in posameznike. Lahko torej ustanovimo društvo, ki v resnici posluje z davčnimi oazami? Pri nas zgleda lahko, če denarja davkoplačevalcev nihče ne pogreša, je legalno, še več, kadar gre za projekte širšega pomena, je država dolžna tudi sofinancirati takšne programe. Naravnost v Panamo. Res čudno kako to delajo, da nikoli ne izsledijo podjetij, ki stojijo za fiktivnimi računi posameznikov, ki doma itak nič ne zaslužijo, razen honorarjev, potnih stroškov in dnevnic.
  Če država ne bi podpirala Roka, bi mu najprej vzeli in preklicali vozniško dovoljenje, nato pa bi mu pobrali še vsak avto, v katerega bi se vsedel kot voznik, ampak očitno pozna par takih, ki se jim ne zdi narobe, saj ne rabijo zdaj, če bi šlo kaj narobe v prihodnje, potem imajo vsaj nekaj, s čimer ga lahko držijo, Slovencev je malo in rabimo individualiste, da preizkusijo teren, kamor ni šel še nihče ped njimi.
  Samo mi in Hrvati poznamo davčne blagajne, sistem ne deluje nikoli ni in nikoli ne bo, ni deloval niti v laboratoriju, če bi, bi Hrvate posnemal še kdo drug razen nas, pa jih seveda ne, prinaša pa določene koristi, po novem bodo zgleda davčni utajevalci kar posamezni računalniški strežniki, proti tem pravnim osebam bodo pa zaostrili postopke, ker kložune ni škoda, tudi če jo razbijejo z macolo. Kje je denar od davkov, poglejte okoli sebe, vse to je zgrajeno s tem drobižem, lahko torej zaslužimo tudi milijon dolarjev na uso, a če živiš v fevdalizmu, tam nekje iz 13.stoletja, ti tudi ves denar na svetu čisto nič ne pomaga, ker še ne obstajajo razni humanistični in tehnični dosežki, zaradi katerih je taka družba bogatejša, torej se bolj splača vlagat v razvite civilizacije, kjer država kapitalistom avtomatsko odnese del bremena, ker že skrbi za večino potreb njihovih delavcev in ni treba kapitalistom vlagati še v vsako malenkost, da jim kdo ne crkujejo za tekočim trakom, od lakote in bolezni.

  • indijanka

   Zanimal bi me bolj podroben tehnični zapis plačila s karticami in dvigi denarja na Nlb računih v tujini. Še zanimejša mi je teza o izterjavi.

 • ARaboHest

  Odgovor na zadnje vprašanje pove vse. To je po mojem mnenju največja resnica…. Kot je prej ugotovljeno pa je dejstvo, da te država skoraj neposredno sili v nemoralna dejanja zato, da lahko z ekonomskega, finančnega (za nekatere pa tudi ozko življenjskega ali družinskega) razloga preživiš.

  • adekunle

   Treba brati: sem Cortz Mendal, živim v Montani, mi je všeč, da bi to na znanje javnosti o tem, kako si moje življenje preoblikovala iz najbolj deverstating del mojega življenja, ko je moja trgovina vnel in sem izgubil vse. Jaz ne bi več mogla plačevati račune, potem pa sem določeno, da vir za sredstva z vsemi sredstvi samo, da jaz in moji otroci gredo. Bilo je v tem procesu sem dobil scammed od $ 2560 in sem si rekel, da ne bom nikoli vir za sredstva na internetu več. Dokler sem bral o felix, kako so pomagali žensko, ki nima nič s posojilom, da bi dobili nazaj na on noge. Sprva nisem verjel njeno pričanje zaradi moje pretekle izkušnje s posojilodajalci na spletu, vendar zaradi katere sem bil skozi, nisem imel druge izbire, kot da se jim poskus in sem vesel i [email protected]~~V sem odobreno posojilo v višini $ 70.000,00, ki jih ta družba zagonom svoj pogorela posel znova. Moj nasvet za vsakogar, ki potrebuje finančno pomoč iz resničnega posojilodajalca in lahko zaupa in je sposobna vračati pravočasno sredstev naj bi jih pošljete na [email protected] in nikoli ne bo žal

 • Instalater Ivan

  Lepo da ste dali prostor največjemu donatorju nova 24tv

  • dej, dej, …lapaš brez veze…

  • Tetka iz ozadja

   Ne,največji delničar (20 %) je žena g Snežiča, gos.Klavdija Snežič.G Rok Snežič pa je bivši zapornik iz Doba,ki pa je sedaj v osebnem stečaju.Davčni svetovalec,ki je v osebnem stečaju,pa ne more biti kakšna avtoriteta na finačnem svetovanju.

   • Tudi tetka iz ozadja ni avtoriteta pa pobere največ v svoj žep od izkoriščanega in lačnega Slovenca.

   • čudno, nič več te ne daje skleroza. Kdaj pa si ozdravila ? Nikoli se nisi ničesar mogla spomniti, kajne ? Zdaj pa kar naenkrat vse deluje.

   • Simonmarini

    Pravzaprav je. Ker je osebni stečaj pravtako orodje za zavarovanje svojih financ. Stečaj pač ni zgolj za primer, ko si prezadolžen, ampak tudi, ko se je treba zavarovati, da ti ne vzamejo preveč ali vsega.

    • Tetka iz ozadja

     Verjetno narobe razumeš.Stečaj je namenjen delnem ali celotnem poplačilu za dobavljeno blago storitve poplačilo delavcev davkov kreditov in podobno.

     Ni pa namenjen,da pred delavci in dobavitelji zavaruješ svoje finance njih pa kratko malo nategneš.Ampak taka je pač praksa tajkunov in instant privatnikov v Sloveniji

     • Simonmarini

      Težko, da narobe razumem. NAMENJEN ni, je pa mogoč. V drugem odstavku sicer potrjuješ, da je to mogoče, torej imava oba prav. Govoriva torej o zlorabi instituta stečaja.

     • Tetka iz ozadja

      Ja razni prevaranti in nepošteni ljudje se poslužujejo tega,da nategnejo delavce in druge upnike

     • Tanja Bor

      Ali ni njegov osebni stečaj povezan z davki? Torej je preprečil državi, da bi denar porabila za polnjenje tajkunske luknje. To pa celo razumem.

   • Oregon

    za tebe je tako aloi drugačedoktor. Ne pogovarjamo se kaj je dobro za državo ampak kaj je dobro saposameznika. Počasi nam preseda nenehnoplačevanje od tega pa na koncu nimamo nič: sesute ceste, stare bolnice, čakalne dobe da prej umreš predno na vrsto prideš… Ne poznam nikogar ki kar tako z veseljem v neko trgovino nosi denar ven pa nič ne odnese… In orav zatopočasi ljudem preseda in prav bi bilo da bi se vsi rafvnali po njemu, dokler ne pridejo na oblast neki z malo bolj zdravo logiko. Potem ne rečem.

   • Instalater Ivan

    no morda je tudi tako okrog donacij in morda je čisto naklučje da sta si celico na dobu delila prav janša in snežič

 • 1234

  Vsa beda Europe se je začela z uničenjem Nemčije 1945! In postali smo Angleška kolonija!
  By Petrovc

 • Oregon

  najbolj hecno pa je, da so me v soli učili kaka presica je bil fevdalec,ki je pobiral desetino od kmetov. Takoj podpišem za vse življenje to desetino.
  In to so me učili tisti, ki mi zdaj pobirajo 6 krav od desetih, če ne 7…

  • macon

   Narobe so te učili. Desetina je bila posebna cerkvena dajatev. Fevdalec je pobral v delu, izdelkih in pridelkih veliko več. Skupaj so tlačani dali do 80%.

   • daj, daj, …. sereš kluke….
    Cerkvi so dajali kmetje v naravi, v jeseni nekaj od pridelkov, drva za kurit…. tudi duhovnik mora od nečesa živet, če ti otroke pomaga vzgajat, vdove podpira s tolažbo pa tudi materialno, kakor kdo more in zmore.
    Država pa je od vedno pobirala DAVKE. Proti temu so bili kmečki punti

    • Lab

     Kmečki punti so bili samo proti enemu davku. Takrat je bilo enako, kakor danes. Če se zatečemo k davčni nepokorščini, bomo videli, kdo bo zmagal.

   • Karmen

    Tu se pa zelo motiš. Desetina je šla za fevdalca, desetina pa za cerkev. V Škofji Loki, kjer je bil fevdalec škof pa je bila dajatev samo desetina.

    • Lab

     Kmeti so imeli samo en rovaš. Ko pa so v našo deželo prišli Turki, so kmetom fevdalci dali še en rovaš, ker na tistem, ki so ga imeli, ni bilo več prostora za zareze. Ker pa so Turki kljub temu nemoteno harali po naši deželi in maltretirali kmete, so se kmetje uprli fevdalcem. Vse kar so dosegli je bilo, da so se nadnje poleg Turkov, spravili tudi fevdalci.

    • macon

     Desetina za fevdalca? Hahahaha… pa to so bili največji človekoljubi in to v časih, ko je bil vir večine produkta fizično delo, torej presežki majhni.

     https://web.cn.edu/kwheeler/feudalism.html
     http://www.historylearningsite.co.uk/medieval-england/the-lifestyle-of-medieval-peasants/

     Par linkov o srednjeveški Angliji in obveznostih tlačanov. Garali so kot živina in takrat so fevdalci sekali roke in glave ter obešali moteče elemente.

     • Lab

      To še ni nič. Naši fevdalci so celo uvažali uskoke in jim dajali najboljšo zemljo v dar, da so naše kmete branili pred Turki. O davkih seveda pri uskokih ni bilo ne duha, ne sluha. Podobna situacija je danes z Romi, pa če je to komu všeč ali pa ne. S to razliko, da si nekateri Romi danes, zemljo kar sami vzamejo.

     • 1234

      Oprosti, Uskoke ni nihče uvažal, prihajali so, Srbi, Bosanci, ubežniki pred Turki na Balk-anu. In z seboj so prinesli svoje, slabše, navade, od Turkov! In to jim je ostalo 500 let in tudi novodobnim Uskokom, po letu 1947 bo to ostalo!
      By Petrovc

     • Lab

      Ne jemlji prosim vse dobesedno, kar napišem. Uskoki so znani po tem, da jim je bila pri srcu zastava prijateljev Rusov. Leta 1916 so jo uradno uspeli vsiliti vsem Slovencem.

     • 1234

      Ja, Uskoke med nami spoznaš po že, starih priimkih na “IČ” naprimer, Grmič, Jelinčič, Zorič,……

     • Trumpp

      Zgodovino Slovenije se ti učiš v angleških blogecih? Zakaj pa ne z blogeci Papue? A otroci res nimate kaj bol pametnega za počet, namesto smetiti po spletu. Saj ni res, paj je. Pis, ljubaf. bok.

     • macon

      Favdalizem je bil po celi Evropi podoben in v podobnih gabaritih, nekje je bilo malo slabše in nekje malo boljše pa še to se je s časom in kako vojno ali boleznijo spreminjalo.

      Dal sem angleške linke, ker imajo tudi številke, ti pa probaj pisati na kakem otroškem forumu in se ne smeši z zgodovinskimi komentarji, ker nimaš niti osnovnošolskega pojma.

     • Trumpp

      Jejnata, kako so srbijančki veseli, ko lahko povedo, da imajo osnovno šolo narejeno in v otroške forumčke limajo angleške linke. Priden. Zdaj pa se srbijanček nehaj delati engleza in hitr lulat pa spat. Saj ni res, pa je, kaj si ti srbijančki dovolijo. Pis, ljubaf, bok.

 • Janez

  Ja ?
  Zanimive info ?
  Zdi se, da večina povedanega drži .
  Prenova finančnega in davčnega sistema v R. SLO je res nulna. Tema za slo stranke !! L.r. Janez Komenda

 • janez.pokoncni

  Super oddaja, Snežič je car.

  • dež

   Bi jo bilo potrebno 1 teden predvajati vsak večer ob 19.00, namesto poročil. Na vseh TV programih, na Hanziju pa 1 mesec, ker so “ljudska TV na štrom”. Bolj jasno kot je Snežič razložil ta fenomen z davčnimi oazami, se ne da.

 • Lab

  Enkratno. Snežič je razgalil naše rdečkarje. Čim prej na predčasne volitve, da Slovenija zadiha z polnimi pljuči.

  • Tanja Bor

   Jaz pa mislim, da veliko ljudi potrebuje še več časa, da bodo spregledali. Sem proti predčasnim volitvam, ker je prav, da ljudje dobijo to, kar so volili.

 • 1234

  Zgodovina je sploh zanimiva! Ne bom o tem, kar je pisal že PRJATU @bik, da so tako padec Obrenovičev-proevropskih Srbov, kot 1. Svetovno vojno, kot 2. svetovno vojno, zakrivili Angleži!
  ZANIMIVO JE DEJSTVO, DA JE VOJNO V SRBIJI IN BOMBARDIRANJE SRBIJE, ZAKRIVIL LEVIČAR Tony Blair-Angleški predsednik! Izigral je B. Clintona na celi črti!
  By Petrovc

  • avtohtoni neandartalec

   Kdo bi si mislil, nekateri so obtoževali pa Moniko Lewinsky, ki ga je vlekla Clean toonu, da bi se vse skupaj malo pozabilo.
   Okupacijo Beograda so zakuhali ustaški izdajalci, ki so sabotirali kraljevsko aviacijo in protiletalsko obrambo, ustaši so povzročili tudi 1.sv vojno, z umorom kralja.

   • 1234

    Sedi, cvek iz zgodovine, pa starš št.: 2, naj pride v šolo!
    By Petrovc

    • avtohtoni neandartalec

     Napumpali, organizirali in opremili so jih pa Italijani, ampak se niso pustili preveč prositi.

     • 1234

      Katerega kralja? Kralja Matjaža??

   • Janez

    Pozab !
    Na jugovino. Brezupna tvorba je bila. Naj, mrtva – počiva v miru !
    Taka je bila kot kolonialistični Irak. Tri sovražne narode so stlačili v eno državo ! L.r. Janez Komenda

    P.s. rezultat je ? To – kar je ! Vojna, norišnica

 • koreninca

  Med letoma 2004 in 2008 sem davke plačeval skoraj z veseljem, ker se je z njimi ravnalo kar previdno. Od takrat dalje pa se jim izogibam v velikem loku, ker nekdanji KLOŠAR pač ne more biti dober gospodar.

 • Janez

  Hja ?
  Kaj pa na tole porečejo slo stranke ?
  Pa zlasti naša “etična” SMC in slo ekonomisti, pa pravniki in Durs, pa dr. Mramor, dr. Cerar !! L.r. Janez Komenda

  P.s. o skrivanju denarju pod tuja imena , pa delu s trojkami sem že pisal. A to naj organi MNZ R.SLO !!

  • avtohtoni neandartalec

   Verjeto je vse pod svoje okrilje prevzela družbena samozaščita.

   • Janez

    Hja?
    Kaj pa je to “družbena samozaščita?” A misliš na gasilce ali na ? “Vaške straže” ?
    Tale Rok S. je kar zanimivo povedal – to kar že vem !
    O tem sem že pisal , ko sem pisalž p t.i. “trojkah”
    Rok S. ni povdal – kakšna je pravna sodna zaščita v Bosni ? Najbrž – je ni ?
    Tudi ?
    Mi ni bilo všeč , da je rekel, da je Karner – njegov prijatelj ?!
    Kako., da v R. SLO ta Karner še ni bil procesuiran? Končno je baje prodajal? Steroide? Janez Komenda

    • Je žepanov prijatelj. Roka roko umije.

     • Janez

      Hvala za info !!
      Tisto o spremembi – v oazi – denarja, ki je ” dobiček” v ” “posojilo ” samemu sebi !!
      … je ?
      g o l j u. f. i j a !!
      morda še v Zakonih – n e p r e d e l j e n a !! – ampak : goljufija l.r. Janez Komenda

     • Janez

      Popravek ” neopredeljena “- a goljufija ! Nedvomna – goljufija !! Durs – POZOR !! L.r. Janez Komenda

      P.s. bralcem se opravičujem. Pišem na zelo občutljivo “touch” tablico.

 • avtohtoni neandartalec

  Zanimivo, pri nas se marsikdo zanimiva, na Hrvaškem pa plačajo vse kar zahteva od njih država, tudi če je na roko, brez računa.

 • Janez

  Pametno pri tem Roku !
  Se mi je zdelo tisto o – odgovornosti sodnikov in inšpekcij in davčne uprave !!

  Svoje naj povejo slo politiki !! Zlasti tisto. O t.i.diskrecijski pravici davčnih inšpektirjev ? L.r. Janetđz Komenda

 • dr Janez Sveti

  O teh stvareh pišem že vseskozi. Državnim pijavkam so verjetno stali lasje pokonci. Veliko nas je, ki trdimo popolnoma enako. Mislim pa, da nas je premalo in takšne vlade, ki bi te nujne poteze naredila ne bo še dolgo. Mogoče šele takrat, ko bomo v bankrotu in nam bodo upniki poslali prisilne upravitelje.
  DR Janez Sveti Dovolj davkov!

 • Janez

  Kot rečeno !
  Upam, da so ta zanimivi – a za moje pojme sporni nastop !
  Tega človeka – videli tudi : dr. Mramor, ljudje z Dursa , z MNZ itd. ,! L.r. Janez Komenda

  P.s. jaz sem o načinih računovodskih goljufij pisal že v zavihkih tu, o davčnih oazah. Po srednji špli sem namreč obračunaval plače za cca 00 ljudi in stroške poslovanja nekega državnega kombinata. Računovodskih goljufij ne odobravam. Mnenja sem, da bi morale biti uradno sankcionirane s predpisi. Nastop je pokazal skromno usposobljenost naše Durs itd.

  • Janez

   Popravek ” za cca 100 ljudi. L.R.JANEZ KOMENDA

 • user31337

  Se da kje pogledat celi intevrju? sem zamudil.

 • Joel Chan

  Pozdravljeni vsi. Sem tukaj, da pričam, kako sem dobil posojilo od gospoda Elije, potem ko sem večkrat zaprosil od različnih posojilodajalcev, ki so obljubili, da mi bodo pomagali, vendar mi tega niso nikoli dali. Dokler me ni prijatelj predstavil gospod Elija, mi je obljubil, da mi bo pomagal, in res je storil, kot je obljubil, brez kakršnega koli odlašanja. Nikoli nisem pomislil, da še vedno obstajajo zanesljivi posojilodajalci, dokler nisem spoznal gospoda Elije, ki mi je resnično pomagal posojilo v višini $60.000 USD in spremenilo moje prepričanje. Ne vem, če na kakršen koli način potrebujete resnično in nujno posojilo. Prosim, obrnite se na gospoda Elija po njegovem e-poštnem naslovu: ([email protected]) hvala. VSE VSE NAJBOLJŠE PRIJATELJE

 • Joel Chan

  Pozdravljeni vsi. Sem tukaj, da pričam, kako sem dobil posojilo od gospoda Elije, potem ko sem večkrat zaprosil od različnih posojilodajalcev, ki so obljubili, da mi bodo pomagali, vendar mi tega niso nikoli dali. Dokler me ni prijatelj predstavil gospod Elija, mi je obljubil, da mi bo pomagal, in res je storil, kot je obljubil, brez kakršnega koli odlašanja. Nikoli nisem pomislil, da še vedno obstajajo zanesljivi posojilodajalci, dokler nisem spoznal gospoda Elije, ki mi je resnično pomagal posojilo v višini $60.000 USD in spremenilo moje prepričanje. Ne vem, če na kakršen koli način potrebujete resnično in nujno posojilo. Prosim, obrnite se na gospoda Elija po njegovem e-poštnem naslovu: ([email protected]) hvala. VSE VSE NAJBOLJŠE PRIJATELJE.

 • Joel Chan

  Dober dan, moje ime je Monica Roland iz Tajske, želim pričati o dobrem posojilodajalcu, ki mi je pokazal svetlobo, potem ko so ga štirinajst različnih internetnih posojilovalcev prelomili tukaj v naši državi, vsi obljubljajo, da mi bodo dali posojilo, potem ko me bodo plačali veliko provizij, ki ne prinašajo nič in niso prinesle pozitivnega rezultata. Izgubil sem trdo zaslužen denar in bil je skupaj 13.300,00 evrov Nekega dne, ko sem brskal po internetu in iskal oporo, ko sem naletel na pričanje moškega, ki je bil tudi prevaran in se na koncu navezal na zakonito posojilo z imenom Posojilo Institucije, kjer je končno dobil posojilo, sem se odločil, da se obrnem na isto posojilo in nato sem jim povedal svojo zgodbo o tem, kako so me prestrašili štirje različni posojilodajalci, ki niso naredili ničesar, razen, da so me boleli. Podjetju razlagam po pošti in vse, kar so mi rekli, ne jočem več, ker bom dobil posojilo v njihovem podjetju in prav tako sem se pravilno odločil, da se obrnem na njih. Izpolnil sem obrazec za posojilo in nadaljeval z vsem, kar je bilo zahtevano od mene, in prejel sem znesek posojila v višini 160.000,00 EUR s strani tega velikega posojila za posojila podjetja, ki ga upravlja gospod Elijah, in danes sem srečen s svojo družino, ker Credit Institutions Limited mi je dal posojilo, zato sem se zaobljubil, da bom še naprej pričal po internetu, kako sem dobil posojilo. Ali nujno potrebujete posojilo? prijazno in hitro se obrnite na kreditne institucije Posojilo zdaj, če želite posojilo prejeti po e-pošti: ([email protected]) ali ([email protected]) Verjamem, da tudi drugi ljudje pričajo o tem istem poštenem posojilodajalcu

 • Mr Moses

  Danes sem tako vesel, ker je Bog to storil zame, ko sem šel skozi težke čase z drugimi posojilodajalci in nič se ne uspe, izgubil sem svojo vero in upanje, vendar moram še vedno trdno in slediti temu, kar iščem. Danes sem vesel, ker me je Bog usmeril v najboljšo posojilno družbo in po stiku z njimi nisem ničesar obžaloval, zato mi je bila odobrena srčna želja in dobili so mi omenjeni znesek, ki sem ga zahteval (300.000USD), denar je bil plačan moj račun po enem tednu pogovorov s podjetjem in niso me stresali ali ne boleli, ko sem od njih dobil to posojilo, drugi moji družinski člani in prijatelji, ki sem jih usmeril k njim, so dobili tudi posojilo, rad bi te da se obrnete na posojilo o [email protected] in dobite posojilo hitro, in to je varno in hitro, vi, ki imate ohlapno upanje, vero in vse, kar imate, samo v imenu, da dobite posojilo in nič ne uspete, stavite me, če poskusite to HITRO POSOJILNO PODJETJE, nikoli ne boste ničesar obžalovali, vaša zahteva za posojilo pa bo odobrena in bo plačana neposredno na vaš bančni račun, zato pohitite zdaj in se obrnite ([email protected])) ali ([email protected]) in prosite za kakršno koli vrsto posojila in bo g uvrstili k tebi. želim ti najboljše

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!