Snežič: Ponovno je šlo za eno izmed umazanih medijskih političnih kampanj

Dr. Rok Snežič, strokovnjak za slovensko in tuje davčno pravo. (Foto: Nova24TV)

Ustavno sodišče Bosne in Hercegovine je Roku Snežiču res zavrnilo pritožbo, ki jo je vložil zaradi domnevne prepovedi vstopa v Bosno in Hercegovino, a je s tem dejansko potrdilo, da takega ukrepa proti njemu ni, je danes za STA povedal ddr. Rok Snežič. To izhaja tudi iz sodbe, ki jo je ustavno sodišče BiH objavilo na spletnih straneh pod številko AP-140/22. Včeraj so na STA namreč zapisali – povzeli pa so jih tudi nekateri drugi mediji – da je mariborskemu poslovnežu in davčnemu svetovalcu še naprej prepovedan vstop v BiH, kar pa ne drži. Danes so na STA objavili popravek oziroma Snežičevo pojasnilo.

“Želel sem dobiti pisno od ustavnega sodišča, ali ta prepoved vstopa res obstaja, ker so vsi mediji o tem pisali. In meni je ustavno sodišče napisalo, da nikjer ni zavedeno, da imam prepoved vstopa. To sem naredil namerno, ker so vsi mediji v Sloveniji pisali, da ima Rok Snežič prepoved vstopa. Jaz sem pa govoril, da sem bil večkrat v Bosni in da nisem dobil prepovedi vstopa,” je razložil ddr. Rok Snežič, ki je poudaril, da je bil ves manever namenjen temu, da nedvomno zavrne medijske navedbe, da mu je iz varnostnih razlogov prepovedan vstop v BiH, kjer ima sicer ženo in otroka.

Po Snežičevih besedah je šlo ponovno za eno izmed umazanih medijskih političnih kampanj proti njemu in to le zato, ker brez dlake na jeziku pove, kar si misli o političnih predstavnikih levice in njihovih “medijskih podpornikih”. Novinarskim sodelavcem Tjaše Slokar Kos je Snežič včeraj posredoval naslednje sporočilo: “V današnjem članku na portalu 24ur.com sem zasledil članek z naslovom Snežiču še naprej prepovedan vstop v BiH. Prosil bi za popravek in objavo sodbe Ustavnega sodišča BiH, ki ravno nasprotno z Vašimi navedbami zapiše, da Roku Snežiču prepoved v BiH ni bila izrečena. Točno je navedeno in citiram prevod: ‘Ustavno sodišče Bosne ugotavlja, da je sodišče BiH nedvoumno ugotovil, da pritožniku ni niti izrečena sankcija izgona s prepovedjo vstopa in prebivanja na teritoriju BiH.’ V dokaz pošljem celotno sodbo Ustavnega sodišča BiH in prosim za popravek. Namreč ustavno sodišče je ugotovilo, da prepoved vstopa BiH za Roka Snežiča ne obstaja. V dokaz prilagam celotno sodbo sodišča.

Foto: zajetje zaslona

Portal 24ur je včeraj namreč zapisal, da je Ustavno sodišče BiH zavrnilo pritožbo Roka Snežiča, ki so mu pred časom zaradi njegovih domnevno spornih finančnih poslov prepovedali vstop v državo. “Mariborskemu poslovnežu in davčnemu svetovalcu je tako še naprej prepovedan vstop v BiH,” so zatrdili, v enaki maniri pa so poročali tudi nekateri drugi mediji. A v resnici je šlo za to, da se je Snežič  skupaj s še dvema osebama na ustavno sodišče pritožil, češ da  se mu preprečuje vstop v BiH in stike z družino. Ustavno sodišče je njegovo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno – s tem pa dejansko potrdilo, da ni veljavnega ukrepa v BiH, ki bi Snežiču preprečeval vstop v državo. Snežič pa je to uspel dokazati s pritožbami najprej na ministrstvo za varnost (oz. notranje zadeve) in kasneje na sodišče BiH, danes popravek objavlja STA.

Manever je bil namenjen temu, da nedvomno zavrne medijske navedbe
Snežič se je prek svojega odvetnika sicer najprej pritožil zaradi lanskega opozorila Obveščevalno-varnostne agencije BiH (Osa), da je bil razglašen za grožnjo varnosti in integriteti BiH, zaradi česar naj tudi že vse od lani ne bi smel vstopiti v BiH. Glede na medijska poročila naj bi bilo v ozadju njegovo serijsko ustanavljanje podjetij za “davčno optimizacijo”. Snežič je za STA pojasnil, da so mu to opozorilo Ose potrdili tudi na policiji na meji, nakar se je pritožil na notranje ministrstvo in zaprosil za ukinitev oz. skrajšanje tega ukrepa. Ministrstvo mu je 30. marca lani odgovorilo, da proti njemu ni izrečen ukrep izgona s prepovedjo vstopa in bivanja na ozemlju BiH. Zatem je 29. septembra lani tudi Sodišče BiH zavrglo njegovo pritožbo glede te odločitve notranjega ministrstva in v razsodbi pojasnilo, da je ministrstvo jasno ugotovilo, da pristojna služba, ki je po zakonu BiH o tujcih edina pristojna za to, ni izrekla ukrepa izgona s prepovedjo vstopa v BiH. Enako stališče je zdaj pravzaprav potrdilo tudi ustavno sodišče BiH – ker ukrep ni bil izrečen, tudi ne more biti kršitev človekovih pravic oz. Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Ne obstaja nobena pisna odločba o prepovedi vstopa
Portal prava.si danes piše, da sta slovenska medija Reporter in 24ur povzela poročanje “zloglasnega agentskega” bosanskega novinarja Avda Avdića. Ob tem pa prilagajo sodbo Ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine, ki priča o tem, da navedbe Avdića, STA, Reporterja, Svet24, Dela in 24ur sploh ne držijo. “Celotno farso je po mnenju Snežiča najverjetneje doživel le zaradi navodil direktorja OSA Osmana Mehmenagića – Osmice, ki je po ugotovitvah enega boljših bosanskih raziskovalnih novinarjev Slobodana Vaskovića močno vpleten v kriminalne združbe,” so zapisali in pojasnili, da je po mnenju Vaskovića Mehmedagić v vrhu delovanja bosanske celice kavaškega klana. “Sedaj je Ustavno sodišče BiH ugotovilo, da ne obstaja nobena pisna odločba o prepovedi vstopa za ddr. Roka Snežiča v BiH. Gre za hudo zlorabo službenega položaja šefa OSA Osmana Mehmenagića – Osmice, trdi Snežič,” so še izpostavili na portalu.

Sara Bertoncelj