Sodišče odločilo: Starima staršema ministrica Anja Kopač Mrak in CSD vnuke odvzela nezakonito

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Upravno sodišče je vse naše institucije, ki v primeru socialnih zadev skrbijo za človekove pravice, postavilo na laž. Varuhinja človekovih pravic, socialna inšpekcija in ministrica za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti so vse po vrsti zagotavljale, da pri odvzemu koroških dečkov ni bilo nepravilnosti, sodišče pa sedaj ugotavlja nasprotno – dečka pri starih starših nista bila ogrožena.

Vnuka, znana kot koroška dečka, sta bila starima staršema odvzeta nezakonito. To je dosodilo upravno sodišče, ki je tožbi babice Marije Otorepec delno ugodilo. Njej in njenemu partnerju so vnuka brez njune vednosti odvzeli iz vrtca in ju namestili pri rejnikih, saj naj bi bilo po mnenju CSD otrokoma, potem ko je njun oče hladnokrvno ubil njuno mamo, pri rejnikih bolje kot pri starih starših.

Neuradno naj bi se zaradi odločitve sodišča tresel stolček ministrici Anji Kopač Mrak, ki je tudi sama zagotavljala, da je postopek odvzema vnukov potekal zakonito in brez nepravilnosti. Na junijski seji naj bi poslanci razpravljali tudi o interpelaciji ministrice Mrakove. Sama je sicer dejala, da sodbe še ne more komentirati, saj je še ni videla. Dodala je, da v kolikor bo sodba pravnomočna, bo ukrepala skladno s pristojnostmi in zahtevala prevzem odgovornosti.

Sodišče: Dečka pri babici in dedku nista bila ogrožena
Sodišče sedaj ugotavlja, da so bile kršene človekove pravice tako babici in dedku kot tudi otrokoma. Priznali so aktivno vlogo starih staršev v razmerjih, ko država poseže v razmerje med starimi starši in vnuki. Dodali so, da dečka pri starih starših nista bila ogrožena. Pri razsojanju so se sklicevali na podobno odločitev evropskega sodišča v italijanskem primeru, poroča Večer.

Metka Zevnik (foto: STA).

Metka Zevnik (foto: STA).

”Na tak način se otrok ne more odvzeti. To je bilo storjeno zelo samovoljno po sklepu enega in drugega CSD, velenjskega in slovenjgraškega. Res mi je lepo, da je sodišče tako odločilo, pravilno, v korist vseh malih otrok, ki so bili tako nasilno odvzeti starim staršem, kar je nedopustno. V imenu Združenja starih staršev, ki ga zastopam, lahko rečem, da nam je ta odločitev v veliko zadovoljstvo,” je odločitev sodišča komentirala Metka Zevnik.

Upravno sodišče pa je sicer zavrnilo zahtevo babice, da bi se dečka vrnila k starima staršema. Sodišče je dejalo, naj o tem odločajo drugi organi. Odvetnik babice je že napovedal, da se bo na ta del sodbe pritožil. Babica in dedek namreč še vedno nimata stikov z vnukoma niti ne vesta, kje sta.

Da je sodišče odločilo pravilno, se strinjajo tako v Združenju starih staršev kot v Odboru za pravice vnukov in starih staršev, kjer nad odločitvijo sodišča niso presenečeni. ”Glede na to, kako je potekala seja v parlamentu in kako smo vse postopke pojasnjevali, je to povsem jasno in povsem pričaovano,” je komentiral socialni delavec in član odbora Franci Donko, ki je dodal, da ostaja največje vprašanje še odprto. ”Zanima me, če bo ministrica sedaj potegnila tiste poteze, h katerim jo tudi kot stroka pozivamo,” je pojasnil Donko.

Franci Donko (foto: osebni arhiv).

Franci Donko (foto: osebni arhiv).

”Sedaj so na potezi ministrstvo, inšpekcija in centri za socialno delo, da opravijo potrebne zadeve, da se otroci vrnejo v družino starih staršev. Vsekakor je čas, da nemudoma popravijo svojo strokovno in pa etično zgrešeno odločitev,” je stanje komentiral Franci Donko.

Metka Zevnik je dodala, da se sedaj vidi, da je sodišče ugotovilo prav tiste kršitve človekovih pravic, na katere so v Združenju starih staršev vedno opozarjali. ”Čeprav ministrica in varuhinja človekovih pravic tega nista priznavali, smo mi na te kršitve že od začetka opozarjali,” je dejala Zevnikova.

 

“Trditi, da je varuh podprl ugotovitve drugih organov, ni primerno”
Varuhinja človekovih pravic pa o sodbi pravi, da le-ta ugotavlja enako, kot je ugotovila že sama, saj da je že takrat opozorila na pravni interes ožjih sorodnikov v pravnih postopkih za zaščito otrok in na potrebo, da jim ga zakonodaja prizna. Kot še poudarjajo pri varuhu, se strinjajo tudi z delom sodbe, ki pravi, da morajo državni organi odločiti o vsaki vlogi posameznikov in da ni dovolj, da jih o tem zgolj obvestijo, kot so to storili v primeru koroških dečkov.

”Varuh torej ni ugotavljal nepravilnosti v postopkih, za katere so pristojni drugi državni organi in jih bo mogoče odpraviti v nadaljnjih postopkih, ki jih je začel zastopnik starih staršev. Trditi, da je Varuh podprl ugotovitve drugih organov, ni primerno, saj so bila že izhodišča za preučevanje različna,” so še sporočili v izjavi za javnost.

M. G.

 • Peter

  Oho, kaj pa zdaj?
  Vsi strokovnjaki, ki so trdili, da je vse zakonito?

  • dob

   Saj imaš možnost pritožbe v zakonitem roku. Piše na papirju spodaj levo.

 • Lord H.

  FYI: vaši otroci niso vaši, pač pa so last Partije.

  • rubec

   ************

  • dob

   Stari, tule si povedal bistvo celotnega problema.
   Mi smo samo kosi mesa.

   Naše imetje z nami vred naše parcele, zemljišča, nepremičnine… vse to je last Partije.
   Mi smo samo začasni vzdrževalci tujega imetja, da počasneje propada.
   Obenem si mislimo, da je to naše, samo zato ker tako piše v zemljiški knjigi. Toda v zemljiški knjigi to piše zato, ker je EU tako rekla, da mora biti!

   Zdaj pa poglej, kaj lahko človek na svoji parceli, za svoj denar zgradi?!
   Nič.

   Lahko samo prosi za milijon dovoljenj in plačuje neskončno vrsto soglasodajalecv, čaka na urbanistično zakonodajo, ki vedno zamuja, pa se zakon med sprejemanjem spremeni, pa gremo vse spet od začetka. Postopki preverjanja, sprejemanje pripomb, soglasodajalci, pogoji, soglasja, usklajevanje različnih zahtev med javnimi službami, ki ne gredo skupaj…..ponovno sprejemanje… če se vmes ne spremeni še kakšen zakon, potem pa vse spet od začetka!

   Urbanistična zakonodaja se spreminja hitreje, kot naši možgani to lahko dojemajo. A spet ne hitreje, kot ti našparan denar skopni.

   MI nismo lastniki ničesar. Ne svojega denarja ne imetja ne hiš ne parcel, na katerih stojijo ne družin ne samih sebe ne naših otrok. Vse je v lasti Partije, z nami delajo kar hočejo.
   Opozicija jim gre na živce, zato iz nje delajo SZDL. Zasedli so pozicijo, zdaj se vrivajo v opozicijo in jo košček za koščkom zasedajo.

   Dokler je ne bo več, ker bo le še SZDL.

   • Lord H.

    Slovenija je na regresivni poti iz rdečega fevdalizma (razen oblastne kaste so vsi državljani hlapci) v rdeče sužnjelastništvo.

    • Mojca pokraculja

     Ne bi si upala reči, da je na poti, mislim da je že dosegla rdeče suženjstvo.

    • karlina

     na zalost imaš res prav, še bomo , po domače rečeno fajn j….i, jeza

   • Mojca pokraculja

    Ja točno, saj smo bili še donedavnega le imetniki pravice uporabe lastnih parcel. Oni so pa sedaj tako dobri, da nam celo dovolijo to koristiti , ob plačevanju mastnih davkov.

    Ne vem, sploh še obstaja urbanistična zakonodaja ? Zadnjih 10 let je govora samo o gradbeni. In o tem kako jo je treba poenostaviti ! Da se bo lahko hitreje gradilo mimo najosnovnejših pogojev, varnostnih, ekoloških itd. Glavno da kasirajo sto in en prispevek ter dajatev. Če bi imeli urbanizem pošlihtan, potem sama gradnja ni problem, a kaj ko vlada popolni kaos, vsaka občina “fura” svoj urbanizem, prilagojen svojim lobijem.

    • dob

     Janković je “mandrake il mago” (ti bi znala poznati ta strip iz davnih časov, ker si z našega konca) on s čarobno paličico iz ene bedne kmetove parcele, ki jo je Janković kupil za en črn in en bel, v hipu, kot po čarovniji, naredi zazidljivo parcelo. Potem ta parcela zaradi te Jankovićeve čarobne sposobnosti dobi blazno ceno, praktično čez noč.
     Janković nato parcelo proda z velikim profitom. No, te čarovnije ne zna narediti glih vsak. Samo Jankovič mandrake, il grande mago.

     • Mojca pokraculja

      Ja poznam ta strip – “non posso fare l’impossibile”.
      Vidiš kje se je Zoki učil madžioničarstva, pustimo se še presenetiti z iluzionizmom !

     • radames

      Zoki?????

 • spet-sam-jest

  Se prau, de je bla to ugrabiteu. Kva še čaka policija, k mora take stvari preganjat po uradni doužnosti?

 • macon

  Kje je zdaj privedba kriminalcev s CSD in odstop bedne ministrice?

  • tzt

   Ne prehitevat. Cerar se bo po tehtnem premisleku in na podlagi posvetovanj z eksperti odločil kaj bo delal jutri in pojutrišnjem. Mogoče, ampak res mogoče bo strokovno razmislil kaj bo z Mrakovo šele naslednji teden. Če bo deževalo, lahko razmišljanje podaljša še za kakšen teden. Če bo preveč vlage v luftu pa za dva.

   • radames

    Če bo deževalo, bo Janša kriv. Ali pa vsaj SDS.

    • karlina

     Saj je vedno kriv, kdaj pa ni.

 • Janez

  Bravo sodišče !
  Že dolgo čakamo, da se v Slovenijo – vrne zdrava pamet !!
  Katero sodišče – pa kateri sodniki so pa to ok sodbo izrekli ?
  Me že kar čudi!?
  da imamo v R. SLO – sploh še kaj sodnikov, ki znajo pravično in naravno razsojati !! L.r. zapis JANEZ KOMENDA

  • Peter

   Ena lastovka še ne prinese pomladi, no.

 • resnicaboli

  Pa ona bo dobila pravno mnenje Cmerarjevih “strokovnjakov” to šteje kakšno sodišče neki.

 • totex39

  Takoj zahtevamo zamenjati ves klan nesposobnežev v CSD, osladno vuruhinjo človekovih pravic in ministrico Mrakovo. Sram vas je lahko, da se človek mora na tak način boriti za pravice.

  • dob

   Nobena okupatorska država ne bi bila tako sovražna do nas, ker ne bi delovala proti nam z namenom, da nas uniči.
   Ta to počne z najslabšimi nameni! Zakone sprejema proti nam.
   Komunisti bi nas radi uničili, ker se hočejo nekomu maščevati.

   • koreninca

    Med drugo vojno so domači klavci iz ljudi delali tudi ranjence(če so ti imeli srečo), okupator jih je pa potem v veliki meri zdravil.
    Danes je situacija samo malo modificirana.

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Viktorh

  V zadoščenje pa mi je, da je odtopila ministrica…

  • koreninca

   Predvidevam, da tega ne bomo dočakali. Žal.

  • karlina

   Saj ni

 • francelj3

  Naj ta trapa od ministrice, ki ugrablja otroke, že nekam izgine!!

  • komar marko

   Nič bati, za take je korito dovolj široko. saj je naša, se bo že kaj našlo, če ne drugega pa na kaki FDV usmeritvi za poneumljanje ljudi!

   • Peter

    Če ne zna, bo pa druge učila, so svoje dni rekli vrli Butalci, no.

    • komar marko

     Sam osel bo krepnil, oni imajo pa še toliko idej!

 • Aton

  Sedaj je na vrsti odgovornost. Za fašiste. Pohvala tudi za naše razmere hitro odločitev sodišča.

 • albusa aquilae

  če premore v sebi trohico “morale in etike”, bi morala takoj odstopiti..

  • tomven

   Kdo, kopać mrak? Ne se hecat, ona je besedi morala in etika slišala slišala samo od svojega kcmokačevega kvargel patrona. Ta je o morali in etilki govoril že tako osladno, da so tudi njihovi dobili sladkorno, ta srečni pa samo drisko in prebavne motnje. O tem, da bi se morala kopać mrak nemudoma pobrati z vseh funcij je pa jasno kot beli dan…
   …ampak se ne bo, ker ji je tako lepše.

   • koreninca

    Ministrstvo za delo, družino… ima za svojo pravico.
    Za bruhat!

  • koreninca

   Rdeča horda ni in ne bo imela nobene morale NIKOLI.

  • karlina

   Ne premore, ker ji je to tuje, to je njeni starši niso naučili, oz. privzgojili.

 • Osti jarej

  …so odstopili že vsi,ki so otroka ugrabili…če še niso ,naj to storijo TAKOJ….najprej KOPAČKA,takoj za njo pa sekretarka na ministrstvu…pa ne pozabimo na čačinovićko in vse one,ki so s svojimi “strokovnimi” mnenji,naredili škodo fakulteti za soc.delo in diplomantom,ki z nje prihajajo “uradovat” in vnašat podatke v računalnike na CSD.je ,po vsej državi,inšpektorja,ki ni ugotovil kršitev vsi omenjeni so govorili v prid ugrabitvi…tudi varuhinja človekovih pravic in njen namestnik….

  • karlina

   Pa Vukova.

 • komar marko

  Izvedena je bila REVIZIJA odvzema. Torej so strokovne službe delale iz roko v roki in morajo VSE ODSTOPITI!

 • Osti jarej

  aja….ne pozabimo pa niti poslancev koalicije,ki so obstruirali nujno sejo na to temo…..

 • komar marko

  Se mi je čudno zdelo ko sem prebiral današnje medije. nekam ORKESTRIRANO udrihajo po SDS! Slučaj?

  • janez.pokoncni

   Rezultat včerajšnih anket je porazen. SDS je dobila toliko, kot SD, ZL in SMC skupaj. Nekaj je potrebno nujno narediti in danes so se začele deskreditacije.

   btw.,
   Sam sem jih javno tukaj na tem forumu napovedal že včeraj!

  • karlina

   NITI SLUČAJNO,

 • Aton

  Ni še vsaka kraja otrok kaznivo dejanje.

  • koreninca

   Cerarji imajo to v krvi. :-)

  • karlina

   Itak

 • totex39

  Potrebna je takojšnja kazenska ovadba in odpoved iz delovnega razmerja za vse vpletene, namreč te “nesposobni strokovnjaki” ne smejo opravljati več svojega dela.

  • karlina

   Verjemi, da ne bo nič, dokler bo predsednik parlamenta Cerar, ki jih ščiti, bolj , kot kočevske medvede.

 • centurion

  To, kaj je v tej državi prav, bo ptič Brglez povedal!

  Ker Miro zaupa stroki in ministrci Kopački.

  • radames

   Na Cerkljanskem temu tiču pravijo BRLEZ.
   Brlez, precednik Državnega zbora.

 • tomven

  Prepričan sem da se bo kopać mrak vadila na isto foro kot kratkonogi, ki je rekel, da ga je đeneral hočevar nategnil kot malega otroka, on pa mu je naivno verjel. Njo so verjetno nategnili vsi csd-jevci z ono debeloglavo direktorico na čelu.

  • rubec

   “Njo so verjetno nategnili vsi csd-jevci z ono debeloglavo direktorico na čelu.”

   Kakšen specialen monitor pa imaš ti. Pri meni se vidi da ima ministrica na čelu samo eno manjšo marelico.

   • tomven

    :-))

 • kuskus

  Bravo sodišče.
  Cerar – strokovnjak iz ustavnega prava pa ni vedel, da je stvar nezakonita. ŽALOSTNO, kdo nam vlada.
  SE ŠE ČUDITE, ZAKAJ NAM GRE TAKO KATASTROFALNO SLABO ???

  • karlina

   Jaz se ze najmanj 10 let ne čudim, samo zato, ker nam še vedno vladajo slaboumni potomci komunistov, nič drugega. to je moje mnenje.

 • zaton

  Kako nezakonit odvzem? Ali niso vsi odgovorni, vključno z ministrico v javnosti zatrjevali, da so bili postopkio odvzema pravilno izpeljani-po črki zakona? Sedaj pa jim upravno sodišče dokaže ravno nasprotno. Bomo videli, če bodo vsi vpleteni pri tej zadevi, vključno z ministrico Kopač-Mrakovo odstopili.

 • AlojzZ

  kuskus : “ŽALOSTNO, kdo nam vlada.”Tisti, ki smo mu vladanje dopustili. Skratka, problem ni vlada!

 • koreninca

  Potomci klavcev iz druge vojne ne morejo in neznajo drugače delati, kot primitivci.
  Do kdaj še?

  • zaton

   Dokler jim bodo volilci to dopustili.

   • koreninca

    Saj res. Opranoglavci zmeraj volijo “pravilno”.
    Bruh.

    • zaton

     Bolj kot jih “tepejo”, raje jih volijo

     • koreninca

      Opranoglavci sploh ne vedo, da so tepeni.

     • zaton

      To pa je tudi res.

 • karlina

  Upravno sodišče pa je sicer zavrnilo zahtevo babice, da bi se dečka vrnila k starima staršema. Sedaj pa mi ni nič jasno, ravnanje CSD in seveda nadute ministrice Kopačeve je bilo nezakonito, zavrnili pa so zahtevo, torej niso naredili nič, enostavno bi morali odločiti, da je TREBA TAKOJ, brez razmišljanja, vrniti vnukca starima staršema, kajti se bojim, da bodo še kar zavlačevali in nič naredili v prid vnukov, ki sta mimogrede, ze dva meseca, če ne več, odvzeta starima staršema, naredili so s tem grozovito škodo, sicer pa TAKOJ mora odstopiti ministrica Kopačeva, ker ni vredna, niti sposobna za takšno funkcijo.

 • zaton

  Po mojem mnenju, ne bo nihče od vpletenih odgovarjal. Lahko pričakujemo opravičilo starima staršema ali pa še to ne.

  • Lord H.

   Commiji se ne opravičujejo, nikdar, kvečjemu kaj obžalujejo, kar pa ni enako opravičilu, ker opravičilo pomeni sprejetje odgovornosti za storjeno krivico oz. zlo in prošno za odpuščanje.

 • neny

  “Sodišče: Dečka pri babici in dedku nista bila ogrožena
  Sodišče sedaj ugotavlja, da so bile kršene človekove pravice tako babici in dedku kot tudi otrokoma. Priznali so aktivno vlogo starih staršev v razmerjih, ko država poseže v razmerje med starimi starši in vnuki. Dodali so, da dečka pri starih starših nista bila ogrožena. Pri razsojanju so se sklicevali na podobno odločitev evropskega sodišča v italijanskem primeru, poroča Večer.”

  Ja in kje ste zdaj vi dve pocukranki, ki sta bili tako proti tema dvema dečkoma. Prirejali sta si svoje zgodbe, ena je potegnila drugo, ker je druga brez hrbtenice. Enako kot v zadevi deložacija Olah. I + T seveda. Mene osebno zanimajo samo socialne zgodbe na tej strani. Po tej plati se bom še oglasila, sicer ne.

  • Duhec

   Sm brala tvoje komentarje… bravo. +++

   • neny

    redki smo, ki vidimo vse plati.

    • Duhec

     Od drugih nikoli nič ne pričakuj…

     • neny

      že dolgo ne več, zato sem flegma, kar se tega tiče.

     • Duhec

      Svet je poln hinavcev… tisti, ki niso, se jih skor ne opazi. Plavajo v tem skupnem morju…

     • neny

      haha…..jaz se jim smejim, ker so plitki,

     • Duhec

      Sej ne vejo, da so… pa zakaj bi jim ti dopovedovala kontra?! Učinka tko ne bo…

     • neny

      itak da ne…. mal zeza….-:)

     • Duhec

      Ko in dokler se ti lub… mene mineva.

     • neny

      meni je zadoščenje, da se borim za prave stvari. Je pa res, da se ne splača. Kljub temu se bom vedno zavzemala za socialno šibke ali kakorkoli ogrožene, ker si sami ne morejo pomagati. Takim bom vedno dala podporo. For ever.

     • Duhec

      Tud jst sm taka… od vseh mi je bil sam edn hvaležen. Kolk jih je pa že blo?! Ne vem… ne štejem. Jst sm vedno govorila, da to delam zase, zarad svoje vesti… sm premikala gore… za druge, za tiste, ki jih zame nikol neb. Noro…

     • neny

      Pride čez leta….Ogromno morajo tudi sami spoznati kdo jim je želel dobro. Verjemi, da so hvaležni, včasih so to leta ali pa meseci, celo en sam mesec. Take so moje izkušnje, vsak pa ima svoje.

     • Duhec

      Ko nardim, pretrgam stike… ne maram vprašanj od ljudi, ki z mano in s celotno zadevo niso mel nič.

     • neny

      vem kaj misliš….. ni treba da to pride direktno od njih, včasih se to zgodi na nek čuden način. “Zvedela boš tako ali drugače….”

     • Duhec

      Ne družim se velik z ljudmi… mam zlo zaprt krog in jih preštejem na prste ene roke.

     • neny

      aha razumem…. Kljub temu….. Osebno imam stike od daleč in bolj malo od blizu. Ampak so pravi. Neka distanca bolj povezuje ljudi, kot pretirana bližina.

     • Duhec

      Me veseli… pr men pa niti tega pravila ni. Si mi lohk ful blizu, pol pa kr naenkrat več ne. Tega večina ne razume… men je pa logično, ker štejejo dejanja iz dneva v dan. Najboljši prjatli so mi pa tko tisti, ki zlo mal govorijo

     • neny

      ja saj to je na nek način distanca….

     • Duhec

      Držim se načela, da mora vsak odgovarjat čeravno je moj prjatu… tud za xy človeka.

     • neny

      enako. Prava mera. -:)

     • Duhec

      Temu pravim čiščenje…

     • neny

      ja selekcija….namatrala sem se s tem. Priznam.

     • karlina

      Najboljši prjatli so mi pa tko tisti, ki zlo mal govorijo+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • karlina

      Tudi ti, potem sva ze dve.

 • Peter

  ….Dodala je, da v kolikor bo sodba pravnomočna, bo ukrepala skladno s pristojnostmi in zahtevala prevzem odgovornosti….

  Aha, prevzem odgovornosti. Pahor ima veliko izkušenj pri tem, kaj pa če bi kar on prevzel, odgovornost, no.

  • indijanka

   Rada bi se veselila. Pa si ne upam. Salomonska odločitev je, ki je lahko namenjena samo reševanju neke politike in je v bistvu napako sistema legalizirala. Držim pesti za babico in dedka in vnučka. So bile očetu morilcu že odvzete roditeljske pravice?

   • karlina

    Mislim, da še vedno ne in tukaj nekaj zelo, zelo smrdi.

    • indijanka

     Se strinjam Karlina. Rejniški sistem je zame največja tabu tema te družbe. Te otroci so pozabljeni. Delala sem z njimi. Tudi če imata otroka tokrat srečo, je negotovost prevelika ne more se kosati z odgovornostjo in ljubeznijo babice in dedka.

 • Duhec

  In spet nihče nič kriv…. celo ugrabitve otrok bo levica legalizirala.

 • PUPA

  In to je tista pravna moralna in etična politika po cmerarjevo. ŠE NIKOLI SLABŠE!
  Od kot ste se pobrali iz kakšne gnojne jame. PROKLETI SMRADI, ki se celo nad nedolžnimi otroki izživljajo.

  • To pa ti dam prav.

  • domovina mili dom

   Upam, da so vsi na tem forumu bili na volitvah.

 • Duhec

  Cmerarjeva etika in morala… za kozlat.

 • dob

  >>Pri razsojanju so se sklicevali na podobno odločitev evropskega sodišča v italijanskem primeru, poroča Večer<<

  Res čudno.
  Ko mi je mama dajala jesti, se običajno ni sklicevala na evropska sodišča in italijanske precedense, ampak me je samo vprašala, kaj bi jedu.
  Sodišča smo iz tega odločanja po navadi pustili zunaj.

  • Mojca pokraculja

   Ni čudno, ker sami ne bi upali tako presoditi, rabijo kritje. No hvala bogu, da je sodbe ES treba upoštevati kot notranji predpis.

   • dob

    Ne vem, če si opazila, toda oni se z nami ravno tako “pogovarjajo”, kot so se s tema dvema otrokoma.
    Odraslih tudi nič ne vprašajo. Naredijo po svoje.

    • karlina

     Pri nas so sami zakoni, zakoni in še enkrat zakoni, ampak je vrag, ker teh njihovih zakonov nobeden ne razume, še oni sami, ki so jih spisali, to je vse z namenom tako napisano. Marija Terezija je dejala-zakoni morajo biti tako napisani, da jih razume tudi moj kočijaz, pametna zenska, to razume vsak, ki ima vsaj malo zdrave kmečke pameti, česar v naši drzavi t.i. strokovnjaki, nimajo.

     • dob

      Namen njihovih zakonov ni, da bi jih kdorkoli razumel, temveč je namen pridobivanje časa.
      Vmes se mnogi utrudijo, nekateri celo pomrejo, večina preprosto odneha, ker ne vidi več smisla.
      Potem pa Masleša izjavi, da sodišča dobro delajo.
      Dobro kakor za koga. Zase prav zagotovo, plača prihaja vsak mesec do dneva natančno.

    • Mojca pokraculja

     Ravno to, oni branijo pravo, ker delajo”zakonito in pošteno”, to delajo pa po svoje. Namenoma in povsem zavestno pa delajo narobe, potem pa podlo pribijejo, pritožite se ! Če ne uspete, se spet pritožite, imate še ustavno pritožbo, pa ES… in tako v nedogled izčrpavajo ljudi. Sem slišala, da se take podlosti dogajajo tudi na ESČP .
     V primeru dečkov, niso odločili o začasni odredbi, so se zvili, to bodo drugi odločali. Kateri drugi? Isti ali drugi podleži?
     Se pa čudim, da še ni “procurilo” kje sta otroka .

     • karlina

      Trenutno tudi sama bijem boj z mlini na veter , zoper eno inštitucijo v drzavi, pritozila sem se ze neštetokrat, ker njihovi mlini meljejo zelo, zelo počasi, sem tudi sama šele po enem letu dobila vabilo na delovno in socialno sodišče, pa itak ze naprej vem, da ne bom nič dosegla, ker so vsi povezani in eden drugemu krijejo hrbet, ljudje pa se samo jezimo, kar pa nam nič ne pomaga.

 • Poštenje velja

  Bum bum ratatata samo to si zasluzite golazen
  Levaska

  • Duhec

   Za bum bum ratata morš met jajca…

 • Rožle

  NO KONČNO….! Je blo treba prtisnt….
  Itaq…levaka je treba skos neki prost …ne gre drugač…

  • indijanka

   Sem čakala, da se oglasiš :). Meni še ni odleglo. Sodišče je obsodilo način, za vsebino se je pa izreklo, da ni pristojno. Zdaj mora pasti ministrica. Ker mora pasti vsebina.

 • elh

  Kako bi pa kdo mogel pričakovati, da so po vrhovih institucij države, ki jo po mafijsko vodi omrežje, zaposleni ljudje, ki ravnajo etično, četudi je to v nasprotju z gospodarjevo voljo? Oni ubogajo kot hlapci, naredijo vse in še več, da le ostanejo ob gospodarjevih jaslih. Kaj sta zanje dva otroka? Očitno nič. Njen mozolj bomo še dolgo prisiljeni gledati.

 • Duhec

  Ne predstavljam si, da bi nam kdorkol vzel otroke in doživel naslednji dan… leva greznica gor al pa dol.

 • tzt

  Ne vem kje vidite po teh CSDjih in ministrstvih strokovnjake? Gre samo za šolane bedake.

 • Duhec

  Drgač pa priznajte, da vam za tuje otroke dol visi…

 • cornusmas

  Sram naj jih bo-to je podla igra z otroškimi življenji in s starimi starši.Če javnost ne bi pritiskala…sploh ne bi vedeli,da se je zgodila ena velika svinjarija.Le koliko takšnih svinjarij se je že zgodilo,pa javnost tega ne ve.

  • Duhec

   Nešteto… ljudje se vsega in vseh bojijo.

   • karlina

    Točno, poznam veliko hudih primerov.

 • radames

  Pravkar sem v podobni temi na tem forumu zapisal tole:
  To, z dečkoma, je kriminal. Za CSD se skrivajo pravi kriminalci, ki
  imajo na jeziku same teorije, se delajo strašno učeni, v resnici pa so
  nečloveški. Zdi se mi, da je bilo nekaj podobnega pred časom z deklico s
  Koroške. Šlo je za spolno zlorabo.
  Ministrstvo, konkretni CSD in še kdo, so kriminalna združba. Kriminalce je potrebno procesirat, vključno z ministrico Kopačevo.
  Nočemo, da je naša država leglo kriminalcev na najvišjih položajih. Kdaj se bomo zbudili in te pošasti zmetali na gnoj???

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Bolje ne bi MOGEL in MORAL povedati.

  • domovina mili dom

   Kar na volitvah pokažimo in očistimo to nesnago.

   • radames

    Volitve imajo v rokah kriminalci.
    Še pomnite? Tržič!!!!

    • domovina mili dom

     Imaš prav, vendar z veliko množico se zmanjša možnost poneverb.

  • rubec

   Kam boš pa potem ta pokvarjen gnoj deponiral, mislim kdo ti bo to hotel sploh odpeljat?

 • Slovenec 33

  Ne pričakovati od topoumnih produktov usmerjenega izobraževanja, ki ga vodi fdvizem, uravnoteženih ukrepov v smeri dobrobiti slovenskih ljudi in ki imajo za prioritete krajo davkoplačevalskega denarja in sprejem podkupnin od tistih, ki v normalni družbi ne bi imeli šans sprovesti svoje zločinske nakane, kakor je kraja otrok starim staršem (družina).

 • domovina mili dom

  Ostale dve tretjini pišmeuh prepričati, da gredo volit za pošteno slovenstvo. Pa bomo očistili to gnojno pordelo rano.

 • garfi

  Mogoče smo mi ulica vseeno pomagali.

  • cornusmas

   Ne-mogoče…mi smo pomagali.Si lahko misliš-mi…mali ljudje !!!
   Pis,ljubav,bok.

 • samsara

  Obdobje očiščenja Slovenije od udbokomunistične zalege, infiltrirane v vse pore in nivoje družbene strukture se začenja.
  Vsega je enkrat dovolj, vse se enkrat neha.

 • totex39

  Berem, da se varuhinja že nekaj izgovarja.Ni nobene debate več, danes bi morala takoj odstopiti osladna pokvarjenka.

 • Rožle

  Levakom je treba zbit iz glave, da lahka delajo kar hočejo….!

 • mona lisa

  Za storjen kriminal bi kopačeva morala takoj zapustiti položaj in biti kaznovana , seveda pa bi moralo biti isto z vsemi odgovornimi CSD in bi morali iz svojega žepa plačat velike odškodnine. Da se z otroci in ljudmi tako igrajo je velik kriminal. Dečka bi že zdavnaj morala biti pri babici in dedku. Storjena je nepopravljiva škoda. Kaj si ta država drzne je nepojemljivo.

 • if

  Mrak moškinj in infantilnost moških padata na Slovenijo, vse bolj tesnobno in zlovešče postaja stanje države, ker jo vodijo mentalno bolne osebe umeščene za vsa državna krmila.
  Če bi državo vodile mentalno zdrave osebe, država ne bi padla tako nizko, da kolapsira sama vase.
  Mnoge odgovorne osebe na državnih krmilih so prizadete z najhujšo človeško boleznijo imenovano “nesposobnost podprta z oholostjo”.
  Kakšno je torej volilno telo, ki jih umešča za državna krmila!? Nezrelo! To dokazuje niz afer, ki jih producira izvoljena mentalna prizadetost.

 • Rožle

  Mrakova …počas bo treba še denar vrnt začasnim skrbnikom…!

 • moat

  Ministrica itak ni odvzela otroka starima staršema. Odvzel jih je CSD, kar pisec članka dobro ve, toda tako se lepše sliši. Je pa res, da je objektivno odgovorna, ker vodi omenjeni resor. Odstopila seveda ne bo, kar bi pa morala, četudi sodba še ni pravnomočna. In še nekaj časa ne bo, si bo pa tako kupila čas.

 • pokvarjeniSvet

  To da je nezakonito odvzela otroka sem vedel že prej, preden je to šlo na sodišče.

  • McBobo

   Itak. Ne moreš domačim brez njihove vednosti odpeljati otrok. Če že, se to naredi v spremstvu policije. To je bila navadna ugrabitev s strani državnih organov.

   • pokvarjeniSvet

    ++++ Ja točno !

 • komar marko

  Kaj pa INŠPEKCIJA ki je ugotovila, da ni bilo nepravilnosti. Torej odstopiti mora cela VERIGA. Sicer pa ni se za čuditi, saj so trdili, da DRUŽINA v komunizmu nima kaj iskati in je nepotrebno zlo. Saj se feministke zavzemajo za umetno oploditev, ker so one več od BOGA!

 • komar marko

  Pač te službe so še vedno v skladu z INŠTITUTOM za proućevanje marksizma. Idej imaJO ŠE VELIKO , SAMO KAJ KO OSLI KREPAJO!

 • Janez

  Ja, ja !

  To so te SD Židanove ” fenomenalne” SD poslanke !!
  EU poslanka T. Fajon – domnevno precej dezorientiran “multi ne kulti ” privatno nesrečni akterki !!
  Pa?
  Kako bodo te pokomunistične “dame” !?
  ki tako privatno – nimajo ravno srečnega življenja !?
  … nam !! Slovencem – rihtale – preko “SD politke ( ki je ne maramo ) – nam rihtale – red in uh ? Srečo !!
  … ta SD Fajonova bi nas – osrečevala – z multikulti. ” Islam migrantsko nesrečo”
  In ministrica dr.
  … ( dr. – seveda Univerza KP Edija Kardelja, ne dr. s Harvarda) dr. Anja K. M. !?

  Kje so njena mednarodno priznana strokovna dela !?
  Njeno nam znano delovanje je dokaj nerodno bolj birokratsko SD pokomunistično delovanje !!
  Ali lahko pričakujemo preobrazbo – v talentirano socialno čutečo – političarko ?? L.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. nam Slovencem v prid ?!! A bi verjeli, da SD dr. Anja – to zmore ?!!

  • Breiva

   Ta ženska je totalno nesposobna!

   V normalni državi bi bila lahko samo čistilka v parlamentu. Pa s tem ne mislim podcenjevati čistilk, a te vsaj vedo, kar morajo narediti, da opravijo svoje delo kvalitetno. Je pa vprašanje, če bi AKM to sploh zmogla.

   • Janez

    Ja !
    Osebno je ne poznam !
    Edino tako – smešno-mučno” mi je, če se premalo sposobni ljudje spravljajo na položaje !
    Od kode bi se dalo veliko narediti !
    Pa oni – kot ta dr. Anja KM. – tega – res uspešnega in pozitivnega – dela !
    Res uspešno in pozituvno – ne znajo – opravljati !!
    Ker so pač – samo – bolj ali manj – samo ? Pač – eni – ” politični nastavljenci ” ?! L.r. JANEZ KOMENDA

    P.S. “aparatčiki” smo rekli včasih. A je ona dr. A. K. M. – to ?!

    • Janez

     “Smešno-mučno” ?

     Tak občutek imamo, če kdo slabo !!
     – na resnem nastopu – igra kak instrument – na slab način, tako da škripa !! L.r. JANEZ KOMENDA

     P.S. SKRATKA – GA. ALI TOV. DR. ANJA K.M. – SE MI ZDI ” ŠKRIPAJOČA” MINISTRICA ?! VTIS PAČ !!

 • resnicaboli

  Vsi smo vedeli da delajo napako le oni kot “strokovnjaki” so dejali da delajo prav češ kaj pa vi veste.

 • Brutus

  Pričakujem odstop vseh vpletenih ”strokovnjakov” v tem primeru! Če ne bodo ponudili odstopa (zapomnimo si imena) jih bo treba doživljensko suspendirati iz tega poklica – takoj, ko bo za to napočil čas – in ta ni daleč….!

 • antimur

  Ne vem kaj nam še morajo storiti, da se bomo končno zganili in pregnali to levofašistično svojat.

 • karlina

  3.05.2016 / 19:16 / STA / U.Z./J.S.

  Upravno sodišče je ugotovilo, da so bile ob odvzemu fantkov iz Velenja kršene ustavne in človekove pravice tako babici kot njunima vnukoma. Odvetnica CSD Velenje je dejala, da je sodišče odločalo le o posegu v pravico do družinskega življenja babice ter “ugotovilo, da je v največjo korist otrok, da ostaneta še nadalje nameščena v rejniški družini”. več vir: slovenske novice
  Več nič ne razumem, ampak res ne.

 • dave

  Zanimivo, da večina ne prebere kaj je odločilo sodšče. Nič o dečkih le o postopku ugrabitve je beseda. Zahteva babice za vrnitev je zavrnjena!!! Euforija je preuranjena, upam da se vendarle pravica končno izkaže.

  • Aton

   Na podlagi sodbe mora CSD vrniti otroke. Naj počistijo svojo umazanijo!

   • Boris

    ni res, otroka morata do pravnomocne resitve postopka ostati pri rejnikih, saj je US zahtevo za zacasno odredbo zavrnilo

 • resnica

  na svetu izgine letno več kot milion otrok in iluminati jih uporabijo za svoje satanistične obrede… https://www.youtube.com/watch?v=6yGpIwcuqpQ upam, da sta otroka še živa… http://vigilantcitizen.com/latestnews/children-describe-satanic-ritual-abuse-sacrifice-video/

 • Franc Šink

  Fenimistke so spet na “delu”!

 • Antonius

  Če ketna na biciklu ne opravlja zahtevano funkcijo, jo serviser mehanik zavrže med kovinske odpadke.
  S “členi” strokovnih bleferjev v verigi javne uprave je pa mnogo slabše. Ministrica, varuhinja, socialna inšpekcija in CSD-ji se obnašajo kot najbolj navadna razmahana in zarjavela mehanika, ki ne služi absolutno ničemur. Vse, kar so do sedaj pridelali je bilo ugrabljanje otrok, referendumski PROTI in reklama za Lgbt.
  Kakšni odstopi neki, krivdno jih je treba zmetati na cesto, brez vsakih odpravnin, pa naj se na cesti strokovno znajdejo.
  Z varuhinjo *nussdorferjevo, ali Pehto po domače in ministrico “kopačko”bi morali pa bolj v rokavicah. Recimo, boksarskih.

  • rubec

   **************

 • cornusmas

  AK Mrak bo terjala odgovornost….džizs,no…najprej naj sama odstopi…tudi ona je trdila,da je vse zakonito.Prav bi bilo,da vsi po vrsti fašejo kazensko ovadbo.

 • Slovenija moja dežela

  Upam da to babnco vržejo iz ministrstva stran

 • cornusmas

  Mračno je,mračno.In zatohlo.Ampak SD ji stoji ob strani.Še bolj mračno.

 • dr Janez Sveti

  No, jaz ne verjamem, da je ministrica tako kratke pameti, da bi podprla laž. Verjetno je pred svojo odločitvijo in izjavo za javnost povprašala nekaj pravnikov ali pravnic, ki so ji potrdili njeno odločitev.
  Seveda, mi opazovalci nimamo vseh podatkov in nismo pravniki. Jaz osebno menim, da otroci spadajo k svoji rodbini, tudi če je ta slabša kakor rejniki. Otroke, morajo vzgajat krvni sorodniki. Tako se meni zdi prav.
  DR Janez Sveti vesoljc

  • pokvarjeniSvet

   +++ imaš prav, se strinjam….čeprav če so ti sorodniki krvna linija lahko na resen način problematični lahko tudi naredimo izjemo…je pa to res težko in relativno ocenit…..

  • Gr8_1

   Kar verjemi, NE samo ona še kakšen drug v tisti stavbi je kratke pameti.

  • Andrej

   Tebe bi moral nekdo posvojiti,mislim da je velik interes v veliki družini v Mariji devici v Polju,tudi ženske sirote so dobrodošle!

   • dr Janez Sveti

    Odlična ideja. A me posvojiš? Nisem zahteven.
    Dr Janez Sveti Genij

 • janez.pokoncni

  Kakšne neumnosti, kaj ima ministrica s konkretnim postopkom na CSD? Saj ga ni ona vodila, naj odgovorni za to odločitev odgovarjajo.

  A bo ministrica za zdravlje tudi odstopila vsakič, ko bo en zdravnik postavil napačno diagnozo?

 • Slovenka

  Prvi korak v pravo smer je bil narejen, toda razsodba sodišča je na tej točki blažev žegen. Poskušali so soditi salomonsko, po načelu: vovk sit in koza cela, vendar se jim ni posrečilo. Državljani Slovenije ne smemo mirovati, dokler otroka ne bosta vrnjena starim staršem.

  Ugrabitev omenjenih otrok je silno nevarna. Če bomo državljani RS to dopustili, se nam obeta uničenje tradicionalne družine. Danes jemljejo otroke starim staršem, jutri jih bodo jemali njihovim pravim staršem s takšnimi in drugačnimi pretvezami. Na muhi bodo imeli tradicionalne in krščanske družine z očetom in materjo, desno usmerjene in verne. To bo nov in zelo učinkovit način ustrahovanja ljudi: če ne boš ubogal, ti bomo vzeli otroke.

  Slovenci, pri dečkih s Koroškega ne smemo popustiti. Če stari starši ne bodo dobili vrnjenih vnukov, mora slediti državljanska nepokorščina. Tu gre za prihodnost Slovenije. Če komunistom uspe uničiti tradicionalno družino, se lahko Slovenci pripravimo na smrt.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • samsara

  Čakam da bjonda, sebi v zagovor izjavi, da je ‘delovala v dobri veri’.
  Zako kot mramor.
  Potem je za cincarja vse OK in vzame jih v bran. Naroči jim naj ponudijo odstop, ki ga on ne sprejme.
  Ni vsako protizakonito dejanje svinjarija.

 • karlina

  Še ena “prijazna” gesta drzave do slovenskih otrok-človek ne ve, ali bi se zjokal, ali bi vse skupaj samo preklel, glede na to,da vsi še predobro vemo, da hodijo “pomembnezi” in politiki na zdravljenje in operacije, na stroške drzave v tujino.http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/za-jakobovo-operacijo-spet-ne-dajo-niti-evra

 • Rožle

  Ministrica-Vesna Györkös Žnidar Megla, ministrica-Anja Kopač Mrak, diplomirana Šivlja–Alenka Bratušek Tema…..
  iz vseh telih levih cvetk izžareva nič drugega kot sama žlehtnoba….!

  Pol so pa še teli sluzavci: ..Danilo Turk, Milan Brglez, Miro Cerar……
  ..

  • Poštenje velja

   Njih resi in pravilno kaznuje samo ISIS

   Luknja in skala pa gij

  • karlina

   Pozabil si še na ministrico Katić in ministrico za zdravstvo Milojko Kolar

 • Rožle

  Direktorica CSD Velenje: Še vedno menim, da smo delovali strokovno in v dobrobit otrok…
  Naša Vrhovna Šivilja je bila tudi prepričana, da je zapustila Slovenijo v najboljšem možnem stanju oz…
  , da nam je celo rešila do vratu zapufano državo…

 • avtohtoni neandartalec

  Načelno pozdravljam odločitev sodišča in sem vesel, da so CSD in Varuha ČP postavili na laž. To so male zmage, zaradi katerih se zmagujejo velike vojne.
  Osebno pa se z odločitvijo ne morem strinjati, ker;
  – oče ni “hladokrvno” ubil svojo ženo,
  – ne vemo kaj čutita dedek in babica do očeta otrok, od tega je odvisno kako bosta gledala na svoje vnuke in nenazadnje na njega, ko bo prestal kazen.
  Otroka nista bila ogrožena, to je dejstvo, zato je sodba krivična in je sodišče razsodilo prav, ko jo je raztrgalo, čeprav po moje iz napačnih razlogov.

  Ne verjamem, da je s tem zgodba zaključena, zdaj bo zanimivo opazovati predvsem dedka in babico, koliko volje bosta ona dva sama, brez šuhtanja in politične pomoči vztrajala, da se jima vnuka čim prej vrneta v njuno hišo. Dlje časa kot bo minilo, bolj se bodo stvari stabilizirale in postavljale na svoje mesto, otroka sta zmedena in se bosta upirala, ona dva sta pa že v letih in čustveno še kako vpletena. Čim prej jim je treba dovoliti, da se vsaj vidijo in lahko pogovarjajo, že to bi bilo nekaj, če prav razumem, je otroka ugrabila država in zato ta hip verjetno najbolj pogrešajo en drugega.

 • Rožle

  Samo levak lahko prbije kaj tazga …
  da je tole najbolše za otroka….!

 • Ph4nt0m

  Ne samo da so te pošasti na CSD kazensko odgovorne za ugrabitev. Za obrambo na upravnem sodišču so dolžni uporabljati javno pravobranilstvo, ti kekci pa so z našim denarjem najeli zasebno odvetniško pisarno. To pa je dovoljeno samo z izrecnim privoljenjem vlade, ker gre za nenačrtno porabljanje proračunskih sredstev. Dejansko so to požegnali vsi na vladi…

 • Andrej S

  Če bi bil Janša na oblasti bi zahtevali ne samo odstop ministra ampak odstop cele vlade zgodila bi se ulica in pisalo bi gotof si

 • Breiva

  V SD je ostal damo še plevel, vsi kolikor toliko znosni so jo že davno zapustili. Če pogledamo samo člane vlade: Vodja poslanske skupine Matjaž Han je tele prve klase, Anja Kopač Mrak ima pamet ene kure in faschistične nazore, predsednik stranke Dejan Židan je pa vol in ni zs drugo delo kot za vprežni voz in plug – skratka za dela, kjer ni treba nič misliti.

  In kaj lahko od takih ljudi pričakuješ v vladi in parlamentu?

  • samsara

   Le to, kar so tudi ustvarili.
   Eno kučanistično sranje.

 • Breiva

  Vsi ti kadri (tudi varuhinja človekovih pravic), ki so odločali o koroških dečkih, so bili vzgojeni v duhu jugo-socializma.

  To je zdaj nazoren dokaz, kako nečloveški je bil jugo, posebno pa slovenski socializem (ali komunizem) in posledice tega nosimo še danes slovenski državljani, razen privilegirancev iz kućanovega kroga.

  Veliko slovenskih dečkov in deklic je zašlo na stranska pota samo zaradi socializma, ki je takrat vladal pri nas in vlada še danes.