fbpx

Sodna farsa v primeru Novič se nadaljuje

Nadaljevanje sojenja za umor direktorja Kemijskega instituta Janka Jamnika. Obtozeni Milko Novic.

V nadaljevanju glavne obravnave v primeru Novič je sodnica Špela Koleta napovedala, da bo nemški izvedenec za krvne sledi, ki je pripravil izvedensko mnenje, zaslišan 1. marca. Glede vprašanja, ali bo primer zaključen na napovedani narok 8. marca, pa je sodnica dejala, da je to odvisno od obrambe in tožilstva. Neuradno pa smo izvedeli, da izvedensko mnenje iz Nemčije v ničemer ne obremenjuje dr. Milka Noviča.

Na začetku nadaljevanja glavne obravnave je tožilka Blanka Žgajnar opozorila na manjkajočo deseto stran nemškega izvedeniškega mnenja, čeprav jo sam prevod vsebuje. Prav tako so pri prepisu zvočnega zapisa zadnje obravnave ugotovili napako, kjer na četrti strani v slovenskem prevodu manjka beseda ‘ne’. Tako se je celotna enourna obravnava vrtela okoli pravopisnih napak, ki so nastale pri zvočnem prepisu prejšnjih izvedenskih mnenjih.

Ponovno bodo angažirali sodnega tolmača za nemščino
Zagovornik obtoženega Jože Hribernik se je strinjal, da bo treba ponovno angažirati sodnega tolmača za nemščino. Hribernikovemu predlogu, da se obtoženemu dr. Noviču vrne zaseženi prenosni računalnik, sodišče ni ugodilo. Po besedah sodnice je bil računalnik zasežen kot dokaz, zato ga sodišče pred koncem dokaznega postopka ne more vrniti. Dr. Novič je pojasnil, da ga potrebuje za pripravo vlog pri iskanju zaposlitve.

Nemški izvedenec naj bi 1. marca pričal o ugotovitvah glede krvnih sledi, najdenih na kraju umora. Pri tem bo morda dal natančnejši odgovor na vprašanje, s kakšne razdalje je streljal storilec, in ali bi ob streljanju iz neposredne bližine storilec imel sledove krvi na sebi. Obramba namreč opozarja, da so bili sledovi krvi odkriti na okoliških avtomobilih, ne pa tudi na dr. Noviču.

Naslednja dva naroka naj bi bila 1. in 8. marca, ko naj bi sojenje tudi prešlo v zaključno fazo.

S. P. S.